1p
Rendkívüli parlamenti ülést szorgalmaz az LMP és az MSZP annak érdekében, hogy módosítsák a médiatörvény több kritikus pontját
Rendkívüli parlamenti ülést szorgalmaz az LMP és az MSZP annak érdekében, hogy módosítsák a médiatörvény több kritikus pontját - derül ki a Duna Televíziónak adott nyilatkozatokból

A kormánypártnak is érdeke lenne a médiatörvény legtöbb nemzetközi kritikát kapott pontjainak módosítása, ez éppenséggel javítaná a Fidesz társadalmi megítélését. Éppen ezért bízik abban a Lehet Más a Politika, hogy a Fidesz soraiban is talál támogatókat kezdeményezésükhöz, azaz, hogy január 17-én rendkívüli ülésen vitassa meg a parlament a médiatörvény módosításának lehetőségét - nyilatkozta Karácsony Gergely, az LMP frakcióvezető-helyettese a Duna Televízió Közbeszéd című műsorában hétfő este.

Az LMP és az MSZP egyébként közösen kezdeményezi a rendkívüli ülést, és ha a négy független honatya támogatja őket, elvileg el is érhetik céljukat. Karácsony úgy látja: éppen az uniós elnökség sikerre vitele miatt is lenne egyfajta közös nemzeti érdek érdemi módosításokkal lecsitítani az egyébként zömmel jogos nemzetközi panaszáradatot; ezt szolgálják módosító indítványaik. A politikus “megengedte”, hogy részben a válságadókkal sújtott multicégek kormánnyal szembeni fellépése köszön vissza a médiatörvény kritikáiban.

A Jobbik nem segít

Az MSZP szerint túlzottak a szankciók

Többségben vannak külföldön a médiatörvényt elítélő vélemények, azzal együtt is, hogy többen valóban arra figyelmeztetnek: fontos lenne megvárni az Európai Bizottság jogszabályról alkotott véleményét - nyilatkozta Mesterházy Attila, az MSZP elnöke a Duna Televízió Hattól nyolcig című műsorában kedd reggel. Az ellenzéki politikus szerint az új médiatörvény előtti időkhöz képest ma más médiatérben folyik a közéleti diskurzus, például fennáll az öncenzúra lehetősége az újságírók és szerkesztők részéről.

Az a furcsa matematikai helyzet alakult ki a parlamentben, hogy ha minden MSZP-s és LMP-s képviselő aláírja, és a négy független képviselő is támogatja a két ellenzéki párt közös indítványát, akkor lehet rendkívüli ülés a médiatörvény módosítása érdekében. “Beszéltünk a független a képviselőkkel. Voltak, akik igent mondtak, mások még gondolkodnak a döntésen. Bízom a számunkra pozitív döntésükben - de elképzelhetőnek látom azt is, hogy fideszes vagy jobbikos képviselők is támogassák a kezdeményezést” - szögezte le Karácsony Gergely.

A Közbeszéd felvetette: a Jobbik már bejelentette, hogy nem segíti a másik két ellenzéki párt kezdeményezését, a Fidesz pedig csak akkor nyitott a változtatásra, ha az Európai Bizottság uniós alapelvekbe ütköző pontokat talál a jogszabályban. Ezek után mire alapozza Karácsony Gergely a jobbikosok és fideszesek támogató nyilatkozatát? - kérdezte a Közbeszéd. Ha átvennék és elfogadnák a kormánypártok a már elkészült ellenzéki módosítókat, kihúzható lenne a nemzetközi kritikák méregfoga, Magyarország pedig egy sokkal kedvezőbb hangulatban és európai környezetben vihetné végig az EU-elnökséget - részben erről is szól az LMP javaslatcsomagja, ami egyébként “tűzoltó jellegű” - hangoztatta az LMP-s képviselő.

Három ponton változtatnának

A Lehet Más a Politika az európai közvélemény által erősen kifogásolt néhány pontot venné ki vagy változtatná meg a médiatörvényben. Egyfelől kivonnák a hatósági ellenőrzés alól a nyomtatott és az internetes sajtót. “Ezeket máshol sem helyezik hatósági ellenőrzés alá, ami mögött az felfogás áll, hogy a véleményt és a sajtószabadságot csak indokolt esetben szabad korlátozni. A nyomtatott és az internetes média ráadásul nem használ államilag kiosztott frekvenciákat - ezért itt a hatóságnak nem sok keresnivalója van. Ha mégis jogokat sértenek, azért a bíróság előtt álljanak helyt ezek az orgánumok” - érvelt Karácsony Gergely.

A másik módosítás a korábban elfogadott médiaalkotmányt érintené - kivennék belőle azt a passzust, miszerint az újságíróknak ki kell adni az informátorukat, az LMP meglátása szerint minden különösebb indok nélkül is. A harmadik módosítás hozzáadna a médiatörvényhez: beleírná a jogszabályba azokat a szempontokat, amelyek alapján a médiahatóság megállapítaná a kiszabható bírságok nagyságát. “Ne önkényesen történjen ez. Másrészt azt is beleírnánk a törvénybe, hogy politikai véleményt nem lehet büntetni” - tette hozzá a politikus. A párt azzal egyetért, hogy az állami hatóság akár keményen szankcionálja például a fiatalkorúak egészséges fejlődését veszélyeztető tartalmakat. Ám a törvényből nem derül ki, hogy ugyanezt a szankciórendszert politikai típusú vélemény esetében nem lehet alkalmazni - hangzott a beszélgetésben.

Kérdésre válaszolva az LMP-s politikus megjegyezte: nagy nemzetközi lapokat nem érdemes azzal vádolni, hogy nem ismerik a médiatörvény szövegét és nem tudják miről írnak. Karácsony szerint ezzel együtt is “lehet igazság abban”  hogy a válságadókkal sújtott multinacionális vállalatok látnak lehetőséget egyfajta politikai nyomásgyakorlásra úgy, hogy a sajtótörvényen keresztül  szembehelyezkednek a magyar kormánnyal. “Éppen azért lenne jó elfogadni a mi módosításainkat, mert akkor elválna a két dolog egymástól. Én megértem a multinacionális cégeket, mert senki sem szeret különadókat fizetni, de ez engem viszonylag kevéssé érdekel. Engem a magyar sajtószabadság ügye érdekel, és nem Brüsszelbe szeretnék rohangálni, meg feljelenteni a magyar kormányt, hanem azt szeretném, hogy mi oldanánk meg közösen ezt a problémát” - szögezte le Karácsony Gergely.

Az LMP bizakodó

A médiatanács függetlenségével kapcsolatban Szalai Annamária leszögezte: ha a kormány a saját szája íze szerint nevezné ki a tagokat, "azzal sem lenne semmi baj".
Részletek >>>
Említette, hogy számítanak esetleges fideszes támogatásra is. Kaptak olyan “folyosói jelzéseket”, hogy a Fidesz köreiben is van igény a médiatörvény módosítására? - kérdezte a Közbeszéd. “Nem csak én mondom, számos sajtótermék is beszámolt róla: a fideszes képviselők nagyon jelentős részének komoly fenntartásai vannak ezzel a törvénnyel kapcsolatban. Én ezt pontosan tudom, nekem ezt elmondták négyszemközt, csak nem mernek szembe menni egyfajta központi akarattal” - válaszolt az LMP-s képviselő. Hozzátette: nézete szerint a mára kialakult helyzet a Fidesz számára is a lehető legrosszabb. “Ha most néhány fontos ponton módosítanák a törvényt, ez az ő társadalmi megítélésüket javítaná a leginkább” - mondta a politikus.

Konkrét uniós szankciókra vélhetően nem kell számítania Magyarországnak, az viszont elképzelhető, hogy politikai nyomás nehezedik majd a jövőben is az országra - nem a kormányra, hanem az egész magyar nemzetre - szögezte le kérdésre reagálva az ellenzéki képviselő. Hozzátette: éppen azért fogalmazták meg módosító javaslataikat, hogy “elejét vegyék a nemzetközi panaszáradatnak”, aminek nagy része jogos. “Az, hogy az uniós elnökségünk hogy sikerül, az a kormány felelőssége, de mindannyiunk érdeke a siker. Egy ilyen rossz kezdet után ha most tudnánk korrigálni, elképzelhető, hogy a következő fél év tényleg siker lenne, nem pedig egyfajta vesszőfutás. Innentől kezdve ugyanis sanda szemmel fogják nézni a kormány minden lépését Nyugaton és itthon is. Ha most sikerülne korrigálni, akkor talán jobb forgatókönyvek elé nézhetnénk” - nyilatkozta Karácsony Gergely a Duna Televízió Közbeszéd stúdiójában hétfő este.

Privátbankár

Címkék: Cikkek

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Cikkek Megújult a Privátbankár!!
Privátbankár.hu | 2011. november 15. 15:35
Kedves olvasóink az elmúlt héten már megújult oldalunk tesztverziójával találkozhattak, ami jelezte: a Privátbankár új útra lépett. A változás már a nyáron elkezdődött, azóta lépkedünk folyamatosan előre. Most egy nagyobb ugrás következett..
Cikkek További árfolyamok >>
Privátbankár.hu | 2011. november 9. 10:05
 
Cikkek Skandináviában sincs minden rendben
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 18:02
Folytatódik a dán lejtmenet jövőre is, a skandináv ország gazdasága tovább lassul, egyre nehézkesebb a hitelezés, és tovább csökkennek a lakásárak
Cikkek Papandreu lemondott a népszavazásról
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 16:21
A görög kormányfő elállt attól az ötletétől, hogy népszavazáson dőljön el, akarnak-e a görögök megszorításokat a nemzetközi mentőcsomagért cserébe. Ezzel visszatértünk a pár nappal ezelőtti állapotokhoz, amikor a piacok optimista hangulatban nyugtázták, hogy az európai tagállamok nagy nehezen megállapodtak a magánbefektetőkkel a görög adósság felének leírásáról.
Cikkek Papandreu nem mond le - még
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 14:05
Óriási meglepetésre kamatot vágott az Európai Központi Bank. 25 bázisponttal 1,25 százalékra csökkentették az irányadó rátát az eddig 1,5 százalékról. A piacok azonnal reagáltak. Közben egyre fogy a levegő a görög miniszterelnök körül, aki távozhat posztjáról. Ha Athén elköszön az eurótól, az első tagállam lehet, amely kilép az EU-ból
Cikkek A bankokat kérdezi a kormány, mi legyen a devizahitelesekkel
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 13:50
Újra tárgyalóasztalhoz ülnek a bankok a kormánnyal, az NGM várja a javaslatokat a szektor szereplőitől. Az már biztos, hogy feltőkésítik az MFB-t
Cikkek Sehol egy biztonságos magyar bank?
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 13:36
A Global Finance Magazin közzétette listáját az ötven legbiztonságosabb feltörekvő piaci bankról: sehol egy magyar bank, még a régiós összesítésben sem
Cikkek A mauríciuszi devizát a költségvetési tervek gyengítik
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 12:47
Harmadik napja gyengül a mauríciuszi rúpia a dollárral, és a fő devizákkal szemben. Az Indiai-óceán szigetországában a jövő évi költségvetés terveire várnak a befektetők. A várakozások szerint a port louis-i kormány olyan intézkedésekről dönt majd, amelyek gyengítik a devizát, ugyanis az elsősorban exportból élő gazdaságnak ez kifejezett érdeke. Érdekesség, hogy a helyi statisztikai hivatal nemrég főleg az európai válságra hivatkozva csökkentette az idei GDP előrejelzését 4,5-ről 4,1 százalékra. A mindössze 1,3 millió lakosú ország GDP-je a második Fekete-Afrikában köszönhetően az erős olaj, cukornád-kivitelnek, és a textiliparnak.   Privátbankár
Cikkek A kormány átvállalja Várpalota devizahitelét - a jó lobbi miatt
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 11:48
Várpalota polgármesterének lobbitevékenységét a kormány azzal ismeri el, hogy kifizeti a kistérség devizatartozását
Cikkek Kollektív szerződések: már most nyomást gyakorolnak a munkaadók
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 11:21
A jövő évi költségcsökkentések jegyében több munkáltató nyomásgyakorlásba kezdett, jelezvén, hogy felbontanák a kollektív szerződéseket
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG