1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Orbán Viktor szerint Magyarországon nincs hitel- vagy biztosítóellenesség, aki ilyet állít, az "szamárságot" mond
A Magyar Biztosítók Szövetségének (MABISZ) második nemzetközi konferenciáját Orbán Viktor kormányfő nyitotta meg. A biztosítási szektor Magyarországon is meghatározó szektor, ennek itt van jövője, én magam azért is vagyok itt - mondta a kormányfő megnyitójában. A nehéz helyzet ellenére, ezt kár tagadni, ha a magyar gazdaság megerősödik, abban nagy szerepet fognak játszani a pénzintézetek - mondta Orbán.

A magyar emberek jól tűrik a válságot, nem úgy mint az európai népek, ennek a történelem az oka, "hozzá vagyunk szokva" - mondta a miniszterelnök. Felidézte, a rendszerváltáskor másfélmillió munkahely veszett oda, a szociális juttatásokat meg kellett vágni - "hol vagyunk ma ettől?" - tette fel a költői kérdést Amikor a bérek nőnek, 30 ezerrel többen dolgoznak? De a válságokban egy közös van: mindegyik véget ér egyszer.

"Vannak, akik vészmadárkodnak, nem szabad elveszítenünk a józan ítélőképességünket, sem a hitünket, hiszen akkor a válság utáni időszakra nem tudunk megfelelően felkészülni. Magyarország legnagyobb ellensége a reménytelenség. Ez ellen a politikai vezetők, elemzők és üzletemberek tehetnek a legtöbbet" - mondta Orbán.

Már semmi sem lesz a régi

Az biztos, hogy lesz élet a válság után, de az is biztos, hogy az másfajta élet lesz, mint ami a válság előtt volt. Szakítanunk két évtized rossz hagyományaival, berögződéseivel. Nem adósodhatunk el, az adósság az megfojtja a családot, az országot - szögezte le a kormányfő.

Magyarországon nincs hitelellenesség, bank - vagy biztosítóellenesség, ez úgy "szamárság, ahogy van"- a modern Magyarország története a Hitel c. mű megírásával kezdődött. Tisztességes feltételek mellett nyújtott hitelekkel semmi gond nincs. De elő kell teremtenünk azt a pénzt, amit az elmúlt 8-10 évben előre elköltöttünk, az adósságot vissza kell fizetni. Az elszántságunk tartós, hogy az eredmények is azok lesznek-e, majd meglátjuk - mondta Orbán Viktor.

"De szakítanunk kell még egy örökséggel. Miszerint munka nélkül is meg lehet élni" - mondta. Ez pedig leértékelte a munka becsületét, éppen ezért nehéz rábeszélni az embereket, hogy a jövedelempótló támogatások helyett kelljenek fel reggel és dolgozzanak.

Magyarország több reményt tud adni a magyar embereknek, mert kifele jövünk a válságból, amennyiben ez az adósság leépítését jelenti. Remény nélkül pedig nincs kilábalás - mondta a kormányfő.

Kisbenedek: amit a biztosítók kérnek, azt nem ingyen kérik
Egyedül nem megy - mondta Kisbenedek Péter, a MABISZ elnöke a biztosítási piac jövőjéről előadásában a MABISZ konferenciáján. Mint mondta, az államnak, mint szabályozónak és a biztosítóknak együtt kell működnie. Jelenleg Magyarország az európai biztosítási piac bukott tanulója, "a GDP arányos díjbevétel tekintetben afrikai országokkal kell megküzdenünk".

A rendszerváltás utáni bővülés 2007-ben megtört, a honi biztosítási piac azóta folyamatosan szűkül, ami nemcsak a válságnak köszönhető. A legnagyobb probléma jelenleg a növekedés hiánya - ez nemcsak a szektorra igaz, az egész ország nagy gondja. "A válságadóknak nem örülünk, de még nagyobb gond, hogy bizonytalan a jövő, lesz-e növekedés" - mondta Kisbenedek.

A kormányzat számára egyértelművé kell tennünk, mi az a támogató szabályozói környezet, ami számunkra megfelelő. Ezt nem ingyen kérjük - mondta Kisbenedek. A mindenkori kormányzatnak és az embereknek is meg kell mondanunk, el kell tudnunk magyarázni, hogy a biztosítás egy jó dolog - folytatta az elnök.

Kisbenedek szerint a biztosítási piacban így is hatalmas potenciál van, sőt, a biztosítási szektor az államadósság finanszírozásban is részt tud vállalni - ez pedig felértékelődött a magánnyugdíjpénztári vagyon átirányítási után.

Kisbenedek szerint az államnak a hosszú távú megtakarítások piacán célt és időtávot kellene támogatnia. Jelenleg bizonyos befektetési formák élveznek adókedvezményt, az életbiztosítások kiestek ebből a körből.


Európa most megmozdulhat

Mozgásba fog lendülni az Európai Unió hajója - de összességében az EU és az eurózóna gondjait nem Magyarország oldja majd meg. Jó remény van most arra, hogy nem lesz időhúzás. Európa változik, az alapokig kell leásni és újra szervezni a rendszert - mondta Orbán, részben elöljáróban, hiszen a hét végén az európai miniszterelnökök csúcstalálkozón tárgyalnak az eurózóna jövőjéről.

Közép-Európa egy olyan régiója lesz az EU-nak, amit kellő szerénységgel, a kontinens motorjának nevezhetünk. Ez az Unió legversenyképesebb régiója. Nekünk az lehet a célunk, hogy ezen a régión belül is a legversenyképesebbek legyünk 2014-ig.

Történelmi lehetőség

Történelmileg rövid idő alatt történelmi jelentőségű átalakítást hajthat végre a magyar kormány - élni kell a régióban egyedülálló kétharmados felhatalmazással. A kormányfő itt szót ejtett arról, amiről korábban a nemzetgazdasági miniszter is beszélt. A nyugdíjkassza először áll két lábra, a kormány célja, hogy az E-Alap is stabil legyen és bezáródjon. A kormányfő jelezte, tartani fogják a hiánycélt, mert csak így lehetséges az államadósság csökkentése. Orbán kiemelte, hogy az államadósság csökkentésére Magyarország mellett csak Svédország volt képes.

A kormány eddig is konzultált a biztosítókkal, de van még miről beszélni. A kormányfő szerint tovább kell tárgyalni a szektorral arról, hogy a kormány miképpen támogassa a nyugdíjcélú megtakarításokat. Mint a kormányfő elmondta, a nyugdíjrendszernek két lába, pillére van, és a kormány elkötelezett amellett, hogy az állami mellett a magán ág is jól működjön.

A kormányfő beszéde végén megköszönte a biztosítási szektornak az eddig meghozott áldozatokat, és amit Magyarország felemelkedéséért tett eddig, hozzáfűzte: tudja, hogy "a szakma most el van keseredve".

A konferenciáról egész nap tudósítunk.

Privátbankár - Zsiborás Gergő

Címkék: Cikkek

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Cikkek Megújult a Privátbankár!!
Privátbankár.hu | 2011. november 15. 15:35
Kedves olvasóink az elmúlt héten már megújult oldalunk tesztverziójával találkozhattak, ami jelezte: a Privátbankár új útra lépett. A változás már a nyáron elkezdődött, azóta lépkedünk folyamatosan előre. Most egy nagyobb ugrás következett..
Cikkek További árfolyamok >>
Privátbankár.hu | 2011. november 9. 10:05
 
Cikkek Skandináviában sincs minden rendben
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 18:02
Folytatódik a dán lejtmenet jövőre is, a skandináv ország gazdasága tovább lassul, egyre nehézkesebb a hitelezés, és tovább csökkennek a lakásárak
Cikkek Papandreu lemondott a népszavazásról
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 16:21
A görög kormányfő elállt attól az ötletétől, hogy népszavazáson dőljön el, akarnak-e a görögök megszorításokat a nemzetközi mentőcsomagért cserébe. Ezzel visszatértünk a pár nappal ezelőtti állapotokhoz, amikor a piacok optimista hangulatban nyugtázták, hogy az európai tagállamok nagy nehezen megállapodtak a magánbefektetőkkel a görög adósság felének leírásáról.
Cikkek Papandreu nem mond le - még
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 14:05
Óriási meglepetésre kamatot vágott az Európai Központi Bank. 25 bázisponttal 1,25 százalékra csökkentették az irányadó rátát az eddig 1,5 százalékról. A piacok azonnal reagáltak. Közben egyre fogy a levegő a görög miniszterelnök körül, aki távozhat posztjáról. Ha Athén elköszön az eurótól, az első tagállam lehet, amely kilép az EU-ból
Cikkek A bankokat kérdezi a kormány, mi legyen a devizahitelesekkel
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 13:50
Újra tárgyalóasztalhoz ülnek a bankok a kormánnyal, az NGM várja a javaslatokat a szektor szereplőitől. Az már biztos, hogy feltőkésítik az MFB-t
Cikkek Sehol egy biztonságos magyar bank?
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 13:36
A Global Finance Magazin közzétette listáját az ötven legbiztonságosabb feltörekvő piaci bankról: sehol egy magyar bank, még a régiós összesítésben sem
Cikkek A mauríciuszi devizát a költségvetési tervek gyengítik
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 12:47
Harmadik napja gyengül a mauríciuszi rúpia a dollárral, és a fő devizákkal szemben. Az Indiai-óceán szigetországában a jövő évi költségvetés terveire várnak a befektetők. A várakozások szerint a port louis-i kormány olyan intézkedésekről dönt majd, amelyek gyengítik a devizát, ugyanis az elsősorban exportból élő gazdaságnak ez kifejezett érdeke. Érdekesség, hogy a helyi statisztikai hivatal nemrég főleg az európai válságra hivatkozva csökkentette az idei GDP előrejelzését 4,5-ről 4,1 százalékra. A mindössze 1,3 millió lakosú ország GDP-je a második Fekete-Afrikában köszönhetően az erős olaj, cukornád-kivitelnek, és a textiliparnak.   Privátbankár
Cikkek A kormány átvállalja Várpalota devizahitelét - a jó lobbi miatt
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 11:48
Várpalota polgármesterének lobbitevékenységét a kormány azzal ismeri el, hogy kifizeti a kistérség devizatartozását
Cikkek Kollektív szerződések: már most nyomást gyakorolnak a munkaadók
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 11:21
A jövő évi költségcsökkentések jegyében több munkáltató nyomásgyakorlásba kezdett, jelezvén, hogy felbontanák a kollektív szerződéseket
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG