1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A megszerezhető hozamok már a nyugat-európai szinthez közelednek, azonban a gazdaság, és így az ingatlanpiac is rejteget még növekedési lehetőséget Közép-Kelet Európában
A megszerezhető hozamok már a nyugat-európai szint felé közelednek, a gazdaság, és így az ingatlanpiac is rejt még növekedési lehetőséget magában Közép-Kelet Európában

A Reevolutio Szakkiállításon Iryna Pylypchuk, a CB Richard Ellis (CBRE) európai vezető elemzője tartott prezentációt, „Miért érdemes ingatlanba fektetni Közép- és Délkelet-Európában?” címmel. Az előadást kerekasztal-beszélgetés követte Noah Steinberg, a Wallis Ingatlan Zrt. elnök vezérigazgatója, Michael Carlson, a KPMG pénzügyi tanácsadó partnere, Andreas Roth, a Hypo Real Estate társigazgatója, és Mészáros Margaréta, a CBRE budapesti irodájának helyettes igazgatójának részvételével.

Váratlan nyereségek

A kelet- és közép-európai piacok vonzó lehetőségeket rejtenek az európai befektetők és fejlesztők számára. Bár a megszerezhető hozamok már a nyugat-európai szint felé közelednek, a gazdaság, és így az ingatlanpiac is rejt még növekedési lehetőséget magában. 2007 második negyedévében az első osztályú irodák piacán az elérhető hozamok Moszkvában, Szófiában, Bukarestben, Pozsonyban és Budapesten meghaladták a hat százalékot, szemben a nyugat-európai piacok átlagban 4-5 százalékos hozamával (Frankfurt, Amszterdam, Berlin, London, Madrid), nem is beszélve a 3,5 százalékos hozammal bíró Dublinról, Párizsról vagy Zürichről.

A tendencia természetesen csökkenő – mondta Iryna Pylypchuk, hiszen az országok európai uniós csatlakozásuk idején a kockázat mérséklődésével és a piacok fejlődésével párhuzamosan csökkenő prémiumot mutatnak az elérhető hozamokban. A CB Richard Ellis elemzője szerint Budapest, Prága és Varsó ingatlanpiaca 2001 és 2006 között hasonló utat járt be hozamprémium vonatkozásában, mint a nyolcvanas évek végén a spanyol és portugál ingatlanpiac. Míg 1986-ban, a csatlakozáskor Spanyolországban és Portugáliában a hozamprémium még megközelítette a 600 bázispontot (6 százalék), addig öt évvel később alig haladta meg a 100 bázispontot. A kelet-közép-európai országokban uniós csatlakozásuk előtt 3 évvel még közel 400 bázispont volt a hozamfelár, ez a 2004-es belépésükkel 300 bázispont alá csökkent, 2006-ban pedig alig haladta meg a 100 bázispontot, hasonlóan a déli országok ingatlanpiacához.

A piacok előtt álló fejlődések és lehetőségek határtalanok – mondta a CBRE londoni elemzője, hiszen a nemzeti össztermék növekedése magas a legtöbb közép és délkelet-európai államban, így a konvergencia Nyugat-Európához folytatódik. A szlovák gazdaság az idei 8,5 százalék után jövőre hat százalék feletti növekedést produkál, de Románia, Lengyelország és Bulgária is hat százalék körül teljesít (a magyar gazdaság 2-3 százalékkal nő idén és jövőre), míg az eurózóna gazdaságai 2007-ben és 2008-ban 3 százalék alatt növekednek.

A piacokban rejlő fejlődést és lehetőséget a CBRE szakértője a bevásárlóközpontok területének egy főre jutó értékével is magyarázta. A növekvő gazdaságok növekvő jólétet és fogyasztást eredményeznek a közép és délkelet-európai régióban, így a bevásárlóközpontok fejlődése a következő években bizonyosan bekövetkezik.  Míg Svédországban, Hollandiában vagy Ausztriában ezer főre 250 négyzetméternél is több bevásárló-terület jut, addig Magyarországon, Lettországban vagy Csehországban 150-et sem éri el, Romániában pedig 50 négyzetméternél is kevesebb van.

Az irodapiacon már hatalmas fejlődés ment végbe az elmúlt években – mutatott rá Iryna Pylypchuk, hiszen 2000-ben még hatmillió m2 iroda volt a térség fővárosaiban, 2008-ban viszont az előrejelzések szerint több, mint 21 millió lesz.

A fejlődést jól érzékelteti, hogy annak ellenére csökken a kihasználatlansági ráta Közép- és Délkelet-Európa meghatározó ingatlanpiacain, hogy az elmúlt években példátlan fejlesztési láz jellemezte az irodapiacot. – tette hozzá az elemző.

A gazdasági növekedés és Nyugat-Európához való konvergencia további lehetőségeket teremt a térségben, hiszen a fejlődés új termékeket hoz a piacra, ráadásul az enyhén növekvő bérleti díjak és a jelenleg 100 bázispontra tehető hozamfelár egyelőre magasabb megtérülést tesz lehetővé, a nyugat-európainál magasabb kockázattal bíró piacok esetén  – összegezte végezetül a CBRE szakértője, aki az elmúlt évek sikerei után további biztos jövőt jósol a térség ingatlanpiacain.

Noah Steinberg, a Wallis Ingatlan Zrt. elnök-vezérigazgatója szerint a térség ingatlanpiacának fejlődése abban is megmutatkozik, hogy tapasztalata szerint a befektetők manapság már teljes portfoliókat vásárolnak a régióban. Magyarország esetében Steinberg arról beszélt, hogy ugyan egyelőre Budapesten kívül kevés számú – főleg logisztikai és ipari beruházás valósult meg – ám a trend változóban van.

Mester Ákos, az Erős Ügyvédi Iroda/Squire, Sanders & Dempsey szakértője a térségben a tranzakciók költségét és a bürokrácia nehézkességét nevezte legkomolyabb hátránynak. Az ügyvéd nehézségnek nevezte a magyarországi ingatlanadó bevezetése kapcsán az ingatlan-nyilvántartási rendszer fejlesztését, hiszen egyelőre az egyes földhivataloknak ez nem feladatuk és nem is feltétlenül állnak erre készen.

Luxus 22 ezer négyzetméteren
Kapósabb lesz a kicsi, főleg ha különleges
Ami a csövön kifér: termálvíz a csapból
Mohóság a köbön: idegenek az ingatlanpiacon
Címkék: Cikkek

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Cikkek Megújult a Privátbankár!!
Privátbankár.hu | 2011. november 15. 15:35
Kedves olvasóink az elmúlt héten már megújult oldalunk tesztverziójával találkozhattak, ami jelezte: a Privátbankár új útra lépett. A változás már a nyáron elkezdődött, azóta lépkedünk folyamatosan előre. Most egy nagyobb ugrás következett..
Cikkek További árfolyamok >>
Privátbankár.hu | 2011. november 9. 10:05
 
Cikkek Skandináviában sincs minden rendben
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 18:02
Folytatódik a dán lejtmenet jövőre is, a skandináv ország gazdasága tovább lassul, egyre nehézkesebb a hitelezés, és tovább csökkennek a lakásárak
Cikkek Papandreu lemondott a népszavazásról
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 16:21
A görög kormányfő elállt attól az ötletétől, hogy népszavazáson dőljön el, akarnak-e a görögök megszorításokat a nemzetközi mentőcsomagért cserébe. Ezzel visszatértünk a pár nappal ezelőtti állapotokhoz, amikor a piacok optimista hangulatban nyugtázták, hogy az európai tagállamok nagy nehezen megállapodtak a magánbefektetőkkel a görög adósság felének leírásáról.
Cikkek Papandreu nem mond le - még
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 14:05
Óriási meglepetésre kamatot vágott az Európai Központi Bank. 25 bázisponttal 1,25 százalékra csökkentették az irányadó rátát az eddig 1,5 százalékról. A piacok azonnal reagáltak. Közben egyre fogy a levegő a görög miniszterelnök körül, aki távozhat posztjáról. Ha Athén elköszön az eurótól, az első tagállam lehet, amely kilép az EU-ból
Cikkek A bankokat kérdezi a kormány, mi legyen a devizahitelesekkel
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 13:50
Újra tárgyalóasztalhoz ülnek a bankok a kormánnyal, az NGM várja a javaslatokat a szektor szereplőitől. Az már biztos, hogy feltőkésítik az MFB-t
Cikkek Sehol egy biztonságos magyar bank?
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 13:36
A Global Finance Magazin közzétette listáját az ötven legbiztonságosabb feltörekvő piaci bankról: sehol egy magyar bank, még a régiós összesítésben sem
Cikkek A mauríciuszi devizát a költségvetési tervek gyengítik
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 12:47
Harmadik napja gyengül a mauríciuszi rúpia a dollárral, és a fő devizákkal szemben. Az Indiai-óceán szigetországában a jövő évi költségvetés terveire várnak a befektetők. A várakozások szerint a port louis-i kormány olyan intézkedésekről dönt majd, amelyek gyengítik a devizát, ugyanis az elsősorban exportból élő gazdaságnak ez kifejezett érdeke. Érdekesség, hogy a helyi statisztikai hivatal nemrég főleg az európai válságra hivatkozva csökkentette az idei GDP előrejelzését 4,5-ről 4,1 százalékra. A mindössze 1,3 millió lakosú ország GDP-je a második Fekete-Afrikában köszönhetően az erős olaj, cukornád-kivitelnek, és a textiliparnak.   Privátbankár
Cikkek A kormány átvállalja Várpalota devizahitelét - a jó lobbi miatt
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 11:48
Várpalota polgármesterének lobbitevékenységét a kormány azzal ismeri el, hogy kifizeti a kistérség devizatartozását
Cikkek Kollektív szerződések: már most nyomást gyakorolnak a munkaadók
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 11:21
A jövő évi költségcsökkentések jegyében több munkáltató nyomásgyakorlásba kezdett, jelezvén, hogy felbontanák a kollektív szerződéseket
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG