3p

Pierre Schill azt írja cikkében, hogy a válságok szaporodásának idején Franciaországnak, mint NATO-országnak, erre jelentős eszközei vannak, beleértve a nukleáris elrettentést.

A nukleáris elrettentés mellett kiképzett, és a szövetséges hadseregekkel együttműködni képes erőkkel is rendelkezik - írja a tábornok a Le Monde-ban kedden megjelent cikkében. A szárazföldi hadsereg vezérkari főnökének Pierre Schill tábornoknak a nyilatkozata azt követően született, hogy Emmanuel Macron elnök korábban kijelentette, nem zárja ki, hogy szárazföldi csapatokat küldjön Ukrajnába az Oroszország elleni háborúhoz.

Pierre Schill tábornok biztos a francia csapatok képességeiben.
Pierre Schill tábornok biztos a francia csapatok képességeiben.
Fotó: wikipedia

A francia szárazföldi erők készek válaszolni minden fenyegetésre, miközben a „legkeményebb harcokra" is felkészülnek - mondta parancsnokuk. „Bárhogy is alakul a nemzetközi helyzet, a franciák biztosak lehetnek abban, hogy katonáik készen állnak a válaszadásra.”

Schill szerint a francia katonai képességek prezentálása segít „elrettenteni minden Franciaország elleni támadást". Idézte a latin mondást is: „si vis pacem, para bellum” – „ha békét akarsz, készülj a háborúra”.

Schill szerint Franciaország 30 napon belül 20 000 katonából álló különítmény küldésére képes egy koalíciós seregbe, és maga is 60 000 katonából álló kontingenst képes kiállítani. A francia hadsereg adatai szerint, jelenleg 121 000 katonájuk van, és 24 000 tartalékost tudnak behívni.

Schill konkrétan nem utalt Ukrajna orosz inváziójára, azonban kijelentette, hogy „a válságforrások szaporodnak, és magukban hordozzák az eszkaláció és a továbbterjedés kockázatát".

A brit vezérkari főnök, Patrick Sanders tábornok már januárban kijelentette, hogy a brit állampolgároknak fel kell készülniük egy esetleges szárazföldi háborúra.  A svéd hadsereg főnöke, Micael Byden sok honfitársát is megriasztotta, amikor azt mondta, hogy „a svédeknek lelkileg fel kell készülniük a háborúra".

A francia elnök, Emmanuel Macron álláspontja Vlagyimir Putyin orosz elnökkel szemben egyre keményebbé vált, és a francia vezető nemrégiben Putyint nemcsak Ukrajnára, hanem minden európai biztonságára veszélyes fenyegetésnek minősítette. Macron, aki többször is kijelentette, hogy „Oroszország nem tudja megnyerni ezt a háborút", februárban sokkolta európai szövetségeseit azzal, hogy nem volt hajlandó kizárni a nyugati szárazföldi csapatok küldését a megtámadott Ukrajnába. Az ukrajnai háborút Európát „létében fenyegető kérdésnek" minősítette.

Lesz-e elég lőszer?

A francia képviselők és szakértők azonban nyilvánosan is kifejezték aggodalmaikat a felszerelés és a lőszer hiánya miatt, amely szerintük néhány hónap eltelte után lehetetlenné tenné a közvetlen összecsapások folytatását egy erős ellenséggel szemben.

Az orosz hírszerzés vezetője szerint a franciák 2 ezer katona bevetésére készülnek Ukrajnában, amiről alábbi háborús összefoglalónkban már beszámoltunk:

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Nemzetközi Joe Biden nem megy sehova
Privátbankár.hu | 2024. július 13. 12:31
Detroitban az amerikai elnök arról beszélt, hogy nem száll ki a versenyből és győzni fog.
Nemzetközi Miről tárgyalt egymással az orosz és az amerikai védelmi miniszter?
Privátbankár.hu | 2024. július 13. 10:36
Június 20-án is beszéltek egymással.
Nemzetközi A lengyelek szívesen lelőnék az orosz rakétákat
Privátbankár.hu | 2024. július 13. 08:44
Az ukránok egyáltalán nem bánnák.
Nemzetközi Moszkva álhírnek nevezte a Rheinmetall vezérigazgatója elleni merénylettervet
Privátbankár.hu | 2024. július 12. 19:34
Ezek történtek az orosz–ukrán háborúban péntek estig.
Nemzetközi Kormánypárti javaslatra mondott nemet a lengyel parlament
Privátbankár.hu | 2024. július 12. 16:22
215 igen és 218 nem szavazat mellett a lengyel parlament alsóháza elutasította a kormánypárti koalícióhoz tartozó Baloldal abortusztörvény-javaslatát. A szintén a kormánykoalícióhoz tartozó Lengyel Parasztpárt képviselőinek zöme is nemmel voksolt.
Nemzetközi Mennyit tehet hozzá az olimpia a gyengélkedő francia gazdaság növekedéséhez?
Bózsó Péter | 2024. július 12. 15:01
A francia nemzeti bank 0,2 százalékos növekedést valószínűsít a második negyedévre, az olimpia és a politikai bizonytalanság hatása a harmadik negyedévben jelentkezik.
Nemzetközi Fico nem lesz Patrióta
Privátbankár.hu | 2024. július 12. 13:44
A Robert Fico vezette Smer–SD nem tér vissza a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetségébe, de nem csatlakozik a Patrióták Európáért pártcsaládhoz, illetve annak frakciójához sem. A szlovák miniszterelnök viszont védelmébe vette Orbán Viktor diplomáciai road show-ját.
Nemzetközi Albániában tüntetők miatt forró a hangulat – a Molotov-koktélok is előkerültek
Privátbankár.hu | 2024. július 12. 11:03
Albán kormányellenes tüntetők vezetőjük szabadon bocsátását követelték, benzines bombákat dobáltak és összetűztek a rendőrökkel
Nemzetközi Kína dühöng a NATO súlyos figyelmeztetése miatt
Káncz Csaba | 2024. július 12. 09:31
A NATO-csúcs záróközleménye példátlanul éles szóhasználattal figyelmeztet arra, hogy Kína "rendszerszintű kihívást jelent az euroatlanti biztonságra", többek között az Oroszországgal való közeledés, a növekvő nukleáris fegyverkészlet és a mindent átható kiberbiztonsági fenyegetések miatt. Peking azzal vádolja a szövetséget, hogy megpróbálja megkettőzni önmagát az Indo-csendes-óceáni térségben. Káncz Csaba jegyzete.
Nemzetközi Az ukrán hatóságok egy azeri hajót foglaltak le a Dunán, az oroszok szabotőröket toboroznak
Privátbankár.hu | 2024. július 12. 07:09
A Rheinmetall vezérigazgatója elleni orosz merényletet hiúsítottak meg. Az orosz-ukrán háború hírei a harcok 770. napján.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG