3p

Úgy tűnik, hogy az Afrikai Nemzeti Kongresszus elveszíti 30 éve megőrzött parlamenti többségét – a dél-afrikai országos választások részeredményei azt mutatják, hogy az apartheid vége óta a legdrámaibb politikai változás történhet.

A szavazóhelyiségek 11,3 százalékának feldolgozott eredményei szerint az ANC szavazati aránya a szerdai választáson 42,8 százalékot, az üzletpárti Demokratikus Szövetség (DA) 25,6 százalékot, a Marxista Gazdasági Szabadságharcosok (EFF) pedig 8,3 százalékot értek el, a választási bizottság adatai alapján – jelentette a Reuters.

Az ország lakossága egyenlőtlenül oszlik el a tartományokban
Az ország lakossága egyenlőtlenül oszlik el a tartományokban
Fotó: South Africa Gateway

Ha a végeredmény ehhez a korai képhez hasonlítana, akkor az ANC kénytelen lenne alkut kötni egy vagy több másik párttal a kormányzáshoz – ez a helyzet pedig példátlan politikai bizonytalansághoz vezethet a következő hetekben vagy hónapokban. A dél-afrikai rand 1 százalékot esett az amerikai dollárral szemben a korai johannesburgi kereskedésben csütörtökön, és az elmúlt négy hét leggyengébb szintjét érve el. A korai eredmények alapján az ANC a szavazatok nagyjából 42 százalékával rendelkezik majd a végleges eredmények szerint is, ismertette előrejelzését a Tudományos és Ipari Kutatások Tanácsa a SABC állami műsorszolgáltatónak.

Az előző, 2019-es választáson az ANC a szavazatok 57,5 százalékát szerezte meg, 20,8 százalék szavazott a DA-ra és 10,8 százalék az EFF-re, a regisztrált szavazók 66 százalékos részvétele mellett, ami a bizottság szerint ezúttal valószínűleg magasabb lesz.

A dél-afrikai alkotmány értelmében az újonnan megválasztott nemzetgyűlés választja meg a következő elnököt. Mivel továbbra is az ANC a legnagyobb párt, annak vezetője, Cyril Ramaphosa valószínűleg továbbra is az ország elnöke marad, bár a gyenge szereplés kiszolgáltatottá teheti a párton belüli vezetői kihívásokkal szemben.

y

Az ANC eddig mindig megnerte az ötévente megrendezett országos választásokat a mérföldkőnek számító 1994-es választás óta, amely az apartheid végét és Nelson Mandela elnökké választását jelentette. De ezektől a lelkes időktől kezdve az ANC támogatottsága csökkent az olyan problémák miatti kiábrándultság miatt, mint a magas munkanélküliség és a bűnözés, a gyakori áramszünet és a korrupció.

A korai eredmények szerint az ANC 37,8 százalékon, a DA 28,2 százalékon és az EFF 11,1 százalékon áll a kulcsfontosságú Gauteng tartományban, amely magában foglalja az ország üzleti fővárosát, Johannesburgot, valamint Soweto és Alexandra kiterjedt településeit.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Nemzetközi Egész Herszon áram nélkül maradt
Privátbankár.hu | 2024. június 20. 19:16
Románia Ukrajnának adományoz egy légvédelmi rendszert, Dél-Koreát aggasztja Oroszország és Észak-Korea együttműködése. Háborús összefoglaló. 
Nemzetközi Botrány a júliusi brit választások miatt
Privátbankár.hu | 2024. június 20. 17:06
Vizsgálat indult csütörtökön Tony Lee, a kormányzó brit Konzervatív Párt kampányigazgatója és felesége, Laura Saunders konzervatív képviselőjelölt ellen azzal a gyanúval, hogy a jövő havi parlamenti választások kiírása előtt fogadtak a választás időpontjára.
Nemzetközi Románia döntő lépésre szánta el magát Ukrajnát illetően
Privátbankár.hu | 2024. június 20. 16:18
A román Legfelsőbb Védelmi Tanács (CSAT) csütörtökön jóváhagyta, hogy Románia Ukrajnának adományozza egyik Patriot rakétaelhárító rendszerét - közölte a román elnöki hivatal.
Nemzetközi Az új NATO-főtitkár: Mark Rutte
Privátbankár.hu | 2024. június 20. 15:46
Kalus Iohannis visszalépett, így már biztos, hogy Mark Rutte lesz az új NATO-főtitkár, miután a szövetség mind a 32 tagállama egyetért abban, hogy a leköszönő holland miniszterelnök méltó utódja lesz Jens Stoltenbergnek.
Nemzetközi Megint lepipáltak minket a románok, nem is kicsit
Privátbankár.hu | 2024. június 20. 15:28
A  Román Nemzeti Bank (BNR) megduplázta nyereségét 2023-ban az intézmény csütörtökön közzétett éves jelentése szerint.
Nemzetközi David Pressman a Fidesz képviselőit is várja a Pride utáni piknikre
Privátbankár.hu | 2024. június 20. 14:50
Az amerikai nagykövet 35 országgal fog össze. 
Nemzetközi Ukrajnán túl: hatalmas EU-segély Mianmarnak
Privátbankár.hu | 2024. június 20. 13:57
Mivel a nem szűnő katonai konfliktus tovább növeli a humanitárius szükségleteket Mianmarban, az Európai Unió további 15 millió eurót (mintegy 6 milliárd forint) bocsát az országban élő rászorulók, valamint a szomszédos államokba menekültek, köztük a Bangladesben menedékre lelt rohingják megsegítésére - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.
Nemzetközi Kemény üzenetet küldött Dél-Korea az orosz-észak-koreai megállapodás hírére
Privátbankár.hu | 2024. június 20. 13:26
Dél-Korea átgondolja korábbi álláspontját Putyin észak-koreai látogatását követően. 
Nemzetközi Kocsis Máté arról posztolt, miért maradt magára a Fidesz - érkezett egy érdekes komment
Privátbankár.hu | 2024. június 20. 12:55
A magyarellenes román AUR csatlakozásával indokolja a Fidesz frakcióvezetője, miért nem lépnek be az ECR-be - maga az AUR elnöke kommentelt a poszthoz.
Nemzetközi Izrael levadászott egy Hamász-parancsnokot, aki részt vett az októberi mészárlásban
Privátbankár.hu | 2024. június 20. 12:40
Izrael folytatja a hadműveletet Gázában - levadászták az egyik Hamász-vezetőt, aki részt vett a tavaly októberi mészárlásban.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG