3p

Az ukrán parlament elfogadta a civilek mozgósításáról szóló új törvényjavaslatot, hogy növelje a fiatal katonák részvételét. 

Az ukrán parlament csütörtökön elfogadta azt a vitatott törvényjavaslatot, amely megváltoztatja a polgári katonai mozgósításra vonatkozó szabályokat annak érdekében, hogy megszüntesse a katonai munkaerő-hiányt.

A jogszabályt, amelyet Volodimir Zelenszkij elnöknek alá kellett írnia, hogy törvénnyá váljon, döntő fontosságúnak tartják a katonai elemzők Ukrajna számára a jelentős munkaerő-problémák megoldásában, miközben egy egyre jobban felfegyverzett és egyre nagyobb ellenséggel küzd.

A törvényjavaslatot a végső olvasatban 283 szavazattöbbséggel fogadták el hónapokig tartó tanácskozás után - írja a The Guardian

Ukrán katonák 152 milliméteres 2Sz3 Akacija önjáró löveggel készülnek tüzelni az orosz állásokra a kelet-ukrajnai Donyecki területen fekvő Bahmut közelében húzódó fronton 2024. március 25-én
Ukrán katonák 152 milliméteres 2Sz3 Akacija önjáró löveggel készülnek tüzelni az orosz állásokra a kelet-ukrajnai Donyecki területen fekvő Bahmut közelében húzódó fronton 2024. március 25-én
Fotó: MTI/AP

A teljes, végleges szöveg az összes módosítással együtt nem jelent meg azonnal a parlament honlapján, de egyértelmű volt, hogy a hosszú ideig a fronton harcolva eltöltött katonák leszerelésének időpontját törölték, ami nagyon kényes kérdés annak a sokezer embernek, aki csatlakozott a hadsereghez, amikor Oroszország megkezdte teljes körű invázióját.

Ez a hír azért fontos, mert a hosszan tartó háborúval szemben érezhetően kialakult egy katonai fáradtság, miközben Ukrajna felülmúlta önmaga és Oroszország elképzeléseit is. 

Ezért Zelenszkij a múlt héten aláírta a törvényjavaslatot, amely 27-ről 25 évre csökkenti a hadkötelezettség alsó korhatárát.

A törvényjavaslat előírja, hogy azok a férfiak, akiknek rokkantsági okokból katonai felmentést kaptak, újabb orvosi vizsgálaton kell részt venniük, ami egy újabb intézkedés, amely segíthet új harcosok katonai behívásában.

Kétséges forrású videókon látható, ahogy az utcáról férfiakat hurcolnak el, hogy besorozzák őket, és számos korrupciós botrány történt, amikor tisztviselők kenőpénzt szedtek egyesek felmentéséért. Ezért augusztusban Zelenszkij minden regionális toborzási vezetőt elbocsátott. 

Olekszandr Fedienko törvényalkotó azt mondta, hogy a mozgósítási törvény elfogadása „üzenet Ukrajna partnereinek, hogy készek visszafoglalni területeiket, és szükségük van fegyverekre”.

A csatatéren Oroszország előrenyomul keleten, Ukrajna pedig hátul, és tüzérségi lövedékek hiányával néz szembe a nyugati katonai segítségnyújtás lelassulása közepette.

Olekszandr Pavliuk, a szárazföldi erők parancsnoka a hét elején felszólította az ukránokat, hogy jelentkezzenek be a hadseregbe, és legyenek készek a hadseregben való szolgálatra.

„Bármennyi segítséget kapunk, hiába van fegyverünk, hiányoznak az emberek! A felszerelés nem megy magától, a fegyver nem lő magától, és a drón sem repül magától” – mondta.

Az ukrán parlamentnek több hónapba telt, mire a héten zárószavazásra bocsátotta a törvényjavaslatot, mivel a politikusok egymást vádolták rosszul megfogalmazott módosító indítványok kidolgozásával és a népszerűtlen változtatások jóváhagyásához szükséges politikai akarat hiányával.

A februári első olvasat után egyébként több mint 4000 módosító indítványt nyújtottak be.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Nemzetközi Korrupciós botrány tört ki Romániában, a hírszerzés egyik volt vezetője a vádlott
Privátbankár.hu | 2024. május 24. 12:36
Bűnvádi eljárást indított a román korrupcióellenes ügyészség (DNA) Florian Coldea tábornok, a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) egykori igazgatóhelyettese ellen, akit befolyással üzérkedéssel és pénzmosással gyanúsítanak - jelentette pénteken az Agerpres román hírügynökség.
Nemzetközi Beállt a jégkorszak a francia és a német párt között
Káncz Csaba | 2024. május 24. 09:31
A német populista jobboldali AfD párt támogatottsága csökken, míg francia megfelelője, a Rassemblement National vezet a felmérésekben. A két párt stratégiája egyre inkább távolodik egymástól és a héten meg is szakították hivatalos kapcsolataikat. Káncz Csaba jegyzete.
Nemzetközi Kitoloncolná Európából az illegális migránsokat von der Leyen
Privátbankár.hu | 2024. május 24. 08:56
Legalábbis erről beszélt Brüsszelben a csúcsjelöltek vitáján. 
Nemzetközi Eszkalálódhat a háború: a lengyel légvédelem is beszállhat Ukrajna védelmébe
Privátbankár.hu | 2024. május 24. 07:16
Ez történt az éjjel az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.
Nemzetközi Megvan, ki nyerheti az EP-választásokat Olaszországban
Privátbankár.hu | 2024. május 24. 06:29
A Giorgia Meloni vezette Olasz Testvérek (FdI) jobboldali kormánypárt továbbra is a legnagyobb politikai erőnek számít, és 26 százalék feletti támogatottságot mutat - derült ki az európai parlamenti választások előtti utolsó nyilvánosságra hozott felmérésekből csütörtök este.
Nemzetközi Sötét üzelmekre készülnek Magyarországon a kínai minisztérium emberei?
Litván Dániel | 2024. május 24. 05:41
A kínai hatóságok igyekeznek nagyon erős kontrollt gyakorolni a külföldön élő és tanuló kínaiak felett, az eszközökben pedig nem válogatnak. A legsötétebb üzelmeket pedig pontosan az az ártatlannak látszó kínai minisztérium bonyolítja, amelynek vezetőjével rendészeti egyezményeket kötött a magyar kormány.
Nemzetközi Brutális orosz támadás érte Harkivot - Zelenszkij kiakadt
Privátbankár.hu | 2024. május 23. 19:36
Az orosz-ukrán háború 820. napja volt a csütörtöki. Esti hírösszefoglalónk. 
Nemzetközi Kirúgják a német AfD-t a szélsőjobboldali EP-frakcióból
Privátbankár.hu | 2024. május 23. 18:03
Az Alternatíva Németországért már az Európai Parlament szélsőségesebb frakciójának is vállalhatatlanná vált.
Nemzetközi Valami olyan történt Magyarország szomszédjában, ami nálunk sosem fog
Privátbankár.hu | 2024. május 23. 17:38
Népszavazást tartanak egy atomerőmű-bővítésről.
Nemzetközi Érdekes részlet derült ki Robert Fico merénylőjéről
Privátbankár.hu | 2024. május 23. 16:58
A támadó egyúttal elnézést is kért.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG