3p

A román Honvédelmi Minisztérium által nyilvános vitára bocsátott honvédelmi törvénytervezet először teremti meg Románia katonai beavatkozásának jogi lehetőségét az országhatárain kívül veszélyben lévő román állampolgárok védelmére.

A hatályos törvények nem biztosítják ezt a lehetőséget – írja a román hírportál a G4Media.ro. A Román elnöknek biztosítandó új jogi eszköz akkor jelenik meg, amikor a Moldovai Köztársaságot orosz hibrid beavatkozás fenyegeti, és a hivatalos statisztikák szerint is több mint 600 ezer moldovainak van román állampolgársága is - teszi hozzá az online orgánum. Romániának jelenleg nincs olyan jogi eszköze, amellyel Oroszország katonai agressziója esetén a Moldovai Köztársaságban vagy Ukrajnában élő román állampolgárok segítségére tudna segíteni. Mindeközben a moldovai kormánytisztviselők folyamatosan arra figyelmeztetnek, hogy az Orosz Föderáció hibrid háborút folytat az ország ellen.

A román katonák az olasz egységekkel még nehéz időkben is szót értenek a NATO kötelékén belül
A román katonák az olasz egységekkel még nehéz időkben is szót értenek a NATO kötelékén belül
Fotó: OR 7 / Pia Dunkel

A Honvédelmi Minisztérium április 1-jén, hétfőn este tette közzé a nemzetbiztonsági csomag első törvénytervezetét – ismerteti a Szabad Európa román nyelvű változata. A hatályos törvény 1994-ből származik, egy olyan korszakból mielőtt Románia csatlakozott volna a NATO-hoz, és amikor még Oroszország sem szított konfliktusokat Kelet-Európában. A nyilvános vitára bocsátott törvényjavaslat mindenekelőtt kimondja, hogy „a honvédelemmel kapcsolatos döntések, intézkedések, intézkedések végrehajtása az ország minden polgára számára kötelezőek" - emeli ki az amerikai hírportál.

A honvédelmi törvényjavaslat a csapatok külföldi bevetésére vonatkozó főbb részletei:

4. cikk (4) bekezdés:

Románia elnöke a miniszterelnök javaslatára elrendelheti a szükséges intézkedéseket az ország területén kívül veszélyben lévő román állampolgárok védelmében - e törvény értelmében.

Azaz a minisztérium által javasolt mechanizmus ezt a döntést a miniszterelnök javaslatára az ország köztársasági elnökének jogkörébe helyezi. A törvénytervezet továbbá előírja, hogy az országgyűlésnek kell engedélyeznie a katonai erők alkalmazását Románia területén kívül.

4. cikk (3) bekezdés:

A Parlament jóváhagyja katonai- és nem katonai képességek alkalmazását a román állam területén vagy azon kívül - hibrid fenyegetések elhárítására - Románia elnökének javaslatára, az Ország Legfelsőbb Védelmi Tanácsával folytatott konzultációt követően.

A román Honvédelmi Minisztérium honlapján közzétett teljes törvényjavaslat román nyelven itt olvasható.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Nemzetközi Belgium vizsgálja az orosz befolyásolási kísérleteket
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 19:49
Alexander De Croo belga szövetségi miniszterelnök pénteken megerősítette, hogy a belga igazságügyi hatóságok korrupciós vizsgálatot indítanak az Európai Parlamenten belül gyanított orosz beavatkozások ügyében.
Nemzetközi Zelenszkij nagy pótlékot fizet a katonáknak
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 19:39
Hőerőművet támadtak az oroszok.
Nemzetközi Megérkezett a Gázai övezetbe az első segélyszállítmány
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 17:23
Az északi átkelőn át.
Nemzetközi Az EU-ban könnyebb lesz ezentúl a jogszerű migráció
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 16:44
Az Európai Unió Tanácsa jogszabály-módosítást hagyott jóvá pénteken a nem uniós állampolgárságok számára kiadható munkavállalási és tartózkodási engedélyekről.
Nemzetközi Jön a brit szuper lézerfegyver
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 16:07
Hamarabb, mint sokan gondolták.
Nemzetközi Olyat mondott Orbán Viktorról az Európai Tanács elnöke, amit nem szokott
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 15:36
A téma a bevándorlás volt.
Nemzetközi Szijjártó Pétert balkáni politikusnővel kapták lencsevégre
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 11:07
A külügyi tárca vezetője Maida Gorcevic európai ügyekért felelős montenegrói miniszterrel találkozott Budapesten. 
Nemzetközi A világ történelmi válaszúthoz érkezett
Káncz Csaba | 2024. április 12. 09:31
Bidenhez hasonlóan a japán miniszterelnök is úgy látja, hogy a világ történelmi válaszúthoz érkezett. "A mai Ukrajna lehet a holnap Kelet-Ázsiája" - mondta az amerikai elnökkel folytatott kétoldalú megbeszélések után. Káncz Csaba jegyzete.
Nemzetközi Többszörös túlerőben az oroszok, kilőtték a Kijevet ellátó hőerőművet
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 07:09
Az ukrán parlament csütörtökön elfogadta a vitatott mozgósítási törvényjavaslatot, amely megváltoztatja a polgárok katonai behívására vonatkozó szabályokat annak érdekében, hogy megszüntesse az újoncok égető hiányát.
Nemzetközi Volodimir Zelenszkij Vilniusban nem lőszert kért
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 06:49
Ukrajna Európai Uniós- és NATO-tagsági tárgyalásainak megkezdését sürgette, miközben a légvédelem erősítését kérte a Három Tenger Kezdeményezés országainainak csúcstalálkozóján.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG