3p

Az éjszaka Izraelt ért iráni támadás miatt ma nem az ukrajnai, hanem az izraeli eseményeket gyűjtöttük össze. Háborús összefoglaló. 

 • Teherán arra figyelmeztetett, hogy ismét nagyobb erejű csapást mér, ha Izrael vagy az Egyesült Államok több mint 300 drónnal és rakétával torolja meg szombat este az Izrael elleni iráni csapást. 
 • A többnyire Irán belsejéből indított támadás szerencsére csak szerény károkat okozott Izraelben, mivel a legtöbbet az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Jordánia segítségével lelőtték. Egy dél-izraeli légitámaszpontot találtak el, de továbbra is a szokásos módon működtek, és egy hétéves gyermeket súlyosan megsebesítettek a repeszek. Egyéb komoly károkról nem érkezett jelentés. Daniel Hagari, az izraeli katonai szóvivő azt mondta, hogy a kilövések 99 százalékát elfogták.
 • A teheráni csapások során Szíria légtere felett repülő iráni drónok többségét izraeli és amerikai repülőgépek lőtték le, mielőtt elérték volna izraeli célpontjukat.
 • Benny Gantz, a háborús kabinet tagja azt mondta, hogy Izrael meg fogja kérni az árá Irántól a tömeges rakéta- és dróntámadásaiért, amikor eljön az ideje. 
 • Rendkívüli ülést tartott vasárnap az ENSZ Biztonsági Tanácsa Izrael ENSZ-nagykövetének kérésére, Joe Biden kérésére pedig a G7.

Iránból kilőtt rakéta Izrael északi része felett 2024. április 14-én hajnalban. Az iráni Forradalmi Gárda bejelentette, hogy drónok és rakéták százait indította izraeli célpontok ellen. Az iráni állami médiában idézett közlemény szerint a támadás válasz arra a légicsapásra, amelyet Izrael hajtott végre Irán damaszkuszi konzulátusa ellen
Iránból kilőtt rakéta Izrael északi része felett 2024. április 14-én hajnalban. Az iráni Forradalmi Gárda bejelentette, hogy drónok és rakéták százait indította izraeli célpontok ellen. Az iráni állami médiában idézett közlemény szerint a támadás válasz arra a légicsapásra, amelyet Izrael hajtott végre Irán damaszkuszi konzulátusa ellen
Fotó: MTI/EPA

 • Irán előre tájékoztatta Törökországot az Izrael ellen tervezett hadműveletéről – mondta egy török diplomáciai forrás, amely azt is elmondta, hogy az Egyesült Államok Ankarán keresztül közölte Iránnal, hogy működésének „bizonyos határokon belül” kell maradnia. 
 • John Kirby, a Fehér Ház legfőbb nemzetbiztonsági szóvivője vasárnap az ABC This Week című műsorában elmondta, hogy az Egyesült Államok továbbra is segíteni fog Izraelnek, hogy megvédje magát, de nem akar háborút Iránnal.
 • Joe Biden, az Egyesült Államok elnöke azt mondta Netanjahunak, hogy ellenezni fog egy izraeli viszonttámadást Irán ellen.
 • Jordánia miniszterelnöke, Bisher Khasawneh arra figyelmeztetett, hogy a térségben bekövetkezett minden eszkaláció „veszélyes utakhoz” vezet, csatlakozva a világ vezetőinek a támadást elítélő kórusához. Más országok, köztük az Egyesült Királyság, Spanyolország, az Egyesült Államok, Egyiptom, Szaúd-Arábia és Kína önmérsékletre szólítottak fel a közel-keleti konfliktus regionális eszkalációjától való félelem miatt.
 • Irán külügyminisztériuma behívta az Egyesült Királyság, Franciaország és Németország nagykövetét, hogy felelősségre vonják őket "felelőtlen kijelentéseik" miatt. 
 • A Közel-Kelet nagy légitársaságai, köztük az Emirates Airlines és a Qatar Airways bejelentették, hogy újraindítják működésüket a régióban, miután töröltek vagy átirányítottak egyes járatokat, válaszul Irán Izrael elleni támadására. Izrael közölte, hogy vasárnap reggel, helyi idő szerint 7:30-tól újranyitotta légterét, és ma reggel a bejrúti repülőtér is újranyitott. Több iráni repülőtér, köztük a teheráni Imam Khomeini International azonban hétfőig törölte járatait. (The Guardian)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Nemzetközi Navalnij barátja először nyilatkozott megtámadása óta
Privátbankár.hu | 2024. május 18. 16:33
Alekszej Navalnij közeli szövetségese, Leonyid Volkov megfogadta, hogy "soha nem adja fel" a Vlagyimir Putyin elleni harcot, hogy a néhai orosz ellenzéki vezető "végső áldozata" - a halála - ne legyen hiábavaló.
Nemzetközi Kisvárosnyi embert menekítettek ki Harkivból
Privátbankár.hu | 2024. május 18. 15:51
A fokozódó orosz támadások miatt kimenekítettek 9907 lakost az északkelet-ukrajnai Harkiv körzetéből – jelentette be szombaton Oleh Szinyehubov, Harkiv megye kormányzója.
Nemzetközi Megvan a döntés Fico merénylőjéről
Privátbankár.hu | 2024. május 18. 15:25
Az ítélet nem jogerős, a támadót fogságba helyezték. 
Nemzetközi Friss hírek jöttek Fico álapotáról
Privátbankár.hu | 2024. május 18. 13:29
Robert Fico szlovák kormányfő állapota a rajta elvégzett második, több mint két órát igénybe vevő műtétet követően stabil, de továbbra is súlyos - jelentette be Robert Kalinák védelmi miniszter és miniszterelnök-helyettes a besztercebányai Roosevelt kórházban tett látogatása után, Zuzana Dolinková egészségügyi miniszterrel közösen tartott sajtótájékoztatón szombaton.
Nemzetközi Ausztria döntött: újra támogatja a palesztinokat támogató szervezetet
Privátbankár.hu | 2024. május 18. 13:12
Ausztria szombaton bejelentette, hogy visszaállítja az ENSZ palesztin menekültekkel foglalkozó ügynökségének (Unrwa) finanszírozását.
Nemzetközi Vészhelyzet miatt leállt a müncheni reptér
Privátbankár.hu | 2024. május 18. 12:45
Három órára le kellett zárni a müncheni repülőteret klímaaktivisták miatt.
Nemzetközi Nem jó előjel Fico nekrózisa
Privátbankár.hu | 2024. május 18. 11:53
Egy cseh orvos szerint a szlovák miniszterelnök állapota jóval súlyosabb, mint az sokan gondolnák.
Nemzetközi Ezekben a percekben hallgatják ki Fico merénylőjét
Privátbankár.hu | 2024. május 18. 10:19
Óriási készültség mellett szombat délelőtt hallatják ki Robert Fico szlovák államfő merénylőjét a szlovák bíróságon. 
Nemzetközi Észt miniszterelnök: "Ha Ukrajna elesik, Európa veszélybe kerül"
Privátbankár.hu | 2024. május 18. 09:53
Zelenszkij szerint Ukrajna légvédelme csak egynegyede az elégégesnek, Putyin meg akarja osztani a Nyugatot. Háborús összefoglaló reggel. 
Nemzetközi Hamarosan újabb sarkköri fényekben gyönyörködhetünk
Privátbankár.hu | 2024. május 18. 09:22
Jó hír mindazoknak, akik élvezték a múlt hétvégi fénybemutatót előadó aurora borealis-t, vagy éppenséggel lemaradtak róla: szinte biztos, hogy továbbiak jönnek. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG