6p

Mi a Magyar Péter-jelenség titka?
Mennyiben más Magyar Péter, mint Orbán Viktor?
Mennyi voksot szerezhet a Tisza Párt, kitől vehet el szavazatokat?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Somogyi Zoltánnal!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Political Capital szociológus társalapítójától!

2024. május 23. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Párizs és Berlin osztozik abban a meggyőződésben, hogy Ukrajna hosszú távú támogatása létfontosságú, de eltérően értelmezik a háborút. Európának jó oka van az aggodalomra, hiszen Putyin eltökéltsége az orosz birodalmi hatalom helyreállítására vallásos megszállottságává lett. Káncz Csaba jegyzete.

Európa háborús alapokra helyezése egyre gyorsul, mióta Putyin közel két évvel ezelőtt megindította az ukrajnai inváziót, és szétzúzta Európa biztonsági rendjét. "Fel kell-e készítenünk gyermekeinket a háborúra?" kérdezte a befolyásos Frankfurter Allgemeine Zeitung a múlt hónapban. A cikk Bettina Stark-Watzinger oktatási miniszter azon javaslatáról szólt, hogy az iskolákban polgári védelmi gyakorlatokat szervezzenek, és a fegyveres erők rendszeres osztálylátogatásainak köszönhetően "laza kapcsolatot alakítsanak ki a Bundeswehrrel".

Tíz nappal korábban a Német Városok és Önkormányzatok Szövetsége több milliárd eurót követelt a használaton kívüli bunkerek újra üzembe helyezésére és újak építésére. A Hidegáború idejéből származó 2000 nyilvános óvóhelyből mindössze 600 maradt meg, amelyek összesen csupán 500 ezer ember befogadására alkalmasak.

Olaf Scholz és Emmanuel Macron – azonos meggyőződés, eltérő értelmezés
Olaf Scholz és Emmanuel Macron – azonos meggyőződés, eltérő értelmezés
Fotó: EPA / BENOIT TESSIER / POOL

Párizsban is élénk vita folyik a háború esetleges kiterjedéséről, különösen, mióta Macron elnök februárban nyilvánosan kijelentette, hogy a szárazföldi csapataik bevetése nem zárható ki. Két nappal később Scholz kancellár egy videóban azonban ragaszkodott ahhoz, hogy a NATO nem volt és nem is lesz "érdekelt fél" ebben a háborúban.

Stratégiai naivitás

Párizs és Berlin közös alapról indult. A balti államok és Lengyelország ismételt figyelmeztetései ellenére mindkét ország bizonyos stratégiai naivitást tanúsított Oroszországgal szemben. Mindketten alábecsülték az orosz fenyegetést. Az Egyesült Államokkal és Nagy-Britanniával ellentétben hírszerző szolgálataik nem hittek az invázióban.

Berlin és Párizs nem igazán hitt a 2017-ben publikált amerikai Nemzetbiztonsági Stratégiának sem, amely egy anarchikus nemzetközi arénát jelenített meg, és figyelmeztetett: Moszkva „vissza akarja állítani a nagyhatalmi státuszát és befolyási övezetet akar létrehozni a határai közelében.”

Az ukrajnai háború is megmutatta a két ország korlátait. Franciaország ambiciózus, de üres zsebekkel rendelkező hadsereggel rendelkezik. Ez alapvetően egy bonszai hadsereg, amely nem rendelkezik a nagy intenzitású konfliktus fenntartásához szükséges felszereléssel és lőszerrel. Az ukrajnai háborús erőfeszítések támogatása is elmarad Németországétól. Párizs 2022-2023-ban a kormány saját számításai szerint 3,8 milliárd euró értékű fegyverzetet biztosított Kijevnek, szemben a Berlin által küldött 17,7 milliárd euróval.

Berlini kalkulációk

Németországot eközben a múlt századi történelem bűntudata nyomasztja. A márciusi adatok szerint a német válaszadók mindössze 28 százaléka támogatja, hogy Kijevet 500 kilométeres hatótávolságú Taurus cirkálórakétákkal lássák el. 58 százalék ellenzi ezen fegyverrendszer biztosítását - több mint felük (31 százalék) azt szeretné, ha Németország semmilyen fegyverrel nem látná el Ukrajnát.

Scholz elutasítása mögött hivatalosan az a félelem áll, hogy Németországot háborúba sodorhatja, ha a cirkálórakéták orosz területre csapódnak, vagy ha német katonákat telepítenek Ukrajnába, hogy segítsenek a rendszer működtetésében. Berlinben attól tartanak, hogy Ukrajna és Oroszország egy nagyon hosszú, kimerítő állóháborúba - egy "Verdun drónokkal" típusú vérzivatarba – csúszik bele, és ezt Kijev már nem lesz képes megnyerni. Ezért a további ellenállás hiábavalónak tűnik, és a további fegyverszállítások sem fognak itt már segíteni.

Különböző értelmezések

Párizs és Berlin osztozik abban a meggyőződésben, hogy Ukrajna hosszú távú támogatása létfontosságú, de eltérően értelmezik a háborút. Franciaország úgy látja, hogy ez egy lehetőség Európa számára a szuverenitás megszerzésére, míg Németország mindenekelőtt azt látja, hogy nagymértékben be kell fektetni a NATO európai ágának megerősítésébe, és korlátozni kell az amerikai kivonulás lehetőségét.

Ez a stratégia tükröződik a Bundeswehr azon törekvésében, hogy Európa vezető hagyományos hadseregévé váljon, valamint az „European Sky Shield” kezdeményezésben. Ez az amerikai, német és izraeli felszerelésre épülő kezdeményezés irritálja Párizst.

Kései ébredés

A kontextus azonban megváltozik, ahogy az Ukrajnára nehezedő nyomás fokozódik, és Donald Trump visszatérése a hatalomba elképzelhetőnek tűnik. Márciusban Párizs és Berlin bejelentette, hogy a francia-német KNDS csoport Ukrajnában fog letelepedni, hogy pótalkatrészeket gyártson Kijev számára. A szimbólumot jelentősnek szánják, de egy kicsit későn érkezett.

Mivel Európa hadiipara messze elmarad Oroszországétól - és még inkább az USA-étól -, az európai katonai képességek kiépítése valószínűleg évekig fog tartani. Beszédes, hogy a német fegyveres erők teljes lőszerkészlete mindössze két napig bírná a harcot egy olyan ellenféllel szemben, mint Oroszország.

Putyin tervei

Bár Oroszország már nem olyan erős, mint egykor volt, Európának jó oka van az aggodalomra. Putyin eltökéltsége, hogy megfordítsa a hidegháború végkimenetelét, az orosz birodalmi hatalom helyreállításának szinte vallásos megszállottságává nőtte ki magát. Putyin alatt Oroszország hajói és kémrepülőgépei rendszeresen ellenőrzik olyan országok határait, mint Svédország, Finnország, a balti államok, sőt még Nagy-Britannia is.

Putyin agressziója arra kényszerítette Európát, hogy komolyan foglalkozzon az újrafegyverkezéssel. Az EU tagállamainak katonai kiadásai 2022-ben rekordot jelentő 240 milliárd eurót értek el, 6 százalékkal többet, mint az előző évben, és a McKinsey előrejelzése szerint Európa éves védelmi kiadásai 2028-ra 500 milliárd euróra nőhetnek.

Az a szervezeti és anyagi leépülés, amelyet az orosz hadsereg a két éve tartó intenzív ukrajnai harcok során elszenvedett, valamint annak kockázata, hogy a NATO-val való teljes körű háborús mozgósítás destabilizálhatja Putyin rendszerét, valószínűleg visszatartja a Kreml urát attól, hogy belátható időn belül további katonai hadjáratokba kezdjen.

Ha Oroszország ukrajnai térnyerése a jelenlegi védelmi vonalakra korlátozódik döntő győzelem nélkül - ami az Ukrajnának nyújtott nyugati támogatástól függ -, akkor Putyin kedve a további balti kalandokhoz komolyan csökkenne. Ez azonban nem akadályozná meg abban, hogy a szürke zónában megpróbálja destabilizálni Moldovát, Grúziát, a Dél-Kaukázust, a Nyugat-Balkánt, sőt Franciaországot és Nagy-Britanniát is.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Nemzetközi Izrael már üzent, ha elítélik sem áll meg Gázában
Privátbankár.hu | 2024. május 23. 14:27
A háború folytatódni fog.
Nemzetközi Megint kellemetlenkedtek Orbán Viktornak - tovább ketyeg az óra
Privátbankár.hu | 2024. május 23. 14:03
Az Európai Bizottságot nem nyűgözte le a kormány válasza. 
Nemzetközi Hszi Csin-ping bekeményített: rajzanak a kínai harci gépek Tajvannál
Privátbankár.hu | 2024. május 23. 11:53
Hatalmas erődemonstrációba kezdett Kína Tajvannál.
Nemzetközi Tovább zajlik a tisztogatás, újabb orosz tábornokot tartóztattak le
Privátbankár.hu | 2024. május 23. 10:54
A vezérkari főnök helyettese nyolctól tizenöt évig terjedő szabadságvesztésre ítélhetik.
Nemzetközi Megmagyarázta váratlan döntését Rishi Sunak
Privátbankár.hu | 2024. május 23. 10:28
Most jött el a megfelelő időpont a brit miniszterelnök szerint, de a várakozások szerint történelmi vereség várhat pártjára.
Nemzetközi Macron most békét és nyugalmat szeretne - messze Európától
Privátbankár.hu | 2024. május 23. 09:54
Megérkezett a súlyos zavargások helyszínére a francia elnök.
Nemzetközi Kereskedelmi háború küszöbén Brüsszel és Peking
Káncz Csaba | 2024. május 23. 09:31
A közelgő kereskedelmi háború egy keserű igazságra is rávilágít: a Nyugat túl sokáig pihent a babérjain. Az EU álláspontja szerint a Kínával szemben az elektromos autók és más termékek tekintetében hozott intézkedéseknek meg kell felelniük a WTO előírásainak. Az USA azonban már megkerüli a WTO-t. Káncz Csaba jegyzete.
Nemzetközi Nagy lépésre készül Amerika, Putyin kitérhet a hitéből
Privátbankár.hu | 2024. május 23. 09:06
Miközben az oroszok éppen nukleáris fegyverekkel gyakorlatoznak, az Egyesült Államok újabb eszkalációs lépést tenne. Háborús híreink csütörtök reggel.
Nemzetközi Robert Fico nélkül is továbbmegy Szlovákia az orbáni úton
Privátbankár.hu | 2024. május 23. 06:38
A miniszterelnök még kórházban, de a kormány megy tovább: elfogadták a közmédia átalakításáról szóló törvényt, amely a kritikusai szerint a kormány ellenőrzése alá vonja a közszolgálati médiát.
Nemzetközi Legnagyobb ellenfele is beállt Donald Trump mögé
Privátbankár.hu | 2024. május 23. 06:23
Korábban alkalmatlannak nevezte a volt elnököt egy újabb ciklusra, most mégis besorolt mögé legerősebb pártbeli kihívója.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG