3p

A Giorgia Meloni vezette Olasz Testvérek (FdI) jobboldali kormánypárt továbbra is a legnagyobb politikai erőnek számít, és 26 százalék feletti támogatottságot mutat - derült ki az európai parlamenti választások előtti utolsó nyilvánosságra hozott felmérésekből csütörtök este.

Az Olaszországban két napos, június 8-án és 9-én esedékes európai parlamenti (EP-) választások előtt tizenhat nappal tették közzé az utolsó közvélemény-kutatásokat. Mostantól ezek az adatok nem lesznek nyilvánosak, kizárólag a pártok végeztethetnek felméréseket belső használatra.

A legnagyobb közvélemény-kutatóként ismert Ipsos adatai szerint a pártok támogatottsági listájának élén a Giorgia Meloni miniszterelnök vezette Olasz Testvérek (FdI) szerepel 26,5 százalékkal.

Meloni továbbra is vonzó az olaszoknak
Meloni továbbra is vonzó az olaszoknak
Fotó: Fotó: EPA/FABIO CIMAGLIA

A kormányfő április 28-án erősítette meg, hogy az FdI listavezetőjeként indul, és arra kérte a választókat, belpolitikai tesztként fogják fel az EP-választásokat: ha elégedettek a kormány munkájával, szavazzanak az FdI-re.

Giorgia Meloni 2022 szeptemberében került kormányra, akkor az FdI 26,5 százalékot szerzett.

Az Ipsos felmérésében a második helyen az Elly Schlein vezette baloldali, ellenzéki Demokrata Párt (PD) áll 22,5 százalékkal. Elly Schlein számára is tesztnek számít az európai választás, mivel ez eredmény véleményt mond a 2023 márciusában megkezdett főtitkári munkájáról.

Harmadik a Giuseppe Conte irányította Öt Csillag Mozgalom (M5S) 15,4 százalékkal. A felmérést kísérő elemzés rámutat, hogy az M5S szavazóinak jelentős többsége az ország déli részén él, és kevéssé elkötelezett Európa iránt.

Szoros a verseny a másik két kormánypárt között: az Antonio Tajani vezette Hajrá Olaszországot (FI) 9,2 százalékra mérik, a Matteo Salvini vezette Ligát 8,6 százalékra. 

A négy százalékos küszöböt az előrejelzések szerint a Zöldek és Olasz Baloldal Szövetsége (AVS), valamint az Európai Egyesült Államok nevű formáció lépheti át, melyet az Emma Bonino és Matteo Renzi alkotta politikai páros vezet.

A 2019-es EP választások részvételi aránya 54,5 százalék volt. Az Ipsos adatai szerint most a szavazásra jogosult olaszok 52 százaléka járulhat az urnákhoz.

A Demopolis kutatóintézet szintén csütörtök este közölt legutolsó adatai 27,2 százalékra mérték az Olasz Testvéreket, 20,7 százalékra a Demokrata Pártot. Tizenöt százalékon állna az Öt Csillag Mozgalom, a Liga 8,6 százalékot mutat, a Hajrá Olaszország pedig 8,5 százalékot.

(MTI)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Nemzetközi Irányt váltott az USA: Ukrajnába küldi az új rakétáit
Privátbankár.hu | 2024. június 22. 19:14
A hétvége első napjának főbb fejleményei.
Nemzetközi Visszatérhetnek a britek az EU-ba? Itt a válasz
Privátbankár.hu | 2024. június 22. 15:13
Az üzleti ügyekért felelős brit miniszter szerint a Brexit tíz-húsz évre szóló program, ezért nem indokoltak azok a vélemények, hogy a folyamat sikertelen.
Nemzetközi Lelombozó hírt közölt a NASA
Privátbankár.hu | 2024. június 22. 13:39
Elhalasztják a Boeing által tervezett űrhajó visszatérését.
Nemzetközi Tovább támad Izrael
Privátbankár.hu | 2024. június 22. 12:24
Ezúttal a Gázai övezet középső részére, illetve a déli részén fekvő Rafah városára csaptak le.
Nemzetközi Putyin egy másik diktátorral kokettál
Privátbankár.hu | 2024. június 22. 10:56
Dióhéjban az elmúlt órák eseményei.
Nemzetközi Német lap: Orbán Viktor meggyengült, engedményekre fog kényszerülni
Wéber Balázs | 2024. június 22. 10:17
A magyar kormányfő számára sem a bel-, sem a külpolitikában nem alakultak jól a dolgok a közelmúltban. Német lapértékelések szerint pénteken Olaf Scholz német kancellárhoz egy meggyengült miniszterelnök látogatott el, aki kénytelen lesz engedményeket tenni.
Nemzetközi Nem nyugszik Orbán Viktor szövetségese
Privátbankár.hu | 2024. június 22. 09:53
A Hszi Csi-ping elnökölte Kína 41 katonai repülőgépe és drónja, illetve hét hajója közelítette meg Tajvant, és a légi járművek egy része át is lépte a Tajvani-szoros úgynevezett középvonalát, ami feltételes demarkációs vonalnak számít Tajvan és Kína között.
Nemzetközi Sokakat lelombozhat az amerikai bíróság döntése
Privátbankár.hu | 2024. június 22. 08:22
Az amerikai legfelsőbb bíróság fenntartotta a családon belüli erőszak elkövetőire a fegyverbirtoklás tilalmát.
Nemzetközi Újabb fájdalmas ütéseket vitt be Ukrajna orosz területen
Privátbankár.hu | 2024. június 21. 19:46
Ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.   
Nemzetközi A nap képe: Orbán Viktor vidáman jattol a fritzek főnökével
Privátbankár.hu | 2024. június 21. 19:01
A magyar miniszterelnök nevezte így nemrég a németeket.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG