3p

Nemcsak a korábban tervezett belgrádit, hanem minden önkormányzati választást június 2-án tartanak Szerbiában - közölte Ana Brnabic, a szerbiai parlament elnöke csütörtökön.

A házelnök 17 napon át egyeztetett az ellenzékkel annak érdekében, hogy ne bojkottálja a június 2-ra tervezett belgrádi önkormányzati választást, s végül kompromisszumos megoldás született. Brnabic elfogadta az ellenzék javaslatát, és mindenhol kiírja a helyhatósági választásokat, ahol tavaly nem rendeztek voksolást. Ez főként a vajdasági településeket érinti, ahol a tervek szerint júliusban vagy augusztusban tartották volna a választásokat.

A fővárosban azért kell a tavaly december 17-i voksolás után ismét helyi önkormányzati választást tartani, mert egyik párt sem tudta biztosítani a kellő többséget a városi közgyűlésben.

A Szerb Haladó Párt Aleksandar Vucic - Belgrád nem állhat meg nevű listája 49 képviselői helyet szerzett, míg a legnagyobb ellenzéki tömörülés, a Szerbia az Erőszak Ellen nevű lista 43-at. A Mi - A nép egy hangja nevű listának hat, a Szerbiai Szocialista Pártnak (SPS) pedig öt mandátum jutott.

Szerbia június 2-án választ
Szerbia június 2-án választ
Fotó: Depositphotos

A választást követően az ellenzék tiltakozásba kezdett, mert szerinte szavazatlopás és számos más csalás történt a voksolás során. A választási bizottság ezeket a vádakat megalapozatlannak minősítette, és kihirdette a végeredményt. Sem az eddig Belgrádot vezető SNS-SPS koalíciónak, sem az ellenzéki Szerbia az Erőszak Ellen Listának azonban nem volt meg a kellő többsége a képviselő-testületben, ezért a Mi - A nép egy hangja lehetett volna a mérleg nyelve, ám annak képviselői egymással sem tudtak megegyezni, így a tömörülés darabokra hullott.

A decemberi választásokat követően az ellenzék a voksolás megismétlését követelte, így a közgyűlés megalakulásának sikertelenségét a saját győzelmüknek nevezték. Meglepetésként érte a házelnököt is, hogy a választás ismételt kiírását követően az ellenzék a voksolás bojkottját jelentette be. Hogy ez ne történjen meg, Ana Brnabic tárgyalásokat kezdeményezett a Szerbia az Erőszak Ellen nevű baloldali, valamint a jobboldali Remény koalíció képviselőivel.

Ana Brnabic csütörtöki sajtótájékoztatóján közölte, tárgyalt Aleksandar Vucic köztársasági elnökkel, és egyetértettek abban, hogy jelenleg az ország stabilitása a legfontosabb, s ezért elfogadták az ellenzék javaslatát, hogy minden önkormányzatban egyszerre tartsák meg a voksolást.

A házelnök közölte: ahhoz, hogy ez megvalósulhasson, meg kell változtatni az önkormányzati választásokra vonatkozó törvényt. Ennek érdekében szombatra összehívja a parlamentet, ahol a képviselők megszavazzák a törvénymódosítást, így már vasárnap ki is írhatja az helyhatósági választásokat, és megkezdődhet a kampány.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Nemzetközi Megvan, hogy ki nyerte meg a litván elnökválasztást
Privátbankár.hu | 2024. május 27. 07:24
Gitanas Nauseda folytathatja az eddigi munkáját.
Nemzetközi Több tucat palesztin halt meg egy támadásban Rafahban
Privátbankár.hu | 2024. május 27. 06:27
Több tucat palesztin halt és sebesült meg egy izraeli támadásban Rafahban, a Gázai övezet déli csücskén vasárnap este - jelentették palesztin orvosi források.
Nemzetközi Zelenszkij most nagyon szeretne békét - Amerikától és Kínától kéri
Privátbankár.hu | 2024. május 26. 17:44
Joe Bident és Hszi Csin-pinget is meghívta Svájcba az ukrán elnök, hátha ők el tudják hozni a valódi békét. Ment az üzengetés a nyugati fegyverek oroszországi bevetése ügyében is.
Nemzetközi Olaf Scholz továbbra is hátra kötve tartaná Ukrajna fél kezét
Privátbankár.hu | 2024. május 26. 16:53
Saját koalíciós partnerével is szembe megy a kancellár, nehogy a szükségesnél jobban feldühítse az oroszokat.
Nemzetközi Nem jött be Macron számítása: már menekíteni kell francia területről az európaiakat
Privátbankár.hu | 2024. május 26. 16:07
A rendőri erősítések és az elnöki látogatás ellenére sem javult a helyzet a lázongó szigetcsoporton.
Nemzetközi Medvegyev már radioaktív hamut vizionál Varsóba - megszólalt Lavrov is
Privátbankár.hu | 2024. május 26. 15:26
Az elmúlt napok hírei kapcsán durrant el néhány vezető orosz politikus agya.
Nemzetközi Megszólaltak a szirénák Tel-Avivban - mi történik?
Privátbankár.hu | 2024. május 26. 14:29
Hónapok óta nem érték el palesztin rakéták Izrael belső területeit, most mégis menedéket kellett keresnie Tel-Aviv lakóinak.
Nemzetközi Új hírek érkeztek Robert Ficóról, még mindig van miért aggódni
Privátbankár.hu | 2024. május 26. 13:56
Párttársa és a kórház is nyilatkozott a meglőtt szlovák kormányfő állapotáról.
Nemzetközi Készülődik Brüsszel elfoglalása? Nyilvánosan udvarol Orbán Viktor francia szövetségese Giorgia Meloninak
Privátbankár.hu | 2024. május 26. 13:28
De egyelőre úgy tűnik, kosarat kap, és nem fuzionál a két nagy jobboldali pártszövetség.
Nemzetközi Sokkoló felvételen látható a harkivi áruház elleni támadás pillanata, tovább nőtt a halálos áldozatok száma
Privátbankár.hu | 2024. május 26. 12:33
Biztonsági kamera felvétele került elő a lebombázott áruházból, amelyben több mint 200-an tartózkodhattak a támadás pillanatában.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG