2p

Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának új, független jelentése azzal vádolja Izraelt és a Hamászt, hogy háborús bűnök és emberi joggal kapcsolatos jogsértések sorozatát követték el tavaly október 7-e óta.    

Az ENSZ-szakértők nyomozásán alapuló jelentés szerint mind a zsidó állam, mind a palesztin szélsőséges iszlamista szervezet szándékos gyilkosságokat követett el a civil lakosság ellen, amelyek háborús bűnöknek minősülnek, írja a BBC.

A jelentés, amely az október 7-e és 2023 vége közötti időszakot öleli fel, Izraelt emberiesség elleni bűncselekményekkel, ezen belül kínzással, kiirtással, valamint a palesztin férfiak és fiúk célzott üldözésével vádolja. Számos más háborús bűn is szerepel az Izraellel szembeni vádak között, köztük éheztetés, kollektív büntetés, valamint több mint tízezer gyerek meggyilkolása és megcsonkítása. 

Egy férfi visz egy sebesült gyereket a Gázai övezet déli részén fekvő Rafahban egy izraeli légicsapás után 2023. november 20-án
Egy férfi visz egy sebesült gyereket a Gázai övezet déli részén fekvő Rafahban egy izraeli légicsapás után 2023. november 20-án
Fotó: EPA/MOHAMMED SABER

A vizsgálat vezetője, Navi Pillay szerint az izraeli hadsereg nehézfegyverzetet vetett be lakott területen, ami háborús bűnnek minősül, mivel közvetlenül a civil lakosságot támadták azzal a céllal, hogy „maximális károkat” okozzanak. Izrael visszautasította a vádakat.

A Hamászt szintén számos, az október 7-i támadás során elkövetett háborús bűnnel, többek között kiterjedt szexuális erőszakkal és tömeges gyilkosságokkal vádolta meg a szervezet.

A Hamász tavaly október 7-i terrortámadása mintegy 1200 áldozatot követelt, mintegy 250 embert túszul ejtettek. A válaszult indult izraeli hadműveleteknek több mint 36 ezer halálos áldozata van a Gázai övezetben. Helyi közlések szerint az áldozatok között mintegy 16 ezer gyerek van. További több ezer áldozat lehet a romok alatt.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Nemzetközi Újabb Leopard tankokat küld Ukrajnának egy uniós ország
Privátbankár.hu | 2024. július 15. 20:16
Ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.
Nemzetközi Újabb szankciókkal sújtotta az EU Izrael erőszakos telepeseit
Privátbankár.hu | 2024. július 15. 19:46
Az Európai Unió globális emberi jogi szankciórendszere keretében korlátozó intézkedéseket vezetett be öt izraeli telepessel és három izraeli csoporttal szemben, akik és amelyek felelősek Ciszjordániában élő palesztinokkal szemben elkövetett súlyos és rendszeres emberi jogi visszaélésekért - tudatta az Európai Unió Tanácsa hétfőn.
Nemzetközi Megszólalt Donald Trump – ilyen volt a merénylet pillanata
Privátbankár.hu | 2024. július 15. 18:46
A volt amerikai elnök az ellene elkövetett szombati merényletkísérlet után azt is mondta: most van esélye arra, hogy “egyesítse az országot.”
Nemzetközi Áll a bál Varsóban: őrizetbe vették a volt igazságügyi miniszterhelyettest
Privátbankár.hu | 2024. július 15. 17:31
Őrizetbe vették Marcin Romanowski volt lengyel igazságügyi miniszterhelyettest, a fő ellenzéki frakció, a Jog és Igazságosság (PiS) alsóházi képviselőjét, és házkutatást végeznek nála - közölte hétfőn a lengyel államügyészség.
Nemzetközi Közös hadgyakorlatot indított Oroszország és Kína
Privátbankár.hu | 2024. július 15. 16:35
Orosz-kínai haditengerészeti gyakorlat kezdetét jelentette be hétfőn az orosz Csendes-óceáni Flotta sajtószolgálata.
Nemzetközi Több ezer radikálist kapcsoltak le a párizsi olimpia előtt
Privátbankár.hu | 2024. július 15. 13:44
A jövő héten kezdődő ötkarikás játékok előtt már mintegy három és fél ezer potenciálisan veszélyt jelentő személyt zártak ki az olimpiáról - jelentette ki a francia belügyminiszter.
Nemzetközi Kreml: Az orosz rakéták célpontjaivá válhatnak az európai fővárosok
Privátbankár.hu | 2024. július 14. 17:59
Donyeckben ismét emberéleteket követelt az orosz-ukrajnai háború. A nap összefoglalója. 
Nemzetközi Ivanka Trump: "Édesanyám vigyázott tegnap fentről édesapámra"
Privátbankár.hu | 2024. július 14. 16:47
Donald Trump lánya, Ivanka is posztolt a tegnap történekről. Szerinte édesanyja tegnap őrangyalt játszott. 
Nemzetközi Lilában tündököl Katalin hercegné a wimbledoni teniszdöntőn
Privátbankár.hu | 2024. július 14. 16:11
Már tegnap bejelentette a királyi palota, hogy ma részt vesz a wimbledoni tenisztorna döntőjén, ahol a hagyományokhoz hűen ő adja át majd a fődíjat a nyertesnek. Lila ruhájában elegáns, ahogy mindig. 
Nemzetközi Amerika legnépszerűbb fegyverével követték el a merényletet
Privátbankár.hu | 2024. július 14. 15:17
Sokan a fegyverviselési jog szimbólumaként emlegetik azt a fegyvert, amivel a a 20 éves Thomas Matthew Crooks merényletet követett el Donald Trump ellen tegnap. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG