5p

Az Európa-bajnokság a német gazdaság egészét ugyan nem fogja hirtelen felvirágoztatni, de javíthatja a közhangulatot és az országimázst, és így hosszútávon is pozitív hatással járhat. Az UEFA nagyot kaszálhat, de a legnagyobb lökést a győztes ország gazdasága kaphatja.

A most zajló németországi foci-Európa-bajnokság egymilliárd euró pluszbevételt hozhat a német gazdaságnak az eseményre kilátogató külföldi turisták révén – állítja a müncheni székhelyű Ifo gazdaságkutató intézet. Ez mintegy 0,1 százalékponttal növeli majd meg az ország GDP-jét a második negyedévben.

Sok sör fogy, de...

A szintén német rendezésű 2006-os foci-vb elején a külföldiek és az általuk eltöltött vendégéjszakák száma mintegy 25 százalékkal emelkedett – mondta Gerome Wolf, az intézet kutatója. Ez alapján mintegy plusz 600 ezer külföldi turistát és plusz 1,5 millió vendégéjszakát jósolnak a mostani Eb-re. Mindez értelemszerűen növeli mind a szálláshelyek, mind a vendéglátóhelyek bevételeit.

A hangulat is jobb, a sör is jobban fogy – szurkolók Londonban az angol-szerb meccset nézik kivetítőkön 2024. június 16-án
A hangulat is jobb, a sör is jobban fogy – szurkolók Londonban az angol-szerb meccset nézik kivetítőkön 2024. június 16-án
Fotó: EPA/TOLGA AKMEN

Az Ifo kutatója szerint ugyanakkor a hatás csak rövidtávú lesz: a szolgáltatói szektor bevételei a második negyedév növekedését követően – miután a külföldi szurkolók hazatérnek – a harmadik negyedévben valószínűleg csökkenni fognak, és összességében szinten maradnak.

„Makrogazdasági szempontból az ilyen típusú nagy események általában inkább kis hatással bírnak, a turizmust kivéve. Bár a torna ideje alatt a hazai fogyasztók is a szokásosnál több pénzt költenek el a vendéglátásban és az élelmiszer-kereskedelemben, más területeken visszafogják a kiadásaikat, így a költéseik összességében valószínűleg nem változnak” – tette hozzá Timo Wollmershäuser, az Ifo előrejelzési osztályának vezetője.

Mint mondja, legalábbis ezt sugallják a 2006-os vb-n szerzett tapasztalatok.

Nem löki be a GDP-t

Hasonló véleményen vannak a Neue Zürcher Zeitung által megkérdezett szakértők is. Azt ők is elismerik, hogy például a szállás- és vendéglátóhelyek profitálnak az eseményből. Az Eb-nek helyet adó városokban 70-130 százalékkal emelkedtek a szállásdíjak, a kiskereskedelemben pedig több mint 3,8 milliárd euró pluszbevétel várható a mezek, szurkolói sálak vagy éppen elektronikai termékek eladásából.

Összességében azonban nem feltétlenül emelkednek majd a költések. Sokan az Eb apropóján vásárolnak majd egy új televíziót, vagy eggyel több sört isznak majd, de más területen spórolni fognak: étterem helyett otthon ebédelnek, mozi helyett pedig inkább tévéznek –mondta Michael Grömling a Német Gazdasági Intézettől.      

A szakértő összességében úgy véli, az Eb-t vendégül látó tíz város (Berlin, Dortmund, Düsseldorf, Frankfurt, Gelsenkirchen, Hamburg, Köln, Lipcse, München, Stuttgart) gazdasága kap némi lökést, de a német GDP egészét az Eb nem fogja meglendíteni.

Ez pedig nem túl jó hír a német gazdaságnak, amely nem túl acélos mostanában. Tavaly a GDP 0,2 százalékkal zsugorodott, és elemzők többsége az idei évre is csupán lanyha növekedést prognosztizál.

Egy hallei gazdaságkutató intézet egyébként részletesen megvizsgálta, hogy milyen gazdasági hatásai voltak a 2006-os vb-nek. Bár a helyszíneken fokozódott az építőipari tevékenység, azaz felújították és bővítették a stadionokat, valamint javították a városi infrastruktúrát, ezek a projektek kiszorítottak más építőipari beruházásokat, így nem volt jelentős hatásuk a teljes gazdasági fejlődést tekintve.             

2006 júniusában, az esemény hónapjában a vendégéjszakák száma mintegy harmadával nőtt az előző év azonos időszakához képest, a vb-re érkezők azonban „elriasztottak” másokat: a belföldi turisták és az üzleti utazók más célpontokat választottak a zsúfoltság és a megemelkedett árak miatt.

A tanulmány végkövetkeztetése szerint reálértékben, a gazdaság egészét tekintve nem volt jelentős hatása a vb-nek, és nem sikerült „konjunktúrához vezető impulzusokat” adni.

Tetőre hághat a jókedv

Az akkori torna sikeres megrendezése, valamint a sportsiker – és ezt több kutatóintézet is állítja – leginkább az imázsra és a hangulatra gyakorolt pozitív hatást.

Egyrészt javította Németország imázsát külföldön, ami hosszútávon jótékonyan hathatott a turizmusra és az exportra is. Másrészt pozitív irányba vihette el a belföldi közhangulatot, és ezáltal elősegíthette a konjunktúrát – hiszen, némileg leegyszerűsítve, a jókedvű emberek szívesebben és többet vásárolnak.

2006-ban például a fogyasztóihangulat-index néhány hónap alatt mínusz 0,5-ről 1,5 százalékra emelkedett, részben a foci-vb miatt. Akkor a német válogatott a 3. helyen végzett. (Persze ezeket a pszichológiai hatásokat sem szabad túlbecsülni, a jó hangulat az esemény végeztével alábbhagyhat.)

Érdekesség, hogy Marco Mello, a brit Surrey Egyetem közgazdászának tanulmánya szerint a vb-győztes sokkal többet profitál, mint a házigazda ország.

Míg szerinte utóbbira nem gyakorol jelentős gazdasági hatást a vb, addig a világbajnok ország GDP-jét 0,48 százalékkal meglöki a győzelem. Ez a hatás két negyedévet is tarthat.

Ami szinte biztos, hogy az UEFA-nál csörögni fog a kassza: az Európai Labdarúgó-szövetség ugyanis összességében 2,4 milliárd euró bevételt és 1,1 milliárd euró nyereséget vár az Eb-től.       

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Nemzetközi Legalább 71 embert megölt Gázában egy izraeli légicsapás
Privátbankár.hu | 2024. július 13. 18:22
A Hamász által ellenőrzött gázai egészségügyi minisztérium szerint legalább 71-en meghaltak, közel 300-an pedig megsérültek egy hán júniszi menekülttábort ért izraeli légicsapásban szombaton.
Nemzetközi Tömegével szöktek át az ukrán férfiak Moldovába is
Privátbankár.hu | 2024. július 13. 18:05
Ennyit ért nekik a hazájuk. Háborús hírek.
Nemzetközi Eb-döntő: az biztos, hogy hatalmasat kaszálnak az angliai pubok
Privátbankár.hu | 2024. július 13. 16:05
Hétfő hajnalig nyitva tarthatnak az angliai pubok a németországi Európa-bajnokság vasárnap esti döntője után.
Nemzetközi Trump végre megint posztolhat a Facebookra és az Instagramra
Privátbankár.hu | 2024. július 13. 14:27
Nincs már korlátozás a kampányban.
Nemzetközi Csehországban is egyre több a filippínó
Privátbankár.hu | 2024. július 13. 13:22
Több mint egymillió külföldi állampolgár él a 10,8 milliós Csehországban - derült ki a cseh belügyminisztérium éves jelentéséből, amely a tavalyi migrációról és a külföldiek integrációjáról készült, és amelyet szombaton ismertetett a CTK hírügynökség.
Nemzetközi Joe Biden nem megy sehova
Privátbankár.hu | 2024. július 13. 12:31
Detroitban az amerikai elnök arról beszélt, hogy nem száll ki a versenyből és győzni fog.
Nemzetközi Miről tárgyalt egymással az orosz és az amerikai védelmi miniszter?
Privátbankár.hu | 2024. július 13. 10:36
Június 20-án is beszéltek egymással.
Nemzetközi A lengyelek szívesen lelőnék az orosz rakétákat
Privátbankár.hu | 2024. július 13. 08:44
Az ukránok egyáltalán nem bánnák.
Nemzetközi Moszkva álhírnek nevezte a Rheinmetall vezérigazgatója elleni merénylettervet
Privátbankár.hu | 2024. július 12. 19:34
Ezek történtek az orosz–ukrán háborúban péntek estig.
Nemzetközi Kormánypárti javaslatra mondott nemet a lengyel parlament
Privátbankár.hu | 2024. július 12. 16:22
215 igen és 218 nem szavazat mellett a lengyel parlament alsóháza elutasította a kormánypárti koalícióhoz tartozó Baloldal abortusztörvény-javaslatát. A szintén a kormánykoalícióhoz tartozó Lengyel Parasztpárt képviselőinek zöme is nemmel voksolt.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG