5p

Az Európa-bajnokság a német gazdaság egészét ugyan nem fogja hirtelen felvirágoztatni, de javíthatja a közhangulatot és az országimázst, és így hosszútávon is pozitív hatással járhat. Az UEFA nagyot kaszálhat, de a legnagyobb lökést a győztes ország gazdasága kaphatja.

A most zajló németországi foci-Európa-bajnokság egymilliárd euró pluszbevételt hozhat a német gazdaságnak az eseményre kilátogató külföldi turisták révén – állítja a müncheni székhelyű Ifo gazdaságkutató intézet. Ez mintegy 0,1 százalékponttal növeli majd meg az ország GDP-jét a második negyedévben.

Sok sör fogy, de...

A szintén német rendezésű 2006-os foci-vb elején a külföldiek és az általuk eltöltött vendégéjszakák száma mintegy 25 százalékkal emelkedett – mondta Gerome Wolf, az intézet kutatója. Ez alapján mintegy plusz 600 ezer külföldi turistát és plusz 1,5 millió vendégéjszakát jósolnak a mostani Eb-re. Mindez értelemszerűen növeli mind a szálláshelyek, mind a vendéglátóhelyek bevételeit.

A hangulat is jobb, a sör is jobban fogy – szurkolók Londonban az angol-szerb meccset nézik kivetítőkön 2024. június 16-án
A hangulat is jobb, a sör is jobban fogy – szurkolók Londonban az angol-szerb meccset nézik kivetítőkön 2024. június 16-án
Fotó: EPA/TOLGA AKMEN

Az Ifo kutatója szerint ugyanakkor a hatás csak rövidtávú lesz: a szolgáltatói szektor bevételei a második negyedév növekedését követően – miután a külföldi szurkolók hazatérnek – a harmadik negyedévben valószínűleg csökkenni fognak, és összességében szinten maradnak.

„Makrogazdasági szempontból az ilyen típusú nagy események általában inkább kis hatással bírnak, a turizmust kivéve. Bár a torna ideje alatt a hazai fogyasztók is a szokásosnál több pénzt költenek el a vendéglátásban és az élelmiszer-kereskedelemben, más területeken visszafogják a kiadásaikat, így a költéseik összességében valószínűleg nem változnak” – tette hozzá Timo Wollmershäuser, az Ifo előrejelzési osztályának vezetője.

Mint mondja, legalábbis ezt sugallják a 2006-os vb-n szerzett tapasztalatok.

Nem löki be a GDP-t

Hasonló véleményen vannak a Neue Zürcher Zeitung által megkérdezett szakértők is. Azt ők is elismerik, hogy például a szállás- és vendéglátóhelyek profitálnak az eseményből. Az Eb-nek helyet adó városokban 70-130 százalékkal emelkedtek a szállásdíjak, a kiskereskedelemben pedig több mint 3,8 milliárd euró pluszbevétel várható a mezek, szurkolói sálak vagy éppen elektronikai termékek eladásából.

Összességében azonban nem feltétlenül emelkednek majd a költések. Sokan az Eb apropóján vásárolnak majd egy új televíziót, vagy eggyel több sört isznak majd, de más területen spórolni fognak: étterem helyett otthon ebédelnek, mozi helyett pedig inkább tévéznek –mondta Michael Grömling a Német Gazdasági Intézettől.      

A szakértő összességében úgy véli, az Eb-t vendégül látó tíz város (Berlin, Dortmund, Düsseldorf, Frankfurt, Gelsenkirchen, Hamburg, Köln, Lipcse, München, Stuttgart) gazdasága kap némi lökést, de a német GDP egészét az Eb nem fogja meglendíteni.

Ez pedig nem túl jó hír a német gazdaságnak, amely nem túl acélos mostanában. Tavaly a GDP 0,2 százalékkal zsugorodott, és elemzők többsége az idei évre is csupán lanyha növekedést prognosztizál.

Egy hallei gazdaságkutató intézet egyébként részletesen megvizsgálta, hogy milyen gazdasági hatásai voltak a 2006-os vb-nek. Bár a helyszíneken fokozódott az építőipari tevékenység, azaz felújították és bővítették a stadionokat, valamint javították a városi infrastruktúrát, ezek a projektek kiszorítottak más építőipari beruházásokat, így nem volt jelentős hatásuk a teljes gazdasági fejlődést tekintve.             

2006 júniusában, az esemény hónapjában a vendégéjszakák száma mintegy harmadával nőtt az előző év azonos időszakához képest, a vb-re érkezők azonban „elriasztottak” másokat: a belföldi turisták és az üzleti utazók más célpontokat választottak a zsúfoltság és a megemelkedett árak miatt.

A tanulmány végkövetkeztetése szerint reálértékben, a gazdaság egészét tekintve nem volt jelentős hatása a vb-nek, és nem sikerült „konjunktúrához vezető impulzusokat” adni.

Tetőre hághat a jókedv

Az akkori torna sikeres megrendezése, valamint a sportsiker – és ezt több kutatóintézet is állítja – leginkább az imázsra és a hangulatra gyakorolt pozitív hatást.

Egyrészt javította Németország imázsát külföldön, ami hosszútávon jótékonyan hathatott a turizmusra és az exportra is. Másrészt pozitív irányba vihette el a belföldi közhangulatot, és ezáltal elősegíthette a konjunktúrát – hiszen, némileg leegyszerűsítve, a jókedvű emberek szívesebben és többet vásárolnak.

2006-ban például a fogyasztóihangulat-index néhány hónap alatt mínusz 0,5-ről 1,5 százalékra emelkedett, részben a foci-vb miatt. Akkor a német válogatott a 3. helyen végzett. (Persze ezeket a pszichológiai hatásokat sem szabad túlbecsülni, a jó hangulat az esemény végeztével alábbhagyhat.)

Érdekesség, hogy Marco Mello, a brit Surrey Egyetem közgazdászának tanulmánya szerint a vb-győztes sokkal többet profitál, mint a házigazda ország.

Míg szerinte utóbbira nem gyakorol jelentős gazdasági hatást a vb, addig a világbajnok ország GDP-jét 0,48 százalékkal meglöki a győzelem. Ez a hatás két negyedévet is tarthat.

Ami szinte biztos, hogy az UEFA-nál csörögni fog a kassza: az Európai Labdarúgó-szövetség ugyanis összességében 2,4 milliárd euró bevételt és 1,1 milliárd euró nyereséget vár az Eb-től.       

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Nemzetközi Moszkva szerint három brit vadászgép megközelítette az országhatárt
Privátbankár.hu | 2024. július 24. 19:21
Moszkvában pokolgép robbant, és állítólag brit repülők közelítették meg Oroszországot. Háborús összefoglaló. 
Nemzetközi FBI: Trump merénylője a JFK-gyilkosságot próbálta másolni
Privátbankár.hu | 2024. július 24. 18:34
Az FBI igazgatója azt mondta, hogy Donald Trump merénylője a lövések előtti napokban John F. Kennedy meggyilkolásáról keresett információkat. 
Nemzetközi Árkon-bokron túl kapták el a moszkvai pokolgépes robbantás gyanúsítottját
Privátbankár.hu | 2024. július 24. 18:19
A törökországi Bodrumban őrizetbe vették a Moszkvában gépkocsiba rejtett pokolgéppel elkövetett merénylet gyanúsítottját - közölte szerdán Ali Yerlikaya török belügyminiszter a RIA Novoszty hírügynökség szerint.
Nemzetközi Hatalmas a készültség Washingtonban
Privátbankár.hu | 2024. július 24. 17:59
Tüntetők ezrei tiltakoznak Benjamin Netanjahu beszéde miatt és alatt. A tömeg az izraeli miniszterelnök letartóztatását követeli. 
Nemzetközi Rendesen meglódult az amerikai gazdaság júliusban
Privátbankár.hu | 2024. július 24. 17:15
Javult, több mint két éves csúcsot ért el az amerikai gazdaság BMI-teljesítménymutatója júliusban az S&P Global Market Intelligence felmérésének előzetes adatai alapján. A javulás azonban kizárólag a szolgáltatóipari szektornak volt köszönhető, mert a feldolgozóipar teljesítménye csökkenésbe váltott.
Nemzetközi Több mint 30 demokrata törvényhozó kihagyja Netanjahu szerdai kongresszusi beszédét
Privátbankár.hu | 2024. július 24. 16:48
Netanjahu a tervek szerint ma délután egy közös kongresszusi ülésen fog felszólalni.
Nemzetközi Kamala Harris debütált: első kampánybeszédében érdekes dolgot mondott
Privátbankár.hu | 2024. július 24. 16:13
Kamala Harris kampányának első beszédében a félelem és a gyűlölet miatt támadta Donald Trumpot. 
Nemzetközi Rekordösszeggel fogdossák az orosz újoncokat a hadseregbe
Privátbankár.hu | 2024. július 24. 15:52
Oroszország rekord összegű, 22 ezer dollárt ajánl a moszkvai lakosoknak az ukrajnai harcokért.
Nemzetközi Hollandia szívja a fogát, durván megemelkedtek a menekültköltségek
Privátbankár.hu | 2024. július 24. 15:35
Hollandiában a menedékkérők elhelyezésének költségei tavaly mintegy 70 százalékkal nőttek, az állam összesen 2,7 millió eurót fordított erre a célra a 2022-es 1,6 milliárd euró után - közölte szerdán a menedékkérők befogadásával foglalkozó központi ügynökség (COA)
Nemzetközi Vészhelyzet Kínában
Privátbankár.hu | 2024. július 24. 15:19
A kínai meteorológiai központ szerdán, idén először a legmagasabb szintű, vörös riasztást adta ki az ország felé közelítő Gaemi tájfunra, Tajvanon pedig több helyen is bezárták az üzleteket, iskolákat, több száz légi járatot töröltek, és több ezer embert evakuáltak az érintett térségekben.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG