5p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A magyar kormányfő számára sem a bel-, sem a külpolitikában nem alakultak jól a dolgok a közelmúltban. Német lapértékelések szerint pénteken Olaf Scholz német kancellárhoz egy meggyengült miniszterelnök látogatott el, aki kénytelen lesz engedményeket tenni.

Pénteken Berlinben hivatalában fogadta Olaf Scholz német kancellár Orbán Viktort. A kancellár hivatala szerint a találkozó apropóját az adta, hogy Magyarország július elsején átveszi az EU soros elnökségét.

A magyar kormányfő – aki péntek reggel hevesen ostorozta Manfred Webert, az Európai Néppárt német elnökét, miközben újabb Mercedes-beruházást jelentett be – péntek este, a Scholz-találkozó után azt mondta, hogy az európai ügyek és a német-magyar kapcsolatok kerültek szóba (erről itt írtunk részletesen).

Orbán Viktor és Olaf Scholz a pénteki találkozón – nem barátok
Orbán Viktor és Olaf Scholz a pénteki találkozón – nem barátok
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

A "pechsorozat" folytatódik

A meeting természetesen a német sajtó figyelmét sem kerülte el. A konzervatív-liberális Die Welt már előzetesen utalt rá, hogy rövid időn belül ez a harmadik német útja Orbán Viktornak: „a futballőrült“ magyar kormányfő ugyanis a magyar csapat mindkét eddigi mérkőzésén ott volt a lelátón a németországi foci-Eb-n, azaz a kölni Magyarország-Svájc, valamint a stuttgarti Magyarország-Németország mérkőzést is a helyszínen tekintette meg, méghozzá egy szurkolói sállal a nyakában.

Utóbbin jelen volt Olaf Scholz német kancellár is, aki Orbán Viktortól „nem messze” ült a dísztribünön. A magyarországi televíziós közvetítés elején látni lehetett a két vezetőt, akik ugyanabban a sorban, de egy szék távolságra ültek egymástól.

Utóbbi meccsen a magyar csapat 2:0-s vereséget szenvedett, ami azt jelzi – írja a német lap –, hogy Orbán Viktor „pechsorozata” folytatódik.

Felidézik, hogy az Európai Unió Bírósága 200 millió eurós gigabüntetést rótt ki Magyarországra múlt héten, mivel a kormány nem ültette át a gyakorlatba az uniós menekültügyi szabályokat. Ha pedig továbbra sem teszi meg ezt, akkor további egymillió eurós büntetést kell leperkálnia – naponta.

Néhány nappal korábban Orbán Viktor kénytelen volt szembesülni azzal is, hogy pártja rosszul jött ki az európai parlamenti (EP) választásokból. Andreas Bock, a Külügyi Kapcsolatok Európai Tanácsa nevű think tank Magyarország-szakértője a Die Weltnek „történelmi, rossz eredmény”-ről beszélt arra utalva, hogy a Fidesz-KDNP 44,8 százalékos eredményével ugyan megnyerte a választást, de 7,7 százalékpontot gyengült a legutóbbi, 2019-es választáshoz képest. Így mindössze 11 képviselőt küldhet Brüsszelbe a korábbi 13 helyett. Ez „fájó csapás” a sikerekhez szokott magyar kormányfő számára.

A Fidesz „relatív gyengesége” Magyar Péter meglepő felfutásával van összefüggésben, emlékeztet a lap. A Tisza Párt alelnökének személyében egy „konzervatív Orbán-ellenfél” tűnt fel a színen, aki „a Fidesz egykori bennfenteseként” adja el magát, hangosan bírálja az állami korrupciót és mindezzel rendszeresen tízezreket visz ki az utcára. Ezzel pedig további fejfájást okoz a magyar kormányfőnek.       

Miközben pedig a Tisza Párt már csatlakozott is az EP-választásokat megnyerő Néppárt frakciójához, addig a Fidesz egyelőre továbbra is frakció nélküli, és emiatt csak kis befolyással bír az uniós parlamentben.

A meggyengült kormányfő

Orbán Viktornak általában is eltűnőben van az Európa-politikai befolyása a német lap szerint: mivel közel áll a Kremlhez, különösen Kelet-Közép-Európában izolálódott (Szlovákiát kivéve), ahol sok kormány fenyegetve érzi magát az Ukrajna elleni orosz agresszió láttán.

És ha mindez még nem lenne elég, a magyar kormány elvesztette legfőbb uniós szövetségesét is, hiszen Lengyelországban a Fidesz-barát Jog és Igazságosság kiesett a hatalomból. Bár Varsó Moszkva egyik legvehemensebb bírálója, 2015 és 2023 között rendszeresen kiállt a magyar kormány mellett a Brüsszellel vagy éppen az uniós bírósággal folytatott csatározásai során. Ennek a tavaly őszi hatalomváltás óta vége.

A Die Welt összegzése szerint tehát Orbán Viktor meggyengült. Olaf Scholz pedig arra figyelmeztetheti az EU-elnökséget átvevő magyar kormányt, hogy különösen a következő hónapokban tartsa szem előtt Európa érdekeit, például a globális kereskedelem, a migráció és nem utolsósorban Ukrajna támogatásának az ügyében. Soros elnökként ugyanis Magyarország – ha akar – blokkolhat vagy legalábbis lelassíthat bizonyos folyamatokat.    

Orbán Viktornak ugyanakkor az a fontos, hogy megnyerje magának a német kancellárt a Magyarországnak járó, de még blokkolt uniós pénzek megszerzéséért Brüsszellel vívott küzdelemben. Az még kérdés, hogy ez sikerül-e neki, véli Andreas Bock.

És persze legalább ennyire fontosak számára gazdasági szempontból a Magyarországon jelenlévő német befektetők, köztük az autógyárak, amikre részletesen is kitért Orbán Viktor a pénteki találkozó után. Ezért sem érdeke – tesszük hozzá –, hogy nagyon elmérgesedjen a viszonya Berlinnel, azaz ezért is kénytelen lehet kompromisszumokat kötni. 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Nemzetközi Megnyílt az út? Kamala Harris fontos mérföldkövet ért el
Privátbankár.hu | 2024. július 23. 16:54
Újabb lépést tett a demokrata elnökjelöltség felé.
Nemzetközi Nyugtalan az Etna, már egy repteret is lezártak a vulkánkitörés miatt
Privátbankár.hu | 2024. július 23. 16:28
Lezárták a szicíliai Catania repülőterét, amelyet hamueső temetett be az Etna vulkán kitörése miatt kedden.
Nemzetközi Magyar Pétert megválasztották, Deutsch Tamás kiakadt
Privátbankár.hu | 2024. július 23. 15:46
A Tisza Párt alelnöke tisztséget kapott.
Nemzetközi Pénz áll a házhoz Ukrajnában, orosz pénz is
Mester Nándor | 2024. július 23. 15:03
Elkezdik oda csöpögtetni a lefoglalt mintegy 300 milliárd eurós orosz vagyonból származó jövedelmek egy részét. Közben az Európai Unió jóváhagyta a 4,2 milliárd eurós segélyt.
Nemzetközi A Hamász rakétája pusztíthatott el egy gázai iskolát?
Privátbankár.hu | 2024. július 23. 13:56
A Hamász palesztin terrorszervezet Izraelre irányzott rakétája még a Gázai övezetben lezuhant, és Nuszeirat menekülttábor iskolájának épületén landolt - jelentette az izraeli hadsereg szóvivője kedden.
Nemzetközi Külön védelmet kapnak az izraeli és az ukrán sportolók Párizsban
Privátbankár.hu | 2024. július 23. 12:35
A párizsi olimpián résztvevő izraeli delegációt a nap 24 órájában a francia csendőrség különleges alakulata (GIGN) őrzi - írta a Le Monde Gerald Darmanin francia belügyminiszter közlésére hivatkozva.
Nemzetközi Az izraeli légierő alaposan odacsapott
Privátbankár.hu | 2024. július 23. 10:33
Az izraeli hadsereg kedden légicsapással megölte a palesztin Hamász katonai szárnyának helyi parancsnokát és az Al-Aksza Mártírjainak Brigádjai nevű palesztin katonai szervezet helyi vezetőjét Ciszjordániában.
Nemzetközi Egymásra talált a Fatah és a Hamász Kínában
Privátbankár.hu | 2024. július 23. 09:52
A Fatah, a Hamász és más palesztin csoportok képviselői kedden közös egységnyilatkozatot írtak alá Pekingben, a megállapodásban a köztük lévő megosztottság megszüntetésére és a palesztin egység megerősítésére tettek ígéretet - közölte a kínai állami média kedden.
Nemzetközi Vajon van-e elég kraft Kamala Harrisben ahhoz, hogy elérje, amit Hillary Clintonnak nem sikerült? 
László Éva Lilla | 2024. július 23. 09:31
Főhet az amerikai Demokrata Párt feje, hogy kit indítson az elnökválasztáson Donald Trump ellen. Sokak szerint Kamala Harris, a jelenlegi alelnök lenne a legkézenfekvőbb jelölt. De nem ő az egyetlen, aki szóba jöhet. 
Nemzetközi Izrael soha nem látott pusztítást végez
Privátbankár.hu | 2024. július 23. 09:00
Az ENSZ becslése szerint az izraeli offenzíva az 1980-as évek szintjére lökte vissza az oktatást és az egészségügyet a Gázai övezetben.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG