3p

Mercedes-gigaberuházást jelentett be Orbán Viktor péntek reggel a közrádiónak adott berlini interjújában. A magyar kormányfő hosszan kritizálta Manfred Webert, az Európai Néppárt vezetőjét is.

Kivételesen Berlinben adott péntek reggeli rádióinterjút Orbán Viktor miniszterelnök, aki a foci-Eb ideje alatt Németországban tartózkodik, de egyúttal találkozott a Mercedes vezetésével is. (A kormányfő egyébként több diplomáciai találkozót is lebonyolít, Olaf Scholz kancellárral már megtörtént, és soron következik az olasz miniszterelnök, valamint a francia elnök is.)

A magyar kormányfő két meccs között fontos találkozókra is sort kerít
A magyar kormányfő két meccs között fontos találkozókra is sort kerít
Fotó: MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda / Benko Vivien Cher

Orbán Viktor bejelentette, „a Mercedes most egy olyan beruházást hoz létre Magyarországon, ami 3800-4200 új munkahelyet jelent Kecskeméten”. Elmondta, több új modellt is megtervezett a német autógyár, melyeket – vagy a hozzájuk szükséges alkatrészek egy részét – Magyarországon fogják gyártani. Közölte, ezek a modellek egy szigorúan őrzött helyen vannak, de őt beengedték, szigorú fegyveres őrizet mellett és titoktartást fogadva.

„Németország, illetve a mindenkori német kancellár a szövetségesünk”

– közölte a magyar kormányfő.

Az interjúban szóba került az Európai Bizottság új elnökéről szóló tárgyalás, melyről azt mondta: „Egy olyan Európában gondolkozunk, ami merőben különbözik attól, mint amiben ezek a pártok most megállapodtak.”  A miniszterelnöknek nagyon rossza véleménye Manfred Weberről, az Európai Néppárt vezetőjéről, akiről azt mondta, Ursula von der Leyen ministráns kislány hozzá képest.

Orbán szerint a Weber vezette Európai Néppárt háborúpárti, migrációpárti és gazdaságellenes.

A magyar kormányfő kitartott amellett a véleménye mellett, hogy Európában van egy jobbra tolódás, ami azért nem látszik, mert a Néppárt elviszi a szavazóit mindig balra, ezért jön létre ismét baloldali többség az EU-ban.

A háborúról szólva a kormányfő úgy látja, az amerikaiak vezetésével és Németország statisztálásával a nyugati világ szeretné legyőzni Oroszországot, de ezt az ukránokra bízzák.

„A nyugatiak ezt meg akarják nyerni, szerintem ez reménytelen”

– közölte Orbán Viktor, aki úgy véli, „az EU szerelvénye a háború felé tart”, de ő kellő támogatással meg tudja húzni a féket. Szerinte csakis Donald Trump amerikai elnökjelölt segítségével lehet leállítani a folyamatot.

A miniszterelnök arról is beszélt, hogy megállapodott Mark Rutte leendő NATO-főtitkárral, a magyarok nem vesznek részt a NATO területén kívüli missziókban, és semmilyen nyomást nem fog gyakorolni a NATO-ban senki azért, hogy Magyarország utóbb csatlakozzon.

Manfred Weber néppárti vezető Orbán Viktor szerint még „hungarofób” is, akinek egyetlen szívéhez közel álló célja az, hogy ártson Magyarországnak. Szerinte szoros összefüggés van a Magyarországra a múlt héten kirótt több száz millió eurós bírság és az EP-választás közt.

(via Index)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Nemzetközi Legalább 71 embert megölt Gázában egy izraeli légicsapás
Privátbankár.hu | 2024. július 13. 18:22
A Hamász által ellenőrzött gázai egészségügyi minisztérium szerint legalább 71-en meghaltak, közel 300-an pedig megsérültek egy hán júniszi menekülttábort ért izraeli légicsapásban szombaton.
Nemzetközi Tömegével szöktek át az ukrán férfiak Moldovába is
Privátbankár.hu | 2024. július 13. 18:05
Ennyit ért nekik a hazájuk. Háborús hírek.
Nemzetközi Eb-döntő: az biztos, hogy hatalmasat kaszálnak az angliai pubok
Privátbankár.hu | 2024. július 13. 16:05
Hétfő hajnalig nyitva tarthatnak az angliai pubok a németországi Európa-bajnokság vasárnap esti döntője után.
Nemzetközi Trump végre megint posztolhat a Facebookra és az Instagramra
Privátbankár.hu | 2024. július 13. 14:27
Nincs már korlátozás a kampányban.
Nemzetközi Csehországban is egyre több a filippínó
Privátbankár.hu | 2024. július 13. 13:22
Több mint egymillió külföldi állampolgár él a 10,8 milliós Csehországban - derült ki a cseh belügyminisztérium éves jelentéséből, amely a tavalyi migrációról és a külföldiek integrációjáról készült, és amelyet szombaton ismertetett a CTK hírügynökség.
Nemzetközi Joe Biden nem megy sehova
Privátbankár.hu | 2024. július 13. 12:31
Detroitban az amerikai elnök arról beszélt, hogy nem száll ki a versenyből és győzni fog.
Nemzetközi Miről tárgyalt egymással az orosz és az amerikai védelmi miniszter?
Privátbankár.hu | 2024. július 13. 10:36
Június 20-án is beszéltek egymással.
Nemzetközi A lengyelek szívesen lelőnék az orosz rakétákat
Privátbankár.hu | 2024. július 13. 08:44
Az ukránok egyáltalán nem bánnák.
Nemzetközi Moszkva álhírnek nevezte a Rheinmetall vezérigazgatója elleni merénylettervet
Privátbankár.hu | 2024. július 12. 19:34
Ezek történtek az orosz–ukrán háborúban péntek estig.
Nemzetközi Kormánypárti javaslatra mondott nemet a lengyel parlament
Privátbankár.hu | 2024. július 12. 16:22
215 igen és 218 nem szavazat mellett a lengyel parlament alsóháza elutasította a kormánypárti koalícióhoz tartozó Baloldal abortusztörvény-javaslatát. A szintén a kormánykoalícióhoz tartozó Lengyel Parasztpárt képviselőinek zöme is nemmel voksolt.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG