3p

Mercedes-gigaberuházást jelentett be Orbán Viktor péntek reggel a közrádiónak adott berlini interjújában. A magyar kormányfő hosszan kritizálta Manfred Webert, az Európai Néppárt vezetőjét is.

Kivételesen Berlinben adott péntek reggeli rádióinterjút Orbán Viktor miniszterelnök, aki a foci-Eb ideje alatt Németországban tartózkodik, de egyúttal találkozott a Mercedes vezetésével is. (A kormányfő egyébként több diplomáciai találkozót is lebonyolít, Olaf Scholz kancellárral már megtörtént, és soron következik az olasz miniszterelnök, valamint a francia elnök is.)

A magyar kormányfő két meccs között fontos találkozókra is sort kerít
A magyar kormányfő két meccs között fontos találkozókra is sort kerít
Fotó: MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda / Benko Vivien Cher

Orbán Viktor bejelentette, „a Mercedes most egy olyan beruházást hoz létre Magyarországon, ami 3800-4200 új munkahelyet jelent Kecskeméten”. Elmondta, több új modellt is megtervezett a német autógyár, melyeket – vagy a hozzájuk szükséges alkatrészek egy részét – Magyarországon fogják gyártani. Közölte, ezek a modellek egy szigorúan őrzött helyen vannak, de őt beengedték, szigorú fegyveres őrizet mellett és titoktartást fogadva.

„Németország, illetve a mindenkori német kancellár a szövetségesünk”

– közölte a magyar kormányfő.

Az interjúban szóba került az Európai Bizottság új elnökéről szóló tárgyalás, melyről azt mondta: „Egy olyan Európában gondolkozunk, ami merőben különbözik attól, mint amiben ezek a pártok most megállapodtak.”  A miniszterelnöknek nagyon rossza véleménye Manfred Weberről, az Európai Néppárt vezetőjéről, akiről azt mondta, Ursula von der Leyen ministráns kislány hozzá képest.

Orbán szerint a Weber vezette Európai Néppárt háborúpárti, migrációpárti és gazdaságellenes.

A magyar kormányfő kitartott amellett a véleménye mellett, hogy Európában van egy jobbra tolódás, ami azért nem látszik, mert a Néppárt elviszi a szavazóit mindig balra, ezért jön létre ismét baloldali többség az EU-ban.

A háborúról szólva a kormányfő úgy látja, az amerikaiak vezetésével és Németország statisztálásával a nyugati világ szeretné legyőzni Oroszországot, de ezt az ukránokra bízzák.

„A nyugatiak ezt meg akarják nyerni, szerintem ez reménytelen”

– közölte Orbán Viktor, aki úgy véli, „az EU szerelvénye a háború felé tart”, de ő kellő támogatással meg tudja húzni a féket. Szerinte csakis Donald Trump amerikai elnökjelölt segítségével lehet leállítani a folyamatot.

A miniszterelnök arról is beszélt, hogy megállapodott Mark Rutte leendő NATO-főtitkárral, a magyarok nem vesznek részt a NATO területén kívüli missziókban, és semmilyen nyomást nem fog gyakorolni a NATO-ban senki azért, hogy Magyarország utóbb csatlakozzon.

Manfred Weber néppárti vezető Orbán Viktor szerint még „hungarofób” is, akinek egyetlen szívéhez közel álló célja az, hogy ártson Magyarországnak. Szerinte szoros összefüggés van a Magyarországra a múlt héten kirótt több száz millió eurós bírság és az EP-választás közt.

(via Index)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Nemzetközi Újabb Leopard tankokat küld Ukrajnának egy uniós ország
Privátbankár.hu | 2024. július 15. 20:16
Ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.
Nemzetközi Újabb szankciókkal sújtotta az EU Izrael erőszakos telepeseit
Privátbankár.hu | 2024. július 15. 19:46
Az Európai Unió globális emberi jogi szankciórendszere keretében korlátozó intézkedéseket vezetett be öt izraeli telepessel és három izraeli csoporttal szemben, akik és amelyek felelősek Ciszjordániában élő palesztinokkal szemben elkövetett súlyos és rendszeres emberi jogi visszaélésekért - tudatta az Európai Unió Tanácsa hétfőn.
Nemzetközi Megszólalt Donald Trump – ilyen volt a merénylet pillanata
Privátbankár.hu | 2024. július 15. 18:46
A volt amerikai elnök az ellene elkövetett szombati merényletkísérlet után azt is mondta: most van esélye arra, hogy “egyesítse az országot.”
Nemzetközi Áll a bál Varsóban: őrizetbe vették a volt igazságügyi miniszterhelyettest
Privátbankár.hu | 2024. július 15. 17:31
Őrizetbe vették Marcin Romanowski volt lengyel igazságügyi miniszterhelyettest, a fő ellenzéki frakció, a Jog és Igazságosság (PiS) alsóházi képviselőjét, és házkutatást végeznek nála - közölte hétfőn a lengyel államügyészség.
Nemzetközi Közös hadgyakorlatot indított Oroszország és Kína
Privátbankár.hu | 2024. július 15. 16:35
Orosz-kínai haditengerészeti gyakorlat kezdetét jelentette be hétfőn az orosz Csendes-óceáni Flotta sajtószolgálata.
Nemzetközi Több ezer radikálist kapcsoltak le a párizsi olimpia előtt
Privátbankár.hu | 2024. július 15. 13:44
A jövő héten kezdődő ötkarikás játékok előtt már mintegy három és fél ezer potenciálisan veszélyt jelentő személyt zártak ki az olimpiáról - jelentette ki a francia belügyminiszter.
Nemzetközi Kreml: Az orosz rakéták célpontjaivá válhatnak az európai fővárosok
Privátbankár.hu | 2024. július 14. 17:59
Donyeckben ismét emberéleteket követelt az orosz-ukrajnai háború. A nap összefoglalója. 
Nemzetközi Ivanka Trump: "Édesanyám vigyázott tegnap fentről édesapámra"
Privátbankár.hu | 2024. július 14. 16:47
Donald Trump lánya, Ivanka is posztolt a tegnap történekről. Szerinte édesanyja tegnap őrangyalt játszott. 
Nemzetközi Lilában tündököl Katalin hercegné a wimbledoni teniszdöntőn
Privátbankár.hu | 2024. július 14. 16:11
Már tegnap bejelentette a királyi palota, hogy ma részt vesz a wimbledoni tenisztorna döntőjén, ahol a hagyományokhoz hűen ő adja át majd a fődíjat a nyertesnek. Lila ruhájában elegáns, ahogy mindig. 
Nemzetközi Amerika legnépszerűbb fegyverével követték el a merényletet
Privátbankár.hu | 2024. július 14. 15:17
Sokan a fegyverviselési jog szimbólumaként emlegetik azt a fegyvert, amivel a a 20 éves Thomas Matthew Crooks merényletet követett el Donald Trump ellen tegnap. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG