20p

Már most döntő fegyverekké váltak a drónok, de idén már alsó hangon is tízszer annyit vethetnek be belőlük - és egyre halálosabbak is. És nem fognak megmaradni az ukrán frontvonalaknál.

A drónok már az orosz-ukrán háború kitörése óta szerepelnek a hírekben. Emlékezhetünk, az első hónapok egyik nagy „sztorija” a török Bayraktar TB-2-es drónok diadalmenete volt, amelyekről olyasmiket is lehetett olvasni, hogy szinte egyedül állították meg, de legalábbis lassították le végzetesen az első hetek orosz offenzíváit.

A drónok aztán fontos szerepet játszottak a frontvonalak megszilárdulásában, illetve azután is, de „nagyot szóltak” az orosz oldalon bevetett iráni Shahed drónok is. A téma iránt érdeklődők is rendszeresen találkozhatnak a legújabb dróntípusokat, -taktikákat bemutató cikkekkel is, de a háború, illetve a háborúról szóló tudósítások zajában talán elvész, milyen alapvető változások is történtek a drónok ukrajnai használatában, és mit is jelenthet mindez a nagyon közeli, illetve a kicsit távolabbi jövőre nézve.

Annyit már előzetesen elárulhatunk, hogy ami a szemünk előtt kibontakozik, az egyrészt nagyon érdekes, másrészt viszont nagyon-nagyon félelmetes.

Egyszerű, olcsó, barkácsolt - de halálos. Az FPV drónok egyre hatékonyabb fegyverekké válnak
Egyszerű, olcsó, barkácsolt - de halálos. Az FPV drónok egyre hatékonyabb fegyverekké válnak
Fotó: X (Twitter)

Mindent látnak

A témáról szokás szerint kiváló összefoglalót készítő ausztrál védelemgazdasági szakértő, Perun nyomdokain haladva induljunk ki onnan, hogy a drónok, elsősorban azok relatíve kicsi, illetve olcsó változatai már 2022 végére, de 2023-ra biztosan eljutottak odáig, hogy az ukrán frontvonalakat még egy fejlett fegyverekkel, tömeghadseregekkel megvívott háború viszonylatában is sokkal veszélyesebb hellyé tegyék. (A következőkben elsősorban a kisebb, FPV-nek – a First Person View kifejezés rövidítéséből – nevezett drónokról lesz szó, amelyeknek létezik öngyilkos, tehát a célpontba becsapódó, illetve a célpontokat valamilyen bombákkal támadó, illetve csak megfigyelésre használatos verziói is.)

Ez a cikk az Mfor és a Privátbankár Prémium tartalma, csak a lap előfizetői olvashatják teljes terjedelmében.

Prémium tartalmainkhoz a következő lépések után férhet hozzá:

  1. Regisztráljon (adja meg emailcímét és jelszavát)
  2. Válasszon előfizetői csomagjaink közül
  3. Fizessen bankkártyájával
Bejelentkezés / Regisztráció

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Nemzetközi Navalnij barátja először nyilatkozott megtámadása óta
Privátbankár.hu | 2024. május 18. 16:33
Alekszej Navalnij közeli szövetségese, Leonyid Volkov megfogadta, hogy "soha nem adja fel" a Vlagyimir Putyin elleni harcot, hogy a néhai orosz ellenzéki vezető "végső áldozata" - a halála - ne legyen hiábavaló.
Nemzetközi Kisvárosnyi embert menekítettek ki Harkivból
Privátbankár.hu | 2024. május 18. 15:51
A fokozódó orosz támadások miatt kimenekítettek 9907 lakost az északkelet-ukrajnai Harkiv körzetéből – jelentette be szombaton Oleh Szinyehubov, Harkiv megye kormányzója.
Nemzetközi Megvan a döntés Fico merénylőjéről
Privátbankár.hu | 2024. május 18. 15:25
Az ítélet nem jogerős, a támadót fogságba helyezték. 
Nemzetközi Friss hírek jöttek Fico álapotáról
Privátbankár.hu | 2024. május 18. 13:29
Robert Fico szlovák kormányfő állapota a rajta elvégzett második, több mint két órát igénybe vevő műtétet követően stabil, de továbbra is súlyos - jelentette be Robert Kalinák védelmi miniszter és miniszterelnök-helyettes a besztercebányai Roosevelt kórházban tett látogatása után, Zuzana Dolinková egészségügyi miniszterrel közösen tartott sajtótájékoztatón szombaton.
Nemzetközi Ausztria döntött: újra támogatja a palesztinokat támogató szervezetet
Privátbankár.hu | 2024. május 18. 13:12
Ausztria szombaton bejelentette, hogy visszaállítja az ENSZ palesztin menekültekkel foglalkozó ügynökségének (Unrwa) finanszírozását.
Nemzetközi Vészhelyzet miatt leállt a müncheni reptér
Privátbankár.hu | 2024. május 18. 12:45
Három órára le kellett zárni a müncheni repülőteret klímaaktivisták miatt.
Nemzetközi Nem jó előjel Fico nekrózisa
Privátbankár.hu | 2024. május 18. 11:53
Egy cseh orvos szerint a szlovák miniszterelnök állapota jóval súlyosabb, mint az sokan gondolnák.
Nemzetközi Ezekben a percekben hallgatják ki Fico merénylőjét
Privátbankár.hu | 2024. május 18. 10:19
Óriási készültség mellett szombat délelőtt hallatják ki Robert Fico szlovák államfő merénylőjét a szlovák bíróságon. 
Nemzetközi Észt miniszterelnök: "Ha Ukrajna elesik, Európa veszélybe kerül"
Privátbankár.hu | 2024. május 18. 09:53
Zelenszkij szerint Ukrajna légvédelme csak egynegyede az elégégesnek, Putyin meg akarja osztani a Nyugatot. Háborús összefoglaló reggel. 
Nemzetközi Hamarosan újabb sarkköri fényekben gyönyörködhetünk
Privátbankár.hu | 2024. május 18. 09:22
Jó hír mindazoknak, akik élvezték a múlt hétvégi fénybemutatót előadó aurora borealis-t, vagy éppenséggel lemaradtak róla: szinte biztos, hogy továbbiak jönnek. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG