20p

Már most döntő fegyverekké váltak a drónok, de idén már alsó hangon is tízszer annyit vethetnek be belőlük - és egyre halálosabbak is. És nem fognak megmaradni az ukrán frontvonalaknál.

A drónok már az orosz-ukrán háború kitörése óta szerepelnek a hírekben. Emlékezhetünk, az első hónapok egyik nagy „sztorija” a török Bayraktar TB-2-es drónok diadalmenete volt, amelyekről olyasmiket is lehetett olvasni, hogy szinte egyedül állították meg, de legalábbis lassították le végzetesen az első hetek orosz offenzíváit.

A drónok aztán fontos szerepet játszottak a frontvonalak megszilárdulásában, illetve azután is, de „nagyot szóltak” az orosz oldalon bevetett iráni Shahed drónok is. A téma iránt érdeklődők is rendszeresen találkozhatnak a legújabb dróntípusokat, -taktikákat bemutató cikkekkel is, de a háború, illetve a háborúról szóló tudósítások zajában talán elvész, milyen alapvető változások is történtek a drónok ukrajnai használatában, és mit is jelenthet mindez a nagyon közeli, illetve a kicsit távolabbi jövőre nézve.

Annyit már előzetesen elárulhatunk, hogy ami a szemünk előtt kibontakozik, az egyrészt nagyon érdekes, másrészt viszont nagyon-nagyon félelmetes.

Egyszerű, olcsó, barkácsolt - de halálos. Az FPV drónok egyre hatékonyabb fegyverekké válnak
Egyszerű, olcsó, barkácsolt - de halálos. Az FPV drónok egyre hatékonyabb fegyverekké válnak
Fotó: X (Twitter)

Mindent látnak

A témáról szokás szerint kiváló összefoglalót készítő ausztrál védelemgazdasági szakértő, Perun nyomdokain haladva induljunk ki onnan, hogy a drónok, elsősorban azok relatíve kicsi, illetve olcsó változatai már 2022 végére, de 2023-ra biztosan eljutottak odáig, hogy az ukrán frontvonalakat még egy fejlett fegyverekkel, tömeghadseregekkel megvívott háború viszonylatában is sokkal veszélyesebb hellyé tegyék. (A következőkben elsősorban a kisebb, FPV-nek – a First Person View kifejezés rövidítéséből – nevezett drónokról lesz szó, amelyeknek létezik öngyilkos, tehát a célpontba becsapódó, illetve a célpontokat valamilyen bombákkal támadó, illetve csak megfigyelésre használatos verziói is.)

Ez a cikk az Mfor és a Privátbankár Prémium tartalma, csak a lap előfizetői olvashatják teljes terjedelmében.

Prémium tartalmainkhoz a következő lépések után férhet hozzá:

  1. Regisztráljon (adja meg emailcímét és jelszavát)
  2. Válasszon előfizetői csomagjaink közül
  3. Fizessen bankkártyájával
Bejelentkezés / Regisztráció

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Nemzetközi Sorra foglalja el a településeket az orosz hadsereg Kelet-Ukrajnában
Privátbankár.hu | 2024. május 17. 19:46
Ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.
Nemzetközi Kiakadt Bosznia-Hercegovina a magyar kormányra
Privátbankár.hu | 2024. május 17. 19:29
A bosznia-hercegovinai külügyminisztérium pénteken felfüggesztette azt a Magyarországgal kötött egyezményét, amely szerint Budapest boszniai diplomatákat képzett volna a nyugat-balkáni ország európai integrációját elősegítendő.
Nemzetközi Nem kéne itthon is eljutni odáig, mint Szlovákiában – A hét videója
Izsó Márton - Litván Dániel - Wéber Balázs | 2024. május 17. 19:07
A politikai megosztottság, a politikai ellenfelek démonizálása is hozzájárulhatott ahhoz, hogy Robert Fico merénylője meghúzza a ravaszt. Litván Dániel és Wéber Balázs e mellett a magyar kormánypropaganda reakciójáról, illetve arról is beszélgetnek A hét videójában, hogy a szavaknak bizony súlya van, és politikai oldalaktól függetlenül visszafogottságra lenne szükség, választási kampány ide vagy oda. Nem szabadna eljutni addig, ami Szlovákiában történt, az erőszakot és erőszakra felbujtást el kell ítélni, politikai oldalaktól függetlenül - így a magyar kormányfő elleni erőszakra felhívó kommentek is elfogadhatatlanok.
Nemzetközi Óriási élelmiszersegélyt küldött egyik szomszédunk Gázába, megindult a tengeri segélyszállítás
Privátbankár.hu | 2024. május 17. 17:16
Az Európai Unió újabb segélyszállítmányt juttatott el Ciprusról a palesztin lakosságú Gázai övezetbe tengeri úton, közölte az Európai Bizottság pénteken.
Nemzetközi Megint megműtötték Ficót, eszméleténél van
Privátbankár.hu | 2024. május 17. 16:14
Robert Fico kormányfő, aki ellen szerdán követtek el merényletet, pénteken közel kétórás műtéti beavatkozáson esett át.
Nemzetközi Még mindig az intenzíven fekszik Robert Fico, hétfőn dönthetnek az átszállításáról
Privátbankár.hu | 2024. május 17. 14:46
Továbbra is a besztercebányai Roosevelt kórház intenzív osztályán kezelik a szerdán lőfegyveres merényletben súlyosan megsebesült Robert Fico szlovák miniszterelnököt - közölte a pozsonyi kormányhivatal sajtóosztálya pénteken.
Nemzetközi Felgyújtották a teherautót és megverték a sofőrt, aki az éhezőknek vitt volna segélyt
Privátbankár.hu | 2024. május 17. 13:46
Izraeli telepesek megtámadták egy humanitárius segélyeket Gázába szállító teherautó arab sofőrjét, majd megverték a sofőrt és a segítségére siető izraeli katonákat csütörtök éjjel.
Nemzetközi Szijjártó Péter az Európa Tanácsban vétóval kevesellte a béketervek számát
Privátbankár.hu | 2024. május 17. 12:15
A testület Volodimir Zelenszkij béketerve mellett kívánt állást foglalni, de a magyar vétó miatt ez nem sikerült. A többi béketerv belefoglalását a dokumentumba a testület elutasította.
Nemzetközi Nem fantázia: újabb front a globális háborúban - a franciák „elvesztették ellenőrzésüket” Új-Kaledónia egyes részei felett
Privátbankár.hu | 2024. május 17. 09:51
Elveszti francia jellegét a csendes-óceániai sziget egy része? Már öt halottat számlálnak a napok óta tartó zavargásokban, amit az őslakosok háttérbe szorításának kísérlete váltott ki.
Nemzetközi Putyin és a bojárok – kiélezett játszma a Nyugat ellen
Káncz Csaba | 2024. május 17. 09:31
A tapasztalt közgazdász kinevezése a védelmi minisztérium élére a legnagyobb változás az új orosz kormányban. Ez mutat rá világosan, hogy Putyin meg van győződve: a jövője attól függ, hogy képes-e fenntartani az orosz gazdaságot és a katonai költségvetést. Káncz Csaba jegyzete.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG