5p

A mesterséges intelligencia átszövi a mindennapokat, így nem meglepő módon már a háborúban is komoly tényezőt jelent. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök már 2019-ben ennek fontosságáról beszélt, az orosz-ukrán konfliktus kirobbanása óta használata pedig még jobban felértékelődött.

Az Antonovszkij-híd, a megszállt Herszon városából a Dnyipro folyó keleti partjára vezető, létfontosságú közúti átkelőhely elleni ukrán rakétatámadások előtt a biztonsági tisztviselők gondosan tanulmányoztak egy sor különleges jelentést, hiszen 2022-t írtak, és Oroszországnak szüksége volt a hídra, hogy a Dnyiprótól nyugatra lévő csapatainak biztosítsa az utánpótlást – kezdi cikkét az Economist. A jelentések két dologra adtak választ: a híd lerombolása pánikba ejtené-e az orosz katonákat, illetve az otthon maradt családjaikat? És ami még fontosabb: hogyan tudná az ukrán kormány maximalizálni a morálra mért csapást?

Így jellemezte Szvjatoszlav Hniszdovszkij, a kijevi Open Minds Institute (omi) alapítója azt a munkát, amelyet kutatócsoportja végzett, amikor ezeket az értékeléseket mesterséges intelligencia segítségével generálta. Algoritmusok szitálták át az orosz közösségi médiatartalmak és társadalmi-gazdasági adatok óceánjait az alkoholfogyasztástól és a népességmozgástól kezdve az online kereséseken át a fogyasztói magatartásig. A mesterséges intelligencia összefüggésbe hozta az esetleges változásokat az orosz lojalisták és liberálisok változó érzelmeivel az országuk katonáinak lehetséges helyzete miatt.

A háborúban is fontos szerepet kap a mesterséges intelligencia
A háborúban is fontos szerepet kap a mesterséges intelligencia
Fotó: Depositphotos

Drónnal védekezve, célpontot keresve

A jelentés szerint a mesterséges intelligencia egyre inkább szerepet kap a háborúban is, Ukrajna is a megoldás alkalmazásával próbál előnyre szert tenni. Egy fegyverfejlesztésben részt vevő ukrán ezredes szerint a dróntervezők gyakran például a ChatGPT-hez fordulnak, így keresve kiindulópontot az új mérnöki ötletek megszületéséhez.

Az Economistnak névtelenül nyilatkozó ukrán katonai vezető emellett arról is beszámolt, hogy a gép segítséget nyújt a célpontok megtalálásában is. Míg a katonák és a vloggerek egyre óvatosabban posztolnak, egy egyszerű kereséssel már nem lehet olyan könnyedén megtalálni  az ellenséges erőket, az MI-modellek azonban képesek lehetnek arra, hogy például nagymennyiségű információt, üzenettöredékeket, képdarabokat felhasználva találják meg egy csapatösszevonás, vagy egy megcélozandó katonai poszt helyét.

Szintén ügyes trükknek bizonyul a kijevi és nyugat-ukrajnai székhellyel rendelkező SemanticForce cég megoldása, ez a vállalkozás olyan modelleket fejleszt, amelyek online vagy feltöltött képeket és szövegeket vizsgálnak felszólításokra válaszolva. A SemanticForce ügyfeleinek jelentős hányada simán kereskedelmi célra használja a rendszert, hogy nyomon kövesse az egyes márkákkal kapcsolatos hangulatot; a Molfar viszont olyan területeket keres a modell segítségével, ahol alacsony a morál az orosz erők körében – az olyan videók sem kerülik el a figyelmet, ahol orosz katonák a drónokat szidják.

Az önkénteseket is figyelik

A SemanticForce segítségével a Molfar jelentéseket generál az orosz önkéntes csoportok tevékenységéről is, ezek adományokat gyűjtenek és ellátási csomagokat készítenek a front leginkább rászoruló szakaszai számára.

A kémek nyomában

Végül elsőre meglepőnek tűnhet, de a mesterséges intelligencia a kémelhárításban is komoly tényezővé vált – a modell azonosítani tudja az ukrán kémelhárítóknak azonosítani azokat az embereket, akiket Olekszij Danilov, a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács titkára „árulásra hajlamosnak” nevezett. A cikk emlékeztet, gyakran küldenek ukrán telefonokra olyan ajánlatokat, hogy pénzt lehet keresni azzal, hogy geolokációs képeket készítenek infrastruktúráról és katonai eszközökről.

Az ukrán kémelhárítás a Palantir amerikai cégtől származó MI segítségével keresi az összefüggéseket a különböző adathalmazokban. Képzeljünk el például egy eladósodott, elvált férfit, akit a gyermekei felügyeleti jogának elvesztése fenyeget, és akinek a telefonját egy olyan helyszín közelében észlelték, amelyre később rakéták csapódtak be. Ha mondjuk a feltételezett elváltnak erős személyes kapcsolatai vannak Oroszországgal, és olyan valakitől kezdett el hívásokat fogadni, akinek a telefonhasználata magasabb társadalmi státuszra utal, akkor az MI előtt magasabb kockázatúnak tűnik.

A társadalmi hálózatok csomópontjainak elemzésének sikerességére volt már példa: Kristian Gustafson, egy volt brit hírszerző tiszt, aki 2013-ban az afganisztáni belügyminisztériumnak adott tanácsokat, elmesélte egy futár elfogását, aki pénzkötegeket szállított a tálib nagyfőnököknek. Az ezt követő telefonbeszélgetések a két fél közt „megvilágították az egész diagramot” – azaz nem volt kérdés, hogy valami rosszban sántikál az illető.

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Nemzetközi Tűzvészként terjed a politikusok elleni erőszak Európában
Káncz Csaba | 2024. május 19. 10:37
Kontinensünkön egyre hevesebbek a politikai viták, miközben a politikusok fenyegetéseknek és ellenségeskedésnek vannak kitéve. Megvizsgálunk több vezető országot az egyre inkább eldurvuló incidensek közepette. Káncz Csaba jegyzete.
Nemzetközi Tovább folyik a vérontás Gázában
Privátbankár.hu | 2024. május 19. 09:46
Újabb két izraeli katona esett el szombaton.
Nemzetközi Mézesmadzaggal toboroznak Zelenszkijék
Privátbankár.hu | 2024. május 19. 09:04
Dióhéjban az elmúlt órák legfontosabb történései.
Nemzetközi Áll a bál Grúziában
Privátbankár.hu | 2024. május 19. 08:21
Grúzia (Georgia) államfője szombaton bejelentette, hogy megvétózta az ország törvényhozása által kedden elfogadott, a "külföldi ügynökökről" szóló törvényt, amely ellen hetekig tüntettek Tbilisziben.
Nemzetközi Vészjósló nyilatkozattal kampányol Orbán Viktor másik barátja
Privátbankár.hu | 2024. május 19. 08:10
Az amerikai elnökjelölt a fegyverviselés jogának támogatását hangoztatta az amerikai lőfegyverszövetség éves gyűlésén.
Nemzetközi Putyin átírja a történelmet
Elek Lenke | 2024. május 19. 05:43
 A számítógépes játékokat is ellenőrzik.
Nemzetközi Navalnij barátja először nyilatkozott megtámadása óta
Privátbankár.hu | 2024. május 18. 16:33
Alekszej Navalnij közeli szövetségese, Leonyid Volkov megfogadta, hogy "soha nem adja fel" a Vlagyimir Putyin elleni harcot, hogy a néhai orosz ellenzéki vezető "végső áldozata" - a halála - ne legyen hiábavaló.
Nemzetközi Kisvárosnyi embert menekítettek ki Harkivból
Privátbankár.hu | 2024. május 18. 15:51
A fokozódó orosz támadások miatt kimenekítettek 9907 lakost az északkelet-ukrajnai Harkiv körzetéből – jelentette be szombaton Oleh Szinyehubov, Harkiv megye kormányzója.
Nemzetközi Megvan a döntés Fico merénylőjéről
Privátbankár.hu | 2024. május 18. 15:25
Az ítélet nem jogerős, a támadót fogságba helyezték. 
Nemzetközi Friss hírek jöttek Fico állapotáról
Privátbankár.hu | 2024. május 18. 13:29
Robert Fico szlovák kormányfő állapota a rajta elvégzett második, több mint két órát igénybe vevő műtétet követően stabil, de továbbra is súlyos - jelentette be Robert Kalinák védelmi miniszter és miniszterelnök-helyettes a besztercebányai Roosevelt kórházban tett látogatása után, Zuzana Dolinková egészségügyi miniszterrel közösen tartott sajtótájékoztatón szombaton.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG