3p

Az Oroszország-szakértő szerint az Ukrajnának nyújtandó 61 milliárd dolláros katonai támogatás, amelyet szombaton szavazott meg az amerikai Képviselőház, komoly és pozitív változást eredményezhet az orosz-ukrán háború kimenetelében.  

„Az amerikai döntés önmagában természetesen nem jelenti azt, hogy Ukrajna ezek után már biztosan megnyerné a háborút. Ugyanakkor az ukrán katonai összeomlás veszélyét biztosan elhárítja, így a gyors orosz győzelem esélyét is zárójelbe teszi” – írja Rácz András Facebook-posztjában.

Rácz András szerint stabilizálódhatnak a frontok
Rácz András szerint stabilizálódhatnak a frontok
Fotó: Izsó Márton Artúr

Szerinte az új amerikai szállítmányok segítségével Ukrajna valószínűleg képes lesz stabilizálni a frontvonalakat és feltartóztatni az orosz előrenyomulást. „Az ugyanakkor még nagyon messze van, hogy Ukrajna érdemi támadó műveleteket tudjon indítani, bármit is mond erről néha Zelenszkij elnök”, vélekedett.

Emlékeztetett: mivel a mostani törvény nem azonos azzal, mint amit a Szenátus februárban elfogadott, ezért ott újra kell szavazni róla. Erre még ezen a héten (sajtóinformációk szerint akár már kedden) sor kerül. „Ha átmegy, márpedig a demokrata többségnek köszönhetően várhatóan átmegy, akkor már csak Biden elnöknek kell aláírnia, ami szintén gyorsan meg fog történni” – véli az Oroszország-szakértő.

Szerinte az Egyesült Államok már hónapokkal korábban igen jelentős mennyiségű fegyvert, főképp tüzérségi lőszert és légvédelmi rakétát szállított az európai szövetségesek területére azzal a céllal, hogy ha meglesz a politikai jóváhagyás, akkor a lehető leghamarabb meg tudjanak indulni a szállítások Ukrajnába.

Ennek köszönhetően azok „szó szerint a törvény jogerőre emelkedésének másnapján megindulhatnak”, vélekedett.

Rácz András szerint az amerikai döntés, amelyről már tavaly október óta zajlott a vita, várhatóan a többi szövetséges országra is erős pull-hatást fog gyakorolni, tehát ezek az államok is újabb jelentős összegekkel támogathatják majd Ukrajnát.  

A szakértő kitért arra is, hogy az amerikai támogatási csomagban szerepel a „nagy hatótávolságúként” jellemzett ATACMS rakéta is. Ukrajna a körülbelül 160 kilométeres lőtávolságú, kazettás robbanófejjel rendelkező változatot már megkapta, ezért a „nagy hatótávolságú” kifejezés egy erősebb változatot takarhat. A hatótávolságban soron következő verzió vagy a 300 kilométer lőtávolságú, szintén kazettás töltetű rakéta, vagy a mintegy 260 kilométer lőtávolságú, repesz-romboló változat.

Ezekkel a fegyverekkel a korábbinál jóval nagyobb mélységben lehet elérni a megszállt területeken az orosz támaszpontokat, raktárakat, vezetési pontokat és egyéb célokat, emeli ki.

Ami az orosz válaszlépéseket illeti, Moszkva várhatóan fokozza majd a támadásokat Ukrajna polgári infrastruktúrája, elsősorban az energetikai rendszere ellen. Emögött "a stratégiai megfontolás az lehet, hogy elegendően nagy károkat okozzanak ahhoz, hogy akkor is tárgyalóasztalhoz tudják kényszeríteni Ukrajnát egyszerűen a lakosság életfeltételeinek ellehetetlenítésével, ha a fronton nem is tudnak esetleg már jelentősebb, hadászati léptékű eredményt elérni” – írja Rácz András.

Összeségében úgy véli: a medve bőrére inni még korai volna, de a kongresszusi döntésnek most lehet örülni.

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Nemzetközi Látványosan lassul az orosz támadás
Privátbankár.hu | 2024. május 27. 08:08
Az oroszok csapást mértek a zaporizzsjai repülőtérre. Háborús hírek.
Nemzetközi Megvan, hogy ki nyerte meg a litván elnökválasztást
Privátbankár.hu | 2024. május 27. 07:24
Gitanas Nauseda folytathatja az eddigi munkáját.
Nemzetközi Több tucat palesztin halt meg egy támadásban Rafahban
Privátbankár.hu | 2024. május 27. 06:27
Több tucat palesztin halt és sebesült meg egy izraeli támadásban Rafahban, a Gázai övezet déli csücskén vasárnap este - jelentették palesztin orvosi források.
Nemzetközi Zelenszkij most nagyon szeretne békét - Amerikától és Kínától kéri
Privátbankár.hu | 2024. május 26. 17:44
Joe Bident és Hszi Csin-pinget is meghívta Svájcba az ukrán elnök, hátha ők el tudják hozni a valódi békét. Ment az üzengetés a nyugati fegyverek oroszországi bevetése ügyében is.
Nemzetközi Olaf Scholz továbbra is hátra kötve tartaná Ukrajna fél kezét
Privátbankár.hu | 2024. május 26. 16:53
Saját koalíciós partnerével is szembe megy a kancellár, nehogy a szükségesnél jobban feldühítse az oroszokat.
Nemzetközi Nem jött be Macron számítása: már menekíteni kell francia területről az európaiakat
Privátbankár.hu | 2024. május 26. 16:07
A rendőri erősítések és az elnöki látogatás ellenére sem javult a helyzet a lázongó szigetcsoporton.
Nemzetközi Medvegyev már radioaktív hamut vizionál Varsóba - megszólalt Lavrov is
Privátbankár.hu | 2024. május 26. 15:26
Az elmúlt napok hírei kapcsán durrant el néhány vezető orosz politikus agya.
Nemzetközi Megszólaltak a szirénák Tel-Avivban - mi történik?
Privátbankár.hu | 2024. május 26. 14:29
Hónapok óta nem érték el palesztin rakéták Izrael belső területeit, most mégis menedéket kellett keresnie Tel-Aviv lakóinak.
Nemzetközi Új hírek érkeztek Robert Ficóról, még mindig van miért aggódni
Privátbankár.hu | 2024. május 26. 13:56
Párttársa és a kórház is nyilatkozott a meglőtt szlovák kormányfő állapotáról.
Nemzetközi Készülődik Brüsszel elfoglalása? Nyilvánosan udvarol Orbán Viktor francia szövetségese Giorgia Meloninak
Privátbankár.hu | 2024. május 26. 13:28
De egyelőre úgy tűnik, kosarat kap, és nem fuzionál a két nagy jobboldali pártszövetség.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG