5p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Kontinensünkön egyre hevesebbek a politikai viták, miközben a politikusok fenyegetéseknek és ellenségeskedésnek vannak kitéve. Megvizsgálunk több vezető országot az egyre inkább eldurvuló incidensek közepette. Káncz Csaba jegyzete.

A COVID-világjárvány után a megélhetési válság tépázza az európaiak idegeit, miközben számos országban megerősödtek a populista politikai erők. Az elmúlt hónapokban több nagy ellenzéki tüntetés is volt Szlovákiában Robert Fico azon tervei ellen, hogy aláássa az igazságszolgáltatás és a közszolgálati műsorszolgáltatás függetlenségét. Fico viszont azzal vádolta a liberális erőket, hogy olyan légkört teremtenek, amelyben erőszakos cselekményre kerülhet sor.

Más európai országokban is egyre hevesebbek a politikai viták, miközben a politikusok fenyegetéseknek és ellenségeskedésnek vannak kitéve. Vessünk egy pillantást az európai helyzetre. 

Robert Fico szinte megjósolta a merényletet
Robert Fico szinte megjósolta a merényletet
Fotó: MTI/EPA

Németország

Röviddel a június 9-i helyhatósági és európai parlamenti választások előtt egyre több a politikai indíttatású incidens. Schwerin városában a Balpárt már fel is szerelte választási dolgozóit védelmi spray-vel, hogy megvédje őket. Csütörtök este egy kocsmában megtámadtak egy AfD-s politikust.

Két hete támadást érte a berlini gazdasági szenátor, Franziska Giffey-t, az SPD politikusát.   A támadásra néhány nappal a Matthias Ecke SPD-politikus ellen Drezdában elkövetett brutális támadás után került sor. A 41 éves férfi pártja szászországi csúcsjelöltje az európai parlamenti választásokon. Ő arccsont- és szemgödör-töréssel került kórházba. 

Franciaország

Macron elnök az ország történetének egyik legnépszerűtlenebb államfője. Ráadásul Marine Le Pen jobboldali politikus folyamatosan szítja a gyűlöletet Macron és a bevett pártok ellen. Folyamatosan azt állítja, hogy Franciaország hanyatlóban van, és hamarosan a bevándorlók veszik át a hatalmat.

A francia polgármesterek, hogy megbirkózzanak a választóik napi agressziójával, most már képzéseken is részt vesznek.

Ott beszélnek a szóbeli bántalmazásról, a felszúrt gumiabroncsokról és a városháza előtt feléjük kinyújtott középső ujjról. A Le Monde című lap felmérése szerint tavaly tíz polgármesterből négyet már fizikailag megfenyegettek vagy fenyegető levelet kaptak. Néhányan közülük emiatt már le is mondtak, vagy ritkábban jelennek meg a nyilvánosság előtt.

Egyesült Királyság

Az elmúlt években két politikust gyilkoltak meg az Egyesült Királyságban: 2016-ban Jo Cox munkáspárti képviselőt egy szélsőjobboldali lőtte agyon a nacionalista Brexit-vita során; 2021 októberében pedig David Amess konzervatív képviselőt egy migráns késelte halálra, miközben a választókerületében tárgyalt. Az esetek a brit politikában az elmúlt években drámaian megkeményedett és polarizálódott politikai vita következményei.

A képviselők már rendszeres halálos és erőszakos fenyegetéseket kapnak, ellenséges tüntetéseket kell elviselniük magánlakásuk előtt, követik és megfélemlítik őket az utcán, és választókerületi irodáikat véres vörös festékkel kenik be. Téglák repülnek be az ablakokon.

Néhány képviselő már úgynevezett pánikjelzőt visel a rendőrségen, rendőri védelemben részesül, vagy - mint Mike Freer képviselő - úgy döntött, hogy elhagyja a politikát. Freer számos halálos fenyegetést kapott, irodája előtt Molotov-koktélokat talált, és végül úgy döntött, hogy az állandó veszély nem éri meg tovább.

Az erőszakos fenyegetések a politikai diskurzus mindkét oldaláról érkeznek. A szélsőjobboldaliak olyan muszlim politikusokat támadnak, mint Sadiq Khan londoni polgármester, aki pályafutása során több, mint 30 ezer szélsőséges és rasszista fenyegetést kapott. A palesztinbarát tüntetők viszont Keir Starmer parlamenti képviselő és ellenzéki vezető magánháza előtt gyűlnek össze, hogy bírálják őt Izrael-párti álláspontja miatt.

Lengyelország

Lengyelországban nagy a félelem egy, a szlovákiaihoz hasonló erőszakos cselekménytől.

Különösen azért, mert a múltban már történtek politikai gyilkosságok. A Paweł Adamowicz, Gdansk liberális polgármestere elleni halálos támadás éppen öt évvel ezelőtt történt.

A 26 éves Stefan Wilmontot, aki halálra késelte Adamowiczot, ez év elején életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték. Wilmont azt vallotta, hogy az állami televízió propagandája hatott rá, amely a nemzeti konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) párt kormányzása idején többször támadta az ellenzékhez tartozó Adamowiczot.

A Robert Fico elleni támadást követően a lengyelországi politikusok mérsékletre szólítanak fel a nyilvános vitában. "Egy választási kampány, legyen szó akár az európai, akár a lengyel parlamentről, nem harci övezet" - hangsúlyozza Jacek Siewiera, a lengyel elnök nemzetbiztonsági hivatalának vezetője. "Biztonsági szolgálatainknak tanulniuk kellene a politikai vitából, amely sajnos gyakran túlmutat a józan észen, és meg kellene erősíteniük az éberséget az egyének fizikai védelmét illetően".

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Nemzetközi Oroszország újabb előrenyomulást jelentett be, de ennek súlyos ára lehet
Privátbankár.hu | 2024. június 16. 17:04
Magyarország is aláírta a svájci békecsúcs zárónyilatkozatát, Oroszország közben újabb település elfoglalását jelentette be, egy orosz katona pedig mészárszékről beszél. Összefoglaló.
Nemzetközi Vége a svájci békecsúcsnak - kiderült, hogy Magyarország aláírta-e a zárónyilatkozatot
Privátbankár.hu | 2024. június 16. 15:32
A svájci békecsúcson résztvevő országok közül majdnem mindenki aláírta a záróközleményt, köztük Magyarország is.
Nemzetközi Putyin azt állítja, leülne a békéről tárgyalni - de a feltételek alapján az is lehet, hogy viccelt
Privátbankár.hu | 2024. június 16. 15:01
Putyin akár le is ülne tárgyalni Ukrajnával a békéről, de olyan feltételekkel, amiket mindenki ésszerűtlennek, abszurdnak, komolytalannak tart a másik oldalon.
Nemzetközi Ki viszi el Putyinnak a Nyugat üzenetét? Hát majd Szijjártó Péter!
Privátbankár.hu | 2024. június 16. 12:42
Mivel Magyarország nyitva tartotta a kommunikációs csatornákat Oroszországgal, a béke és további emberéletek megóvása érdekében készen áll a közvetítésre Oroszország felé - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter vasárnap a svájci békekonferencián.
Nemzetközi Politikai földindulás: százezrek vonultak utcára a szélsőjobb ellen
Privátbankár.hu | 2024. június 16. 11:51
Negyedmilliós vagy bő félmilliós tüntetés lehetett Franciaországban a szélsőjobb ellen - beindult a választások előtti mozgósítás.
Nemzetközi Kiszivárgott egy dokumentum a békekonferenciáról - ez hozná el a háború végét?
Privátbankár.hu | 2024. június 16. 10:58
Vasárnap is folytatódik a svájci békekonferencia - a kiszivárgott nyilatkozattervezet alapján béke biztosan nem lesz az eredmény. Az USA újabb másfél milliárd dollárt küld - összefoglaló.
Nemzetközi Putyin bedühödött az ukrajnai békecsúcsra
Káncz Csaba | 2024. június 16. 09:32
Ukrajna NATO-csatlakozása kedvezőtlenül hatna Biden újraválasztására, akinek már most is Izrael elhúzódó gázai háborújával és alacsony otthoni megítélésével kell foglalkoznia. A csúcstalálkozó azonban lehetőséget ad arra, hogy Ukrajna helyzete ismét a figyelem középpontjába kerüljön, miután hónapok óta Gáza áll a középpontban. Káncz Csaba jegyzete.
Nemzetközi Ukrajnai békecsúcs: ezt a három témát tárgyalják szombaton
Privátbankár.hu | 2024. június 15. 18:04
Kína hiányzik a Svájcban szombaton kezdődött ukrajnai békecsúcsról, Putyin szerint a nyugat nem konstruktív a békejavaslataival. Háborús összefoglaló. 
Nemzetközi Kukucskálás a filmipar kulisszatitkaiba
Elek Lenke | 2024. június 15. 17:41
A világ egyik legnagyobb üzlete a filmgyártás, amely mára szorosan összefonódott a popzenével, a divattal, a reklámmal. A reflektorok fényes útvesztőiben még a művelt, jó családból való ifjak is elvesztik olykor tájékozódó képességüket. Régen sem volt ez másképp, mára pedig még bonyolultabb lett a helyzet.
Nemzetközi Letette az esküt Szlovákia új elnöke
Privátbankár.hu | 2024. június 15. 15:53
Peter Pellegrini, Robert Fico Ukrajna-szkeptikus miniszterelnök szövetségese szombaton letette az új szlovák elnöki hivatali esküt.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG