3p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Romániából a parlamenti botrányairól elhíresült Diana Șoșoacă független szenátor SOS Romania nevű pártja és egy független jelölt is bejuthat az Európai Parlamentbe a hétfő este közzétett, 99 százalékos feldolgozottságot tükröző hivatalos részeredmények szerint.

A román központi választási bizottság 24 órával a szavazóhelyiségek zárása után, hétfő este tette közzé az első hivatalos összesítést a vasárnapi európai parlamenti (EP-) választásról, amely a 19 717 (belföldi és külföldi) szavazókör adatait tükrözi a 19 870-ből.

Romániában a kormányon lévő Szociáldemokrata Párt (PSD) és az európai néppárti tagsággal rendelkező Nemzeti Liberális Párt (PNL) közös jelöltlistája az eddig megszámolt voksok 48,70 százalékát kapta. Erről a listáról 11 képviselő kerülhet az EP szocialista frakciójába, 8 pedig a néppárti csoportba.

A többi párt által szélsőségesnek tartott Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) 14,95 százalékon áll, a szintén ellenzéki Egyesült Jobboldal Szövetség (ADU) 8,61 százalékon, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) 6,53 százalékon. Az AUR várhatóan öt képviselővel jut brüsszeli képviselethez, a három párt által létrehozott ADU listájáról mandátumra esélyes három képviselő közül kettő Megújítjuk Európát, egy pedig az Európai Néppárt frakciójába készül.

A magyarellenes AUR várhatóan öt mandátumot szerez az EP-ben
A magyarellenes AUR várhatóan öt mandátumot szerez az EP-ben
Fotó: MTI / EPA / Robert Ghement

Az RMDSZ két EP-képviselője, Winkler Gyula és Vincze Loránt is a néppárti frakcióban folytatja munkáját.

A bejutási küszöb felett van az SOS Romania is 5,04 százalékkal és Nicolae Ştefănuţă független jelölt 3,05 százalékkal. Ezzel az eredménnyel az SOS Romania Diana Șoșoacă által vezetett jelöltlistájáról két képviselő kerülhet Brüsszelbe. A bejutási küszöböt csak a külföldön leadott voksok több mint 13 százalékának megszerzésével sikerült átlépnie a román médiában szintén szélsőségesként emlegetett pártnak.

A 42 éves, közgazdász végzettségű Nicolae Ştefănuţă eddig is EP-képviselő volt, 2019-ben a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) jelöltjeként került az EP-be. A liberális csoportban politizált, majd kilépett a pártból és átült a zöldekhez. Vagyonnyilatkozatában „diplomataként” jelölte meg foglalkozását, és a melegházasság romániai legalizálását szorgalmazta.

Románia 33 képviselőt küld az EP-be, így függetlenként az érvényes voksok legalább 3,03 százalékával lehet mandátumhoz jutni.

Romániában várhatóan a hét második felében, a hiányzó adatok feldolgozását és az esetleges óvások elbírálását követően teszik közzé az EP-választások hivatalos végeredményét.

A választásokról szóló összes hírünket a szintén a Klasszis Média lapcsoporthoz tartozó társunk, az Mfor itt gyűjtötte össze. >>

(MTI)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Nemzetközi Egymásra talált a Fatah és a Hamász Kínában
Privátbankár.hu | 2024. július 23. 09:52
A Fatah, a Hamász és más palesztin csoportok képviselői kedden közös egységnyilatkozatot írtak alá Pekingben, a megállapodásban a köztük lévő megosztottság megszüntetésére és a palesztin egység megerősítésére tettek ígéretet - közölte a kínai állami média kedden.
Nemzetközi Vajon van-e elég kraft Kamala Harrisben ahhoz, hogy elérje, amit Hillary Clintonnak nem sikerült? 
László Éva Lilla | 2024. július 23. 09:31
Főhet az amerikai Demokrata Párt feje, hogy kit indítson az elnökválasztáson Donald Trump ellen. Sokak szerint Kamala Harris, a jelenlegi alelnök lenne a legkézenfekvőbb jelölt. De nem ő az egyetlen, aki szóba jöhet. 
Nemzetközi Izrael soha nem látott pusztítást végez
Privátbankár.hu | 2024. július 23. 09:00
Az ENSZ becslése szerint az izraeli offenzíva az 1980-as évek szintjére lökte vissza az oktatást és az egészségügyet a Gázai övezetben.
Nemzetközi Ime az legjobb európai meddőségi klinikák listája
Kormos Olga | 2024. július 23. 08:33
Összeállították Európa legjobb meddőségi klinikáinak sorrendjét, és nem találtunk magyarországi centrumokat közöttük. Hiába járt egykor fél Európa hozzánk az 1992-ben alapított Kaáli Intézetekbe, majd az azokat követő magánklinikákra – lekerültünk a térképről.
Nemzetközi Lemond a Trump elleni merénylet felelőse?
Privátbankár.hu | 2024. július 23. 07:51
Közösen szólították fel lemondásra a titkosszolgálat igazgatóját republikánus és demokrata kongresszusi tagok hétfőn, a Donald Trump elleni merényletkísérletről szóló meghallgatáson.
Nemzetközi Joe Biden is Kamala Harrisnak kampányol
Privátbankár.hu | 2024. július 23. 06:33
Joe Biden azt ígérte, hogy személyesen is részt vesz alelnöke Kamala Harris elnökválasztási kampányában, az amerikai elnök hétfőn közölte elhatározását, amikor telefonon csatlakozott Kamala Harris Delaware államban tartott kampányeseményéhez.
Nemzetközi Keresik a titkos fegyvert: ki segíthet eltiporni Donald Trumpot?
Kollár Dóra | 2024. július 23. 05:41
Felpörögtek az események az amerikai politikában, Joe Biden visszalépésével nemcsak az elnökjelölt, hanem a majdani alelnökjelölt személye is kérdésessé vált. 
Nemzetközi Radarokat és raktárakat is szétlőttek az oroszok
Privátbankár.hu | 2024. július 22. 19:38
Csehország további lőszerszállítmányokat ígért Ukrajnának.
Nemzetközi Kamala Harris: Joe Biden 3 év alatt többet tett a hazáért, mint sok elnök, aki két ciklust vitt
Privátbankár.hu | 2024. július 22. 18:06
Az amerikai alelnök és a várható demokrata elnökjelölt az elnököt és az olimpiára induló amerikai sportolókat méltatta.
Nemzetközi A kisegér és az elefántok - valami nem stimmel Orbán Viktor békemissziójával?
Privátbankár.hu | 2024. július 22. 17:24
Értjük mi, hogy legyen béke, csak éppen milyen? Van erről bármilyen elképzelése a magyar diplomáciának és a magyar miniszterelnöknek? Nem úgy tűnik.        
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG