3p

A Gázai övezetben a víz sok esetben fertőzött és továbbra sincs elég élelem, amit leginkább a gyerekek szenvednek meg.
 

A BBC ellátogatott egy kórházba a Gázai övezet déli részén, Hán Júniszban, ahol beszélt a kórház dolgozóival és a betegek hozzátartozóival, és számos, csontig lesoványodott gyereket látott. (A helyszíni felvételeket csak erős idegzetűeknek ajánljuk.)      

Az egyik gyermek édesanyja arról beszélt, hogy fia korábban kiváló egészségi állapotban volt, az alultápláltság és a dehidratáció miatt lett ilyen rossz az állapota. „Nincs palackozott víz. A gyerekeknek sokat kell gyalogolniuk a vízért, és még ha kapnak is, az fertőzött”, mondta.

Egy kislány hasonló okok, a tiszta víz hiánya miatt került nagyon rossz állapotba. Apja arról beszélt, hogy a helyzet egyre rosszabb, a menedékül szolgáló sátrakban a hőség 40 fokhoz közelít, a fertőzött víztől pedig a gyerekek és az idősek is betegek lesznek. Hozzájuk hasonlóan százezrek húzzák meg magukat sátrakban, mivel az otthonaik megsemmisültek az izraeli hadműveletekben.     

Gyerekek várnak élelemre egy segélyosztásnál Hán Júniszban 2024. június 15-én
Gyerekek várnak élelemre egy segélyosztásnál Hán Júniszban 2024. június 15-én
Fotó: EPA/HAITHAM IMAD

A brit adó szerint a Gázai övezetben a vízhez jutás – akár tiszta, akár fertőzött – mindennapos küzdelem, a segélyközpontoknál hosszú sorokban torlódnak fel az emberek. ENSZ-becslések szerint a gázai ivóvíz- és szennyvízrendszer 67 százaléka megsemmisült, kevés a WC, így a még meglévő víz is könnyen fertőződik.      

"A bélrendszeri fertőzések elsődleges oka a Gázai övezetben az, hogy ezek a gyerekek fertőzött vizet kapnak” – jelentette ki Ahmed al-Fari, a Nasser Kórház gyerekosztályának a vezetője. A fertőzések okozta hányás és hasmenés dehidratációhoz vezet, de ugyanilyen veszélyes a májgyulladás, amely szintén felütötte a fejét.

A helyiek szerint óriási nemzetközi erőfeszítésre lenne szükség ahhoz, hogy helyreállítsák a vízvezeték- és a szennyvízrendszert.

Hán Júniszban például  170-200 kilométernyi vízvezeték, valamint kutak és víztároló tartályok semmisültek meg.

Az izraeli hadsereg azt állítja, hogy naponta körülbelül 200 kamionnyi segélyszállítmányt enged be az övezetbe a Kerem Shalom határátkelőn keresztül. Szerintük a problémát az okozza, hogy a segélyszervezetek nem osztják szét azokat.

Utóbbiak azt állítják, hogy a folyamatos harcok miatt – különösen a déli határnál fekvő Rafah környékén – nagyon veszélyes lett a munkájuk, és a beengedett segélyek mennyisége csak egy csepp az óceánban. Szerintük kiterjedt éhínség sújtja az övezetet.

Az izraeli kormány úgy véli, hogy ez túlzás, és a palesztin Hamászt okolja a kialakult helyzetért. A segélyszervezetek ugyanakkor szándékos éheztetéssel vádolták meg korábban az izraeli vezetést.    

Az izraeli székhelyű portál, a +972 helyszíni riportjában szintén azt állítja, hogy több tucatnyi gyerek került kórházba alultápláltság miatt, Észak-Gázában pedig terjed az éhínség.

Az ENSZ pedig arra figyelmeztetett, hogy  több mint egymillió gázai kerülhet „a legsúlyosabb éhínség” állapotába július közepére.    

A palesztin Hamász tavaly október 7-i terrortámadása mintegy 1200 áldozatot követelt Izraelben, mintegy 250 ember túszul ejtettek. A válaszul indult izraeli hadműveletek halálos áldozatainak száma már 37 ezer fölé nőtt gázai hivatalos adatok szerint, az áldozatok többsége nő és gyerek. További ezrek vannak a romok alatt.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Nemzetközi Újabb Leopard tankokat küld Ukrajnának egy uniós ország
Privátbankár.hu | 2024. július 15. 20:16
Ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.
Nemzetközi Újabb szankciókkal sújtotta az EU Izrael erőszakos telepeseit
Privátbankár.hu | 2024. július 15. 19:46
Az Európai Unió globális emberi jogi szankciórendszere keretében korlátozó intézkedéseket vezetett be öt izraeli telepessel és három izraeli csoporttal szemben, akik és amelyek felelősek Ciszjordániában élő palesztinokkal szemben elkövetett súlyos és rendszeres emberi jogi visszaélésekért - tudatta az Európai Unió Tanácsa hétfőn.
Nemzetközi Megszólalt Donald Trump – ilyen volt a merénylet pillanata
Privátbankár.hu | 2024. július 15. 18:46
A volt amerikai elnök az ellene elkövetett szombati merényletkísérlet után azt is mondta: most van esélye arra, hogy “egyesítse az országot.”
Nemzetközi Áll a bál Varsóban: őrizetbe vették a volt igazságügyi miniszterhelyettest
Privátbankár.hu | 2024. július 15. 17:31
Őrizetbe vették Marcin Romanowski volt lengyel igazságügyi miniszterhelyettest, a fő ellenzéki frakció, a Jog és Igazságosság (PiS) alsóházi képviselőjét, és házkutatást végeznek nála - közölte hétfőn a lengyel államügyészség.
Nemzetközi Közös hadgyakorlatot indított Oroszország és Kína
Privátbankár.hu | 2024. július 15. 16:35
Orosz-kínai haditengerészeti gyakorlat kezdetét jelentette be hétfőn az orosz Csendes-óceáni Flotta sajtószolgálata.
Nemzetközi Több ezer radikálist kapcsoltak le a párizsi olimpia előtt
Privátbankár.hu | 2024. július 15. 13:44
A jövő héten kezdődő ötkarikás játékok előtt már mintegy három és fél ezer potenciálisan veszélyt jelentő személyt zártak ki az olimpiáról - jelentette ki a francia belügyminiszter.
Nemzetközi Kreml: Az orosz rakéták célpontjaivá válhatnak az európai fővárosok
Privátbankár.hu | 2024. július 14. 17:59
Donyeckben ismét emberéleteket követelt az orosz-ukrajnai háború. A nap összefoglalója. 
Nemzetközi Ivanka Trump: "Édesanyám vigyázott tegnap fentről édesapámra"
Privátbankár.hu | 2024. július 14. 16:47
Donald Trump lánya, Ivanka is posztolt a tegnap történekről. Szerinte édesanyja tegnap őrangyalt játszott. 
Nemzetközi Lilában tündököl Katalin hercegné a wimbledoni teniszdöntőn
Privátbankár.hu | 2024. július 14. 16:11
Már tegnap bejelentette a királyi palota, hogy ma részt vesz a wimbledoni tenisztorna döntőjén, ahol a hagyományokhoz hűen ő adja át majd a fődíjat a nyertesnek. Lila ruhájában elegáns, ahogy mindig. 
Nemzetközi Amerika legnépszerűbb fegyverével követték el a merényletet
Privátbankár.hu | 2024. július 14. 15:17
Sokan a fegyverviselési jog szimbólumaként emlegetik azt a fegyvert, amivel a a 20 éves Thomas Matthew Crooks merényletet követett el Donald Trump ellen tegnap. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG