3p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A Gázai övezetben a víz sok esetben fertőzött és továbbra sincs elég élelem, amit leginkább a gyerekek szenvednek meg.
 

A BBC ellátogatott egy kórházba a Gázai övezet déli részén, Hán Júniszban, ahol beszélt a kórház dolgozóival és a betegek hozzátartozóival, és számos, csontig lesoványodott gyereket látott. (A helyszíni felvételeket csak erős idegzetűeknek ajánljuk.)      

Az egyik gyermek édesanyja arról beszélt, hogy fia korábban kiváló egészségi állapotban volt, az alultápláltság és a dehidratáció miatt lett ilyen rossz az állapota. „Nincs palackozott víz. A gyerekeknek sokat kell gyalogolniuk a vízért, és még ha kapnak is, az fertőzött”, mondta.

Egy kislány hasonló okok, a tiszta víz hiánya miatt került nagyon rossz állapotba. Apja arról beszélt, hogy a helyzet egyre rosszabb, a menedékül szolgáló sátrakban a hőség 40 fokhoz közelít, a fertőzött víztől pedig a gyerekek és az idősek is betegek lesznek. Hozzájuk hasonlóan százezrek húzzák meg magukat sátrakban, mivel az otthonaik megsemmisültek az izraeli hadműveletekben.     

Gyerekek várnak élelemre egy segélyosztásnál Hán Júniszban 2024. június 15-én
Gyerekek várnak élelemre egy segélyosztásnál Hán Júniszban 2024. június 15-én
Fotó: EPA/HAITHAM IMAD

A brit adó szerint a Gázai övezetben a vízhez jutás – akár tiszta, akár fertőzött – mindennapos küzdelem, a segélyközpontoknál hosszú sorokban torlódnak fel az emberek. ENSZ-becslések szerint a gázai ivóvíz- és szennyvízrendszer 67 százaléka megsemmisült, kevés a WC, így a még meglévő víz is könnyen fertőződik.      

"A bélrendszeri fertőzések elsődleges oka a Gázai övezetben az, hogy ezek a gyerekek fertőzött vizet kapnak” – jelentette ki Ahmed al-Fari, a Nasser Kórház gyerekosztályának a vezetője. A fertőzések okozta hányás és hasmenés dehidratációhoz vezet, de ugyanilyen veszélyes a májgyulladás, amely szintén felütötte a fejét.

A helyiek szerint óriási nemzetközi erőfeszítésre lenne szükség ahhoz, hogy helyreállítsák a vízvezeték- és a szennyvízrendszert.

Hán Júniszban például  170-200 kilométernyi vízvezeték, valamint kutak és víztároló tartályok semmisültek meg.

Az izraeli hadsereg azt állítja, hogy naponta körülbelül 200 kamionnyi segélyszállítmányt enged be az övezetbe a Kerem Shalom határátkelőn keresztül. Szerintük a problémát az okozza, hogy a segélyszervezetek nem osztják szét azokat.

Utóbbiak azt állítják, hogy a folyamatos harcok miatt – különösen a déli határnál fekvő Rafah környékén – nagyon veszélyes lett a munkájuk, és a beengedett segélyek mennyisége csak egy csepp az óceánban. Szerintük kiterjedt éhínség sújtja az övezetet.

Az izraeli kormány úgy véli, hogy ez túlzás, és a palesztin Hamászt okolja a kialakult helyzetért. A segélyszervezetek ugyanakkor szándékos éheztetéssel vádolták meg korábban az izraeli vezetést.    

Az izraeli székhelyű portál, a +972 helyszíni riportjában szintén azt állítja, hogy több tucatnyi gyerek került kórházba alultápláltság miatt, Észak-Gázában pedig terjed az éhínség.

Az ENSZ pedig arra figyelmeztetett, hogy  több mint egymillió gázai kerülhet „a legsúlyosabb éhínség” állapotába július közepére.    

A palesztin Hamász tavaly október 7-i terrortámadása mintegy 1200 áldozatot követelt Izraelben, mintegy 250 ember túszul ejtettek. A válaszul indult izraeli hadműveletek halálos áldozatainak száma már 37 ezer fölé nőtt gázai hivatalos adatok szerint, az áldozatok többsége nő és gyerek. További ezrek vannak a romok alatt.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Nemzetközi Visszatér a Pan Am - de nem egészen úgy
Szakonyi Péter | 2024. július 20. 14:52
Egy év múlva ismét a levegőbe emelkedik a Pan Am légitársaság gépe. A több mint három évtizeddel ezelőtt  csődbement társaság egy igazán különleges, luxusutazással tér vissza a piacra - kérdés, hogy meddig.
Nemzetközi Vétózott a magyar kormány, itt van az ok
Privátbankár.hu | 2024. július 20. 14:22
Izrael ügyében vette elő a fegyvert a magyar kabinet.
Nemzetközi Erdogan örülhet: olyan hírt kapott, amire régóta várt
Privátbankár.hu | 2024. július 20. 13:45
Felminősítette Törökországot a Moody's Ratings.
Nemzetközi Meghátrált az Adidas: óriási balhé lett egy sportcipőből
Privátbankár.hu | 2024. július 20. 11:12
Az izraeli-palesztin konfliktus fényében inkább átgondolják a kampányt.
Nemzetközi Fogy a levegő Joe Biden körül: egyre többen követelik a fejét
Privátbankár.hu | 2024. július 20. 09:03
Egyre többen léptetnék vissza.
Nemzetközi Zelenszkij meglepő telefonhívást indított, nem akárkivel beszélt
Privátbankár.hu | 2024. július 20. 08:16
Az ukrajnai háború lezárásának lehetőségeiről is beszélt telefonon Donald Trump republikánus elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök pénteken.
Nemzetközi Oroszországban elítéltek egy vezető amerikai újságírót
Privátbankár.hu | 2024. július 19. 19:55
Kémkedés vádjával.
Nemzetközi Sikerekről számolt be az ukrán nemzeti gárda
Privátbankár.hu | 2024. július 19. 19:43
Zelenszkij diplomáciai nyomást vár a Nyugattól Putyinra.
Nemzetközi Nem sokat nyerne Orbán Viktor Donald Trump győzelmével? A hét videója
Juhász Gábor – Litván Dániel – Wéber Balázs | 2024. július 19. 18:31
A republikánus elnökjelölt elleni sikertelen merénylet még jobban összeforrasztotta táborát, Elon Musk Tesla-vezér is beállt mögé, miközben Joe Biden egyre elveszettebbnek tűnik – Donald Trump lassan behűtheti a pezsgőt. De mi állt valójában a merényletkísérlet hátterében? Lecserélhetik-e még a demokraták Bident? Mivel járna politikailag-gazdaságilag Trump győzelme? És mit nyerne vele valójában a magyar kormány, a vállveregetésen és a szép szavakon túl? Munkatársaink, Litván Dániel és Wéber Balázs ezúttal az amerikai nagykövetség előtt néztek bele a kristálygömbbe.
Nemzetközi A Nemzetközi Bíróság szerint Izrael telepes politikája sérti a nemzetközi jogot
Privátbankár.hu | 2024. július 19. 17:40
A Nemzetközi Bíróság (ICJ) pénteken kihirdetett véleménye szerint Izrael telepes politikája és a természeti erőforrások felhasználása a megszállt palesztin területeken sérti a nemzetközi jogot, Izraelnek jóvátételt kell fizetnie a palesztinoknak a megszállás által okozott károkért.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG