2p

Várhelyi Olivér akadályozta meg, hogy megszülessen egy közös nyilatkozat.

A Politico uniós ügyekkel foglalkozó hírlevele szerint Várhegyi Olivér, z Európai Bizottság szomszédság- és bővítéspolitikáért felelős biztosa akadályozta meg, hogy az Európai Unió elítélje a grúz parlament által elfogadott, a tiltakozók által csak "orosz törvényként" emlegetett, az uniós vezetők által is aggályosnak tartott törvényt, illetve a tüntetőkkel szembeni erőszakos fellépést.

A „külföldiügynök-törvény” ellen tüntetőket tartóztatják fel rendőrök Tbilisziben 2024. május 13-án.
A „külföldiügynök-törvény” ellen tüntetőket tartóztatják fel rendőrök Tbilisziben 2024. május 13-án.
Fotó: MTI/AP/Zurab Cercvadze

Várhelyi azután lépett közbe, hogy Magyarország kedden blokkolta az Unió 27 tagállama által kiadni készült közös nyilatkozatot az ügyben. A B-terv ugyanis az lett volna, hogy a Bizottság két külpolitikai ügyekkel foglalkozó biztosa, Várhelyi, illetve Joseph Borrell ad ki egy állásfoglalást, amelyben figyelmeztetik Georgiát (Grúziát) arra, hogy a törvény elfogadása hátráltatja az Unióhoz való csatlakozási folyamatot. A nyilatkozatot a külügyi biztos, Borrell fogalmazta, méghozzá igen "erőteljes hangvételben".

A magyar biztos azonban a Politico forrásai szerint arra hivatkozva, hogy nem ért egyet a nyilatkozat szövegezésével, nem járult hozzá annak kiadásához.

"Ezt kapod, ha a rókát nevezed ki a tyúkól vezetőjévé"

- mondta az ügyről egy uniós diplomata a lapnak. A Bizottság egyik tisztviselője pedig azt mondta, "nincs mit mondania Várhelyi biztos úrról", majd hozzátette, dolgoznak azon, hogy mihamarabb kiadhassanak egy nyilatkozatot.

Az Egyesült Államok, illetve a NATO is kiadott már a történteket elítélő nyilatkozatot, az Unió azonban egyelőre csendben van - a magyar kormány miatt.

"Kifejezetten szégyenteljes, hogy mostanra már az Egyesült Államok is kiadott egy erős nyilatkozatot Georiga uniós tagsági megfelelésével kapcsolatban, mi pedig egy szót sem bírtunk kipréselni magunkból"

- mondta a már idézett uniós diplomata.

Közben tovább zajlanak a törvény elleni megmozdulások a grúz fővárosban, Tbilisziben, a hatóságokat pedig egyre erőszakosabb fellépéssel vádolják mind a tüntetők, mind az ellenzék irányában.

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Nemzetközi Tűzvészként terjed a politikusok elleni erőszak Európában
Káncz Csaba | 2024. május 19. 10:37
Kontinensünkön egyre hevesebbek a politikai viták, miközben a politikusok fenyegetéseknek és ellenségeskedésnek vannak kitéve. Megvizsgálunk több vezető országot az egyre inkább eldurvuló incidensek közepette. Káncz Csaba jegyzete.
Nemzetközi Tovább folyik a vérontás Gázában
Privátbankár.hu | 2024. május 19. 09:46
Újabb két izraeli katona esett el szombaton.
Nemzetközi Mézesmadzaggal toboroznak Zelenszkijék
Privátbankár.hu | 2024. május 19. 09:04
Dióhéjban az elmúlt órák legfontosabb történései.
Nemzetközi Áll a bál Grúziában
Privátbankár.hu | 2024. május 19. 08:21
Grúzia (Georgia) államfője szombaton bejelentette, hogy megvétózta az ország törvényhozása által kedden elfogadott, a "külföldi ügynökökről" szóló törvényt, amely ellen hetekig tüntettek Tbilisziben.
Nemzetközi Vészjósló nyilatkozattal kampányol Orbán Viktor másik barátja
Privátbankár.hu | 2024. május 19. 08:10
Az amerikai elnökjelölt a fegyverviselés jogának támogatását hangoztatta az amerikai lőfegyverszövetség éves gyűlésén.
Nemzetközi Putyin átírja a történelmet
Elek Lenke | 2024. május 19. 05:43
 A számítógépes játékokat is ellenőrzik.
Nemzetközi Navalnij barátja először nyilatkozott megtámadása óta
Privátbankár.hu | 2024. május 18. 16:33
Alekszej Navalnij közeli szövetségese, Leonyid Volkov megfogadta, hogy "soha nem adja fel" a Vlagyimir Putyin elleni harcot, hogy a néhai orosz ellenzéki vezető "végső áldozata" - a halála - ne legyen hiábavaló.
Nemzetközi Kisvárosnyi embert menekítettek ki Harkivból
Privátbankár.hu | 2024. május 18. 15:51
A fokozódó orosz támadások miatt kimenekítettek 9907 lakost az északkelet-ukrajnai Harkiv körzetéből – jelentette be szombaton Oleh Szinyehubov, Harkiv megye kormányzója.
Nemzetközi Megvan a döntés Fico merénylőjéről
Privátbankár.hu | 2024. május 18. 15:25
Az ítélet nem jogerős, a támadót fogságba helyezték. 
Nemzetközi Friss hírek jöttek Fico állapotáról
Privátbankár.hu | 2024. május 18. 13:29
Robert Fico szlovák kormányfő állapota a rajta elvégzett második, több mint két órát igénybe vevő műtétet követően stabil, de továbbra is súlyos - jelentette be Robert Kalinák védelmi miniszter és miniszterelnök-helyettes a besztercebányai Roosevelt kórházban tett látogatása után, Zuzana Dolinková egészségügyi miniszterrel közösen tartott sajtótájékoztatón szombaton.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG