9p

Mi a Magyar Péter-jelenség titka?
Mennyiben más Magyar Péter, mint Orbán Viktor?
Mennyi voksot szerezhet a Tisza Párt, kitől vehet el szavazatokat?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Somogyi Zoltánnal!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Political Capital szociológus társalapítójától!

2024. május 23. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A medvetámadások politikai haszonlesés áldozatává váltak, és elérték az európai uniós politikát is.

Az ismétlődő szlovákiai medvetámadások - joggal - felkeltették a hazai közvélemény érdeklődését, és félelmét. Hazánk északi szomszédjánál azonban a medvekérdés forró politikai témává is vált. A kérdést inkább a keményvonalas politikusok tartották napirenden, hogy a választásokon szavazatokra fordítható előnyt kovácsoljanak belőle. A nemzetközi sajtó is foglalkozott az átpolitizált szlovákiai medve-problémával.

A medvekérdés politikai témává nőtte ki magát északi szomszédunknál
A medvekérdés politikai témává nőtte ki magát északi szomszédunknál
Fotó: rediozurnal.rozhlas.cz

Már a tavalyi választásokon is feltűntek a vérmedvék

Medvék rázták meg a választási kampányidőszakot tavaly Szlovákiában, támadásaik felkerültek a szlovákiai címlapokra, és a politikusok nem tudtak egyetérteni abban, hogy a kérdés mennyiben életbevágó - írta a Deutsche Welle tavaly júniusban. Tovább rontotta a helyzetet, hogy a liberális-konzervatív koalíció nem váltotta be kampányígéreteit és csalódottság uralkodott az országban. Szlovákiát jelenleg is súlyos politikai és társadalmi problémák sújtják. Az ukrajnai háború nyugat- és oroszbarát táborokra osztotta a közvéleményt, és az ország gazdaságilag is megosztott: az ország nyugati része viszonylag fejlett és gazdag, míg a keleti országrész szegény. Ám közvetlenül a kormányválságot követő tavaly szeptemberi parlamenti választások előtt úgy tűnt, hogy az országnak van egy ennél is nagyobb problémája: a medvék.

A tavalyi országos választásokat megelőző legutolsó halálos medvetámadás 2021 júniusában történt, amikor egy medve által megmarcangolt férfi holttestét találták meg Lúzsna (Liptovska Lúžna) faluban a Rózsahegyi járásban. Tavaly júliusban több ember elleni medvetámadást jelentettek Szlovákiában. Az egyik áldozat Kristian Sedler volt, a Besztercebánya városától északnyugatra fekvő Haj faluban akit tanyáján támadott meg a medve. Megsérült a karja és a lába, de édesanyja, Micaela megmentette, akinek sikerült elüldöznie az állatot egy vasvillával.

Védelmező vadászok a vérmedve-simogatók ellen

Egyetérthetünk a Deutsche Welle megállapításával: a medvéket bűnbakként kezdték el használni Szlovákia összes többi problémáját ezzel helyettesítve. Választási kampánytémává is váltak, és szinte minden politikus beszélt a medvékkel kapcsolatos kérdésekről a tavaly őszi országos választások előtt.

Bár a tavalyi támadások közel sem voltak nagyon súlyosak, a Robert Fico Smer pártja által vezetett akkori szlovákiai ellenzék kampánytémává változtatta a közvéleményt élénken foglalkoztató eseteket. Az ember kontra vadállat kérdésként állították be a témát. A fenyegetett átlagpolgárok védelmezőiként léptek fel, és a medvék kilövését - azaz a kisemberek életét megnyomorítók elpusztítását szorgalmazták -, a megengedő, a medvéket simogató liberálisokkal szemben.

„A medvék jogi védelme elvesztette a kontrollt, a politikusoknak pedig végre elő kéne venniük józan észüket és változtatniuk kellene a szabályokon" - követelte a Smer alelnöke Richard Takáč, akkor ellenzéki politikusként egy videóban.

 Robert Fico kormányfő mellett Richard Takáč földművelési miniszter mosolyog idén áprilisban (mindketten Smer)
Robert Fico kormányfő mellett Richard Takáč földművelési miniszter mosolyog idén áprilisban (mindketten Smer)
Fotó: TASR /Új Szó

Mindenhol medvéket látnak a szlovákiai Tátra hegység környéki falvakban. A tátrai medve lett az új menekült, LMBTQ-ember és maga Soros György is" - írta a témárol akkor a hazai Jelen. (Az állatoknál maradva, filológiai érdekességként megjegyezhetjük, hogy a jeleň szarvast jelent szlovákul). Valószínűleg a medvekampány is szerepet játszott abban, hogy a kisemberek védelmezőinek szerepét felvevő akkori ellenzék, Fico vezetésével nyerni tudott a 2023. szeptemberi szlovákiai országos választásokon.

Idei elnökválasztás: a vadászok medvét lőttek

A medvetámadások témája visszatért a idei szlovák elnökválasztási kampányban is - sajnos részben joggal - mivel Szlovákiában idén március végéig kilenc medvetámadást regisztráltak, köztük egy halálos kimenetelűt is. A medvekérdés újabb átpolitizálásáról a nemzetközi sajtó is beszámolt, írt erről még a Le Monde is. Az elnökválasztás hónapjában, márciusban egy hím barnamedve tévedt Liptószentmiklósra és megsebesített öt embert, akik közül kettő kórházi ápolásra szorult. A helyzet azonban részben megfordult, mivel most a „vadászok" voltak kormányon. A liptói eset után a kampány véghajrájában készült is egy kormányzati kilövési törvényjavaslat, amely lehetővé tenné a városokba és falvakba tévedő medvék megölését a településeken és 500 méteres körzetükben. A törvénytervezetről az Infostart pozsonyi tudósítója részletesen is írt.

Tomáš Taraba szlovák környezetvédelmi miniszter átgondolja a kérdést
Tomáš Taraba szlovák környezetvédelmi miniszter átgondolja a kérdést
Fotó: Denník N – Tomáš Benedikovič

„Az eddigiek alapján tudható, hogy ez az év lesz a legveszélyesebb a szlovák történelemben a medvék miatt” – nyilatkozta Tomáš Taraba szlovák környezetvédelmi miniszter és miniszterelnök-helyettes a voksolás előtt a Financial Timesnak.

Azt is hozzá tette, hogy a medvetámadások száma a 2016-os egyről 12-re nőtt a tavalyi évben. Taraba, aki a 2023-as választásokon az ultranacionalista Szlovák Nemzeti Párt listáján indult, a törvénytervezet bejelentésekor kijelentette, hogy

a szlovák kormány „elutasítja egyes álkonzervatívok és liberálisok azon elméletét, hogy a medvéknek több joguk van az élethez, mint az embereknek.

„Rövid időn belül lehetőséget adunk az ellenzéknek, hogy megmutassák, hogy az állampolgárok, egészségük, életük, vagy a különféle felelőtlen civil szervezetek oldalán állnak-e, akik szerint a medvék növényevők, az állampolgárok pedig nincsenek veszélyben” – tette hozzá az elnökválasztási kampányban.

Környezetvédelmi szervezetek szerint a szlovák kormány nagymértékben eltúlozta a kérdést, és a medvetámadások visszaszorításával politikai pontokat kívánt szerezni az országos elnökválasztás második fordulója előtt. Michal Wiezik, a Progresszív Szlovákia ellenzéki párt ökológusa és EP-képviselője szerint a Taraba által szorgalmazott törvénymódosítás „teljes őrültség” és csak egy trükk a támogatásuk növelésére. „Ez a kampány része” – állította. Jozef Ridron, a Birdlife civil szervezet szlovákiai képviselője szerint az új kormány „erősen természetellenes”, Taraba pedig „politikai pontokat” próbál szerezni.

A Liptószentmiklóson tomboló medvét később lelőtték, bár a környezetvédők megkérdőjelezik, hogy a fegyveres járőr a megfelelő medvét ölte-e meg, mert a lelőtt nőstény volt, nem hím. Ez egy „teljesen más medve” volt – mondta Wiezik.

A liptói medvetámadás után az „elkövető" ellen szabályos hajtóvadászat indult és a kormány mindenképpen eredményt kívánt felmutatni a közeledő végső voksolás előtt, de valószínű, hogy igyekezetében tévedett és nagyközönséget az „egyik medve olyan mint a másik" lehetőségének kihasználásával félrevezette - írja többek között a The Telegraph, és e feltételezésről a BBC is beszámol.

Robin Rigg, a Szlovák Vadásztársaság elnöke szerint a közelmúltban történt támadások „ritka és szerencsétlen balesetek voltak, amelyeket valószínűleg emberi tevékenység és -viselkedés váltott ki”, és amelyek valószínűleg akkor is megtörténtek volna, ha az új jogszabály érvényben lenne.

Szlovákia, Románia és Finnország európai kérdéssé tenné

Szlovákia nincs egyedül a medvék számának növekedésével és az emberek elleni támadásokkal kapcsolatos aggodalmaival - írta nemrég a Financial Times „A medvék és a farkasok betévednek az európai politikába” című cikkében. E vadállatok kilövésének terveit Szlovákiában és Romániában is napirendre vették, politikai haszonszerzés reményében is.

Romániában, amely Európa legnagyobb barnamedve-populációjának ad otthont, az állatok az elmúlt 20 évben 26 embert öltek meg, és körülbelül 300-at súlyosan megsebesítettek. Mircea Fechet román környezetvédelmi miniszter szerint a konfliktusok egyre szaporodnak. „Leginkább turisták, vagy a hegyekben munkájukat végző pásztorok érintettek” - tette hozzá. Szerinte bár a kérdést „tudományos adatok alapján" kell megvitatni, hetente kaptak képeket megölt haszonállatokról és medvék által „súlyosan megsebesült" emberekről, valamint leveleket aggódó szülőktől, akik attól tartanak, hogy a vadállatok megtámadhatják gyermekeiket, miközben iskolába járva a buszra várnak.

Szlovákia, Románia és Finnország az EU környezetvédelmi minisztereinek múlt havi tanácskozásán vetette fel azt a kérdést, hogy módosítsák az uniós jogszabályokat a szelektív gyérítés lehetővé tétele érdekében. A három tagállam sürgette az Európai Bizottságot, hogy működjön együtt szakértőkkel a barnamedve-populációk jobb nyomon követése és az EU biodiverzitás-politikájának egyik sarokköve, az élőhelyvédelmi irányelv szerinti védett státuszuk lehetőleg gyors leminősítése érdekében. „Nem akarjuk, hogy tragédia történjen” – mondta Fechet, hozzátéve, hogy az irányelv, amely szerint a problémás medvék végső megoldásként megölhetők, nem biztos, hogy megfelel a célnak.

„Talán nem kell addig várnunk, hogy kiderüljön, hogy agresszív-e egy medve” - javasolja a román környezetvédelmi miniszter.

Vlad Gheorghe független román EP-képviselő az EU környezetvédelmi minisztereinek címzett levelében bírálta a javaslatot, mondván, hogy a medvék védett státuszának visszaminősítése „veszélyezné a biodiverzitást és a természeti örökség megőrzését” az unió tagállamainak harmadában. Azt is megjegyezte, hogy a javaslatot politikai haszonszerzés céljából szorgalmazzák a júniusi európai parlamenti választások előtt, és „elengedhetetlen követelmény, hogy az EU környezetvédelmi politikája mentes legyen a választási megfontolásoktól”.

Az európai medvék a farkasok sorsára juthatnak

Az Európai Bizottság szerint a medvék konfliktusainak megelőzése magában foglalhatja a kérdéssel kapcsolatos ismeretek növelését a medvék által lakott területeken, a jobb hulladékgazdálkodást és a nem halálos módszereket, például a problémás medvék gumilövedékkel való elűzését vagy áthelyezését.

A medvék védelmével kapcsolatos megbeszélések a farkas védettségi státuszának leminősítésére tett erőfeszítést követik, amelyet decemberben javasolt Brüsszel. A diplomaták április elején találkoztak Brüsszelben, hogy megvitassák a farkas státuszának „szigorúan védettről” „védettre” történő megváltoztatását az 50 ország által aláírt Berni Egyezmény értelmében. A változtatás lehetővé tenné a faj vadászatát. A Berni Egyezmény bizottságának következő ülése decemberben lesz, ahol megállapodhatnak a vadon élő állatok védelmével kapcsolatos változtatásokról.

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Nemzetközi Rekordszámú droglabort számoltak fel Hollandiában
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 19:44
A holland rendőrség 151 droglaborra bukkant tavaly, szemben a 2022-ben fellelt valamivel több mint százzal, ugyanakkor kevesebb marihuánaültetvényt találtak, mint a megelőző évben.
Nemzetközi Putyin forronghat: befagyasztott orosz pénzekből fegyverkezhetnek az ukránok 
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 19:17
Összefoglalónk az orosz-ukrán háború 817. napjáról.
Nemzetközi Könnyített a letelepedési feltételeken a brit kormány
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 17:01
Megkönnyíti a brit kormány az előzetes letelepedett státus alapján Nagy-Britanniában élő EU-állampolgárok számára a végleges letelepedési jogosultság megszerzését.
Nemzetközi Mit szól majd ehhez az adathoz Orbán Viktor?
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 15:13
Februárban az előző év azonos hónapjának adataihoz képest két százalékkal több, 75 445 nem uniós állampolgár nyújtott be első alkalommal nemzetközi védelem iránti kérelmet az Európai Unió valamely tagállamában- közölte az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat kedden.
Nemzetközi Meglepő helyen látnák szívesen Orbán Viktort
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 13:47
A lépés jót tenne Európának az Osztrák Szabadságpárt politikusa szerint.
Nemzetközi Olyan jogszabályt hoztak a mesterséges intelligencia miatt, ami még nem volt
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 13:18
Az Európai Unió Tanácsa a mesterséges intelligenciáról (MI) fogadott el rendeletet, amely az EU egységes piacán "mind a magán-, mind a közszereplők körében elő kívánja mozdítani a biztonságos és megbízható MI-rendszerek fejlesztését és elterjedését az alapvető állampolgári jogok tiszteletben tartásának szavatolása mellett".
Nemzetközi Most nagy bajba került a királyság
Káncz Csaba | 2024. május 21. 09:31
A Hasemita Királyság diplomáciai kapcsolatokat tart fenn Izraellel, de a lakosság lázad ez ellen. Ammán geopolitikai örlő-malomban találta magát. Káncz Csaba jegyzete.
Nemzetközi Nagyon meglepő dolgot mondott Zelenszkij nyugati szövetségeseiről
Privátbankár.hu | 2024. május 20. 18:01
Ez történt az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.
Nemzetközi Haladékot kapott a börtönben senyvedő Assange, aki háborús bűnöket leplezett le
Privátbankár.hu | 2024. május 20. 16:01
Engedélyezte a londoni felsőbíróság, hogy Julian Assange, a WikiLeaks kiszivárogtató portál alapítója fellebbezést nyújthasson be az amerikai kiadatását lehetővé tévő legutóbbi bírósági végzés ellen.
Nemzetközi Nagyon rossz hírt kapott Izrael
Privátbankár.hu | 2024. május 20. 15:16
Karim Khan, a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) főügyésze hétfőn elfogatóparancs kiadását kérte a bíróság illetékes kamarájától Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök, Joáv Galant izraeli védelmi miniszter és a Hamász palesztin iszlamista terrorszervezet több vezetőjével szemben háborús és emberiesség elleni bűnök feltételezett elkövetése miatt.  
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG