<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p
Egy év alatt meghatszorozódott a befektetési alapokba vitt pénz, az ok: kamatcsökkenés.

A betéti kamatok folyamatos csökkenése mellett tovább szárnyalhatnak a befektetési alapok: augusztus végéig a hazai alapkezelői piac csaknem 30 százalékkal növekedett, ami a 2012-es teljes évi növekedés csaknem hatszorosa, az állomány az év első nyolc hónapjában 667,2 milliárd forinttal növekedett a hazai piacon.

Két hónap alatt 300 milliárd forintot vett ki a lakosság a lekötött betétekből. Ezzel párhuzamosan az értékpapír-alapú megtakarítások 257 milliárddal nőttek. Augusztus végén 5650 milliárd forintnyi értékpapír volt a lakosság kezében, ez júniushoz viszonyítva 4,7 százalékos bővülést jelent. Részletek>>

A megtakarítási trendeket vizsgálva a CIB szakemberei szerint megállapítható, hogy miközben a lakosság tudatosabban bánik a pénzével, az ügyfelek továbbra is konzervatív befektetési politikát folytatnak, azaz változatlanul fontos számukra a biztonság. Ennek megfelelően a tőkevédett alapok egyre nagyobb teret hódítanak a befektetési alapok között. A CIB alapokban kezelt állomány piaci átlag feletti növekedést produkált az elmúlt időszakban: míg az idei év első nyolc hónapjában a hazai alappiac mintegy 30 százalékkal növekedett, addig a CIB állománya több mint 50 százalékkal gyarapodott. Ez az eredmény részben annak köszönhető, hogy a befektetési alapokba több mint 60 százalékkal nagyobb összeg áramlott az idei évben a CIB megtakarítási termékein belül.

A CIB szakemberei az alapkamatot év végére 3-3,3 százalékra várják, ezért folytatódhat a megtakarítások befektetési alapokba áramlása. A folyamatos kamatcsökkentés azonban meglepő módon nem szab gátat a rendszeres, kisebb összegű megtakarításoknak sem, hiszen a CIB rendszeres megtakarítási számlája esetében az állomány több mint 30 százalékkal hízott az előző évhez képest.

A hosszú távú megtakarítások bővülésében továbbra is komoly szerepe lehet a Tartós Befektetési Számlának: a TBSZ-ek száma és a rajtuk elhelyezett megtakarítások egyaránt jelentősen növekedtek az év során. A CIB-nél 2013-ban közel annyi TBSZ számlát nyitottak, mint az azt megelőző három évben összesen. Az ilyen számlákon egyébként 3,1 millió forintot, míg az értékpapírszámlákon átlagosan 5,7 millió forintot helyeztek el az ügyfelek az idei évben a bankban.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Pénzügyi szektor Erősödött csütörtök estére a forint
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 11. 18:09
rősödött a forint csütörtök estére a reggeli szintekhez képest a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.
Pénzügyi szektor Már elérhető a Széchenyi Kártya Program MAX hitelei a Magyar Bankholding tagbankjainál
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 8. 13:37
Elindult a Széchenyi Kártya Program MAX, amely a hazai kkv-szektor versenyképességének elősegítését és tartós növekedési feltételeinek megteremtését célozza. Az MKB Bank és a Takarékbank, amely élen járt az eddigi Széchenyi Kártya Programok hitelkihelyezésében, az elsők között nyújtja az ügyfelek részére a megújult program konstrukcióit.
Pénzügyi szektor A cégbíróság is rábólintott a Magyar Bankholding két alapkezelő leányvállalatának egyesülésére
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 5. 15:26
Bejegyezte a Fővárosi Törvényszék Cégbírósága az MKB-Pannónia Alapkezelő beolvadását a Budapest Alapkezelőbe.
Pénzügyi szektor Újabb hitel fajtákból élhetnek túl a hazai kkv-k
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 1. 17:15
Itt az államilag támogatott Széchenyi Kártya Program MAX.
Pénzügyi szektor Mészáros Lőrinc bankja átvette a Sberbank hitelállományát
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 1. 13:18
Megtörtént a végelszámolás alatt álló Sberbank Magyarország Zrt. mintegy 330 milliárd forint értékű hitelportfóliójának átvétele az MKB Bank Nyrt. részéről. A tranzakciónak köszönhetően mintegy 35 000 lakossági és mintegy 3000 vállalati ügyféllel bővül az MKB  ügyfélköre.
Pénzügyi szektor Egymilliárd euró fölé nőtt az Erste nettó nyeresége
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 1. 10:51
918 millió euróról 1,14 milliárd euróra.
Pénzügyi szektor Ez lehet a segítség a futószalagon érkező kamatemelésekre
Privátbankár.hu | 2022. július 29. 11:10
Az egyre gyorsabban változó kamatkörnyezetben az ügyfelek számára komoly kedvezmény, összességében pedig versenyelőny lehet az, hogy már van bank, aki a bírálati időtől függően a hiteligény befogadásakor érvényes kamat mellett hajlandó folyósítani a lakáshitelt.
Pénzügyi szektor Még ismerkednek az emberek az okos ATM-ekkel
Privátbankár.hu | 2022. július 29. 10:23
Úgy tűnik, egyre többen ismerik fel, hogy az ATM-eket nem csupán pénzfelvételre lehet használni. Az automatákon keresztüli befizetési forgalom évről-évre növekszik, az elmúlt két évben átlagosan 35 százalékkal bővült.
Pénzügyi szektor Egyre többen költik kártyáról a fizetésüket
Privátbankár.hu | 2022. július 29. 09:53
Mérföldkövet ért el a K&H a fizetésüket bankszámlára kérő ügyfelek segítségével: a számuk jelenleg közel 520 ezernél tart - közölte a pénzintézet. Ezzel párhuzamosan az arányuk is növekedett, 2016-ban a lakossági bankolók 50 százaléka utaltatta a fizetését a bankszámlájára, míg idén már 67 százalékos volt az arány. Ők a bankkártyájukkal is egyre nagyobb összeget költenek a fizetésükből.
Pénzügyi szektor Kész átverés: Csányi Sándorral reklámozzák a kriptovalutás bizniszt
Privátbankár.hu | 2022. július 25. 12:03
Az utóbbi hónapokban egyre gyakoribb, hogy internetes csalók ismert emberek nevével és arcképével visszaélve, kitalált történetekkel csábítanak kriptovalutás befektetésekre.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG