<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
7p

Formálódik Magyarország második legnagyobb bankja. A Budapest Bank (BB) már március végén beolvadt az MKB Bankba, jövő május 1-jén pedig a Takarékbank is csatlakozik, s így, együtt MBH néven folytatják a tevékenységüket. Vajon hogyan befolyásolja mindez a private banking területet, amellyel mindhárom pénzintézet rendelkezett, illetve rendelkezik? Erről is kérdeztük Pleschinger Gyula Márkot, az MKB Private Banking igazgatóját.

Már fél év sincs hátra az óriásbank elindulásáig, ezért adja magát az első kérdés: milyen változások várhatók a private banking üzletágban?

Ami talán a legfontosabb, hogy a privátbankok összeolvadása nagyon olajozottan működik. A fúziós munka jelentős részét már sikerült abszolválnunk, azzal, hogy a három privátbank közül a két nagyobb szervezetet, az MKB-ét és a Budapest Bankét egy véglegesnek tekinthető állapotba össze tudtuk vonni, s ebbe a szerkezetbe a Takarék Private Banking is zökkenőmentesen beapplikálható. 

A szervezetünk tehát késznek tekinthető, számunkra a fúziót előkészítő munka hátralévő részében elsősorban az informatikai rendszerek egybeolvasztása lesz fontos feladat. Hiszen a termékkínálatunk eddig is a legszélesebbek között volt a piacon.

Mi lesz a private banking üzletágakban dolgozókkal?

Szeretnénk minden kollégát megtartani és ennek révén is elérni, hogy a három bank közösen nagyobb erőt képviseljen majd a fúzió előttinél.

És mit mutatnak a számok?

A kezelt vagyon tekintetében a fúzió eredményeként stabilan Magyarország második legnagyobb privátbankja jön létre. Jó esélyét látjuk annak, hogy az egyesülésnek köszönhetően az ezermilliárd forintos álomhatárt el tudjuk érni. Persze fontos a méret, mert az érzékelteti az ügyfélbizalmat is, de, ahogy eddig sem ez alapján alakítottuk ki az önképünket, hanem sokkal inkább a szolgáltatásaink színvonala a meghatározó, továbbra is ezt tartjuk szem előtt. De azért azt hiszem, az elvárható tőlünk, hogy középtávon legalább a mindenkori piaci átlaggal azonos mértékben tudjunk növekedni. Ez jelenleg 7-8 százalék.

Az ügyfelek mit fognak érezni abból, hogy nem három, hanem egy privátbank szolgálja ki őket? 

A belépési limiteket már egységesítettük, ez most 50 millió forint – ennél korábban az MKB-é magasabb volt, a duplája, a BB-é és a Takarékbanké viszont alacsonyabb. Ez az 50 millió tiszteletben tartja a korábban megszerzett privát banki ügyfélstátuszok létjogosultságát. Ráadásul a mi jövőképünk – ami a családi vagyontervezés és több generáció privátbanki kiszolgálása – is könnyebben megvalósítható, ha a fiatalabbaknak egy alacsonyabb belépési limitet tudunk biztosítani.

Ezek szerint akkor nem tartanak attól, hogy egykori BB-s, valamint takarékbankos ügyfeleket elveszítenek a limitek felemelései miatt.

Nagyon fontos, hogy minden ügyfél számára biztosítsuk a nyugodt átmenetet. Természetesen nem célunk, hogy aki limitemeléssel szembesült, ne kapna meg minden lehetőséget és támogatást az üzletágtól, hogy a privátbanki státuszát meg tudja őrizni. E célból már megkerestük az érintett ügyfeleket és tettünk nekik ajánlatokat.

Netán az lesz a megoldás, amit az OTP Bank már évek óta alkalmaz, s tavaly már a K&H is átvett, amely pénzintézeteknél már két kategória van, egy az alacsonyabb, egy pedig a magasabb minimális beugróval rendelkezőknek?

Megvizsgáltuk, hogy esetleg egy új szegmens bevezetésévél tovább tagoljuk a privátbanki kiszolgálást, de végül amellett tettük le a voksunkat, hogy mi a privátbankot egységes arculattal, tényleg a kiszolgálási mix tetejére szeretnénk pozicionálni. Számunkra nehezen értelmezhető, hogy van egy legjobb meg egy legeslegjobb kiszolgálás. Tehát a privátbanki területen belül minden egyes ügyfelünk számára biztosítjuk a banki szolgáltatások legerősebb mixét. Azon ügyfelek számára, akiknek speciális igényeik vannak, például családi vagyontervezést szeretnének, van egy szolgáltatási javaslatunk, amelyet remélhetőleg a jövő évben már élesíteni is tudunk. Ez reményeink szerint a hazai privátbanki piac legizgalmasabb és legkomplexebb új szolgáltatása lesz, azt bárki elérheti majd, de várhatóan csak a legnagyobb vagyonú ügyfelek, családok fogják majd igénybe venni. 

Pleschinger Gyula Márk, az MKB Private Banking igazgatója. Fotó: MKB Bank
Pleschinger Gyula Márk, az MKB Private Banking igazgatója. Fotó: MKB Bank

Akkor a családi vagyontervezésnél piacvezetők szeretnének lenni?

Az Euromoney idei szavazásán a családi vagyontervezés kategóriában mi lettünk a legjobb privátbanki szolgáltató. Mi úgy értékeljük, hogy ezt a díjat az az infrastruktúra alapozta meg, amelyet a bizalmi vagyonkezelők kiszolgálására hoztunk létre. Úgy véljük, hogy a mostani szolgáltatásunk stabilan a legjobbak között van a piacon, talán e díj birtokában kijelenthető, hogy a legjobb. Ez fogja az alapját jelenteni a már említett új szolgáltatási csomagunknak. 

Maradjunk azonban még a jelennél. Tombol az infláció, szinte minden drágul, a privátbanki szolgáltatások is?

A banki szolgáltatások piaca annyira kompetitív, hogy a szolgáltatások jelentős részében az inflációt áthárítani aligha lehetséges. A privátbankok jövedelmezőségét elsősorban a volumen határozza meg és nem a magas marzsok. 

De azért feltehetően egy privátbanki ügyfél és az ő vagyonának a kezelése a mostani válsághelyzetben más megközelítést igényel, mint „békeidőben”.

A közhiedelemmel ellenétben egy privátbanki ügyfél alapvetően kockázatkerülő. Ennek van közgazdasági oka, nevezetesen a csökkenő határhaszon elmélete, miszerint, ha egy jószágból többet birtoklunk, akkor kisebb az igény arra, hogy legyen belőle még egy. Ez a pénzügyi megtakarításokra is igaz, miközben még az is érvényesül, hogy asszimetrikusan éljük meg a nyereséget és a veszteséget, utóbbitól sokkal jobban tartunk, mint amennyire a profitra törekszünk. 

De természetesen a privátbanki portfoliókban szoktunk növelni a kockázatot, erre volt példa a pandémia 2020 márciusi berobbanását követő időszak, amikor az árfolyamok esése miatt az általános piaci kockázati szint emelkedett. A tőkepiacok jellemzően előre tekintenek, nem az aktuális állapotokat árazzák, hanem próbálnak előre gondolkodni, egy, két, három negyedévre. Ez különösen igaz, a részvénypiacokra. Ki gondolta volna például, hogy a 2008 őszén kitört válság után alig fél évvel, már 2009 márciusában elkezdenek majd emelkedni az árfolyamok? Pedig ez történt.

Összességében tehát defenzívek vagyunk, de hiba lenne nem nyitott szemmel járni. Vannak már olyan jelek a kockázatkereső befektetők számára, hogy talán ebben a mostani medvepiacban a teljes kapituláció, azaz a kontroll nélküli eladási hullám teljesen elmarad és ha lassan is – mert azért vannak geopolitikai kockázatok, infláció, recesszióközeli gazdasági helyzet –, de például a részvénypiac legalább stabilizálódni tud, olyannyira, hogy én azt jósolom, éppen a részvénypiacok teljesítménye jelenti majd a 2023-as év egyik meglepetését. Ezért vizsgáljuk, hogy nagyon óvatosan, ésszel, de hogyan lehet a részvénypiaci befektetéseket elindítani. Ugyanakkor a dollárban denominált kötvényalapokban, vegyes alapokban már teljesen elfogadható és hosszú távon is vonzó előre tekintő hozamokat lehet találni. 

És mi a helyzet az arannyal, illetve az ingatlannal? A közgazdasági tankönyvek szerint mindkettő hatékony menedékeszköz, védi a pénzünket az infláció okozta miatti leértékelődéssel szemben.

A mi private banking üzletágunk sem fizikai arannyal, sem ingatlannal nem kereskedik. Az aranyról egyébként a véleményem ambivalens. Elfogadom, hogy erős az az uralkodó nézet, miszerint az arany jó eszköz az inflációval szemben és ez önbeteljesítő jóslatként az esetek többségében működött is. Ám az idén láthatóan nem, ami intő jel kell, hogy legyen mindenki számára. Az aranynak nincs kézzelfogható, domináns szerepe a világgazdaságban, jövedelmet nem termel, a tárolása pedig meglehetősen költséges. Nincs tehát egyetlen olyan fundamentális tényező, ami azt bizonyítaná, hogy az arany hatékony lenne az inflációval szemben. 

Ami pedig az ingatlanokat illeti, piaci szakértőkkel való konzultációk alapján én nem vagyok annyira negatív a négyzetméterárak esésével kapcsolatban. Persze arra számítok, hogy a tranzakciók száma fog csökkenni, de kényszerértékesítésekre talán nem kell ebben az enyhe recessziós időszakban számítani. 

Pénzügyi szektor Megizmosodott estére a forint
Privátbankár.hu | 2023. február 1. 19:07
Erősödött a forint a főbb devizákhoz képest szerdán kora este a reggeli szintekkel összevetve.
Pénzügyi szektor Meg sem kottyant a horvát inflációnak az euró bevezetése
Privátbankár.hu | 2023. február 1. 18:55
A januári inflációról szóló első gyorsjelentés azt mutatja, hogy az euró bevezetésének nem volt jelentős hatása a teljes inflációra Horvátországban.
Pénzügyi szektor Megújul az Erste arculata, logót vált a bank
Király Béla | 2023. január 27. 10:46
Szeretné közelebb hozni a pénzügyeket az ügyfeleihez az Erste, ennek jegyében teljesen megújul a bank arculata. Mindez az egyszerűbb kommunikációban, a fiókok átalakításában és az új arculatban is megjelenik. 2023-tól modernebb a logó, színesebb és életszerűbb a képi világ, a szövegeket pedig a hétköznapi nyelvhez igazítja a bank, hogy ezzel is segítse az ügyfeleket.
Pénzügyi szektor Többségi tulajdont szerez a Diófa Alapkezelőben a Gránit Bank
Privátbankár.hu | 2023. január 20. 10:06
A Gránit Bank többségi részesedést szerez a Diófa Alapkezelő Zrt.-ben, és tovább bővíti a szolgáltatási palettáját a befektetési szolgáltatások, a portfólió- és vagyonkezelés tekintetében a lakossági, a vállalati, valamint az intézményi ügyfelei számára. A tranzakció megvalósításához szükséges engedélyt a Magyar Nemzeti Bank megadta.
Pénzügyi szektor A készpénzfelvételi illeték növelését és az elektronikus átutalások ingyenessé tételét javasolja a Bankszövetség elnöke
Privátbankár.hu | 2023. január 19. 13:38
A bankszektorra 2022-ben 500 milliárd forint pluszterhet raktak az állami intézkedések, az extraprofitadó és a kamatstop, ezért azokból Jelasity Radován szerint azokból mielőbb ki kell lépni.
Pénzügyi szektor Betéti kamatok: csak kevés bank követte az MNB-t
Privátbankár.hu | 2023. január 16. 08:14
Meglepően kevés, mindössze 4 bank követte a bő egy éven át tartó jegybanki alapkamat-emelkedést a lekötöttbetét-kamataiban. Közülük most a MagNet Bank lépett be a két számjegyű betétkamatot kínáló bankok körébe.
Pénzügyi szektor Nem gondolná, mit kezdenek a feleslegessé vált horvát kunával
Privátbankár.hu | 2023. január 15. 13:23
Horvátország január elsején csatlakozott az euróövezethez, és miután lejárt a kéthetes átmeneti időszak, vasárnaptól már csak euróban lehet fizetni az országban – írta a Vecernji List című horvát napilap alapján az MTI.
Pénzügyi szektor Világbank: az elmúlt 30 év harmadik legnagyobb recessziója jöhet
Privátbankár.hu | 2023. január 10. 18:21
"Vészesen közel" kerülhet a világgazdaság a recesszióhoz 2023-ban, miután a világ vezető gazdaságai egyszerre szembesülnek a növekedés lassulásával - figyelmeztetett a Világbank kedden megjelent éves jelentésében. A washingtoni székhelyű fejlesztési bank a korábbi 3 százalékos globális növekedési előrejelzését 1,7 százalékra vágta vissza.
Pénzügyi szektor Felülvizsgálta 2025-ig szóló felügyeleti stratégiáját az MNB
Privátbankár.hu | 2023. január 10. 11:20
A jövőképben továbbra is a fejlődő, versenyző, egészséges pénzügyi szektor áll, másrészt a támogató, formáló, hatékonyan felügyelő MNB fejlődése érdekében tűz ki feladatokat.
Pénzügyi szektor Három biztosítást is bevállalnak a diplomások
Privátbankár.hu | 2023. január 10. 10:50
Főleg ingatlan és gépjármű a célpont.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG