<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Mi lesz a forinttal? Tényleg lehet egyszámjegyű az infláció? Most már megkapjuk az EU-s pénzeket? Mekkora a baj az egészségügyben, oktatásban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Jaksity Györggyel- vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 15. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A jegybank alelnöke is kiemelte – csak az vegye igénybe a hitelmoratórium hosszabbítását, akinek valóban szüksége van rá.

Kandrács Csaba, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke a VG-nek adott interjújában úgy fogalmazott, hogy a moratórium abszolút sikertörténet abból a szempontból, hogy a járvány kitörésekor jó eszköz volt az egészségügyi feszültségek csökkentésére, ugyanakkor hosszútávon többletkiadást jelent a fogyasztóknak.

A kezdeti 1,4 millióhoz képest idén nyáron már 1,15 millió ember volt a moratóriumban, és az első jelzések azt mutatják, hogy kevesebben igénylik a hosszabbítást, mint arra számítani lehetett. Az MNB azt tanácsolja, hogy tényleg csak az vegye igénybe a hosszabbítást, akinek szüksége van rá, és aki így tesz, ne hagyja az utolsó pillanatra.

Az alelnök szerint arra nem kell számítani, hogy a moratórium után esetlegesen nem fizetett hitelek rendszerszintű problémát okoznának, ezek a pénzügyi stabilitásra nem lesznek hatással. Ugyanakkor a jegybank szerint a moratóriumot igénybe vevők jelentős része képes lenne fizetni hitelét, hiszen a lehetőséggel élő fogyasztók közül nagyjából 350 ezren újabb hitelt vettek fel az elmúlt másfél évben, azaz feltételezhető, hogy valószínűleg nincs probléma a fizetőképességükkel, sokkal inkább kényelmi döntés lehetett a háttérben. Az október vége így fordulópont lehet ebből a szempontból is.

Azzal kapcsolatban, hogy hogyan teljesítettek a bankok a moratórium alatt, az alelnök elmondta, hogy témavizsgálatot végez a jegybank 16 pénzügyi intézménynél, azt áttekintve, hogy a szektor szereplői hogyan kezelték az ügyfelek igényeit, megkapták-e az emberek a megfelelő tájékoztatást, segítséget, információt, és hogyan kezelik a törlesztéshez visszatérőket. Bár a vizsgálat még tart, jelentős problémát eddig nem találtak, jól vizsgáztak tehát a bankok a moratórium kapcsán.

Pénzügyi szektor Csányi Sándor retteghet: az MNB engedélyezte a Magyar Bankholdingot
Privátbankár.hu | 2023. február 7. 16:32
Májusban létrejön Magyarország második legnagyobb bankja.
Pénzügyi szektor Felcsút nagy napja: bejegyezték a Magyar Biztosítóholdingot
Privátbankár.hu | 2023. február 7. 14:54
Mészáros Lőrinc és Keszthelyi Erik összefogott.
Pénzügyi szektor Milliárdokat bukhatnak, ettől rettegnek a bankvezetők
Privátbankár.hu | 2023. február 7. 14:10
Recessziós kockázatok és a hekkerek miatt aggódhatnak leginkább pénzintézeti főnökök.
Pénzügyi szektor Történelmi bankvásárlást hajtott végre az OTP
Privátbankár.hu | 2023. február 6. 14:32
Az OTP Csoport bejelentette, hogy a szükséges szabályozói jóváhagyásokat követően sikeresen lezárta a szlovén Nova KBM megvásárlását. Ez a legnagyobb bankvásárlás a cég történetében. 
Pénzügyi szektor Megizmosodott estére a forint
Privátbankár.hu | 2023. február 1. 19:07
Erősödött a forint a főbb devizákhoz képest szerdán kora este a reggeli szintekkel összevetve.
Pénzügyi szektor Meg sem kottyant a horvát inflációnak az euró bevezetése
Privátbankár.hu | 2023. február 1. 18:55
A januári inflációról szóló első gyorsjelentés azt mutatja, hogy az euró bevezetésének nem volt jelentős hatása a teljes inflációra Horvátországban.
Pénzügyi szektor Megújul az Erste arculata, logót vált a bank
Király Béla | 2023. január 27. 10:46
Szeretné közelebb hozni a pénzügyeket az ügyfeleihez az Erste, ennek jegyében teljesen megújul a bank arculata. Mindez az egyszerűbb kommunikációban, a fiókok átalakításában és az új arculatban is megjelenik. 2023-tól modernebb a logó, színesebb és életszerűbb a képi világ, a szövegeket pedig a hétköznapi nyelvhez igazítja a bank, hogy ezzel is segítse az ügyfeleket.
Pénzügyi szektor Többségi tulajdont szerez a Diófa Alapkezelőben a Gránit Bank
Privátbankár.hu | 2023. január 20. 10:06
A Gránit Bank többségi részesedést szerez a Diófa Alapkezelő Zrt.-ben, és tovább bővíti a szolgáltatási palettáját a befektetési szolgáltatások, a portfólió- és vagyonkezelés tekintetében a lakossági, a vállalati, valamint az intézményi ügyfelei számára. A tranzakció megvalósításához szükséges engedélyt a Magyar Nemzeti Bank megadta.
Pénzügyi szektor A készpénzfelvételi illeték növelését és az elektronikus átutalások ingyenessé tételét javasolja a Bankszövetség elnöke
Privátbankár.hu | 2023. január 19. 13:38
A bankszektorra 2022-ben 500 milliárd forint pluszterhet raktak az állami intézkedések, az extraprofitadó és a kamatstop, ezért azokból Jelasity Radován szerint azokból mielőbb ki kell lépni.
Pénzügyi szektor Betéti kamatok: csak kevés bank követte az MNB-t
Privátbankár.hu | 2023. január 16. 08:14
Meglepően kevés, mindössze 4 bank követte a bő egy éven át tartó jegybanki alapkamat-emelkedést a lekötöttbetét-kamataiban. Közülük most a MagNet Bank lépett be a két számjegyű betétkamatot kínáló bankok körébe.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG