1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A magyar bankrendszerre kivetett különadók a magyar gazdasági kilábalás hátráltatásának kockázatával járnak
A magyar bankrendszerre kivetett különadók a magyar gazdasági kilábalás hátráltatásának kockázatával járnak - írta kedden a Financial Times.

A londoni gazdasági napilap közép- és kelet-európai befektetési mellékletének a térségi bankrendszerekről szóló írása szerint az országcsoport bankjai "általában sokkal jobb állapotban" vészelték át a globális válságot, mint ahogy azt borúlátó elemzők jósolták, ám most már inkább a politikusok gyakorolnak rájuk nyomást, semmint az üzleti folyamatok.

Különösen a magyar bankokat éri "erős ellenszél", tekintettel a szektorra kirótt 200 milliárd forintos adóra, amelynek célja az idei és a jövő évi államháztartási hiánycélok teljesítésének elősegítése.

A Financial Times szerint az adó miatt várhatóan több magyar bank is veszteséget jelent az idei évről, és elemzők szerint ez eltántoríthatja a külföldi anyabankokat a beruházásoktól a helyi érdekeltségekben.

A kormány ráadásul már jelezte, hogy a bankoknak 2012-2014-ben is számítaniuk kell valamilyen adóztatásra - jóllehet a mostaninak hozzávetőleg a felére -, ami növelte a befektetői bizonytalanságot, és "a gazdasági kilábalás megbéklyózásával fenyeget" - áll a londoni napilap keddi írásában.

A Financial Times idézi a budapesti Political Capital elemző intézet szakértőit, akik szerint a bankok a romló profitkilátásokra "konzervatívabb politikával és a hitelezés szűkítésével" fognak reagálni. Az intézet elemzői szerint ez azt jelenti, hogy sem a gazdasági kibocsátás, sem a belső fogyasztás nem tud a várt mértékben növekedni.

Mindemellett olyan aggályok is felmerültek, hogy a bankadó - amelynek széleskörű a lakossági támogatottsága - modellként szolgálhat a térség más országai számára is - írta a brit lap. Lengyelország például januári hatállyal fontolgatja bevezetni a bankadót, amelyről Jacek Rostowski pénzügyminiszter azt mondja, hogy a szektort fogja védeni a jövőbeni sokkoktól. A lengyel bankvezetők aggályai szerint azonban a kormány célja inkább a bevételnövelés, semmint a bankok megszilárdítása.

Szlovákiában és Csehországban, amelyek bankrendszerei tavaly szilárdnak bizonyultak, az új jobbközép kormányok nem túl lelkesek a bankadó iránt, és az ötletet mindkét országban a parlamentek is elvetették.

A magyar bankokat ugyanakkor már korábban hátrányos helyzetbe hozták a bajokkal járó devizaalapú kinnlevőség-portfoliók. A magyarok az alacsony kamatajánlatok hatására "dőzsöltek" a devizahitelekben a válság előtt, és ma már a magyar háztartások hitelállományának mintegy kétharmada - döntő többségében svájci frankban jegyzett - devizahitel. Ám ahogy a svájci frank erősödött az idén a forinttal szemben, az adósok törlesztési terhei úgy váltak mind nagyobbá, és ez hozzájárult a nem teljesítővé váló kölcsönök arányának növekedéséhez - áll a Financial Times írásában.

A lap szerint az ingatlanárverésekre és a kiköltöztetésekre elrendelt moratórium, valamint az, hogy gyakorlatilag betiltották a devizaalapú hitelezést - amely a bankok portfolióinak legnagyobb hasznot hajtó része volt -, valószínűleg lefelé ható nyomást gyakorol a magyar bankok eredményére.

A lengyel bankoknak "ezzel szemben jól megy", legtöbbjük nyereséges maradt a válság idején is, és eredményeik az idén valószínűleg növekedni fognak, annak ellenére, hogy a nem teljesítő kinnlevőségek aránya a 2008-ban mért 4,5 százalékról a tavalyi év végéig 7,6 százalékra emelkedett - áll a Financial Times keddi közép-kelet-európai mellékletében.

A térség általános gazdasági helyzetéről az elemzés azt állapítja meg, hogy Közép-Európa "három részre válva" keveredett ki a válságból. A "központi magot" Lengyelország, Csehország és Szlovákia alkotja, amelyek közfinanszírozási helyzete meglehetősen jó, bankszektoruk erős, és "tisztes" növekedési kilátásaik vannak. A balti köztársaságok a súlyos visszaesés után most "a fájdalmas kilábalás" szakaszában tartanak, a balkáni országok pedig még mindig "bajban" vannak.

Magyarország a "közép-európai mag" és a Balkán közé került. Az Economist Intelligence Unit (EIU) nevű londoni gazdaságelemző intézet szakértője, Matteo Napolitano a Financial Timesnak azt mondta, hogy Magyarország "félúton" van: egyes kedvező tulajdonságaiban osztozik a többi visegrádi országgal, például erőteljes az exportszektora, amelynek révén ki tudja venni részét a Németország húzta kilábalásból. A negatív oldalt ugyanakkor az államháztartás egyensúlyhiánya jelenti, és "minden, ami az eltúlzott devizahitelezéssel kapcsolatban van" - mondta a Financial Timesnak az EIU elemzője.

Mark Allen, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) térségi képviselője a londoni napilapnak úgy fogalmazott, hogy a feltörekvő Európa szóösszetételen belül "a feltörekvő rész jó, az Európa azonban rossz". Az IMF-tisztviselő ezt a véleményét azzal magyarázta, hogy a térségben is jelen van a fejlett Európa néhány kedvezőtlen jellemzője, például a szociális kiadások magas szintje és a viszonylag alacsony megtakarítási ráta.

MTI

Címkék: Pénzügyi szektor

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Kiderült, mire számít az Erste
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 10:25
A hitelállomány stagnálása mellett a betéteknél növekedést ért el az Erste Csoport. 
Pénzügyi szektor Huszonnégymilliárd forint osztalékot fizet az MBH Bank
Privátbankár.hu | 2024. április 29. 16:47
Rendkívül sikeresnek tartja első évét a társaság.
Pénzügyi szektor Hatalmas osztalékot fizet az OTP és nagy uniós felvásárlásra készül a bank
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 12:17
Vételi ajánlatot tettek az egyik uniós országban.
Pénzügyi szektor Elkerekedik a szeme, ha meglátja, mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 07:25
Minimálisan gyengült a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben péntek reggel a csütörtök kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
Pénzügyi szektor Az MNB szigorú szemével ráncba szedte a gyorskölcsönzőket
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:44
Hatékony, „puha" eszközök bevetésével az MNB két gyorskölcsönző intézmény több, aggályosnak ítélt általános szerződési feltételeit módosíttatta.
Pénzügyi szektor Hoppon maradnak Mészáros Lőrinc bankjának befektetői
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 12:57
Nem fizet osztalékot az MBH Jelzálogbank. De ez nem feltétlenül rossz hír.
Pénzügyi szektor Erste-ügyfél? Akkor figyeljen, fontos bejelentést tett a bankja
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 12:06
Megszűnik az Azonnali Könnyített Törlesztés szolgáltatás.
Pénzügyi szektor Amundi-közgyűlések futószalagon
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 16:12
Tavaly több mint 10 ezer részvényesi közgyűlésen szavazott az Amundi vagyonkezelő.
Pénzügyi szektor Az MNB elmagyarázta, hogy mi történik az inflációval
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 11:45
Az infláció és a maginfláció is a jegybank márciusi Inflációs jelentése előrejelzési sávjának közepén alakult - állapította meg a Magyar Nemzeti Bank márciusi inflációs adatokhoz fűzött elemzése.
Pénzügyi szektor MNB: Fokozott befektetői kockázattal járhatnak a kriptoeszközök
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 09:58
A jegybank felkészül a kriptopiaci szereplők felügyelésére.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG