Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A pénzügyi szolgáltatókra kirótt extra terhek miatt segíthet a bankoknak, hogy a kártyacégek aktívan innoválnak, s így csökkenthetik a banki terheket - mondta a Privátbankárnak Eölyüs Endre, a Mastercard budapesti irodájának vezetője. Az új fejlesztések hamar beépülnek, s az sem baj, ha új megoldások lépnek piacra.

- Bár az MNB legutóbb publikált pénzforgalmi jelentésében arról ír, hogy 2014-ben a várakozásokkal ellentétben nem csökkent az elektronikus banki csatornák, így a bankkártya-terület forgalma, a piaci szereplők a szakmai előadásokon meglehetősen borús képet festenek a piacról. Miként tud enyhíteni a problémáikon egy bankkártya-cég, mint például a MasterCard?

- Az, hogy a forgalmat, a növekedést tartani tudja a piac, a modern pénzügyi struktúrák tekintetében nem meglepő – érthető, hogy az új, modernebb dolgok leváltják a régit. Nagyon nagy baj lenne, ha megállna a fejlődés – erre senki nem számít, még az ingyenes készpénzfelvétel kapcsán sem. Ugyanakkor látni kell, hogy a pénzügyi szolgáltatókra kirótt terhek – a bankadótól a tranzakciós illetéken át az interchange-díj szabályozásig  – mind-mind abba az irányba hatnak, hogy a bankoknak egyre szűkűlő marginból kell finanszírozniuk az elektronikus banki innovációkat, vagy épp a biztonsági fejlesztéseket. Ebből az aspektusból igenis lehet szerepe a kártyatársaságoknak, hiszen azzal, hogy egységes megoldás-platformokat kínálunk, lényegesen kisebb bekerülési költségekkel dolgozhatnak a bankok. Azzal, hogy egyre több saját fejlesztést tudunk felmutatni, az innovátorok kockázatát szeretnénk és tudjuk is csökkenteni. Az a fontos, hogy a fejlesztéseinket teljesen semleges módon kínáljuk, azaz minden piaci résztvevőnek felajánljuk az új megoldásokat, rájuk bízva, hogy igényik-e, és ha igen, mikor.

Eölyüs Endre

A szakember 2013 novembere óta a MasterCard budapesti irodájának vezetõje, feladata a magyar és szlovén piacok stratégiai és operatív irányítása. A szakember diplomáit a Gödöllõi Egyetemen és a CEU-n szerezte, a MasterCard elõtt a Zuno Bank magyarországi leányvállalatának igazgatója volt, korábban pedig számos vezetõi beosztásban a Budapest Banknál dolgozott.

Átvett szerep

- Ez igaz például az egyérintéses, PayPass kártyák elterjedésére is?

- Természetesen. Ugyanakkor naivitás lenne azt hinni, hogy egy-egy piaci szegmensben nincs szükség arra, hogy legyen a fejlesztéskor „zászlóshajó”, amely után már könnyebb becsatlakoztatni a szereplőket egy működő rendszerbe. A PayPass áttöréséhez is kellett, hogy a legnagyobb kártyaportfólióval és – ami talán még fontosabb – legnagyobb bankkártya-elfogadói hálózattal rendelkező bankok  kiálljanak a technológia mellett. Ma már így a kisebb bankok számára sem kérdéses, hogy létezik az az infrastruktúra, amely mellett valóban növelni lehet az ügyfélélményt a fizetések terén e technológia használatával, s így érdemes a plasztikjaikon alkalmazni az egyérintéses megoldást. A MasterCard feladata ilyenkor az, hogy az indulóknál porlassza a piacra lépés kockázatát.

- Vajon nem csökkentené-e a kártyás innovációk esetén a piacra lépés kockázatát az, ha a fejlesztések terén legalább a két EMV-szabványt használó kártyatársaság, a MasterCard és a Visa kölcsönösen elismernék a másik cég által már elfogadott rendszereket és nem kellene mindkét cégnek komoly pénzeket fizetni a certifikációért?

- Bár a chipkártyák esetében valóban közös platformot fogadott el a két kártyacég épp a fejlesztések olcsósága és a rendszerek átjárhatósága érdekében – azaz, hogy ne kelljen külön terminált alkalmazni a két kártyatársaság plasztikjainak elfogadásához -, ám a kártyás tranzakciók lebonyolítása, azok biztonságának szavatolása terén más utakat járunk. Teljesen érthető szerintem, ha a MasterCard a saját zárt biztonsági rendszerében hisz, csak ebben, a saját környezetében tudja szavatolni a tranzakciók biztonságát. Természetesen hasonlóan gondolkodik legfőbb versenytársunk is.

Befogadó környezet

- Kell-e ennyi innováció, főleg akkor, ha bármikor jöhet egy új technológia, ami zárójelbe teszi az addigi fejlesztéseket?

- Ténykérdés, hogy az IT-fejlesztések az elmúlt években drámaian felgyorsultak, és tény az is, hogy voltak mellékvágányok, mint például a wap-alkalmazások fejlesztése, hiszen az okostelefonok pillanatok alatt kiszorították ezeket a megoldásokat a piacról. De kell, szükséges az innováció, ráadásul az ügyfelek – a kezdeti berzenkedés ellenére – fokozatosan elfogadják az újat, ha az számukra könnyebbé vagy biztonságosabbá teszi a szolgáltatást. Hogy ne a bankkártya-piacról hozzak példát: hónapokig méregették az emberek a Tesco-áruházakban felállított automata-gyorspénztárakat, de ma már általános a használatuk. Van még mit fejleszteni rajtuk, hogy még tökéletesebb legyen az ügyfélélmény, de az áttörés már megvolt, ez kétségtelen.

- A bankkártyák szempontjából bizonyos szempontból a kimúlás veszélyét hordozzák a fejlődések, hiszen a plasztik végét jelentheti, ha a fizetési forgalom a mobilokra megy...

- A MasterCard már nem szorosan vett „kártyacég”, hanem fizetési megoldásokat szállító innovációs vállalkozás. Nem a plasztik fizikai formája a fontos, hanem az, hogy a megoldásainkat használva a banki ügyfelek mindenhol pillanatok alatt, abszolút biztonság mellett tudjanak fizetési tranzakciót kezdeményezni betétállományuk vagy épp hitelkeretük terhére. Aligha véletlen, hogy támogatunk minden olyan megoldást, amely révén elérhető ez az ügyfélélmény – legyen elég talán csak a MasterCard Mobile alkalmazásra, vagy az idén tavasszal, a barcelonai Mobil Világkongresszuson bemutatott elektronikus pénztárcára, az OTPay szolgáltatásra utalnom. Azt gondolom, hogy fontos a szerepünk ezekben az ügyletekben, például abból a szempontból, hogy „kinyitjuk” a fejlesztéseket – a korábban kicsiben, zárt körű megoldás-platformokban gondolkodó bankok, fejlesztők figyelmét minden esetben felhívjuk arra, hogy igazi áttörést csak akkor lehet elérni, ha a megoldásokat minél szélesebb kör számára elérhetővé teszik. Maradva a példánál, az említett elektronikus pénztárca-projekt nagy vívmánya, hogy bankfüggetlenül, minden bankkártyát regisztrálni lehet fizetésre. A MasterCard emellett aktívan részt vesz például a MobilTárca szolgáltatás kialakításában is, amely tulajdonképpen a PayPass kártya mobilváltozata, és az egyérintéses kártyás fizetés élményét költözteti a mobiltelfonba, kiegészítve a képernyő által nyújtott plusz lehetőségekkel, mint például az egyenleg lekérdezés.

Új vetélytársak

- De egy mobilra fejlesztett fizetési alkalmazás elvben a bankok és így a kártyatársaság megkerülésével is lehetővé teszi a fizetésforgalom fenntartását. A magyar szabályok nem tiltják, hogy a mobilegyenlegem terhére akár autót is vegyek – ha a szolgáltató ebbe belemegy. Erről mi a véleménye?

- Bár valóban vannak szabályozói hiányosságok, az ésszerűség azt diktálja, hogy a telekom-cégek csak egy limitált összegig vállalják az alapszolgáltatásuktól „idegen” megoldások, a mobilvásárlások finanszírozását az ügyfelek mobilegyenlege terhére. Ennek ellenére természetesen a mikrofizetések terén egy szép summát „elvihetnek” a pénzügyi szolgáltatóktól, amely érzékenyen érintheti majd a piacot. Ez egy másik iparág, más szabályozás és más üzleti és kockázatkezelési folyamatokkal, amelyek mutathatnak bizonyos területeken átfedést, de a 100 százalékosan a két iparág nem csereszabatos egymással. Ugyanakkor az MNB többször, legutóbb a már említett fizetésforgalmi jelentésében jelezte, hogy folyamatosan monitorozza a mobilvásárlások piacát és szükség esetén beavatkozik és szigorúbb szabályok alá vonja a területet. Hogy ez miben, mennyiben érinti majd a MasterCardot? Mi fejlődési lehetőséget látunk benne – mint már említettem, innovatív megoldás-szállítók vagyunk.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Pénzügyi szektor Megírtuk hogy kellene, fel is pörgetné a zöld finanszírozást az MNB
Privátbankár.hu | 2021. január 22. 12:19
Nagyobb sebességre akarja ösztönözni a kereskedelmi bankokat az MNB a zöld finanszírozásban. Egy most megjelent vitairatában a megújulóenergia-termelésre vonatkozó banki lehetőségeket és kihívásokat tárja fel – rímelve lapunk legutóbbi cikkére, amiben képet adtunk a hazai ingatlanállomány állapotáról és felvázoltuk a hazai Zöld Biznisz potenciálját.
Pénzügyi szektor Immár tény, hogy Mészáros Lőrincék alkuszcége a Takarékbanknak dolgozik
Privátbankár.hu | 2021. január 19. 14:50
Az elmúlt években a biztosítási alkuszok piacán gőzerővel nyomuló, Mészáros Lőrinc résztulajdonában álló Hungarikum Biztosítási Alkusz Kft. újabb fontos mérföldkőhöz érkezett. A 75 százalékos tulajdonában lévő HUNBankbiztosítás Közvetítő Kft. stratégiai partnerséget kötött a Takarékbankkal – amely egyébként tavaly május óta a kft egynegyednyi üzletrészének is a birtokosa –, mely alapján 2021. január 6-a óta már elérhető a biztosítási termékek széles palettája a Takarékbank fiókhálózatában.
Pénzügyi szektor Az MNB és Mészáros Lőrinc cégének levelei felzaklatták a biztosítási alkuszokat
Csabai Károly | 2021. január 16. 17:15
Az érintettek egy részében spekulációra adott okot, hogy a jegybanki megkereséssel egy időben a Mészáros Lőrinc kisebbségi tulajdonában lévő Hungarikum Biztosítási Alkusz Kft. felajánlotta nekik, képviseli az érdekeiket. Lapunk forrásai szerint azonban az MNB, mint felügyelet egy 2018-ban a hazai jogrendbe átültetett európai irányelvek meglétét kívánta ellenőrizte, egyebek mellett azt, nem számítanak-e fel túl magas jutalékokat az alkuszok. Márpedig a piacon a Hungarikumot pont azok között tartják számon, amelyek ezt a gyakorlatot követik.
Pénzügyi szektor Rábólintott az MNB az új szuperbank tagjait érintő vételi ajánlatra
MTI | 2021. január 15. 17:49
Jóváhagyta a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a Magyar Bankholding Zrt. és az MTB Zrt. által az MKB Nyrt. és a Takarék Jelzálogbank Nyrt. részvényeire vonatkozó kötelező nyilvános vételi ajánlatot, a részvényeseknek január 19-től február 17-ig van lehetőségük elfogadni az ajánlatot - közölte az MKB és a Takarék Jelzálogbank a tőzsde honlapján pénteken.
Pénzügyi szektor Vizsgálódott az MNB - ezért bírságolták meg a Groupamát
Privátbankár.hu | 2021. január 12. 11:10
A Magyar Nemzeti Bankrendszeres ellenőrzései keretében átfogó vizsgálatot folytatott a Groupama Biztosító Zrt.-nél (Groupama). A vizsgálat 2017 májusától a vizsgálat lezárásáig terjedő időszakot tekintette át. Bár a jegybank több hiányosságot is feltárt, ezek alapvetően nem érintik a biztosító megbízható működését.
Pénzügyi szektor Csökkent a hazai biztosítási alkuszok száma
Csabai Károly | 2021. január 6. 15:55
A biztositas.hu weboldalt üzemeltető társaság december 31-ével beolvadt anyacégébe, a Netrisk.hu Kft-be, amellyel egyidejűleg az utóbbi neve Első Online Biztosítási Alkusz Kft-re változott. Kérdés, az utóbbi években az online piacon gyakorlatilag egyeduralkodó két társaságból maradt egy mennyire tudja megőrizni a pozícióját Mészáros Lőrinc gőzerővel terjeszkedő cégével, a Hungarikum Biztosítási Alkusz Kft-vel szemben.
Pénzügyi szektor Még közelebb kerültünk a gigabank elindulásához
Privátbankár.hu | 2020. december 31. 09:09
Kötelező nyilvános vételi ajánlatot nyújtott be a Magyar Bankholding Zrt. és az MTB Zrt. a banki papírokra.
Pénzügyi szektor Sorvezetőt küld a bankoknak az MNB több fontos új szabályról
Privátbankár.hu | 2020. december 28. 13:34
A hazai bankokat érintő több fontos döntésről és szabályról tájékoztatót küld a Magyar Nemzeti Bank az érintetteknek.
Pénzügyi szektor Bankárélet a pandémia alatt: valaki rászokott a kerékpárra, más Rúzsa Magdival publikált receptkönyvet
Csabai Károly | 2020. december 27. 06:34
A koronavírus-járvány miatt számos hobbinknak, kedvenc szórakozásunknak sem hódolhatunk. Nem járhatunk például úszni, terembe kosarazni, vagy squasholni, most télen pedig síelni, de moziba vagy színházba sem. A hazai bankok, hitelintézetek vezetőinél érdeklődtünk, ők hogyan vészelik át e nehéz napokat, van-e olyan tevékenységük, amelyeket nem űzhetnek, s a kényszer szülte helyzetben belevágtak-e esetleg másba.
Pénzügyi szektor Már működik a Magyar Bankholding Zrt.
Privátbankár.hu / MTI | 2020. december 16. 07:17
Ténylegesen is elindult a működés, azaz létrejött Magyarország második legnagyobb bankcsoportja.
Friss
hírlevél