Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Nehéz lenne a részvényeseknek beadni, hogy magyarországi bankeladásért áldozzák fel a csoportszintű profitot, a további jelenlét ugyanakkor túl sok menedzsment időt köt le. Az Európai Központi Bank stressz-tesztjét követően még komolyabb kérdésként vetődik fel, hogy eladható-e bank Magyarországon.

Simonyi Tamás, a KPMG Corporate Finance közép-európai pénzintézeti tranzakciókért felelős vezetője szerint Magyarországon kevés nyereséges bank van, a bankok zömén a tulajdonosnak tőkevesztesége van, ami ráadásul egyhamar nem is javul.

Kivonulás: ez azért sok pénz...

Ebben az esetben két dilemma előtt állnak a tulajdonosok. Az egyik, hogy eladják most a magyarországi bankjukat és leírni a veszteséget. Ez esetben persze látni kell, hogy az anyabanki könyvekben már vélhetően sokkal kisebb értéken szerepel a magyar filiálé, ám ettől még komoly tételeket jelent egy ilyen leírás. Főleg azért, mert – miként az MKB esetében kiderült – a jelen körülmények között csak további befizetéssel viszi, ha viszi az új tulajdonos a bankot. Márpedig – szintén az MKB analógiával élve – az anyabankok csoportszintű profitjának félévnyi, éves összegét bizony nem túl jó érzés elkölteni egy... bankeladásra. Ezt meglehetősen nehéz megmagyarázni a részvényeseknek – az MKB esete ebből a szempontból is kivételes, hiszen ott eladási kényszer hajtotta ilyen irányba a történéseket.

Ma már idegesek Magyarország hallatán

A másik út, ami a tulajdonosok előtt áll, hogy továbbra is évről-évre realizálja az aktuális veszteséget, ami porlasztja a leírási veszteséget. Ugyanakkor arra is figyelemmel kell lenni Simonyi Tamás szerint arra, hogy a bankok is gazdálkodó szervezetek, akik építeni és nem veszteséget csökkenteni szeretnének. Emellett bizony ma már a magyar érdekeltségek leginkább azért kezdenek problémásak lenni, mert túl sok menedzsment időt és figyelmet kötnek le, márpedig a KPMG szakértője szerint a menedzsment idő és ideg kérdése sok alkalommal többet nyom a latba, mint a rövid távú financiális kérdések.

Eladói piac van

Az értékesítés kapcsán ugyanakkor nem árt tisztában lenni a lehetőségekkel. Simonyi Tamás szerint látni kell, az elmúlt hónapokban azok a hitelintézetek, amelyek érezték, hogy problémáik lesznek a teszten, ezért jelentős eszközértékesítésbe kezdtek – augusztus végéig a KPMG az egy évvel korábbinál ötször komolyabb értékű európai tranzakcióban volt tanácsadó partner – az ügyletek átlagmérete 700 millió euró volt. Ennek ellenére a következő hónapokban további értékesítési hullám jöhet – márpedig ebben a piaci környezetben korántsem biztos, hogy a magyar leánybankokra lenne piaci érdeklődés.

Az állam még vevő lehet

Ha ez így van, akkor kérdésként vetődhet fel, hogy az állam helyébe léphet-e a piaci szereplőknek. Ezzel kapcsolatban a szakértő meglehetősen óvatos: véleménye szerint a komoly nagyvállalati és privát banki múlttal bíró MKB mellett az állami portfólióban helye lehet egy kisebb, jól működtetett, gyors, best practice-ként alkalmazható ügymenetekkel bíró, lakossági és kkv-üzletfeleket kiszolgáló pénzintézetnek.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Pénzügyi szektor 11 milliárd forinttal kevesebb adót kell befizetni szerdán a járvány miatt
MTI | 2021. május 12. 09:15
Egyes katás vállalkozók és több mint 30 ezer cég mentesül a kötelezettség alól.
Pénzügyi szektor Az OTP-nél nem tartják indokoltnak a hitelmoratórium meghosszabbítását
Csabai Károly | 2021. május 7. 10:56
Magyarországon ugyanis a legmagasabb az oltottsági arány Európában, ennek köszönhetően nálunk indulhat be legelőször a dinamikus gazdasági növekedés – jelentette ki Bencsik László, a legnagyobb hazai hitelintézet vezérigazgató-helyettese az OTP első negyedéves eredményeit ismertető sajtótájékoztatón. A bank egyébként éves szinten 5 százalékos GDP-növekedést vár.
Pénzügyi szektor Az Ersténél már látják a fényt a vírusalagút végén
Csabai Károly | 2021. május 5. 11:07
Ezt különösen a lakossági jelzáloghitelek és a vállalkozói mikrohitelek fokozódó igénylésére alapozzák, valamint arra, hogy erősödött a kártyahasználat, miközben az online vásárlások aránya növekszik.
Pénzügyi szektor A teljes vállalati hitelállomány 12 százaléka sérülékeny a moratórium szempontjából
MTI | 2021. április 29. 12:46
A teljes vállalati hitelállomány 12 százaléka, a háztartási szektorban 10 százaléka tekinthető pénzügyileg "kifeszítettnek", sérülékenynek a moratórium szemnpontjából - mondta Fábián Gergely, a Magyar Nemzeti Bank ügyvezető igazgatója a Protfolio.hu online hitelkockázati és behajtási konferenciáján csütörtökön.
Pénzügyi szektor Kisebb hibákat tár fel vagy kutakodó előfutár a tőkepiaci felügyeleti ellenőrzés
Dr. Gál István vezető jogász, MNB | 2021. április 29. 10:55
Bár sok tőkepiaci intézmény még alig hallott róla, az MNB jó három éve – eddigi vizsgálatain túl – egy új eszközt, az elsősorban kisebb súlyú, jelentősebb intézkedést nem igénylő hiányosságok feltárására hivatott felügyeleti ellenőrzést is bevethet. Ez a vizsgálatoknál sokkalta gyorsabb, s részben mellőzi annak formai kötöttségeit is. Segítségével az MNB rögtön jelezheti a piacnak az észlelt problémát, az ellenőrzött intézmény pedig azonnal orvosolhatja a feltárt hiányosságot. Ha mégis jelentősebb súlyú problémák merülnek fel az intézménynél, a felügyeleti ellenőrzés vizsgálatba fordulhat át: az ellenőrzés ilyenkor a vizsgálatok „kutakodó előfutára”. Dr. Gál István, az MNB tőkepiaci jogérvényesítési vezető jogászának írása.
Pénzügyi szektor Pénzügyi és környezeti tudatosságot tanul ezen a héten 350 ezer diák
Privátbankár.hu | 2021. április 20. 16:03
Ezen a héten 1600 iskolában zajlanak a Fenntarthatósági Témahét programjai és rendhagyó tanórái. Kiemelt téma a zöld gazdálkodás alapjainak elsajátítása.
Pénzügyi szektor Zs. Nagy István lett a Magyar Lízingszövetség elnöke 
Privátbankár.hu | 2021. április 20. 15:04
A két évtizedes lízingpiaci tapasztalattal rendelkező Zs. Nagy István, a Merkantil-csoport kockázatkezelési igazgatója lesz a Magyar Lízingszövetség elnöke, a szervezet eddigi vezetője, Nyikos Katalin továbbra is elnökségi tag marad.
Pénzügyi szektor Kkv-k: 151 milliárd forint NHP Hajrá-s lízingszerződésre
Privátbankár.hu | 2021. április 9. 10:32
Összesen 151,2 milliárd forintértékben finanszírozták a mikro-, kis- és középvállalkozások beruházásait, eszközbeszerzéseit a lízingtársaságok a Magyar Nemzeti Bank NHP Hajrá programjában tavaly április óta – közölte a Magyar Lízingszövetség.
Pénzügyi szektor Megérkezett a Google Pay, egy magyar bank ügyfelei már használhatják
Privátbankár.hu | 2021. április 7. 15:51
Magyarországon a K&H vezeti be elsőként a Google Pay okostelefonos fizetési megoldást a hazai pénzintézetek között. A szakértők szerint az utóbbi időben felgyorsult pénzügyi digitalizációnak mindez újabb lendületet adhat.
Pénzügyi szektor Jelentett az ÁKK az idei első negyedévről 
MTI | 2021. április 1. 17:15
Az ÁKK csütörtöki közleménye szerint az első negyedévben végrehajtott adósságkezelési műveletek eredményeként a 2021. évre vonatkozó elsődleges kibocsátási terv 37 százalékban teljesült 2021. március 31-ig. A magyar állam szabad likviditási tartalékai hozzávetőlegesen a GDP 5,5 százalékát teszik ki az első negyedév végén.
hírlevél
depositphotos

Legyen Ön is előfizetőnk!

Előfizetőink naponta 4-6 egyedi, máshol nem olvasott,
minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, az első hónapban 390 forintért.