1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A bankvezérek a legnagyobb nehézségként a gazdaságpolitikai kiszámíthatatlanságot nevezték meg, amely komoly károkat okoz
A Budapesti Gazdasági Fórum panelbeszélgetésében részt vevő banki vezérek egyetértettek abban, hogy a gazdaságpolitika lépéseiből fakadó bizonytalanság nagy károkat okoz, és a válság előtti hitelezési gyakorlathoz nem térhet vissza Magyarország.

Simor: prociklikus a gazdaságpolitikánk

Simor András, az MNB elnöke a portfolio.hu által szervezett Budapesti Gazdasági Fórum nyitóelőadásán elmondta, hogy Magyarországon a gazdaságpolitika prociklikus, és hogy ebből mennyire tud kitörni egy ország, abban meghatározó az intézmények minősége. Véleménye szerint ahol az intézmények erősebbek, a költségvetési politika jobban képes a válság enyhítésére. A prociklikus politikát azonban erősítik a tőkepiacok, melyek szintén prociklikusan viselkednek, de erősíti a politikusok viselkedése is.

A jegybank elnöke szerint ilyenkor az egyik lehetőség, hogy nemzetközi intézményekhez (IMF, EU) fordul egy ország, hogy a segítségére siessenek, továbbá a hatalmi ágak szétválasztása és megfelelő fiskális intézmények is kontrollálhatják a folyamatot. Ennek a kontrollnak nem a költségvetési hiányt, hanem a ciklikusan kiigazított, strukturális egyenleget kell korlátoznia. Simor András elmondta, hogy a fiskális politika porciklikusságának megszüntetése csökkenti az üzleti ciklusok kilengéseit, növeli a válság alatti mozgásteret, csökkenti az ország sérülékenységét és növeli a monetáris politika mozgásterét. Az elnök hozzátette, hogy a kormánytól független intézményekre kell bízni a sikerhez szükséges intézkedések kikényszerítését.

EU: a szükséges lépéseket megtették, a célok eléréséhez azonban nem elég

Andor László EU-biztos szerint az eurózóna tegnapi döntései elveiben azt az útitervet követik, amelyet két hete az Európai Bizottság felvázolt. Ez öt fontos elemből áll: Görögország helyzetének rendezéséből, az EU pénzügyi intézményeinek megerősítéséből (az intervenció, pl. az EFSF révén, meghatározása), a bankok helyzetének (tőkehelyzetének, hitelezési aktivitásának) rendezéséséből, a stabilitási és növekedésösztönző szakpolitikák felgyorsításából, a gazdasági kormányzás szorosabbá tételéből: a költségvetési politika összehangolásából. Az EU-biztos szerint a szükséges lépéseket megtették, bár hozzátette; mindez nem elégséges feltételei az Európai Bizottság gazdasági és szociális céljainak eléréséhez.

Székely István Pál, az Európai Bizottság igazgatója a konferencián elmondta, hogy eltérő csoportokba sorolhatók az országok aszerint, milyen mértékben és ütemben képesek visszatérni a válság előtti növekedési pályájukhoz. Az igazgató elmondta, hogy ami az eurózónát, az USA-t és Németországot illeti, e három a válságra reálgazdasági értelemben hasonlóan reagált, de Németország növekedése, kilábalása az utóbbi időszakban gyorsabb. Székely szerint az európai perifériális országok GDP-visszaeséséhez jelentősen hozzájárult, hogy túlfogyasztás és túlberuházás jellemezte ezeket az országokat a válság előtt. Az igazgató véleménye szerint országkockázataik a válság első felében elfogadható szinten maradtak, ezt követően azonban jelentős növekedésnek indultak, ami a korábbi egyensúlytalanságok miatt előállt problémák következménye.

Nagy károkat okoz a gazdaságpolitikai bizonytalanság

Nagy Piroska, az EBRD stratégiai igazgatója előadásában elmondta, hogy az EBRD előrejelzése szerint stagnálni fog az Európai Unió gazdasága 2012-ben. Számos más térséggel ellentétben ráadásul a feltörekvő európai országok GDP-je 2012-ben is a 2007-es szint alatt maradhat. Magyarország és néhány ország kivételével növekedésnek indult a hitelezés, de jóval alacsonyabb volumen mellett, mint a válság előtti szint. Nagy Piroska szerint a szerény növekedés mögött hatalmas különbségek vannak az egyes országok hitelpiacai között, amit a szabályozói intézkedések is befolyásoltak.

Nagy Piroska elmondta, hogy a közép-európai és balti térség 2010-es növekedési lehetőségeit a júliusi 3,4 százalékról mára 1,7 százalékra módosította az EBRD, reflektálva az eurózóna válságára. Ami a térségbeli országok folyó fizetési mérlegét illeti, 2007 és 2010 között a többség (köztük Magyarország) esetében javult ez az adat, továbbá hasonlóan nőttek az országok nemzetközi devizatartalékai, csakúgy, mint a bankok tőkeszintje. A magyar bankok tőkemegfelelése is jobb volt 2010 végén, mint 2007-ben. Rossz hír azonban, hogy a nem teljesítő hitelek aránya minden megfigyelt országban nőtt, miközben a devizahitelek állományi aránya továbbra is magas a térségben annak ellenére, hogy az új hitelek nagy részét már helyi fizetőeszközben nyújtják a bankok.

A panelbeszélgetésben résztvevő bankvezérek szerint a gazdaságpolitika kiszámíthatatlansága nagy károkat okoz, a válság előtti hitelezési gyakorlathoz nem térhet vissza Magyarország. Harmati László, az FHB üzleti vezérigazgatója a fő nehézségnek a gazdaságpolitikai kiszámíthatatlanságot nevezte. Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója szerint a legnagyobb vállalati hitelezési veszteségeken már túl vannak a bankok, és úgy látja; veszélyes, hogy most a bankok lettek a fekete bárányok.

Privátbankár

Címkék: Pénzügyi szektor

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Kiderült, mire számít az Erste
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 10:25
A hitelállomány stagnálása mellett a betéteknél növekedést ért el az Erste Csoport. 
Pénzügyi szektor Huszonnégymilliárd forint osztalékot fizet az MBH Bank
Privátbankár.hu | 2024. április 29. 16:47
Rendkívül sikeresnek tartja első évét a társaság.
Pénzügyi szektor Hatalmas osztalékot fizet az OTP és nagy uniós felvásárlásra készül a bank
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 12:17
Vételi ajánlatot tettek az egyik uniós országban.
Pénzügyi szektor Elkerekedik a szeme, ha meglátja, mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 07:25
Minimálisan gyengült a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben péntek reggel a csütörtök kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
Pénzügyi szektor Az MNB szigorú szemével ráncba szedte a gyorskölcsönzőket
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:44
Hatékony, „puha" eszközök bevetésével az MNB két gyorskölcsönző intézmény több, aggályosnak ítélt általános szerződési feltételeit módosíttatta.
Pénzügyi szektor Hoppon maradnak Mészáros Lőrinc bankjának befektetői
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 12:57
Nem fizet osztalékot az MBH Jelzálogbank. De ez nem feltétlenül rossz hír.
Pénzügyi szektor Erste-ügyfél? Akkor figyeljen, fontos bejelentést tett a bankja
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 12:06
Megszűnik az Azonnali Könnyített Törlesztés szolgáltatás.
Pénzügyi szektor Amundi-közgyűlések futószalagon
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 16:12
Tavaly több mint 10 ezer részvényesi közgyűlésen szavazott az Amundi vagyonkezelő.
Pénzügyi szektor Az MNB elmagyarázta, hogy mi történik az inflációval
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 11:45
Az infláció és a maginfláció is a jegybank márciusi Inflációs jelentése előrejelzési sávjának közepén alakult - állapította meg a Magyar Nemzeti Bank márciusi inflációs adatokhoz fűzött elemzése.
Pénzügyi szektor MNB: Fokozott befektetői kockázattal járhatnak a kriptoeszközök
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 09:58
A jegybank felkészül a kriptopiaci szereplők felügyelésére.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG