BUX
36 756.82
-0.08%
-29.00
OTP
11 100.00
+0.00%
+0.00
MOL
1 785.00
-1.27%
-23.00
RICHTER
7 230.00
+0.28%
+20.00
MTELEKOM
384.00
+0.79%
+3.00
 
TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2020. július 27. 14:51

A koronavírus-járvány a második világháború óta nem látott gazdasági visszaeséssel járt Európában, ami a bankok üzletmenetére is hatással van. A hitelportfóliók romlanak, sok esetben komoly leírások várhatóak. A magyar bankok helyzete sem rózsás, igaz, itt az elrendelt hitelmoratórium némileg eltolja a problémákat.

Egyes szakértői vélemények szerint a 2008-as pénzügyi válság semmi sem volt ahhoz képest, ahogy a koronavírus-járvány gazdasági következményei az európai bankokat érinthetik. Néhány napja publikálta az Oliver Wyman tanácsadó vállalat azt az anyagot, amely igen sötét képet fest a kontinens bankrendszeréről. Azt feltételezik, hogy az európai bankok akár 800 milliárd eurós hitelveszteséggel is szembesülhetnek az idei évben, és a következő három évben is jelentősen visszafoghatják az eredményeiket a járvány elhúzódó hatásai. Amennyiben a járványnak komolyabb mértékű második hulláma lesz, amely ismét visszaveti a gazdasági életet, akkor a bankok vesztesége elérheti a fenti 800 milliárdos összeget.

A vállalat többféle forgatókönyvvel is számol, és meg kell jegyezni, a fenti összegnek csupán a felét teszi ki a legvalószínűbbnek tartott alapfeltevésük. Ugyanakkor már az ebben foglalt 400 milliárd eurós hitelezési veszteség is óriási összeg, az elmúlt években leírt veszteségek 2,5-szerese. Az összeg nagyságrendje szempontjából jelzésértékű az is, hogy az Európai Unió a tagállami vezetők által egy hete kínkeservesen elfogadott helyreállítási alapjában hitelekkel és vissza nem térítendő forrásokkal összesen 750 milliárd eurót tervez kiosztani.

Az Oliver Wyman európai társigazgatója, Christian Edelmann azt jelezte, hogy az egyszeri veszteségen túl az is problémát jelenthet, hogy a kamatmarzsok a piacra öntött végtelennek tűnő jegybanki források miatt erősen beszűkülnek. Miután azonban a gazdasági helyzet korántsem kedvező, mindez azzal járhat, hogy a bankok hajlamosak lesznek a kockázatkerülésre a hitelezés során.

Nem túlzottak a félelmek

A sajtóban megnyilatkozó politikusok, de még az elemzők egy része is igyekszik csillapítani az aggodalmakat és optimista képet festeni a gazdaságról. Így is érkeznek folyamatosan a kijózanító információk, ilyen volt például, amikor a napokban Varga Mihály pénzügyminiszter arra figyelmeztetett, hogy a magyar gazdaság visszaesése a várt 3 százaléknál is nagyobb lehet, és elérheti az 5 százalékot is.

Hasonló a helyzet a vállalati, illetve jelen esetben a banki gyorsjelentésekkel, amelyekből kiderül, hogy a szektorban érintett társaságok miként látják a helyzetet. Az öt legnagyobb amerikai bank például már 55 milliárd dollárnyi tartalékot képzett a második negyedévben a rossz hitelekre. Szerencséjük, hogy a nemteljesítő állomány miatti bukást részben ellensúlyozza, hogy az elmúlt egy évtizedben a legmagasabb kereskedési bevételét realizálják, ám az amerikai bankok vezetői arra figyelmeztettek, hogy a problémák elhúzódásával számolnak.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi törlesztőrészletekre számíthatsz, ha másfél millió forintra van szükséged:

Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 221 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. A THM-plafon miatt ezt az összeget 2021. januártól kell fizetni, év végéig 28 410 forint a havi törlesztőrészlet. Az Erste Banknál az induló törlesztőrészlet 28 721 Ft, majd 2021. januártól 32 292 forint, míg a Cetelemnél 28 721 forint a kezdő törlesztőrészlet, később pedig 32 623 forint. Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.

Az európai bankok az elmúlt napokban kezdték a második negyedéves számaik publikálását, és az első adatok túl sok jóval nem kecsegtettek. A Deutsche Bank például már a gyorsjelentés előtt figyelmeztetett, hogy a céltartalékok szintje az első negyedévben képzett több mint 50 milliárd dollárhoz képest tovább fog növekedni. Az európai pénzintézetek közül legnagyobb mértékben a Credit Swiss növelte a céltartalék képzését, de ezen a listán több skandináv bank (Nordea, Swedbank, Danske Bank, SEB) is top 10-es. A magyarországi leányvállalattal is rendelkező bankok közül a KBC volt, amelynek anyabankja jelentősen növelte a céltartalékképzést, igaz hozzá kell tenni, hogy ehhez az itteni operációnak nem sok köze volt.

Mi a helyzet a magyar bankoknál?

Az első féléves adatok még nem ismertek, ugyanakkor már az első negyedéves számok is paradigmaváltást jeleztek. Drasztikusan visszaesett a hazai bankok eredménye, az első negyedévben az adózás utáni nyereségük 20,5 milliárd forint lett, miközben egy évvel korábban még közel 136 milliárdos profitról adott számot a szektor.

Az is figyelemre méltó volt, hogy 2019 első negyedévében 7 milliárd forintos nyereségük származott abból, hogy céltartalékokat oldottak fel, ezzel szemben idén az első három hónapot követően 95,6 milliárd forintot tett ki a céltartalék-képzés.

Utóbbiért egyébként elsősorban az OTP volt a felelős, hiszen mint az a bank első negyedéves jelentéséből kiderült, a kockázati költségek csaknem 92 milliárd forintot tettek ki, az egy évvel korábbi 6, és előző negyedévi 25 milliárd forinttal szemben. Ugyanakkor az jelentősen torzítja a képet, hogy a bank a jelentésében azt is jelezte, ekkora mértékű leírásra azért került sor, mert a leánybankjainál megugrott a nemteljesítés kockázata. A céltartalékok jelentős részét az OTP más országokban lévő kitettségei (így a bolgár, az orosz és az ukrán) miatt képezte.

Korábbi cikkünkben ugyanakkor éppen az OTP céltartalék képzésének apropóján foglalkoztunk azzal, hogy a hitelmoratórium sok mindent elfed. Annak köszönhetően az adósoknak az év végéig nem kell teljesíteniük, így viszont a hitelek látszólag nem dőlnek be. Ez azonban csak a látszat, hiszen sok adós helyzete roppant meg a járvány legrosszabb hónapjaiban, legyen szó lakossági vagy vállalati ügyfelekről. Az első kategóriába tartozók közül remélhetőleg mindenkinek elegendő lesz arra a következő félév, hogy rendezni tudja az anyagi helyzetét, és a moratórium december végi lejártát követően ismét törleszteni tudjon.

Ha viszont megnézzük a munkaerőpiaci helyzetet, akkor azt feltételezhetjük, hogy a helyzet sajnos nem ilyen egyszerű, azok, akik elvesztették a munkájukat, egyáltalán nem biztos, hogy találnak másik állást, és ha vissza is kerülnek a munkaerőpiacra (legyen szó akár az elsődlegesről, akár közmunkáról), az elérhető jövedelmük nem biztos, hogy eléri majd a járvány előtti szintet. Így tehát feltételezhető, hogy a lakossági hitelek egy része is nem teljesítővé válik.

Még rosszabb talán a helyzet a vállalkozások azon részével, amelyek a válság sújtotta szektorokban működnek. Számos vendéglátóipar és idegenforgalmi cég a járvány miatt bezárt, és miután a piac csak lassan áll talpra, ezek között is sok olyan lesz, amely jó eséllyel csődbe megy, annak ellenére, hogy a kormány két kézzel szórja a pénzt az érintett cégeknek.

Miután maguk a hiteladósok is sokszor csak tapogatóznak a ködben, és nem látják tisztán, hogy mi lesz velük a moratórium lejártát követően, a bankok is nehezen tudják a céltartalékok szintjét meghatározni. A tisztánlátást próbálja segíteni a Magyar Nemzeti Bank (MNB), amely hétfőn adott ki vezetői körlevelet. Ebben az értékvesztési szintek számításához szükséges minimumelvárásokat szabott meg, ugyanakkor rugalmasabbá is tette az értékvesztéssel kapcsolatos prudenciális elvárásait az IFRS 9 makrogazdasági információs és hitelkockázati sztenderdjeiről szóló vezetői körlevelének módosításával. Mint írták, a hitelintézeti piac szereplői július 27-től legkésőbb jövő év végéig élhetnek a módosító eszközökkel, amelyek célja a koronavírus miatti veszélyhelyzet hatásainak mérséklése.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Pénzügyi szektor Milliárdokat gyűjtött jogosolatlanul U. Attila, most 275 milliós bírságot kapott
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 13. 10:31
Az MNB 275 millió forintos bírságot szabott ki U. Attilára visszafizetendő pénzeszközök jogosulatlan gyűjtése miatt, s véglegesen megtiltotta annak folytatását. Piacfelügyeleti vizsgálata során a jegybank közel félmilliárd forintnyi befektetői pénzt zárolt a magánszemély pénzeszközeiből és bankszámláján. Ezek tulajdonosai a büntető- és polgári jogi eljárások révén azonosíthatók, így célszerű követelésüket mihamarabb bejelenteni a rendőrségen.  
Pénzügyi szektor Megint a bankokon csattanhat az ostor, ha megváltoztatják a moratórium szabályait
Baka F. Zoltán - Király Béla | 2020. augusztus 8. 06:06
A kormány szerint figyelni kell arra a hiteleknél jövőre, hogy ne nőjenek az adósságok de ne is legyen sokkal hosszabb a fizetési időszak. 
Pénzügyi szektor Az MNB elárulta az új típusú személyi kölcsön feltételeit
- | 2020. július 31. 18:07
Januártól elérhetők lesznek a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által minősített, fogyasztóbarát személyi kölcsönök - jelentette be a jegybank pénteken a honlapján. A pénzintézet elárulta a legfontosabb feltételeket is.
Pénzügyi szektor Megsarcolják a hazai biztosítókat az idei viharkárok
Privátbankár.hu | 2020. július 31. 16:26
A júniusi ötmilliárd forintot követően a júliusi időjárási anomáliák legalább két és fél milliárd forinttal terhelték meg a biztosítók büdzséit, tette közzé a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ).
Pénzügyi szektor Egy bank, amely még a koronavírus-járványban is tudott növekedni
Csabai Károly | 2020. július 31. 10:47
A Nemzetközi Beruházási Bank közel 5 millió eurós 2020 első félévi nettó nyeresége több mint 70 százalékkal lett magasabb az előző év azonos időszakánál.
Pénzügyi szektor Sok pénzébe kerül a biztosítóknak a viharos időjárás
Privátbankár.hu | 2020. július 29. 15:10
A félmilliárd forintot is meghaladja a kárösszeg. 
Pénzügyi szektor Bejött a babaváró támogatás
Privátbankár.hu / MTI | 2020. július 27. 06:34
Nagyon szép karriert futott be történetének első évében a gyermekvállalást ösztönözni hivatott, állami támogatású konstrukció.
Pénzügyi szektor Mégsem adják el a Budapest Bankot?
Baka F. Zoltán | 2020. július 26. 17:02
A kormány egyik tagja szerint nem kizárt, hogy a jelenlegi tulajdonosi struktúrában tartják meg a pénzintézetet.
Pénzügyi szektor Miért vehette a kalapját ilyen hirtelen Csányi Sándor jobbkeze?
Csabai Károly | 2020. július 22. 18:29
Egyelőre jóformán mindenki csak találgat, miért vette a kalapját hétfőn Barna Zsolt, s hagyta el az OTP-csoportot. Egyesek azonban nem zárják ki, hogy egyesek szemét csípte, mennyire megnőtt a befolyása a bankon belül.
Pénzügyi szektor Jó éve volt a Takarék faktorcégének
Privátbankár.hu | 2020. július 15. 15:56
A Takarék Csoporthoz tartozó vállalkozás története legeredményesebb évét zárta tavaly: tíz százalékkal növelte forgalmát és bevételeit, adózás előtti eredményét pedig csaknem megkétszerezte. Idén hasonló eredményre számítanak, mert bár a világjárvány következtében számos államilag támogatott hitellehetőség nyílt meg a piacon, mégis van olyan helyzet, amelyre nem a kölcsön a megoldás egy vállalkozásnak. A Faktorház tapasztalatai szerint a mostani válságban több cég küzd likviditási problémával.
Friss
hírlevél