<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Mi lesz a sporttal a NER után? Mi lesz a közpénzből felhúzott stadionokkal, a TAO-rendszerrel és az államilag kiemelt sportegyesületekkel?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Steinmetz Ádám olimpiai bajnok vízilabdázóval, a Jobbik országgyűlési képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. január 27. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az MNB a Planet Budapest Fenntarthatósági Expó és Világtalálkozó részeként rendezte meg ma immár hagyományos nemzetközi zöld pénzügyi konferenciáját. A rendezvény előadásai és panelbeszélgetései fókuszában a COP26 klímacsúcs pénzügyi rendszerre való következményei és a klímaváltozáson túli további környezeti anomáliák álltak. A konferencia keretében adták át a Zöld Pénzügyi Díjakat a „legzöldebb” pénzügyi intézmények, valamint a témával kapcsolatos tudományos kiválóságok részére.

Hazánkban, Európában és világszerte egyaránt felfutóban a zöld hitelezés és a zöld kötvénypiac, egyre inkább megjelenik a kockázatkezelésben a klíma- és egyéb fenntarthatósági szempontrendszer, az ESG-szemlélet, de még sok a teendő, hogy a pénzügyi rendszer finanszírozóként tudja támogatni a karbonsemlegességi törekvéseket – hangzott el a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által idén a Planet Budapest expo keretében rendezett zöld pénzügyi konferencián.

Az MNB zöld pénzügyi konferenciát tartott. Fotó: DepositphotosAz MNB zöld pénzügyi konferenciát tartott. Fotó: Depositphotos

A rendezvény előadásai és panelbeszélgetései idén a COP26 klímacsúcs pénzügyi rendszerre való következményeiről, a klímaváltozáson túli további környezeti anomáliák - mint például a biodiverzitási problémák - jelentőségéről szóltak.

Kandrács Csaba, az MNB alelnöke előadásában bemutatta az MNB klímastressz tesztjét, mely szerint - világszerte és hazánkban egyaránt - a banki hitelállomány minősége érdekében is fontos lenne a mielőbbi, rendezett átállás a karbonsemleges gazdaságra.

Banai Ádám, az MNB ügyvezető igazgatója a klímaváltozás monetáris politikai vonatkozásairól és a Zöld Otthon Program úttörő szerepéről beszélt. A rendezvényen felszólalt az Európai Beruházási Bank, az Ázsiai Fenntartható Pénzügyek Intézet, és az EU Taxonómiáját kidolgozó Sustainable Finance Platform felsővezetői, csak úgy, mint a Cicero, a BlackRock valamint 2° Investing Initiative és az ENSZ Környezetvédelmi Programjának magas szintű képviselői.

A hazai piaci szereplők részéről a Magyar Bankholding Zrt., az Erste Bank Zrt. és az OTP Bank Nyrt. vezetői osztották meg zöld pénzügyi tapasztalataikat.

A konferencia keretében adták át a pénzügyi szervezeteknek szóló Zöld Pénzügyek Díjakat és a tudományos élet kiválóságainak szóló Zöld Pénzügyi Tudományos Díjakat. 

Az MNB a Zöld Bank Díj elbírálásakor a zöld hitelkihelyezések mértékét, az intézmények által birtokolt zöldkötvény portfóliót, valamint az intézmények klímaváltozás hatásainak való kockázati kitettségértékét vette górcső alá. A Zöld Biztosító és Pénztár Díj, valamint a Zöld Befektetési Alapkezelő Díj esetében pedig az intézményeknél elérhető, fenntarthatósági (ESG) szempontokat érvényesítő alapok, portfóliók számát, valamint az azokban kezelt vagyon mérték vették számításba a díj elbírálásakor.

A Zöld Pénzügyek Díj bíráló bizottsága – valamennyi bírálati szempont figyelembevételével – a Zöld Bank Díjat az MKB Bank Zrt.-nek ítélte. A Zöld Biztosító és Pénztár Díjat az UNION Vienna Insurance Group Biztosító Zrt. kapta, illetve a Zöld Befektetési Alapkezelő Díjjal az Erste Alapkezelő Zrt. zöld tevékenységét ismerték el.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Pénzügyi szektor Téved, aki azt hiszi, a kamatstopnál nincs jobb megoldás
Privátbankár.hu | 2022. január 19. 11:02
Még a kamatstopban beégetett törlesztőrészletnél is kisebb törlesztőrészlet-ajánlatot kaphatnak a változó kamatozású kölcsönnel rendelkezők annak köszönhetően, hogy az új hitelek kamatfelára töredékére esett a korábbiaknak. A referenciakamatok eltérő mértékű emelkedése miatt több esetben a végig fix hitelek kamatai ma már alacsonyabbak, mint a hosszabb időre fixált hiteleké – de gyorsan lépni kell.
Pénzügyi szektor Lapunknak eltitkolta, másnak kiadta a pénzmosási adatokat a Pénzügyminisztérium
Privátbankár.hu | 2022. január 18. 18:21
Rengeteg a gyanús eset, alig győzik jelenteni a pénzügyi szolgáltatók.
Pénzügyi szektor Még várat magára a Revolut leánybankká alakulása 
Privátbankár.hu | 2022. január 18. 11:55
Az MNB adott ki erről egy állásfoglalást.
Pénzügyi szektor Vesztesek és nagy nyertesek: mi történt a hazai befektetési alapok piacán tavaly?
Privátbankár.hu | 2022. január 14. 17:19
A Bamosz tagok 7851 milliárd forintot kezeltek befektetési alapokban, összesen pedig 14 százalékkal nőtt az alapokban kezelt vagyon egy év alatt.
Pénzügyi szektor Öntötte a pénzt az EBRD tavaly a térségünkbe
Privátbankár.hu | 2022. január 14. 06:57
Rekordösszegű finanszírozást nyújtott zöldberuházásokra a működési térségéhez tartozó felzárkózó gazdaságokban tavaly az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD).
Pénzügyi szektor Brutálisan megdrágultak a lakáshitelek
Privátbankár.hu | 2022. január 12. 12:39
Alig több mint két hónap alatt ötödével emelkedtek a korábban legkeresettebbnek számító, 10 éves kamatperiódusra kínált jelzáloghitelek top-kamatai.
Pénzügyi szektor Kitűnően zárta az évet a svájci jegybank
Privátbankár.hu | 2022. január 7. 09:03
A nyereség egy részét kötelezően fizeti be a központi és tartományi költségvetésekbe.
Pénzügyi szektor Megvan, miért kell a vállalkozóknak a Gránit Bankba utalni a pénzt
Privátbankár.hu | 2022. január 6. 13:11
Röviden: mert rendkívül kedvező ajánlatot kaptak.
Pénzügyi szektor Idén sem vár könnyű év a HR szakmára
Privátbankár.hu | 2022. január 5. 11:03
Viharos, lezárásokkal és újranyitásokkal nehezített évet hagytunk magunk mögött, és könnyen elképzelhető, hogy 2022 sem lesz könnyebb - véli a K&H HR igazgatója.
Pénzügyi szektor Óriási átalakulás a lízingpiacon: Euroleasing néven folytatják a Bankholding lízingcégei
Privátbankár.hu | 2022. január 3. 14:01
Nagy fúzióval indul az év.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló