4p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Három komoly és ijesztő botrány után tegnap terjedni kezdett egy újabb bankcsőd-pletya. Az érintett Erste hamar cáfolt és feljelentést tett, nem is lett semmi különösebb gond az egészből. A baj az, hogy egyáltalán kialakulhatott egy ilyen helyzet, amikor a bizalom elpárolog, és roppant könnyű pánikot kelteni.

Pár héttel az események után, kissé higgadtabban végiggondolva, a háromszoros brókercsőd (vagy nevezzük, ahogy akarjuk, legyen a három csalás, egy kicsi és két óriás) egy olyan extrém helyzet, amelyre talán példát sem tudunk mondani, világválságok kivételével. Pénzügyi, gazdasági „békeidőben” három ilyen esemény véletlenül nem következhet be, komoly rendszerszintű hiba kellett ahhoz, hogy ez megtörténhessen.

Visszatartó erők

Szerdán rémhír terjedt az Erstéről, pedig a banknak semmi baja nem volt>>>

Az első ok, ami normál esetben kizárja a tömeges jelenséget, az, hogy súlyos bűncselekményről van szó, és aki belekezd, vagy akár belesodródik, annak egy idő után félnie kellene a következményektől. Vagyis meg kellene jelennie a visszatartó erőnek, mint minden bűncselekménynél. A jelek szerint ez nem működött, valamiért nem féltek az elkövetők a sokéves börtönbüntetéstől, hisz akkor azért egyszerre hárman nem merték volna ezt megjátszani. Mindezt erősíti is, hogy a Quaestor vezért egyelőre nem is vonja felelősségre senki.

A másik dolog, amiért nem futhat három ilyen csalás sokáig, hogy egy rendes ellenőrzésnél legalább egynek óhatatlanul ki kellett volna buknia, főleg ha kettő már időtlen idők óta megy. Ráadásul a három közül egyről (Quaestor) évek óta ordít, hogy pilótajáték, hisz bárki, aki kicsit utánaszámolt, látta, hogy a cégcsoport eredménye nem fedezi a kamat-, és tőkekifizetéseket, sőt érdekes módon, kötvénylejárat idején jött az újabb kibocsátás. És akkor nem is említettük az engedély nélküli kötvényeket, pedig 150 milliárd forint eltűnése egy rendszerben már kell, hogy mutatkozzon valahol.

Egy is sok

Ugyanakkor ilyen botrányból nem hogy három, de egy is sok, hisz a bizalom megrendülhet, ijedelem fut végig a lakosságon, és rohanni kezdenek a pénzükért. Először csak egy intézményben nem bíznak, utána már a másikban sem, ha romlik a helyzet, akkor már a ropogós készpénzt akarják szorongatni, és végül még attól is megijednek, más valutára váltják és elszaladnak vele az országból. Nem szükséges ecsetelni, mi történik akkor, ha ez tömegessé válik. Az adott ország bankrendszere, és így gazdasága összeroppan.

Rendezni kellene

Ezért roppant fontos lenne a helyzet megfelelő kezelése állami oldalról. Az első két ügyben, a Buda-Cash és a Hungária esetében megfelelőnek is tűnik a reakció, rögtön felügyeleti biztos vette át az irányítást, további pénzkihordás nem lehetséges, és a kártalanítás is hamar megindul. Ellenben a Quaestor ügyben teljes zűrzavar van, a cég vezére átadja helyét egy lumpen alaknak, majd gyorsan visszaveszi tőle. A cégcsoportot pedig kezdettől ellenőrzése alá kellett volna vonni az állami szerveknek, hogy onnan egy fillért ki ne hordhassanak, vagy el ne tüntethessenek további bizonyítékot. Ráadásul a kártérítés is az ötletelés szintén zajlik: a jegybank bejelenti, hogy a BEVA fizet, utána a BEVA tanácstalankodik, és közben pletykák futnak végig az érintettek között, hogy akkor most fizetnek, vagy sem?

A szituáció a legjobb gyúelegy bármilyen további pánik kirobbantására. Elég egy intézményt megemlíteni, és a nagy bizonytalanság miatt az ember könnyen elhiszi, hogy akár igaz is lehet. Hiába a komoly ellenérvek, a jelenleg látható zűrzavar is olyan hihetetlen, hogy mellette semmi nem tűnik már hihetetlennek.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Szuper ATM-ek pótolhatják az eltűnő bankfiókokat
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. június 5. 11:43
A bankfiókok „kihalással fenyegetett” intézményeknek tűnnek, miután az internetes bankolás terjedésével egyre kevesebb van belőlük, ám van olyan napi ügyintézés, amiben gondoskodni kell a pótlásukról.
Pénzügyi szektor Valamiért még mindig sokan szeretik a magyar állampapírokat
Privátbankár.hu | 2024. június 4. 12:22
Hozamcsökkenés mellett értékesített 3 hónapos diszkont kincstárjegyet keddi aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).
Pénzügyi szektor Ön jó bankot választott? Most megtudhatja
Privátbankár.hu | 2024. június 4. 09:00
A hazai bankok is közzétették a 2023-as számaikat, laptársunk, az Mfor mögéjük nézett.
Pénzügyi szektor Amerikai bankot vásárolt fel Romániában a CIB anyabankja
Privátbankár.hu | 2024. május 31. 16:43
Az olasz Intesa Sanpaolo megvette az amerikai érdekeltségű First Bankot bankot Romániában - írja az economedia.ro.
Pénzügyi szektor Így megy neki a forint a nyárnak
Privátbankár.hu | 2024. május 27. 07:45
Alig változott a forint árfolyama hétfő reggelre a péntek délutánihoz képest a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben. A forint jegyzése erősebben áll az egy héttel korábbi kezdésnél.
Pénzügyi szektor Valakik megint milliárdokkal finanszírozták az Orbán-kormányt
Privátbankár.hu | 2024. május 22. 12:47
Hozamcsökkenés mellett értékesített 6 hónapos diszkont kincstárjegyet szerdai aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).
Pénzügyi szektor Együttműködik a Budapesti Értéktőzsde és az MBH Bank
Privátbankár.hu | 2024. május 22. 12:21
A Budapesti Értéktőzsde Nyrt. és az MBH Bank Nyrt. stratégiai együttműködési megállapodást írt alá, amelynek célja a középvállalatok versenyképességének és növekedési lehetőségeinek a támogatása. 
Pénzügyi szektor Fontos bejelentést tett az amerikai hadsereg Gázában
Privátbankár.hu | 2024. május 16. 15:58
Az éhező lakosság számára jelentős segítség lesz.
Pénzügyi szektor Eldőlt egy fontos európai intézmény vezérének sorsa
Privátbankár.hu | 2024. május 16. 13:31
Újraválasztották.
Pénzügyi szektor Valakik szépen meghitelezték az Orbán-kormányt
Privátbankár.hu | 2024. május 16. 12:16
A meghirdetett mennyiségnél 52,5 milliárd forinttal nagyobb összegben, 82,5 milliárd forintért értékesített 3, 5 és 10 éves lejáratú államkötvényeket csökkenő átlaghozamok mellett csütörtöki aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG