<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az MSZP a PSZÁF önállóságának helyreállítását követeli a Buda-Cash-ügy kapcsán, a jegybankelnök lemondását, valamint a befektetők kártalanítását. A pártok egymást vádolják.

Józsa István, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője szombaton egy budapesti DRB-bankfiók előtt tartott sajtótájékoztatón a törvénymódosítási javaslatot azzal indokolta: elégtelen a mostani szabályozás, hiszen bank ellenőriz bankot, mert a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletét a fideszes kétharmados parlamenti többség "besöpörte" az MNB-be. Ráadásul a Magyar Nemzeti Bank a jegybanki függetlenséggel takarózik, és nem enged betekintést felügyeleti munkájába – tette hozzá.

Az ország legnagyobb brókerbotrányának további történéseiről itt olvashat >>

A szocialista politikus szerint online ellenőrzésre és egy olyan átlátható felügyeleti szervre van szükség, amely köteles a parlamentnek beszámolni, illetve azt a kormány is ellenőrizheti. Kérdésre válaszolva elmondta azt is, javasolják, hogy évente legyen átfogó vizsgálat ezeknél a bankoknál.

Megismételte az MSZP korábbi követelését: az MNB - felügyeleti hatáskörével élve - haladéktalanul kártalanítsa a DRB ügyfeleit „elégtelen működés okozta kár miatt”. Emlékeztetett arra, hogy a brókercéghez kötődő bankcsoportnak 120 ezer betétese, vagyis károsultja van. Józsa István véleménye szerint nem fordulhatott volna elő ez a bankcsőd, ha a felügyelet megfelelően végzi a munkáját, ezért kezdeményezték azt is, hogy mondjon le Matolcsy György jegybankelnök, helyét egy pártoktól független szakember vegye át.

Kérdésre válaszolva beszélt arról, uniós direktíva miatt határozták meg korábban azt, hogy háromévente kötelező átvizsgálni a bankokat, de felhívta a figyelmet arra, hogy az MNB saját hatáskörében bármikor átvizsgálhat egy bankot – fejezi be az MTI.

A héten parlamenti politikai viták is voltak arról, hogy a jelenlegi vagy a 2010 előtti kormányzat tehet a Buda-Cash botrányról. Amennyiben igaz az, hogy 15 éve voltak szabálytalan üzelmek a cégnél, akkor nagy valószínűséggel mindkettő.

Korábban, a PSZÁF és az MNB összevonása kapcsán sok vita volt arról, kell-e ezt csinálni. Az akkori érvek között sok szólt ellene és mellette is, ahogy vannak külföldi példák mindkettőre. A fő kérdés valójában nem biztos, hogy az intézményi keret, hanem az lehet, hogy milyen jogkörökkel és feladatokkal rendelkezik az adott intézmény, és mennyire végzi jól a munkáját.Pénzügyi szektor Megújul az Erste arculata, logót vált a bank
Király Béla | 2023. január 27. 10:46
Szeretné közelebb hozni a pénzügyeket az ügyfeleihez az Erste, ennek jegyében teljesen megújul a bank arculata. Mindez az egyszerűbb kommunikációban, a fiókok átalakításában és az új arculatban is megjelenik. 2023-tól modernebb a logó, színesebb és életszerűbb a képi világ, a szövegeket pedig a hétköznapi nyelvhez igazítja a bank, hogy ezzel is segítse az ügyfeleket.
Pénzügyi szektor Többségi tulajdont szerez a Diófa Alapkezelőben a Gránit Bank
Privátbankár.hu | 2023. január 20. 10:06
A Gránit Bank többségi részesedést szerez a Diófa Alapkezelő Zrt.-ben, és tovább bővíti a szolgáltatási palettáját a befektetési szolgáltatások, a portfólió- és vagyonkezelés tekintetében a lakossági, a vállalati, valamint az intézményi ügyfelei számára. A tranzakció megvalósításához szükséges engedélyt a Magyar Nemzeti Bank megadta.
Pénzügyi szektor A készpénzfelvételi illeték növelését és az elektronikus átutalások ingyenessé tételét javasolja a Bankszövetség elnöke
Privátbankár.hu | 2023. január 19. 13:38
A bankszektorra 2022-ben 500 milliárd forint pluszterhet raktak az állami intézkedések, az extraprofitadó és a kamatstop, ezért azokból Jelasity Radován szerint azokból mielőbb ki kell lépni.
Pénzügyi szektor Betéti kamatok: csak kevés bank követte az MNB-t
Privátbankár.hu | 2023. január 16. 08:14
Meglepően kevés, mindössze 4 bank követte a bő egy éven át tartó jegybanki alapkamat-emelkedést a lekötöttbetét-kamataiban. Közülük most a MagNet Bank lépett be a két számjegyű betétkamatot kínáló bankok körébe.
Pénzügyi szektor Nem gondolná, mit kezdenek a feleslegessé vált horvát kunával
Privátbankár.hu | 2023. január 15. 13:23
Horvátország január elsején csatlakozott az euróövezethez, és miután lejárt a kéthetes átmeneti időszak, vasárnaptól már csak euróban lehet fizetni az országban – írta a Vecernji List című horvát napilap alapján az MTI.
Pénzügyi szektor Világbank: az elmúlt 30 év harmadik legnagyobb recessziója jöhet
Privátbankár.hu | 2023. január 10. 18:21
"Vészesen közel" kerülhet a világgazdaság a recesszióhoz 2023-ban, miután a világ vezető gazdaságai egyszerre szembesülnek a növekedés lassulásával - figyelmeztetett a Világbank kedden megjelent éves jelentésében. A washingtoni székhelyű fejlesztési bank a korábbi 3 százalékos globális növekedési előrejelzését 1,7 százalékra vágta vissza.
Pénzügyi szektor Felülvizsgálta 2025-ig szóló felügyeleti stratégiáját az MNB
Privátbankár.hu | 2023. január 10. 11:20
A jövőképben továbbra is a fejlődő, versenyző, egészséges pénzügyi szektor áll, másrészt a támogató, formáló, hatékonyan felügyelő MNB fejlődése érdekében tűz ki feladatokat.
Pénzügyi szektor Három biztosítást is bevállalnak a diplomások
Privátbankár.hu | 2023. január 10. 10:50
Főleg ingatlan és gépjármű a célpont.
Pénzügyi szektor Budapesten egy kis lakásnak csak ötödére elég a Babaváró
Privátbankár.hu | 2023. január 10. 09:50
De van olyan város, ahol sokkal több is kitelik belőle.
Pénzügyi szektor Hiába hosszabbították meg a Babváró hitelt, visszaesés jöhet
Privátbankár.hu | 2023. január 6. 10:12
Bár a Babaváró hitelek folyósítása az új évben is folytatódik, ám 2023 több szempontból fordulatot hoz a kölcsönnél. A rendkívül népszerű konstrukció sorsával kapcsolatos bizonytalanság az elmúlt év végén jelentős rohamot hozott, így idén év elején emiatt, és a közigazgatási szünet miatt is visszaesés várható, melyet a lakáspiac szűkülése tovább erősíthet. Mindeközben sokan éppen az idén kezdik meg a három éve felvett hitelük törlesztését.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG