<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p
Bár több, mint ötödével esett egy év alatt a lakossági lekötött betét állomány, a pénzintézetek nem szomorúak: értékelésük szerint ez az összeg - például befektetési alapokban - ott maradt náluk. Bár a jegybanki kamatcsökkenés miatt rövid távra a betétekre rakódó terhek okán nehéz jó hozamot hozni, az ügyfelek mégis ezeket a futamidőket preferálják.

A jegybanki statisztikák szerint 2013. január végéhez képest idén az első hónap végén 272,8 milliárd forinttal, 27,1 százalékkal csökkent a pénzintézetekben lakossági lekötött betétek állománya. Egy másik adat arra is rávilágít, hogy az emberek a rendkívül alacsony kamatok mellett – amit a kamatadó mellett immár eho is súlíyt – nem igazán akarják lekötni pénzüket. Aki nem keres más befektetési formát, az bizony a mostani kamatszintek mellett nem igazán vesződik a lekötéssel – ennek köszönhetően a látra szóló lakossági betétállomány a januárt megelőző 12 hónap alatt 21,6 százalékkal 1669,3 milliárd forintról 2029,6 milliárd forintra emelkedett – azaz jóval nagyobb mértékben, mint a betétekből távozó összeg. A jegybanki adatokra rímel a Magnet Bank adatsora: az elmúlt fél évben 5 százalékkal csökkent a forint betéti állomány a banknál, miközben a forint folyószámla állomány 40 százalékkal nőtt. A betétekben elhelyezett összegek növekedéséről egyedül a K&H adott hírt.

A tendenciákról szólva Tóth Henrik, az MKB Bank stratégia és üzletpolitika szakterületének főosztályvezető-helyettese a Privátbankárnak arról beszélt, hogy a magasabb fix vagy remélt magas hozamok a megtakarításokkal rendelkező ügyfeleket a befektetéseik átstrukturálására késztették. A banknál a lakossági betétállomány csökkenését az MKB kötvénybe történő intenzív befektetés, valamint az MKB befektetési alapok jegyeinek vásárlása indukálta. Persze – ismerte el a szakértő – az is közrejátszik a mostani helyzetben, hogy a bankoknak bőséges a forintlikviditása, amely nem indukál újabb költséges nagy betéti kampányt a bankok, így az MKB részéről sem. A befektetési jegyek vásárlása mellett az állampapírok fokozott és államilag ösztönzött értékesítése is hozzájárult a betétek erodálódásához.

 

"Bankban marad" a megtakarítás?

Nem szomorkodnak az „eltűnt” betétek iránt más pénzintézeteknél sem. Az OTP-nél az ad okot az örömre, hogy a lakossági betét állomány az év első 9 hónapjában 10 százalék alatti mértékben csökkent, ami jóval kisebb a teljes hazai piacon tapasztalt csökkenésnél. (Az év végi adatokról a holnapi gyorsjelentés kapcsán kaphatunk információkat.) Ugyanakkor az OTP-nél is úgy látják: összességében nem csökkent a banknál lévő megtakarítási állomány, mivel – a megtakarítások átstrukturálódtak döntően befektetési alapokba. Így nyilatkoztak az UniCredit és a Budapest Bank szakértői is, míg az Ersténél mindehhez fontosnak tartották hozzátenni, hogy megnövekedett az érdeklődés a feltételhez kötött betéti termékek és a rendszeres megtakarítások iránt is, ahol leginkább a vésztartalékot képző ügyfelek és a megtakarítási piacra most belépők találhatóak. Az átstrukturálódás mértékéről adatokat is közlő CIB szerint a betétállomány eróziójával szemben a CIB befektetési alapokban lévő állomány százalékkal, a CIB kötvényekben tartott pénzek 30 százalékkal nőttek.

A megtakarítások szofisztikáltabb kezelését tapasztalták az FHB-nál. A megtakarításaikat átcsoportosítók a pénzpiaci, a rövid kötvényes és az abszolút hozamú termékek között (is) megosztják pénzüket, míg a betétek esetében korábban is tapasztalható volt, hogy a megtakarítás egy részét euró és dollár betétben helyezték el, s a magas kamatszintet hosszabb, betétnél éves (euró esetében akár másfél évesben is), kötvénynél pedig még hosszabb futamidejű termékben is elhelyezték – jelezték a banknál.

Bár bukunk vele, de a rövid betétet preferáljuk

Ami a szűken vett betéteket illeti, a hitelintézetek nem igazán tapasztalnak átstrukturálódást a lekötési határidők között - annak ellenére sem, hogy a csökkenő kamatkörnyezetben a rövid távú megtakarításokra fizetett kamat és az azokra rakodó terhek (kamatadó, eho, a kivét tranzakciós illetéke) okán ezeken a futamidőkön már rendkívül nehéz egyáltalán többletet hozni - 3 hónapos lekötésig ma már ritka, hogy a betétet feltörő ne kevesebb pénz kapjon kézhez, mint amit betett.  Ahogy arra a Budapest Banknál felhívták a figyelmet, alapvetően a megtakarítási formák között megy végbe átstrukturálódás, a betéteken belül ez kevésbé releváns. Ezzel függhet össze az is ugyanakkor, hogy csökkent azok aránya, akik korábban a magas kamatszint miatt akár három évre is szívesen kötötték le pénzüket fix kamattal – most ők alternatív befektetéseket keresnek. A hosszú távú lekötések terén legfeljebb az adóoptimalizálás jegyében a TBSZ számlákra kerülő hosszú betétek esetében érezhető halvány bővülés – tették hozzá az Ersténél.

A K&H adatai szerint a betétek terén nincs nagy változás: aki betétben tartja a pénzét, továbbra is a 2-3 hónapos időtávot preferálja. Ennek okát az Ersténél abban látják, hogy az elmúlt időben – a csökkenő kamatok miatt is – a rövidebb futamidejű betétek lettek kedvezőbben árazva a bankoknál, így az ügyfelek ezt a futamidőt választották leginkább.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Pénzügyi szektor Erősödött csütörtök estére a forint
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 11. 18:09
rősödött a forint csütörtök estére a reggeli szintekhez képest a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.
Pénzügyi szektor Már elérhető a Széchenyi Kártya Program MAX hitelei a Magyar Bankholding tagbankjainál
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 8. 13:37
Elindult a Széchenyi Kártya Program MAX, amely a hazai kkv-szektor versenyképességének elősegítését és tartós növekedési feltételeinek megteremtését célozza. Az MKB Bank és a Takarékbank, amely élen járt az eddigi Széchenyi Kártya Programok hitelkihelyezésében, az elsők között nyújtja az ügyfelek részére a megújult program konstrukcióit.
Pénzügyi szektor A cégbíróság is rábólintott a Magyar Bankholding két alapkezelő leányvállalatának egyesülésére
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 5. 15:26
Bejegyezte a Fővárosi Törvényszék Cégbírósága az MKB-Pannónia Alapkezelő beolvadását a Budapest Alapkezelőbe.
Pénzügyi szektor Újabb hitel fajtákból élhetnek túl a hazai kkv-k
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 1. 17:15
Itt az államilag támogatott Széchenyi Kártya Program MAX.
Pénzügyi szektor Mészáros Lőrinc bankja átvette a Sberbank hitelállományát
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 1. 13:18
Megtörtént a végelszámolás alatt álló Sberbank Magyarország Zrt. mintegy 330 milliárd forint értékű hitelportfóliójának átvétele az MKB Bank Nyrt. részéről. A tranzakciónak köszönhetően mintegy 35 000 lakossági és mintegy 3000 vállalati ügyféllel bővül az MKB  ügyfélköre.
Pénzügyi szektor Egymilliárd euró fölé nőtt az Erste nettó nyeresége
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 1. 10:51
918 millió euróról 1,14 milliárd euróra.
Pénzügyi szektor Ez lehet a segítség a futószalagon érkező kamatemelésekre
Privátbankár.hu | 2022. július 29. 11:10
Az egyre gyorsabban változó kamatkörnyezetben az ügyfelek számára komoly kedvezmény, összességében pedig versenyelőny lehet az, hogy már van bank, aki a bírálati időtől függően a hiteligény befogadásakor érvényes kamat mellett hajlandó folyósítani a lakáshitelt.
Pénzügyi szektor Még ismerkednek az emberek az okos ATM-ekkel
Privátbankár.hu | 2022. július 29. 10:23
Úgy tűnik, egyre többen ismerik fel, hogy az ATM-eket nem csupán pénzfelvételre lehet használni. Az automatákon keresztüli befizetési forgalom évről-évre növekszik, az elmúlt két évben átlagosan 35 százalékkal bővült.
Pénzügyi szektor Egyre többen költik kártyáról a fizetésüket
Privátbankár.hu | 2022. július 29. 09:53
Mérföldkövet ért el a K&H a fizetésüket bankszámlára kérő ügyfelek segítségével: a számuk jelenleg közel 520 ezernél tart - közölte a pénzintézet. Ezzel párhuzamosan az arányuk is növekedett, 2016-ban a lakossági bankolók 50 százaléka utaltatta a fizetését a bankszámlájára, míg idén már 67 százalékos volt az arány. Ők a bankkártyájukkal is egyre nagyobb összeget költenek a fizetésükből.
Pénzügyi szektor Kész átverés: Csányi Sándorral reklámozzák a kriptovalutás bizniszt
Privátbankár.hu | 2022. július 25. 12:03
Az utóbbi hónapokban egyre gyakoribb, hogy internetes csalók ismert emberek nevével és arcképével visszaélve, kitalált történetekkel csábítanak kriptovalutás befektetésekre.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG