TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Bár több, mint ötödével esett egy év alatt a lakossági lekötött betét állomány, a pénzintézetek nem szomorúak: értékelésük szerint ez az összeg - például befektetési alapokban - ott maradt náluk. Bár a jegybanki kamatcsökkenés miatt rövid távra a betétekre rakódó terhek okán nehéz jó hozamot hozni, az ügyfelek mégis ezeket a futamidőket preferálják.

A jegybanki statisztikák szerint 2013. január végéhez képest idén az első hónap végén 272,8 milliárd forinttal, 27,1 százalékkal csökkent a pénzintézetekben lakossági lekötött betétek állománya. Egy másik adat arra is rávilágít, hogy az emberek a rendkívül alacsony kamatok mellett – amit a kamatadó mellett immár eho is súlíyt – nem igazán akarják lekötni pénzüket. Aki nem keres más befektetési formát, az bizony a mostani kamatszintek mellett nem igazán vesződik a lekötéssel – ennek köszönhetően a látra szóló lakossági betétállomány a januárt megelőző 12 hónap alatt 21,6 százalékkal 1669,3 milliárd forintról 2029,6 milliárd forintra emelkedett – azaz jóval nagyobb mértékben, mint a betétekből távozó összeg. A jegybanki adatokra rímel a Magnet Bank adatsora: az elmúlt fél évben 5 százalékkal csökkent a forint betéti állomány a banknál, miközben a forint folyószámla állomány 40 százalékkal nőtt. A betétekben elhelyezett összegek növekedéséről egyedül a K&H adott hírt.

A tendenciákról szólva Tóth Henrik, az MKB Bank stratégia és üzletpolitika szakterületének főosztályvezető-helyettese a Privátbankárnak arról beszélt, hogy a magasabb fix vagy remélt magas hozamok a megtakarításokkal rendelkező ügyfeleket a befektetéseik átstrukturálására késztették. A banknál a lakossági betétállomány csökkenését az MKB kötvénybe történő intenzív befektetés, valamint az MKB befektetési alapok jegyeinek vásárlása indukálta. Persze – ismerte el a szakértő – az is közrejátszik a mostani helyzetben, hogy a bankoknak bőséges a forintlikviditása, amely nem indukál újabb költséges nagy betéti kampányt a bankok, így az MKB részéről sem. A befektetési jegyek vásárlása mellett az állampapírok fokozott és államilag ösztönzött értékesítése is hozzájárult a betétek erodálódásához.

 

"Bankban marad" a megtakarítás?

Nem szomorkodnak az „eltűnt” betétek iránt más pénzintézeteknél sem. Az OTP-nél az ad okot az örömre, hogy a lakossági betét állomány az év első 9 hónapjában 10 százalék alatti mértékben csökkent, ami jóval kisebb a teljes hazai piacon tapasztalt csökkenésnél. (Az év végi adatokról a holnapi gyorsjelentés kapcsán kaphatunk információkat.) Ugyanakkor az OTP-nél is úgy látják: összességében nem csökkent a banknál lévő megtakarítási állomány, mivel – a megtakarítások átstrukturálódtak döntően befektetési alapokba. Így nyilatkoztak az UniCredit és a Budapest Bank szakértői is, míg az Ersténél mindehhez fontosnak tartották hozzátenni, hogy megnövekedett az érdeklődés a feltételhez kötött betéti termékek és a rendszeres megtakarítások iránt is, ahol leginkább a vésztartalékot képző ügyfelek és a megtakarítási piacra most belépők találhatóak. Az átstrukturálódás mértékéről adatokat is közlő CIB szerint a betétállomány eróziójával szemben a CIB befektetési alapokban lévő állomány százalékkal, a CIB kötvényekben tartott pénzek 30 százalékkal nőttek.

A megtakarítások szofisztikáltabb kezelését tapasztalták az FHB-nál. A megtakarításaikat átcsoportosítók a pénzpiaci, a rövid kötvényes és az abszolút hozamú termékek között (is) megosztják pénzüket, míg a betétek esetében korábban is tapasztalható volt, hogy a megtakarítás egy részét euró és dollár betétben helyezték el, s a magas kamatszintet hosszabb, betétnél éves (euró esetében akár másfél évesben is), kötvénynél pedig még hosszabb futamidejű termékben is elhelyezték – jelezték a banknál.

Bár bukunk vele, de a rövid betétet preferáljuk

Ami a szűken vett betéteket illeti, a hitelintézetek nem igazán tapasztalnak átstrukturálódást a lekötési határidők között - annak ellenére sem, hogy a csökkenő kamatkörnyezetben a rövid távú megtakarításokra fizetett kamat és az azokra rakodó terhek (kamatadó, eho, a kivét tranzakciós illetéke) okán ezeken a futamidőkön már rendkívül nehéz egyáltalán többletet hozni - 3 hónapos lekötésig ma már ritka, hogy a betétet feltörő ne kevesebb pénz kapjon kézhez, mint amit betett.  Ahogy arra a Budapest Banknál felhívták a figyelmet, alapvetően a megtakarítási formák között megy végbe átstrukturálódás, a betéteken belül ez kevésbé releváns. Ezzel függhet össze az is ugyanakkor, hogy csökkent azok aránya, akik korábban a magas kamatszint miatt akár három évre is szívesen kötötték le pénzüket fix kamattal – most ők alternatív befektetéseket keresnek. A hosszú távú lekötések terén legfeljebb az adóoptimalizálás jegyében a TBSZ számlákra kerülő hosszú betétek esetében érezhető halvány bővülés – tették hozzá az Ersténél.

A K&H adatai szerint a betétek terén nincs nagy változás: aki betétben tartja a pénzét, továbbra is a 2-3 hónapos időtávot preferálja. Ennek okát az Ersténél abban látják, hogy az elmúlt időben – a csökkenő kamatok miatt is – a rövidebb futamidejű betétek lettek kedvezőbben árazva a bankoknál, így az ügyfelek ezt a futamidőt választották leginkább.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Pénzügyi szektor Automatikusan meghosszabbodik a hitelmoratórium
MTI | 2020. október 22. 09:59
A gyermeket váróknak viszont jelezniük kell a bank felé akaratukat.
Pénzügyi szektor Erre költi idei eredményét a Magyar Nemzeti Bank
Baka F. Zoltán | 2020. október 21. 18:24
Matolcsy György jegybankelnök felelt Szél Bernadett kérdéseire.
Pénzügyi szektor Ezen múlik az éves GDP-nek megfelelő pénzügyi termék árazása - hogy vizsgázott a rendszer?
Magyar Nemzeti Bank | 2020. október 21. 10:56
Az MNB kezdeményezésére 2016 májusában bevezetésre került a BUBOR esetében a kötelező érvényű jegyzési rendszer. Az új rendszer jelentősen növelte az éves magyar GDP-vel megegyező nagyságú pénzügyi termék árazásához használt BUBOR jegyzések információtartalmát és a hátteret biztosító bankközi piac forgalmát. A 2019-es évre elvégzett statisztikai elemzés alapján a BUBOR jegyzések továbbra is megbízhatók, az új információk gyorsan beépülnek a referenciakamatba, melyet a továbbra is aktív egyedi kamatjegyzők és azok eltérő jegyzési stratégiái biztosítanak. Az MNB a jegyzések folyamatos monitorozásával támogatja a rendszer stabil megbízható működését.
Pénzügyi szektor Tíz milliárdos hitellel segíti a NER balatoni megaprojektjét az orosz szuperbank
Privátbankár.hu | 2020. október 1. 15:49
A Nemzetközi Beruházási Bank (NBB) csaknem 10 milliárd forint (27 millió euró) összegű kölcsönt hagyott jóvá 18 éves futamidővel a szántódi Balaland családi üdülőhely és szabadidőközpont megépítéséhez - közölte a pénzintézet csütörtökön. A finanszírozásban a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) is részt vesz.
Pénzügyi szektor NER-es belügy lehet a Takarékbank legújabb tranzakciója
Csabai Károly | 2020. szeptember 27. 15:22
A Takarék Csoport által megvásárolni kívánt Duna Takarék Bank három fő tulajdonosa közül ugyanis Garancsi István és Hernádi Zsolt Mol-vezér felesége rendelkezik közel 20-20 százalékos részesedéssel - tudta meg laptársunk a győri székhelyű kis hitelintézet elnök-ügyvezetőjétől.
Pénzügyi szektor A nyugdíjasok netbankolni kezdtek, a lakosság pénzt váltani - mi lesz a magyar bankokkal?
Gáspár András | 2020. szeptember 24. 16:29
Sokkal jobb helyzetben érte a válság a bankszektort és a teljes magyar gazdaságot, mint 2008-ban, ezért annak hatásai sem lesznek annyira megrázóak a hazai bankvezérek szerint. A Közgazdász-vándorgyűlésen kiderült, hogy a lakosság meglepően jól állt át a digitális bankolásra, a hitelmoratóriumért egyelőre nincs tolongás, viszont a megtakarításoknál furcsa folyamatokat is látnak a bankvezérek. A fintechek után most a bigtechek fenyegetik a szektort, a felügyelet védelmében bíznak.
Pénzügyi szektor Megjött a Takarék Csoport étvágya, két újabb bankot is megvehet
Csabai Károly | 2020. szeptember 23. 06:00
A Duna Takarék Bank és a Polgári Bank megvásárlásáról már folynak a tárgyalások - értesültünk megbízható forrásból. Információnkat sem a Takarékbank, sem az egyik kiszemelt pénzintézet nem erősítette meg, de nem is cáfolta, érdeklődésünkre egységesen annyit közöltek, most mással vannak elfoglalva.
Pénzügyi szektor Óriásbank ilyet korábban soha nem tett
Privátbankár.hu / MTI | 2020. szeptember 11. 06:54
Jane Fraser személyében először neveztek ki női elnök-vezérigazgatót a Wall Street egyik nagy bankja, a Citigroup élére.
Pénzügyi szektor Hitelkartellen innen és túl: mi a végtörlesztési kartell-ügy és az ítélet üzenete 2020-ban?
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 9. 19:07
A Fővárosi Törvényszék 2020. júliusi ítéletével zárul, de aktualitásából továbbra sem veszít a lakosságot és a hazai bankszektort egyaránt súlyosan érintő, 2011-ben indult hitelkartell-ügy. Mit üzen az ítélet, milyen „tanulságok” szűrhetőek le az ügyből? Egyáltalán változott-e a helyzet a kilenc évvel ezelőtti devizahitel-végtörlesztések óta akár a jogalkotás, bankszektor és lakossági hitelfelvevők vonatkozásában? A 2009. évi gazdasági válság-okozta árfolyamváltozások miatt kezelhetetlenné váló devizahitelek végtörlesztése kapcsán 2011-ben, magyar versenyhivatal eljárásával indult ügy áttekintése ezeket a kérdéseket vizsgálja.
Pénzügyi szektor Fontos a fenntartható fejlődés - lépett a jegybank
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 9. 10:21
Az MNB Zöld Programja keretében szakmai és civil szervezetekkel együttműködve törekszik a magyarországi zöld gazdaság finanszírozásának elősegítésére, a klímaváltozáshoz és más környezeti problémához köthető kockázatok csökkentésére.
hírlevél