5p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A hét végi önkormányzati választások után nem kell majd rohamtempóban átmeneti banki finanszírozást keresni a frissen felálló helyhatóságoknak - az adósságkonszolidáció miatt stabil a gazdálkodásuk. Számlaszolgáltatásokban és likviditáskezelésben a bankoknál nincs jobb ajánlat.

A hét végén immár hetedik alkalommal kerül sor önkormányzati választásokra Magyarországon. Korábban, az önkormányzati választások évében komoly gondot okozott, hogy az új testületek az átállás miatt csak megkésve tudtak a költségvetések elkészítéséhez kezdeni, s emiatt komoly igény mutatkozott áthidaló banki megoldásokra. Az idén ugyanakkor más a helyzet. Az adósságkonszolidációról szóló új törvényi szabályozás alapvetően szabta át az önkormányzatok gazdálkodási kereteit - számottevően előnyösebb helyzetbe hozta a helyhatóságokat – vélekedik Bauer Patrik, az Erste Bank önkormányzati ügyfélkiszolgálási osztályának vezetője. A szakember szerint ugyanakkor a változások azonban egy dolgot nem érintettek: a bevételek és a kiadások keletkezésének eltérő üteme egy adott költségvetési éven belül ugyanúgy megmaradt. A fentiek miatt szerinte továbbra is igény van és lesz is a likviditási és áthidaló finanszírozási megoldásokra.

A Kincstári számlavezetés nem vetélytársAnnak ellenére, hogy évek óta adott a lehetőség, hogy az önkormányzatok a Magyar Államkincstárt válasszák számlavezetőként, az OTP információi szerint a piaci viszonyok között talán néhány önkormányzat élt csak ezzel a lehetőséggel. A Raiffeisennél mindehhez azt tették hozzá, hogy az államkincstár nem folytat akvizíciót és híreik szerint a kincstári számlavezetése drágább, mint a kereskedelmi bankoké. Finanszírozási szolgáltatásokat pedig jelenleg csak a kereskedelmi bankok nyújtanak az önkormányzatoknak – tették mindehhez hozzá az OTP-nél. A K&H intézményi banki igazgatóságának vezetője szerint a Magyar Államkincstárnak nagyon fontos szerepe van abban, hogy a Kormány és a helyi önkormányzatok közötti finanszírozási kapcsolat gördülékeny legyen. Pozvai Ferenc szerint a Kincstár azonban a klasszikus bankári feladatok ellátásához nem rendelkezik a kellő infrastruktúrával. Ennek megfelelően a Kincstárt inkább természetes partnernek, mint konkurens piaci szereplőnek tekinti a szakember.

Most nincs kényes likviditási helyzet

Az önkormányzatok gazdálkodásában általánosságban nézve jelenleg nincsenek nehezen megoldható likviditási problémák, de az egyes – főleg kisebb – önkormányzatok szintjén azért adódhatnak gondok – nyilatkozták a Privátbankár.hu-nak az OTP szakértői, akik szerint ezek az átmeneti likviditási kérdések megoldhatók banki hitelekkel, mert a likvid hitelezéshez továbbra sem kell az amúgy az eladósodást megelőzni hívatott egyedi kormányengedély. Banki oldalról akár az ilyen áthidaló jellegű, akár a hosszabb távú beruházási hitelek nyújtására is van nyitottság, miután az adósságkonszolidációval jelentősen javult az önkormányzatok hitelképessége – mondták el a banknál.

A banki hiteligények minimálisra csökkentek ebben az évben – tették mindehhez hozzá a Raiffeisennél, ahol úgy vélekednek, hogy a konszolidáció miatt felszabadult jelentősebb pénzeszközöknek köszönhetően – amelyeket korábban törlesztésre, vagy kamatfizetésre beterveztek 2014-re az önkormányzatok – most igazából likviditási hitelekre sincs szüksége a helyhatóságoknak. Pozvai Ferenc, a K&H Bank Intézményi banki igazgatóságának vezetője sem számít mostanság tömegesen áthidaló banki megoldások szükségességre. Álláspontja szerint sokkal inkább az induló ciklus teljes egészének pénzügyi, finanszírozási megoldásainak kidolgozása kerül előtérbe.

Nem lesznek tenderek

A korábbi időszakban sokszor választások után futottak fel a számlavezetési- és hiteltenderek, bár – miként az Ersténél felhívták a figyelmet erre – ezekre döntően még akkoriban került sor, amikor az önkormányzati ügyfelek egy évben csak egyszer tudtak számlavezető pénzintézetet váltani. Az ezt követő időszakban a tenderek már időben nem voltak ennyire koncentráltak és ezek eloszlását sokkal inkább egyéb tényezők határozzák meg. A fentiek okán például az OTP-nél nem is számítanak tömeges pályáztatásokra a választások utáni időszakban, míg a CIB-nél kalkulálnak ezzel. Ugyanakkor a Raiffeisennél arra hívták fel a figyelmet, hogy az önkormányzatok - miután az állam "megszabadította " őket adósságaiktól - keresett ügyfelek lettek azon bankok körében is, akik korábban nem jeleskedtek ezen a területen. Épp ezért a Raiffeisennél úgy tartják, lesznek bizonyos mozgások, de inkább a kisebb települések esetében.

Milyen szolgáltatások kelendőek?

A bankok szerint az önkormányzatoknak a banki szolgáltatásokból leginkább a számlavezetési szolgáltatások igénybevétele lesz szükségük – ez már csak jogszabályi kötelezettség miatt is folyamatos elvárás. Az, hogy a hitelezésben a választásokat követő új időszámításban milyen szintű lehet majd az érdeklődés, ma még kevésbé jósolható. Az Ersténél és a Raiffeisennél emellett a befektetésekkel kapcsolatos igények megoldását, megfelelő ajánlatok kidolgozását is fontosnak tartják. A hitelezés terén a Raiffeisen szerint az önkormányzati tulajdonú cégek projektfinanszírozás igényeinek kielégítése lehet napirenden.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Elkerekedik a szeme, ha meglátja, mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 07:25
Minimálisan gyengült a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben péntek reggel a csütörtök kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
Pénzügyi szektor Az MNB szigorú szemével ráncba szedte a gyorskölcsönzőket
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:44
Hatékony, „puha" eszközök bevetésével az MNB két gyorskölcsönző intézmény több, aggályosnak ítélt általános szerződési feltételeit módosíttatta.
Pénzügyi szektor Hoppon maradnak Mészáros Lőrinc bankjának befektetői
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 12:57
Nem fizet osztalékot az MBH Jelzálogbank. De ez nem feltétlenül rossz hír.
Pénzügyi szektor Erste-ügyfél? Akkor figyeljen, fontos bejelentést tett a bankja
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 12:06
Megszűnik az Azonnali Könnyített Törlesztés szolgáltatás.
Pénzügyi szektor Amundi-közgyűlések futószalagon
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 16:12
Tavaly több mint 10 ezer részvényesi közgyűlésen szavazott az Amundi vagyonkezelő.
Pénzügyi szektor Az MNB elmagyarázta, hogy mi történik az inflációval
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 11:45
Az infláció és a maginfláció is a jegybank márciusi Inflációs jelentése előrejelzési sávjának közepén alakult - állapította meg a Magyar Nemzeti Bank márciusi inflációs adatokhoz fűzött elemzése.
Pénzügyi szektor MNB: Fokozott befektetői kockázattal járhatnak a kriptoeszközök
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 09:58
A jegybank felkészül a kriptopiaci szereplők felügyelésére.
Pénzügyi szektor Csütörtökön talán valami csodára készül a forint
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 07:18
Erősödött kissé a forint csütörtök reggelre a főbb devizákkal szemben az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Pénzügyi szektor Nem „gyengeelméjűek" az elemzők – tudhattuk meg a Klasszis Klubban
Bózsó Péter | 2024. április 10. 15:01
Szabó Balázs, a Hold Alapkezelő vezérigazgatója - többek között - az extremitásokról is beszélt a Klasszis Klub Befektetői Univerzum című rendezvényén.
Pénzügyi szektor Hogyan lehet megvédeni a családi vagyont? Ezt is körbejártuk a Klasszis Klubban
Bózsó Péter | 2024. április 8. 15:09
A családi vagyontervezés és -védelem állt a legutóbbi Klasszis Klub Live! második panelbeszélgetésének fókuszában, amely során főszerkesztőnk, Csabai Károly PIllár Zsolttal, az Equilor Alapkezelő Zrt. vezérigazgatójával, Varga Szabolccsal, a Bank Gutmann magyarországi vezetőjével és Magyar Csabával, a Cyrstal Worldwide Zrt. vezérigazgatójával cserélt eszmét.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG