<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p
Jó hír, hogy nőhet a lakossági hitelezés, a vállalati hitelezés azonban várhatóan nem bővül.

A Magyar Bankszövetség elnöke lehetőséget lát arra, hogy 2016-ban a lakossági hitelállomány növekedjék, ugyanakkor a vállalati hitelezésnél már azt is eredménynek tartaná, ha az az idei szinten maradna.

Patai Mihály. MTI Fotó: Bruzák Noémi

Patai Mihály elmondta: napjainkban a magyarországi vállalati szektor hiteleinek csak 40 százalékát nyújtják a hazai hitelintézetek, a hitelek 25 százalékát nyugat-európai bankok adják, a vállalatok fejlesztéseik, beruházásaik 35 százalékát saját pénzügyi forrásaikból oldják meg.

Kovács Levente, a szövetség főtitkára szerint a bankszövetség elkötelezett abban, hogy a jelzáloghitelezés keretrendszerének visszaállítását követően szigorítsák az adósok fizetési fegyelmét.

Rengeteg a vitás pont

Patai Mihály úgy értékelte, hogy mind a kormánnyal, mind a Magyar Nemzeti Bankkal folyamatosan tudtak konzultálni az egyes kérdésekben, voltak persze olyan ügyek is, amelyekben nagyon nem tudtak egyetérteni. Ilyen kérdésnek nevezte a Quaestor-törvényt az elnök, de szerinte a végére ez a véleményeltérés is kisimul az új törvényjavaslatban. 

Patai Mihály hozzátette: a tényleges megállapodásról nem beszélhet, de annak alapelve: amióta létezik a modern bankrendszer, mindig elkülönül a betét és a befektetés biztosítása. 

A betéteknél a szabályozás a biztonságosságot akarja megteremteni, ezért ad egy bizonyos szintig 100 százalékos védelmet. A befektetések biztosításakor ugyanakkor fontos elem az, hogy a befektetőnek önrésze van, és fontos annak a mértéke is, amivel a nagyobb hozamért a nagyobb kockázatvállalást mutatják ki. Hasonlóan alapelv az is, hogy befektetésvédelem csak a tőkére áll fenn, hiszen csalás esetén a hozam csalásból, azaz más befektetők átveréséből keletkezik.

Idei mérleg

Idén 600 konzultáció, egyeztetés zajlott a bankszövetségben, a szervezet konszenzusra törekszik az egyes kérdésekben. Példaként említette, hogy a folyamatos párbeszéd során sikerült megállapodni a Nemzeti Eszközkezelő mandátumának kiterjesztéséről, a csődtörvényről és a fair banki szabályozásról. Az Országos Betétbiztosítási Alap feltöltésével kapcsolatban is voltak egyeztetések, s a Quaestor törvény mostani megoldása is konszenzusos megoldás lesz. 

Ez lesz a bankadóval

A bankadó-csökkentésről is folyamatosak az egyeztetések, kedden is tárgyaltak a nemzetgazdasági miniszterrel, hétfőn pedig a jegybank munkatársaival egyeztettek a bankszövetség képviselői. Patai Mihály egy kérdésre elismerte: hiába kötöttek egyezséget a bankok, a kormány és a jegybank a bankadóról, az Európai Bizottság a bankadóról múlt héten elfogadott javaslattal kapcsolatban is ellenvéleményt fogalmazott meg.

Patai Mihály szólt arról, hogy a lakossági hitelezés terén a devizahitelek elszámolása és a forintosítás a kétszintű bankrendszer fennállása óta példátlan szervezési, logisztikai és informatikai feladatot jelentett a hitelintézeteknek. A bankok 3 milliárd euró veszteséget szenvedtek el tavaly az elszámoláson, idén a technikai lebonyolítás állította példátlan feladat elé a bankokat. Rámutatott: az ügyfél-reklamációk számából arra lehet következtetni, hogy most jól sikerült megoldani a feladatot, kiemelve, hogy a lépéssel eltűnt az árfolyamkockázat a lakossági bankolásból. 

Új korszak köszönt be

Patai Mihály szerint a világ, benne Európa bankszektora új korszak előtt áll, a digitális bankolás időszaka jön, a magyar bankrendszer tagjai az elmúlt időszakban hatalmas informatikai fejlesztéseket hajtottak végre ennek érdekében. Mint mondta, az új, fair banki szabályozásnak leginkább a digitális bankolás eszközrendszerével lehet majd megfelelni.

Patai Mihály rámutatott: már több éve zsugorodik a vállalati hitelállomány és helyesnek nevezte, hogy a kormány és az MNB ezt a trendet meg akarja fordítani. A magyar gazdaság ugyanakkor struktúraváltásban van, amikor nem lehet gyors változást elérni. A magyar történet nem egyedi, Európában közel két tucat országban tapasztalható, hogy a gazdasági növekedés ellenére a hitelállományok csökkennek. 

Patai Mihály hozzátette: nem lehet majd újra évente 200 ezer új autót eladni és 50 ezer új lakást építeni - várhatóan beállunk az új lakások évi 8-10 ezres átlagára, ezt kell majd finanszírozni, ami kisebb hitelnövekedéssel jár együtt.

Súlyos bizalmi válság

Kovács Levente, a bankszövetség főtitkára szerint az európai bankszektor az egyik legfájdalmasabb bizalmi válságot élte át. A főtitkár emlékeztetett arra: a Nemzeti Eszközkezelő esetében is lassú volt az indulás, ez a magáncsőd esetében is érthető, időarányosan egyébként a magáncsőd jobban teljesít, mint az eszközkezelő, a magáncsőd intézménye esetében már 170 szerződést kötöttek. 

Kovács Levente jelezte: a bankrendszer elszámolt, ezt követően jogos, hogy az ügyfelek is jogkövetőbbek legyenek. A bankszövetség mindent meg fog tenni azért, hogy a jelzálog biztosítéki keretrendszer újra működőképes legyen - emelte ki a főtitkár. Hozzátette: a nemfizető adósok állományának komolyan csökkennie kell a normális banküzemi működés érdekében.

Kiemelte: nem a téli kilakoltatási moratórium ellen ágálnak a bankok, sőt, annak kiterjesztését ők is kezdeményezték, de a jogos követelések év közbeni érvényesíthetőségét meg kell teremteni.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Pénzügyi szektor Miért nem jelenti az FTX-botrány a kriptovaluták végét? A hét videója
Eidenpenz József - Izsó Márton Artúr | 2022. december 2. 19:29
A sorozatos idei botrányok után sokan megint a kriptovaluták végnapjait jósolják, pedig volt már hasonlóan rossz éve a piacnak. Valójában a szektor problémái egyrészt nem is kriptovaluta-specifikusak, a hagyományos pénzügyi világnak is megvoltak a hasonló botrányai korábban. Másrészt pedig szabályozással és önkorrekcióval egyaránt ki lehet jutni ebből a gödörből.
Pénzügyi szektor Növekedés és stabil pénzügyi eredmények az MKB Csoportnál
Privátbankár.hu | 2022. november 29. 15:56
2022 harmadik negyedévében növelte betét- és hitelállományát az MKB Bank Nyrt. és mérlegfőösszege megközelítette a 11 ezer milliárd forintot. A bankcsoport 2022 első három negyedévében mintegy 150 milliárd forint egyedi tételektől megtisztított, adózott nyereséget termelt, mely tükrözi a Budapest Bank és az MKB Bank tavaszi egyesüléséből fakadó szinergiahatásokat, valamint a szigorú költséggazdálkodást is.
Pénzügyi szektor Négy napig nem nyit ki az egyik hazai nagybank
Privátbankár.hu | 2022. november 28. 06:12
Az Erste Bank Hungary bankszünnapot tart négy napon át, 2022. december 1. 22 óra és december 4. 24.00 óra között, mivel változások lesznek a szolgáltatásaiban - közölte a pénzintézet a honlapján.
Pénzügyi szektor Vidám napot zárt a forint
Privátbankár.hu | 2022. november 22. 19:26
A forint egy erősödő euróval szemben is jó napot zár, mert a jegybanki kamatdöntés és az energiaellátási zavarok sem rángatták meg.
Pénzügyi szektor A fiatalok harmada szívesen váltana zöld pénzügyi megoldásokra
Privátbankár.hu | 2022. november 22. 11:59
A Magyar Bankholding készíttetett felmérést ebben a témában.
Pénzügyi szektor Az állam is besegített a lízingpiacnak
Privátbankár.hu | 2022. november 21. 12:59
A változó külső körülmények között is lendületben van a CIB Lízing: minden kulcsterületen jelentősen növelte kihelyezéseit a harmadik negyedévben, miközben a piaci részesedése is emelkedett. A növekedésben meghatározó szerep jutott a támogatott konstrukcióknak is.
Pénzügyi szektor Most jöhet jól a jelzáloghitel
Privátbankár.hu | 2022. november 19. 09:53
Bár a kamatkörnyezet emelkedése ellenére a bankok sokszor a piaci helyzethez képest visszafogottabban emelik a kamatokat a hitelesekért folytatott versenyben, a hitelekért többet kell fizetni, mint mondjuk egy évvel ezelőtt. Igaz ez a fogyasztási hitelekre, köztük a személyi kölcsönökre is. Ezek azonban akár egy olcsóbb konstrukcióval, a szabad felhasználású jelzáloghitellel is helyettesíthetőek - derül ki a money.hu összeállításából. 
Pénzügyi szektor Bankválság jöhet Lengyelországban
Tiszóczi Roland | 2022. november 17. 19:09
Lengyelországban tovább ketyeg a 2008-as pénzügyi válság előtti svájcifrank-alapú jelzáloghitelek bombája, miután ott nem történt olyan hazai devizába való átváltási program, mint 2014-ben Magyarországon. Egy nagy lengyel bankot már ki kellett menteni, de az energiaválsággal és a geopolitikai helyzettel párosulva katasztrofális bankválság jöhet, akár öt lengyel nagybank is bedőlhet.
Pénzügyi szektor Kate 30 műveletet tud, beszél magyarul - színre lép a mesterséges intelligencia
Privátbankár.hu | 2022. november 17. 16:33
Határtalan lehetőségek rejlenek a mesterséges intelligenciában, amely még csak most kezdi meg igazi karrierjét – jelentette ki Németh Balázs, a K&H Csoport innovációs vezetője a „bevezetés a digitális asszisztencia világába” online eseményen. A beszélgetés középpontjában a K&H november elején bemutatott, mesterséges intelligencián alapuló személyes digitális asszisztense, Kate állt.
Pénzügyi szektor Eltűntek a 9 százalék alatti lakáshitelek
Privátbankár.hu | 2022. november 16. 10:33
Újabb nagybankok emelték meg jelentősen jelzáloghiteleik kamatát, ezzel az elmúlt egy hónapban már valamennyi pénzintézet drágított a lakáskölcsönein. Végleg eltűntek a 9 százalék alatti THM-ek, és egyre több bank ajánlata kezdődik tízessel - derül ki a Bank360.hu összefoglalójából.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG