TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Komoly munka vár a magyar bankokra az azonnali fizetési rendszerek bevezetése miatt, a jegybank szoros határidőt tűzött ki - de a valós idejű fizetés nem csak egy kötelezettség, hanem komoly üzleti lehetőségeket is rejt a bankok számára. Domenico Scaffidi, az ACI International tanácsadója a Privátbankár.hu Fintech Innovation 2017 konferenciáján tartott előadást, cikkében a rendezvény tapasztalatait összegzi.
Domenico Scaffidi, az ACI Inernational tanácsadója a Privátbankár.hu Fintech Innovation 2017 konferenciáján.

Alig, hogy véget ért a Fintech Innovation 2017 konferencia, én már egy Londonba tartó járaton ülök, miközben cikáznak a gondolatok fejemben a rengeteg érdekfeszítő beszélgetés után. Temérdek kulcsfontosságú üzenet hangzott el, amelyeket érdemes alaposan átgondolnom és megértenem azt, hogyan befolyásolják majd az azonnali fizetési rendszereket és a fizetéssel foglalkozó közösség egészét.

Szinte vibrált a levegő az egész konferencia alatt: soha nem volt még ilyen nagyszerű kávészünetem és ebédem, ahol a bankok, pénzügyi szolgáltatók és szabályozók együtt, közösen akartak még mélyebbre ásni azokon a főbb üzeneteken keresztül, amelyekkel folyamatosan szembe találták magukat a nap folyamán bemutatott prezentációk során.

Számomra az esemény legnagyobb tanulsága az volt, hogy továbbra is szükség van az azonnali fizetési rendszerek üzleti felhasználhatóságának tisztázására.  Látom, hogy még hosszú és komoly út áll előttünk. Elhivatott munkára van szükség, ahol minden résztvevőnek közösen kell dolgoznia a magyar azonnali fizetési projekt sikerein. Legalábbis ez derült ki két kérdésből, amelyet az egyik legfontosabb közép-kelet-európai bank kulcspozícióban lévő munkatársa nyíltan, köntörfalazás nélkül tett fel nekem: „Dome, hamarosan indulunk a saját azonnali fizetési rendszerünkkel, csak azért, mert a jegybank így döntött. De továbbra sem látjuk az üzleti lehetőséget benne. Hol van az új szolgáltatás felhasználhatósága? Biztos, hogy az ügyfeleinket is érdekli ez az egész?”

Sokkal jobban aggasztott a második kérdés, mivel ezek szerint a bankok elfelejtik a projekt egy fontos tényezőjét (de szerencsére úgy tűnt, hogy ez egy igen elszigetelt eset volt), sőt, volt olyan, aki egy belső fejlesztésű rendszer esetét kiáltotta ki a legjobb azonnali fizetési megoldásnak. Ugyanakkor nincsenek kétségeim, hogy melyik út lehet az egyetlen, ami célra vezet.

Az persze egyértelmű, hogy amikor a banki IT-rendszer megújítása kerül szóba, senkinek sincs nagyobb rálátása, mint azoknak, akik ezen a részlegen végeznek el feladatokat, és nincs más, aki náluk jobban tudná integrálni az új IT megoldásokat. Azt azonban nem szabad elfelejtenünk, hogy az azonnali fizetés nem csak egy technológiai kihívás, hanem egy olyan projekt, ami új üzleti és szervezeti modellt kíván magának, amelyek megfelelnek a piaci elvárásoknak. Az IT fejlesztésnek úgy kell megtörténnie, hogy kiszolgálja ezt az új, dinamikus üzleti modellt.

23 éve dolgozom a bankszektorban, többi között a nemzetközi fizetési megoldások igazgatójaként is töltöttem be pozíciót az egyik legfontosabb uniós csoportban. Tisztában vagyok vele, hogy a bankok a saját technológiai megoldásaik fejlesztését fontosabbnak tartják és nem veszik figyelembe az összes tényezőt, amelyekre viszont szükség van, ha a fizetési módok új evolúcióját akarják elhozni, és nem akarnak elbukni már egyből a kapuban. Hogy egy példát említsek, 40 bank vett részt az EBA RT1 azonnali fizetési rendszer kialakításában, közülük pedig 15 szinte azonnal hátat is fordított a projektnek és elhalasztotta a rendszer élesítését. Elkerülhetetlen és fontos megértenünk, hogy miért érezték szükségesnek az időkérést ezek a pénzintézetek. A válasz nagyon egyszerű: részlegesen vagy teljesen alulértékelték a készpénz és likviditási kihívásokat és figyelmen kívül hagyták azt a tényt, hogy az azonnali fizetés nem csak egy új fizetési mód, hanem – ahogy azt fentebb írtam – egy új szervezeti modell is, amelynek úgy kell fejlődnie, ahogy a bank is fejlődik.

Az ACI-nál rengeteg időt és energiát áldozunk a közvélemény-kutatásokra, amelyek célja, hogy jobban megértsük az azonnali fizetési rendszerekkel szemben támasztott felhasználói, kis- és középvállalati és nagyvállalati igényeket. Az eredmények igen sokat elárulnak nemzetközi szinten: Európa lakossága például kész a bankváltásra, ha a meglévő pénzintézete nem kínál azonnali fizetési szolgáltatást.

Konkrétan a magyar fogyasztók 69 százaléka lecserélné a bankját a valós idejű fizetésért. *

Az ACI elkötelezett abban, hogy a valódi üzleti felhasználást elősegítő adatok elemzésével és megosztásával segítse a partnereit és ügyfeleit. Mindig érdekes látni a bankon belüli üzleti szakértők reakcióit: először nem foglalkoznak velünk, aztán pánikba esnek, majd, a sokkot követően örülnek, hogy van velük valaki, aki a megfelelő szakértelemmel és tapasztalattal segíti őket abban, hogy lássák a „teljes képet”. Az ACI végtére is nem csak a megoldásokat szállítja. Az csak később jön, mi mindenek előtt abban vagyunk érdekeltek, hogy az ügyfeleink sikereit biztosíthassuk.

A konferencia egyik legfontosabb üzenetét a Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkára, Balogh László mondta ki: „a bankoknak áldozniuk kell a technológiára és az innovatív szolgáltatásokra, hogy megfeleljenek a fogyasztói elvárásoknak, de természetesen csak úgy, hogy eleget tesznek az új adatvédelmi és pénzmosás elleni szabályzatoknak is. Mindezek költséghatékonyabbá teszik a bankokat, de ebből részesülnie kell a szolgáltatónak és a fogyasztónak is.”

Remélem, hogy a Fintech Innovation konferencia után a bankok ráébrednek arra, hogy a valós idejű fizetés nem csak egy IT-befektetés. Magyarországon több fizetési szolgáltató is proaktív szerepet vállal és bármikor kész versenyképes szolgáltatások nyújtására. Ami hajtja őket, hogy még korán, az elsők indulók között csapjanak le az ügyfelekre, akiket tradicionális magyar bankok nem tudnak kiszolgálni. Hasonló stratégia alakult ki azokban az országokban, ahol az azonnali fizetés már stabilan működik.

A fogyasztói elvárások ismerete, a gyors, specifikus ügyféligényre szabott szolgáltatások gyors bevezetését segítő dinamikus megoldások (például a nyílt API-os megközelítés) nélkül a bankok csak nagyon nehezen élhetnek túl. Az alapján, amit az eseményen láttam, a vesztesek listája nagyon hosszú lehet, A jó hír viszont az, hogy még nem késő a jó irányba fordulni, ha a bankok hajlandók most lépni.

Mindent összegezve a konferencia igazi lakmuszpapír volt az összes, a magyar azonnali fizetési projektben résztvevőnek. Biztos vagyok benne, hogy a bankok észreveszik a kínálkozó üzleti lehetőségeket és végül legyűrik a kihívásokat. A közös sikerért azonban együtt kell dolgoznunk. Én készen állok és kész vagyok a teljes együttműködésre. A kérdés csak az, hogy ti készen álltok-e?

*Az adatok - ha más forrás nincs jelölve - a YouGov Plc.-től származnak. A felmérés 1000 felnőtt megkérdezésével készült, a mintavétel ideje 2017. május 31. 2017. június 5. A felmérés online készült. A számokat súlyoztuk, a felmérés reprezentatív a felnőtt magyar lakosság körében.

Domenico Scaffidivel a konferencián interjút is készítettünk, itt nézheti meg >>

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Pénzügyi szektor Megtudtuk, ki lehet az MKB Bank új vezére
Csabai Károly | 2020. november 19. 06:04
Megbízható forrásból származó értesüléseink szerint a Mészáros Lőrinc fő tulajdonában lévő hitelintézet igazgatósága a múlt héten lemondott Balog Ádám utódjának Barna Zsoltot javasolja, aki júliusban állt fel az OTP Bank általános vezérigazgató-helyettesi székéből. Balog Mészáros másik érdekeltségénél, az Opus Global Nyrt.-nél fog a továbbiakban tevékenykedni – de meglehet, csak a 2022-es választásokig, egy újabb Fidesz-győzelem esetén ugyanis kormányzati megbízatás néz ki neki.
Pénzügyi szektor Világraszóló újdonság a magyar Erste Banktól
PR | 2020. november 18. 10:17
A hitelkártyák után immár a Mastercard-betéti kártyák tulajdonosai is igényelhetnek részletfizetést az Erste Banknál, a folyószámla-hitelkeretük terhére – a világon elsőként. A részletekről Annus Norbertet, az Erste Bank Kártya és Fogyasztási Hitelek Igazgatóság vezetőjét kérdeztük.
Pénzügyi szektor Lemondott az MKB Bank vezetője
Csabai Károly | 2020. november 13. 18:05
Balog Ádám már 2020. december 31-én távozna, ám ha addig nem találják meg az utódját, akkor legkésőbb 2021. március 1-jén.
Pénzügyi szektor Hogy élték meg a koronavírus-járványt eddig a biztosítók?
Privátbankár.hu | 2020. november 6. 15:45
A járvány minden biztosító számára rendkívüli helyzetet hozott, de a szektor így is viszonylag jól átvészelte az eddigi időszakot.
Pénzügyi szektor Egyelőre nem keresi a versenytárshoz távozott helyettese utódját Csányi Sándor
Csabai Károly | 2020. november 6. 15:02
Ezt közölték az OTP Bank illetékesei lapunk kérdésére. Az elnök-vezérigazgató július 20-án vette át általános helyettese, Barna Zsolt feladatait, miután ő aznap közös megegyezéssel távozott, s szeptember 1-jén a Takarékbank, az MKB és a Budapest Bank egyesülését előkészítő céghez csatlakozott, egy hete pedig annak igazgatóságának az elnöke.
Pénzügyi szektor Eddig jól jött ki a pandémiából a CIB Lízing
Csabai Károly | 2020. november 5. 18:11
Közel 1 százalékponttal sikerült növelnie a piaci részesedését. Igaz, úgy, hogy az a bizonyos torta kisebb, a cibesek a hazai lízingpiac 20 százalékos éves visszaesését prognosztizálják.
Pénzügyi szektor Már meg is vannak az új óriásbank első vezetői
Privátbankár.hu | 2020. november 5. 15:04
Elkezdte a felkészülést a Magyar Bankholding Zrt., hogy a három bank részvényapportja után levezényelje a Budapest Bank Csoport, az MKB Bank Nyrt. és a Takarék Csoport fúzióját, valamint, hogy csoportirányítási és prudenciális kontrollfunkciókat lásson el. A munkára a három bankcsoport szakemberei közül választották ki a bankholding vezetőinek első körét.
Pénzügyi szektor Okozhat-e fejfájást az ellen-OTP az OTP-nek?
Csabai Károly | 2020. november 4. 05:07
Erre a kérdésre végleges választ csak azt követően lehet adni, amikorra befejeződik a nagy, vélhetően több évig tartó projekt és a Takarékbank, az MKB Bank és a Budapest Bank egyesüléséből létrejön a nevet még nem kapott, de a szakberkekben nemes egyszerűséggel ellen-OTP-ként aposztrofált új hitelintézet. Folyamatosan kapunk azonban újabb és újabb információmorzsákat annak megjövendöléséhez, mi várhat ránk.
Pénzügyi szektor Lázár János szerint a közeljövőben csökkenthetik a dohányboltok számát
MTI | 2020. november 3. 08:56
Azt is mondja, hogy harminc év múlva alig lesz már dohányos ember az országban.
Pénzügyi szektor Közel 870 milliót ad a kormány a férfi vízilabda BL-főtábla három budapesti tornájára
Privátbankár.hu | 2020. november 3. 06:43
A BL-főtábla tornáira ad pénzt a kormány, az esemény helyszíne a Duna Aréna lesz.
Friss
hírlevél