1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A miniszterelnök szerint a gazdasági és pénzügyi törvénycsomagban szereplő bankadó három év múlva történő esetleges kivezetése nem jelenti azt, hogy Magyarországon nem lesz bankadó
A miniszterelnök szerint a gazdasági és pénzügyi törvénycsomagban szereplő bankadó három év múlva történő esetleges kivezetése nem jelenti azt, hogy Magyarországon nem lesz bankadó.

A kormány a későbbiekben megfontolja az amerikai típusú bankadó bevezetésének lehetőségét
- közölte Orbán Viktor az egyes gazdasági és pénzügyi tárgyú törvények megalkotásáról, illetve módosításáról szóló törvényjavaslat záróvitájában csütörtökön az Országgyűlésben.
   
Kiemelte: "most más típusú bankadónk van", amely idénre és a következő évre rögzített összeget ró a pénzügyi szférára, a 2012-es esztendőre pedig alkulehetőséget ad a szabályozás kivezetésére. Ez azonban nem jelenti azt, hogy Magyarországon három év múlva nem lesz bankadó; "az a kérdés, hogy milyen típusú bankadó lép a kétségkívül magas, agresszívnek minősíthető, a magyar gazdaság bajaihoz mért nagyságrendű jelenlegi helyébe" - mondta a kormányfő.  Rámutatott: ennek eldöntése előtt meg kell nézni, hogy milyen megoldások születnek addig Európában és az Egyesült Államokban.
   
A miniszterelnök Ertsey Katalin felszólalására reagált. Az LMP politikusa emlékeztetett: az amerikai elnök szerdán aláírta a Wall Street reformjáról és a fogyasztók védelméről szóló törvénycsomagot, Magyarországon azonban a bankok az ügyfeleikre terhelhetik a megemelkedett költségeiket és ezt szerinte meg is fogják tenni. Ertsey Katalin elmondta, hogy a kormány csak átmeneti időre vezeti be a bankadót, az extraprofit későbbi megadóztatásáról azonban nem döntött, így majd "visszaáll minden az eredeti kerékvágásba". "Tényleg ezt várják öntől a választói? Nem kellene inkább egy átfogó, komoly szabályozást alkotni, amely valódi felelősségre, köztehervállalásra kötelezi a pénzügyi szektort?" - tette fel a kérdést.
   
Orbán Viktor úgy felelt: ha a bankadót valóban olyan egyszerű lenne áthárítani az emberekre, a bankok nem mozgatnának meg "sziklanagyságú köveket" és nem elleneznék körömszakadtáig a különadó bevezetését.


Lehetetlen ránk hárítani a bankadót?

Erdei Tamás szerint a bankoknak, mint szükséges rosszat, tudomásul kell venniük a parlament azon döntését, hogy a nagyon magas bankadót 2010-ben be kell fizetniük, és ezután már a jövőre kell összpontosítaniuk.

A Magyar Bankszövetség elnöke az MTI-nek nyilatkozva csütörtökön, a törvény elfogadását követően elmondta: a bankok az előzetes tárgyalások során több alkalommal jelezték a kormánynak, hogy az ilyen mértékű bankadó bevezetése egyértelműen negatív hatással lesz a magyar gazdaságra, mert gyengítheti a bankok tőkehelyzetét, ezen keresztül visszavetheti hitelezési aktivitásukat, így a gazdaság élénkítése ellen hat. A kormány megértette a szektor érveit, de a 3,8 százalékos deficit tartása érdekében 2010-ben nem látott más eszközt, mint az extraadó bevezetését.
   
Erdei Tamás szerint ezt tudomásul kell venni, és most már a jövőre kell koncentrálni. A bankszövetség ezért hamarosan megkezdi a tárgyalásokat a kormánnyal arról, hogyan lehetne a negatív következményeket mérsékelni, az állammal közösen olyan gazdaságélénkítő, ösztönző programokat indítani, amelyek lehetővé teszik, hogy a bankok hitelezési aktivitásukat fenn tudják tartani. Erdei Tamás szerint "a történet nem a bankok nyereségességéről szól". A kormánynak be kell látnia, hogy a bankadó gazdaságra tett negatív hatásait feltétlenül csökkenteni kell ahhoz, hogy a gazdasági élénkülés beinduljon - mondta.
   
Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a Magyar Bankszövetség nagyon fontosnak tartja, hogy a különadó kivetése egyszeri, átmeneti intézkedés legyen. Ezért kezdeményezik a különadó 2011-es mértékének újragondolását, és legkésőbb 2012-ig a bankadó európai mértékének az elérését. Az európai átlag a jelenlegi magyar bankadónak körülbelül a tizede.
   
Erdei Tamás szerint 2011-ben lényegesen nagyobb mozgástere lesz a kormánynak, mint 2010-ben, mert a 2011-es költségvetést már ő állítja össze. Úgy vélekedett, jövőre más költségvetési eszközökkel - alapvetően a kiadások mérséklésével - kell csökkenteni a hiányt, és kivezetni a szektoradókat. Ezek egyszeri eszközként alkalmazhatók, de ha tartósan benne maradnak a magyar gazdaságban, a pénzügyi rendszer versenyképessége óriási csorbát szenved, aktivitása jelentős mértékben csökken Magyarországon, aminek negatív hatása lesz a gazdaságra, és végső soron a költségvetési bevételeket is csökkenti - mutatott rá.
  
A bankadó piaci áthárítása a bankszövetség elnöke szerint a mostani körülmények között lehetetlen, nem bírja el sem a lakossági, sem a vállalati piac, így a bankoknak saját profitjuk, s ha az nem elegendő, tőkéjük terhére kell leírniuk ezt a költséget. Ha azonban az adó tartósan fennmarad, elkerülhetetlené válik az áthárítása - jelezte -, ez is alátámasztja, hogy 2011-ről és 2012-ről mindenképpen tárgyalni kell.
   
Arra a felvetésre, hogy az utóbbi időben mintha békülékenyebbek lennének a bankok, azt válaszolta: ez nem békülékenység, hanem alkalmazkodás a helyzethez. A bankok törvénytisztelő intézmények, így, miután a parlament elfogadta a törvényt, az adót be kell fizetni. "Mindenkinek egyetlen érdeke és célja van, az hogy Magyarország megítélése jó legyen a piacon, mert azzal újabb üzleti lehetőségek nyílnak, és kompenzálni lehet a mostani veszteségeket" - mondta.


"Keményen kell tárgyalni"

Az új kormány más tárgyalási pozícióban van, mint amilyenben a szocialista kabinet volt 2008 októberében, amikor nem az volt a kérdés, milyen feltétek mellett, hanem az, hogy lesz-e vagy sem hitelmegállapodás - mondta Csaba László akadémikus a Magyar Hírlap pénteki számában megjelent interjújában.

A közgazdász szerint nem kommunikációs hiba, hogy nem tud a magyar kormány szót érteni a valutaalappal, hanem egy játszma. Az IMF taktikája az volt, hogy megmutassa, ő a kemény legény, ezzel gyakorolt nyomást. A nemzetközi hitelezők delegációja így túllépte hatáskörét, amikor nyomást akart gyakorolni a kormány konkrét intézkedéseire. A gyengébb forintárfolyamról a CEU professzora elmondta: korábban többen is képviselték, hogy a gyengébb forint jót tenne a gazdaságnak, hiszen ösztönözné az exportot. "Én nem javaslom ezt a taktikát" - rögzítette a közgazdász professzor.


Tájékoztatták a bankokat

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az Európai Bizottság képviselői tájékoztatták a vezető magyarországi bankokat legutóbbi hitelfelülvizsgálati tárgyalásaikról - közölte az IMF csütörtökön. Az IMF és az EB képviselői az úgynevezett európai banki koordinációs kezdeményezés rendes ülésén Brüsszelben találkoztak a magyar pénzügyi rendszerben fontos szerepet betöltő pénzintézetek anyabankjai, valamint a legnagyobb hazai bank, az OTP tisztviselőivel.
   
A találkozón a következő anyabankok voltak jelen: Erste Group Bank, RZB Csoport, Intesa SanPaolo, KBC Csoport és Unicredit Csoport. Ugyancsak részt vettek a Nemzetgazdasági Minisztérium, a Magyar Nemzeti Bank, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete, továbbá az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank, az Európai Beruházási Bank, a Világbank-csoport és az Európai Központi Bank képviselői.
   
A közlemény szerint a találkozó célja a magyarországi makrogazdasági helyzet áttekintése volt, valamint az, hogy tájékoztassák az anyabankokat az IMF-EB legutóbbi közös felülvizsgálati küldetéséről, "amely nem fejeződött be". A résztvevők emlékeztettek az európai banki koordinációs kezdeményezés mint koordinációs keret fontosságára. Egyúttal kifejezték reményüket, hogy hamarosan folytatódnak a tárgyalások a sokoldalú gazdasági programokról, különösen "a magyar pénzügyi szektorra kirótt átmeneti adó jellemzőinek javítása" terén.

MTI

Címkék: Pénzügyi szektor

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Kiderült, mire számít az Erste
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 10:25
A hitelállomány stagnálása mellett a betéteknél növekedést ért el az Erste Csoport. 
Pénzügyi szektor Huszonnégymilliárd forint osztalékot fizet az MBH Bank
Privátbankár.hu | 2024. április 29. 16:47
Rendkívül sikeresnek tartja első évét a társaság.
Pénzügyi szektor Hatalmas osztalékot fizet az OTP és nagy uniós felvásárlásra készül a bank
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 12:17
Vételi ajánlatot tettek az egyik uniós országban.
Pénzügyi szektor Elkerekedik a szeme, ha meglátja, mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 07:25
Minimálisan gyengült a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben péntek reggel a csütörtök kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
Pénzügyi szektor Az MNB szigorú szemével ráncba szedte a gyorskölcsönzőket
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:44
Hatékony, „puha" eszközök bevetésével az MNB két gyorskölcsönző intézmény több, aggályosnak ítélt általános szerződési feltételeit módosíttatta.
Pénzügyi szektor Hoppon maradnak Mészáros Lőrinc bankjának befektetői
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 12:57
Nem fizet osztalékot az MBH Jelzálogbank. De ez nem feltétlenül rossz hír.
Pénzügyi szektor Erste-ügyfél? Akkor figyeljen, fontos bejelentést tett a bankja
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 12:06
Megszűnik az Azonnali Könnyített Törlesztés szolgáltatás.
Pénzügyi szektor Amundi-közgyűlések futószalagon
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 16:12
Tavaly több mint 10 ezer részvényesi közgyűlésen szavazott az Amundi vagyonkezelő.
Pénzügyi szektor Az MNB elmagyarázta, hogy mi történik az inflációval
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 11:45
Az infláció és a maginfláció is a jegybank márciusi Inflációs jelentése előrejelzési sávjának közepén alakult - állapította meg a Magyar Nemzeti Bank márciusi inflációs adatokhoz fűzött elemzése.
Pénzügyi szektor MNB: Fokozott befektetői kockázattal járhatnak a kriptoeszközök
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 09:58
A jegybank felkészül a kriptopiaci szereplők felügyelésére.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG