BUX
36 591.83
-0.45%
-165.00
OTP
11 070.00
-0.27%
-30.00
MOL
1 770.00
-0.84%
-15.00
RICHTER
7 200.00
-0.41%
-30.00
MTELEKOM
383.00
-0.26%
-1.00
 
TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2013. október 16. 06:05

A magyarok 75 százaléka úgy érzi, körültekintően járt el hitelfelvételekor, mégis legtöbbjüket később érte kellemetlen meglepetés a hitel költségeivel kapcsolatban. Hogyan kerülhető ez el és mikre kell odafigyelni, amikor kölcsönt akarunk felvenni? Mik a személyi kölcsön előnyei?

A magyarok 75 százaléka úgy érzi, körültekintően járt el hitelfelvételekor – derült ki a Cofidis és az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület közös felméréséből. A többség úgy nyilatkozott, hogy több bank ajánlatát is megnézte mielőtt döntést hozott, számos tényezőnek utánajárt, és többé-kevésbé elolvasta a szerződési feltételeket, ennek ellenére mégis érte őket meglepetés a hitel költségeivel kapcsolatban, a későbbiekben. A hitelfelvevők fele szembesült számára váratlan költséggel, amelyek jellemzően a változó mértékű törlesztőrészlethez köthetők.

Csak olcsó legyen, a többi nem számít!

A kutatásból az is kiderült, hogy a lakosság számára hitelválasztáskor a legfontosabbak az alacsony THM és az alacsony törlesztőrészletek, amelyeket a kiszámíthatósághoz köthető feltételek követnek. A THM-be bele kell számítani többek között a kamatot, a kezelési költséget, a hitelbírálati díjat, az értékbecslési díjat, a kötelező számlavezetés díját is.

Magyarországon azért is drágábbak a hitelek, mint a többi európai országban, mert magasak az alapköltségek a fizetési szokások miatt, nagyot növel az áron például a postai csekkes fizetés, vagy a papír alapú levelezés. A felmérés során megkérdezettek legnagyobb része (72%) a THM-növelő tényezők közül a postai levelezésről mondana le, de a készpénzes/csekkes befizetés lehetőségétől, valamint a telefonos ügyintézésről is a lakosság közel kétharmada válna meg egy olcsóbb hitel reményében. A kutatásban résztvevők elsősorban a visszafizetés rugalmasságához ragaszkodnak leginkább.

Összességében elmondható tehát, hogy a magyar lakosság egyre jobban odafigyel a részletekre hitelfelvételkor, de a várható költségek megismerése terén még szükség van az ismeretek bővítésére. A kutatásban résztvevők ugyanakkor szívesen mondanak le számos THM-növelő tényezőről, ha azzal olcsóbbá válik a hitel.

1. ... amíg a takarónk ér

Mint minden hitelre, a személyi kölcsönre is igaz, hogy gondosan fel kell mérni, milyen lehetőségeink vannak, mekkora törlesztőrészletet bír el a családi költségvetés. Pénzügyeink megtervezésében rendszerint szívesen segítenek a pénzügyi szolgáltatók szakemberei, ne féljen tanácsot kérni!  Fontos, hogy addig nyújtózkodjunk, amíg a takarónk ér!

2. Tájékozódj!

Ha tudjuk, hogy mennyi pénzre van szükségünk és milyen futamidőre szeretnénk felvenni, érdemes alaposan összehasonlítani a különböző ajánlatokat. Fontos tudni, hogy összehasonlításkor a legpontosabb eredményt akkor kapjuk, ha az adott intézet kondíciós listáját is tanulmányozzuk!

3. Minden költséget figyelembe kell venni!

A döntéskor nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy a hiteleknek már a folyósítás előtt is lehetnek költségei. Nézze meg, hogy az adott ajánlat milyen előre fizetendő díjakat tartalmaz – hitelbírálati díjat, folyósítási költséget stb. Van olyan pénzintézet, amely nem előre kéri ezeket a díjakat, hanem folyósítás után vonja le számlánkról.

4. Minden feltételt ismerni kell!

Mielőtt személyi kölcsönt választunk, fontos felmérni, hogy mik az adott hitelkonstrukció speciális feltételei - például fontos-e, hogy a folyószámlánkat mindenképp az adott hitelintézetnél vezessük, vagy esetleg a számla maradhat korábbi bankunknál. Azt is jó tudni, hogy nincs benne a THM-ben a közjegyzői díj vagy az esetlegesen felmerülő késedelmi kamat - így a THM ismerete nem elég a döntés meghozatalához, bár tény, hogy az elsődleges szempontok között kell szerepelnie.

5. Nem biztos, hogy az akciós a legolcsóbb!

Érdemes azt is észben tartani, hogy sokszor az akciós kamat csak az első kamatperiódusra érvényes, néhány hónap után viszont már a „normál” THM-mel ketyeg a hitel a futamidő hátralévő – akár több éven át tartó – részére. Ezért fontos, hogy az akciós ajánlatoknál a részletekkel is tisztában legyünk.

6. Olcsóbb, mint a hitelkártya

A személyi hitel nagy előnye, hogy többnyire szabad felhasználású, nem szükséges hozzá jelzálog-fedezet, és mégis olcsóbb, mint a hitelkártyák. A személyi kölcsönnel abban az esetben is érdemes számolni, ha a meglévő hitelkártyánk keretét kimerítettük, de nem tudjuk vagy nem akarjuk egyben visszatörleszteni, és a tartozás összege alig csökken, ha csak a kötelező részleteket fizetjük. Egy jó ajánlat esetén érdemes lehet a hitelkártya-tartozásunkat is személyi kölcsönből törleszteni és inkább azt fizetni kedvezőbb feltételekkel.

7. A szabadság kényelmes

Olcsóbb, mint a hitelkártya, de drágább, mint a kötött felhasználású hitel. A legtöbb személyi kölcsön előnye a kötött felhasználású hitelekkel szemben, hogy arra költjük, amire akarjuk: nem kell például számlákkal igazolnunk, hogy mire ment el a pénz.

8. Online kényelmesebb, gyorsabb és olcsóbb

És ha már kényelem: egyre több szolgáltatást intézhetünk az interneten keresztül, ráadásul amellett, hogy megspóroljuk a banki sorban állást  és az utazást, még olcsóbb is az online ügyintézés. Már olyan szolgáltató is van a piacon, ahol kölcsönt is vehetünk fel interneten. Ennek a konstrukciónak az a lényege, hogy az ügyfél online igényli a szolgáltatást, online (emailben) történik a kommunikáció és online fizet (azaz állandó átutalással vagy csoportos beszedési megbízással), mivel így a költségek alacsonyak, a THM is jóval kedvezőbb.

+1. Figyeld a THM-et!

Vegyünk egy példát: ha valaki másfél millió forintot szeretne felvenni szabad felhasználásra, 5 éves futamidőre, akkor (szeptember 25-i állapot szerint) egyes bankoknál, szolgáltatóknál az alábbi eredményt kapja:

Banki termék

Törlesztőrészlet

THM

Cofidis Fapados Kölcsön

35 489

15,8%

Cetelem Személyi Kölcsön-ingatlanfelújítási célra

36 700

23,7%

Citibank Személyi Hitel

38 828

23,6%

K&H Bank Személyi Kölcsön

40 741

23,7%

Raiffeisen Bank Személyi Kölcsön

41 386

24,9%

Erste Bank Személyi Kölcsön

42 012

27%

OTP Akciós Személyi Kölcsön

42 545

28,4%

Budapest Bank Privát Kölcsön

44 702

28,4%

(Fontos, hogy a különböző hitelintézetek ajánlatai folyamatosan változnak és a különböző igények alapján eltérőek lehetnek, így érdemes minden alkalommal újabb összehasonlítást elvégezni!)

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Pénzügyi szektor Piaci manipuláció miatt bírságolt az MNB
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 14. 08:39
Félre akarta vezetni a befektetőket a SET részvény árfolyamáról a SET GROUP stratégiai igazgatója.
Pénzügyi szektor Milliárdokat gyűjtött jogosolatlanul U. Attila, most 275 milliós bírságot kapott
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 13. 10:31
Az MNB 275 millió forintos bírságot szabott ki U. Attilára visszafizetendő pénzeszközök jogosulatlan gyűjtése miatt, s véglegesen megtiltotta annak folytatását. Piacfelügyeleti vizsgálata során a jegybank közel félmilliárd forintnyi befektetői pénzt zárolt a magánszemély pénzeszközeiből és bankszámláján. Ezek tulajdonosai a büntető- és polgári jogi eljárások révén azonosíthatók, így célszerű követelésüket mihamarabb bejelenteni a rendőrségen.  
Pénzügyi szektor Megint a bankokon csattanhat az ostor, ha megváltoztatják a moratórium szabályait
Baka F. Zoltán - Király Béla | 2020. augusztus 8. 06:06
A kormány szerint figyelni kell arra a hiteleknél jövőre, hogy ne nőjenek az adósságok de ne is legyen sokkal hosszabb a fizetési időszak. 
Pénzügyi szektor Az MNB elárulta az új típusú személyi kölcsön feltételeit
- | 2020. július 31. 18:07
Januártól elérhetők lesznek a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által minősített, fogyasztóbarát személyi kölcsönök - jelentette be a jegybank pénteken a honlapján. A pénzintézet elárulta a legfontosabb feltételeket is.
Pénzügyi szektor Megsarcolják a hazai biztosítókat az idei viharkárok
Privátbankár.hu | 2020. július 31. 16:26
A júniusi ötmilliárd forintot követően a júliusi időjárási anomáliák legalább két és fél milliárd forinttal terhelték meg a biztosítók büdzséit, tette közzé a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ).
Pénzügyi szektor Egy bank, amely még a koronavírus-járványban is tudott növekedni
Csabai Károly | 2020. július 31. 10:47
A Nemzetközi Beruházási Bank közel 5 millió eurós 2020 első félévi nettó nyeresége több mint 70 százalékkal lett magasabb az előző év azonos időszakánál.
Pénzügyi szektor Sok pénzébe kerül a biztosítóknak a viharos időjárás
Privátbankár.hu | 2020. július 29. 15:10
A félmilliárd forintot is meghaladja a kárösszeg. 
Pénzügyi szektor Bedőlt hitelek, elúszott százmilliárdok - hogyan érinti mindez a magyar bankokat?
Király Béla | 2020. július 27. 14:51
A koronavírus-járvány a második világháború óta nem látott gazdasági visszaeséssel járt Európában, ami a bankok üzletmenetére is hatással van. A hitelportfóliók romlanak, sok esetben komoly leírások várhatóak. A magyar bankok helyzete sem rózsás, igaz, itt az elrendelt hitelmoratórium némileg eltolja a problémákat.
Pénzügyi szektor Bejött a babaváró támogatás
Privátbankár.hu / MTI | 2020. július 27. 06:34
Nagyon szép karriert futott be történetének első évében a gyermekvállalást ösztönözni hivatott, állami támogatású konstrukció.
Pénzügyi szektor Mégsem adják el a Budapest Bankot?
Baka F. Zoltán | 2020. július 26. 17:02
A kormány egyik tagja szerint nem kizárt, hogy a jelenlegi tulajdonosi struktúrában tartják meg a pénzintézetet.
Friss
hírlevél