Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A magyarok 75 százaléka úgy érzi, körültekintően járt el hitelfelvételekor, mégis legtöbbjüket később érte kellemetlen meglepetés a hitel költségeivel kapcsolatban. Hogyan kerülhető ez el és mikre kell odafigyelni, amikor kölcsönt akarunk felvenni? Mik a személyi kölcsön előnyei?

A magyarok 75 százaléka úgy érzi, körültekintően járt el hitelfelvételekor – derült ki a Cofidis és az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület közös felméréséből. A többség úgy nyilatkozott, hogy több bank ajánlatát is megnézte mielőtt döntést hozott, számos tényezőnek utánajárt, és többé-kevésbé elolvasta a szerződési feltételeket, ennek ellenére mégis érte őket meglepetés a hitel költségeivel kapcsolatban, a későbbiekben. A hitelfelvevők fele szembesült számára váratlan költséggel, amelyek jellemzően a változó mértékű törlesztőrészlethez köthetők.

Csak olcsó legyen, a többi nem számít!

A kutatásból az is kiderült, hogy a lakosság számára hitelválasztáskor a legfontosabbak az alacsony THM és az alacsony törlesztőrészletek, amelyeket a kiszámíthatósághoz köthető feltételek követnek. A THM-be bele kell számítani többek között a kamatot, a kezelési költséget, a hitelbírálati díjat, az értékbecslési díjat, a kötelező számlavezetés díját is.

Magyarországon azért is drágábbak a hitelek, mint a többi európai országban, mert magasak az alapköltségek a fizetési szokások miatt, nagyot növel az áron például a postai csekkes fizetés, vagy a papír alapú levelezés. A felmérés során megkérdezettek legnagyobb része (72%) a THM-növelő tényezők közül a postai levelezésről mondana le, de a készpénzes/csekkes befizetés lehetőségétől, valamint a telefonos ügyintézésről is a lakosság közel kétharmada válna meg egy olcsóbb hitel reményében. A kutatásban résztvevők elsősorban a visszafizetés rugalmasságához ragaszkodnak leginkább.

Összességében elmondható tehát, hogy a magyar lakosság egyre jobban odafigyel a részletekre hitelfelvételkor, de a várható költségek megismerése terén még szükség van az ismeretek bővítésére. A kutatásban résztvevők ugyanakkor szívesen mondanak le számos THM-növelő tényezőről, ha azzal olcsóbbá válik a hitel.

1. ... amíg a takarónk ér

Mint minden hitelre, a személyi kölcsönre is igaz, hogy gondosan fel kell mérni, milyen lehetőségeink vannak, mekkora törlesztőrészletet bír el a családi költségvetés. Pénzügyeink megtervezésében rendszerint szívesen segítenek a pénzügyi szolgáltatók szakemberei, ne féljen tanácsot kérni!  Fontos, hogy addig nyújtózkodjunk, amíg a takarónk ér!

2. Tájékozódj!

Ha tudjuk, hogy mennyi pénzre van szükségünk és milyen futamidőre szeretnénk felvenni, érdemes alaposan összehasonlítani a különböző ajánlatokat. Fontos tudni, hogy összehasonlításkor a legpontosabb eredményt akkor kapjuk, ha az adott intézet kondíciós listáját is tanulmányozzuk!

3. Minden költséget figyelembe kell venni!

A döntéskor nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy a hiteleknek már a folyósítás előtt is lehetnek költségei. Nézze meg, hogy az adott ajánlat milyen előre fizetendő díjakat tartalmaz – hitelbírálati díjat, folyósítási költséget stb. Van olyan pénzintézet, amely nem előre kéri ezeket a díjakat, hanem folyósítás után vonja le számlánkról.

4. Minden feltételt ismerni kell!

Mielőtt személyi kölcsönt választunk, fontos felmérni, hogy mik az adott hitelkonstrukció speciális feltételei - például fontos-e, hogy a folyószámlánkat mindenképp az adott hitelintézetnél vezessük, vagy esetleg a számla maradhat korábbi bankunknál. Azt is jó tudni, hogy nincs benne a THM-ben a közjegyzői díj vagy az esetlegesen felmerülő késedelmi kamat - így a THM ismerete nem elég a döntés meghozatalához, bár tény, hogy az elsődleges szempontok között kell szerepelnie.

5. Nem biztos, hogy az akciós a legolcsóbb!

Érdemes azt is észben tartani, hogy sokszor az akciós kamat csak az első kamatperiódusra érvényes, néhány hónap után viszont már a „normál” THM-mel ketyeg a hitel a futamidő hátralévő – akár több éven át tartó – részére. Ezért fontos, hogy az akciós ajánlatoknál a részletekkel is tisztában legyünk.

6. Olcsóbb, mint a hitelkártya

A személyi hitel nagy előnye, hogy többnyire szabad felhasználású, nem szükséges hozzá jelzálog-fedezet, és mégis olcsóbb, mint a hitelkártyák. A személyi kölcsönnel abban az esetben is érdemes számolni, ha a meglévő hitelkártyánk keretét kimerítettük, de nem tudjuk vagy nem akarjuk egyben visszatörleszteni, és a tartozás összege alig csökken, ha csak a kötelező részleteket fizetjük. Egy jó ajánlat esetén érdemes lehet a hitelkártya-tartozásunkat is személyi kölcsönből törleszteni és inkább azt fizetni kedvezőbb feltételekkel.

7. A szabadság kényelmes

Olcsóbb, mint a hitelkártya, de drágább, mint a kötött felhasználású hitel. A legtöbb személyi kölcsön előnye a kötött felhasználású hitelekkel szemben, hogy arra költjük, amire akarjuk: nem kell például számlákkal igazolnunk, hogy mire ment el a pénz.

8. Online kényelmesebb, gyorsabb és olcsóbb

És ha már kényelem: egyre több szolgáltatást intézhetünk az interneten keresztül, ráadásul amellett, hogy megspóroljuk a banki sorban állást  és az utazást, még olcsóbb is az online ügyintézés. Már olyan szolgáltató is van a piacon, ahol kölcsönt is vehetünk fel interneten. Ennek a konstrukciónak az a lényege, hogy az ügyfél online igényli a szolgáltatást, online (emailben) történik a kommunikáció és online fizet (azaz állandó átutalással vagy csoportos beszedési megbízással), mivel így a költségek alacsonyak, a THM is jóval kedvezőbb.

+1. Figyeld a THM-et!

Vegyünk egy példát: ha valaki másfél millió forintot szeretne felvenni szabad felhasználásra, 5 éves futamidőre, akkor (szeptember 25-i állapot szerint) egyes bankoknál, szolgáltatóknál az alábbi eredményt kapja:

Banki termék

Törlesztőrészlet

THM

Cofidis Fapados Kölcsön

35 489

15,8%

Cetelem Személyi Kölcsön-ingatlanfelújítási célra

36 700

23,7%

Citibank Személyi Hitel

38 828

23,6%

K&H Bank Személyi Kölcsön

40 741

23,7%

Raiffeisen Bank Személyi Kölcsön

41 386

24,9%

Erste Bank Személyi Kölcsön

42 012

27%

OTP Akciós Személyi Kölcsön

42 545

28,4%

Budapest Bank Privát Kölcsön

44 702

28,4%

(Fontos, hogy a különböző hitelintézetek ajánlatai folyamatosan változnak és a különböző igények alapján eltérőek lehetnek, így érdemes minden alkalommal újabb összehasonlítást elvégezni!)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Pénzügyi szektor Megírtuk hogy kellene, fel is pörgetné a zöld finanszírozást az MNB
Privátbankár.hu | 2021. január 22. 12:19
Nagyobb sebességre akarja ösztönözni a kereskedelmi bankokat az MNB a zöld finanszírozásban. Egy most megjelent vitairatában a megújulóenergia-termelésre vonatkozó banki lehetőségeket és kihívásokat tárja fel – rímelve lapunk legutóbbi cikkére, amiben képet adtunk a hazai ingatlanállomány állapotáról és felvázoltuk a hazai Zöld Biznisz potenciálját.
Pénzügyi szektor Immár tény, hogy Mészáros Lőrincék alkuszcége a Takarékbanknak dolgozik
Privátbankár.hu | 2021. január 19. 14:50
Az elmúlt években a biztosítási alkuszok piacán gőzerővel nyomuló, Mészáros Lőrinc résztulajdonában álló Hungarikum Biztosítási Alkusz Kft. újabb fontos mérföldkőhöz érkezett. A 75 százalékos tulajdonában lévő HUNBankbiztosítás Közvetítő Kft. stratégiai partnerséget kötött a Takarékbankkal – amely egyébként tavaly május óta a kft egynegyednyi üzletrészének is a birtokosa –, mely alapján 2021. január 6-a óta már elérhető a biztosítási termékek széles palettája a Takarékbank fiókhálózatában.
Pénzügyi szektor Az MNB és Mészáros Lőrinc cégének levelei felzaklatták a biztosítási alkuszokat
Csabai Károly | 2021. január 16. 17:15
Az érintettek egy részében spekulációra adott okot, hogy a jegybanki megkereséssel egy időben a Mészáros Lőrinc kisebbségi tulajdonában lévő Hungarikum Biztosítási Alkusz Kft. felajánlotta nekik, képviseli az érdekeiket. Lapunk forrásai szerint azonban az MNB, mint felügyelet egy 2018-ban a hazai jogrendbe átültetett európai irányelvek meglétét kívánta ellenőrizte, egyebek mellett azt, nem számítanak-e fel túl magas jutalékokat az alkuszok. Márpedig a piacon a Hungarikumot pont azok között tartják számon, amelyek ezt a gyakorlatot követik.
Pénzügyi szektor Rábólintott az MNB az új szuperbank tagjait érintő vételi ajánlatra
MTI | 2021. január 15. 17:49
Jóváhagyta a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a Magyar Bankholding Zrt. és az MTB Zrt. által az MKB Nyrt. és a Takarék Jelzálogbank Nyrt. részvényeire vonatkozó kötelező nyilvános vételi ajánlatot, a részvényeseknek január 19-től február 17-ig van lehetőségük elfogadni az ajánlatot - közölte az MKB és a Takarék Jelzálogbank a tőzsde honlapján pénteken.
Pénzügyi szektor Vizsgálódott az MNB - ezért bírságolták meg a Groupamát
Privátbankár.hu | 2021. január 12. 11:10
A Magyar Nemzeti Bankrendszeres ellenőrzései keretében átfogó vizsgálatot folytatott a Groupama Biztosító Zrt.-nél (Groupama). A vizsgálat 2017 májusától a vizsgálat lezárásáig terjedő időszakot tekintette át. Bár a jegybank több hiányosságot is feltárt, ezek alapvetően nem érintik a biztosító megbízható működését.
Pénzügyi szektor Csökkent a hazai biztosítási alkuszok száma
Csabai Károly | 2021. január 6. 15:55
A biztositas.hu weboldalt üzemeltető társaság december 31-ével beolvadt anyacégébe, a Netrisk.hu Kft-be, amellyel egyidejűleg az utóbbi neve Első Online Biztosítási Alkusz Kft-re változott. Kérdés, az utóbbi években az online piacon gyakorlatilag egyeduralkodó két társaságból maradt egy mennyire tudja megőrizni a pozícióját Mészáros Lőrinc gőzerővel terjeszkedő cégével, a Hungarikum Biztosítási Alkusz Kft-vel szemben.
Pénzügyi szektor Még közelebb kerültünk a gigabank elindulásához
Privátbankár.hu | 2020. december 31. 09:09
Kötelező nyilvános vételi ajánlatot nyújtott be a Magyar Bankholding Zrt. és az MTB Zrt. a banki papírokra.
Pénzügyi szektor Sorvezetőt küld a bankoknak az MNB több fontos új szabályról
Privátbankár.hu | 2020. december 28. 13:34
A hazai bankokat érintő több fontos döntésről és szabályról tájékoztatót küld a Magyar Nemzeti Bank az érintetteknek.
Pénzügyi szektor Bankárélet a pandémia alatt: valaki rászokott a kerékpárra, más Rúzsa Magdival publikált receptkönyvet
Csabai Károly | 2020. december 27. 06:34
A koronavírus-járvány miatt számos hobbinknak, kedvenc szórakozásunknak sem hódolhatunk. Nem járhatunk például úszni, terembe kosarazni, vagy squasholni, most télen pedig síelni, de moziba vagy színházba sem. A hazai bankok, hitelintézetek vezetőinél érdeklődtünk, ők hogyan vészelik át e nehéz napokat, van-e olyan tevékenységük, amelyeket nem űzhetnek, s a kényszer szülte helyzetben belevágtak-e esetleg másba.
Pénzügyi szektor Már működik a Magyar Bankholding Zrt.
Privátbankár.hu / MTI | 2020. december 16. 07:17
Ténylegesen is elindult a működés, azaz létrejött Magyarország második legnagyobb bankcsoportja.
Friss
hírlevél