3p

Nem fizet osztalékot az MBH Jelzálogbank. De ez nem feltétlenül rossz hír.

Az MBH Jelzálogbank teljes egészében az eredménytartalékba helyezi a tavalyi  6,66 milliárd forint adózott eredményt - így döntöttek a részvényesek a Budapesti Értéktőzsde Prémium (BÉT) prémium kategóriájában jegyzett hitelintézet szerdai éves rendes közgyűlésén.

A közgyűlésről az MTI-nek küldött tájékoztató szerint a részvényesek jóváhagyták a 2023-as üzleti évre szóló éves beszámolót, amely szerint a hitelintézet adózás előtti eredménye egy év alatt csaknem két és félszeresére, 7,4 milliárd forintra, mérlegfőösszege pedig rekordszintre, 906,6 milliárd forintra nőtt tavaly év végére. 

Túl a 900 milliárd forinton a mérlegfőösszeg
Túl a 900 milliárd forinton a mérlegfőösszeg
Fotó: MTI

Az auditált pénzügyi jelentés szerint a konszolidált adózás előtti eredmény csaknem két és félszeresére (242 százalék) növekedett: a 2022-es 2,15 milliárdról 7,38 milliárd forintra. A nettó kamatjövedelem a tavalyelőtti 6,55 milliárd forintról 30 százalékkal 8,52 milliárd forintra emelkedett. A bank nettó üzleti eredménye egy év alatt 1,81 milliárd forintról több mint három és félszeresére, 6,66 milliárd forintra ugrott.

Az MBH Jelzálogbank mérlegfőösszege  92,6 milliárd forinttal nőtt a múlt évben, így 2023 végén 906,6 milliárd forintot tett ki. A hitelintézet forgalomban lévő jelzáloglevél-állományának névértéke 387 milliárd forint volt 2023 végén, ami éves összevetésben 5,4 százalékos bővülést jelent. A közlemény kiemeli, hogy 18,5 százalékos részesedéssel az MBH Jelzálogbank továbbra is a második legjelentősebb szereplő a piacán. 

2023-ban összesen nyolc nyilvános jelzáloglevél-aukciót tartott a társaság, amelyek során összesen 74,8 milliárd forint értékben bocsátott ki jelzálogleveleket. Ebből 20,5 milliárd forint volt zöld jelzáloglevél. Az MBH Jelzálogbank refinanszírozási hiteleinek állománya 2023 végére 13,6 milliárd forinttal - 3,7 százalékkal - 381,3 milliárd forintra emelkedett.

A közlemény idézte Nagy Gyulát, az MBH Jelzálogbank vezérigazgatóját, aki kiemelte, hogy társaságuk úgy tudta megerősíteni pénzügyi és piaci pozícióját, hogy közben innovatív megoldásaival is újabb eredményeket ért el. Beszélt arról is, hogy az éghajlatváltozás egyre nagyobb hatással van az ingatlanpiacra, és ezáltal a jelzáloghitelezésre is. Az ingatlanok felelősek az energiafelhasználás 40 százalékáért, ezért is fontos, hogy a bankok szerepet vállaljanak a folyamatok jobb megértésében és a jelzáloghitelezésben az előremutató megoldások megtalálásában. Az MBH Jelzálogbank élen akar járni ebben - mondta.

A közlemény emlékeztet arra, hogy az MBH Jelzálogbank 2023-ban az év jelzáloglevél-kibocsátója lett a BÉT Legek díjátadón.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Fontos bejelentést tett az amerikai hadsereg Gázában
Privátbankár.hu | 2024. május 16. 15:58
Az éhező lakosság számára jelentős segítség lesz.
Pénzügyi szektor Eldőlt egy fontos európai intézmény vezérének sorsa
Privátbankár.hu | 2024. május 16. 13:31
Újraválasztották.
Pénzügyi szektor Valakik szépen meghitelezték az Orbán-kormányt
Privátbankár.hu | 2024. május 16. 12:16
A meghirdetett mennyiségnél 52,5 milliárd forinttal nagyobb összegben, 82,5 milliárd forintért értékesített 3, 5 és 10 éves lejáratú államkötvényeket csökkenő átlaghozamok mellett csütörtöki aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).
Pénzügyi szektor Sprintelni fog a pénzváltóhoz, ha meglátja, mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. május 16. 07:17
Vegyesen mozgott a forint a főbb devizákkal szemben csütörtök reggel a szerda kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
Pénzügyi szektor Új nagybank született Magyarországon
Privátbankár.hu | 2024. május 14. 17:20
A Gránit Bank 19 milliárd forintos adózott eredménnyel, konszolidált szinten 21,6 milliárd forintos nyereséggel zárta a tavalyi évet, a mérlegfőösszeg alapján pedig mára Magyarország nyolcadik legnagyobb univerzális bankjává vált - közölte a pénzintézet.
Pénzügyi szektor Új korszak jöhet a bankkártyázásban: levadásszák a rosszalkodókat
Buksza blog | 2024. május 14. 08:22
Profilozó mesterséges intelligencia kapja el a bankkártyatolvajokat. 
Pénzügyi szektor Lízingpiac: az autóknál kitart a lendület, de a kulcságazat gyengélkedik
Privátbankár.hu | 2024. május 8. 12:54
Jól alakultak a magyar lízingpiac első negyedéves eredményei, de kettősség is látható.
Pénzügyi szektor Felpörgött a lakossági hitelezés az Ersténél
Privátbankár.hu | 2024. május 8. 12:14
Újra beindult a lakossági hitelezés az Ersténél. Az első negyedévben lakáshitelből az előző év azonos időszakához képest a két és félszeresére nőtt az újonnan kihelyezett hitelek állománya. 
Pénzügyi szektor Tízezrek menekítik a millióikat az adó elől
Privátbankár.hu | 2024. május 8. 10:28
Az idei első negyedévben csaknem 33 ezer tartós befektetési számlát (TBSZ) nyitottak a magyarok, ami azt mutatja, hogy az állampapírpiacról kivett százmilliárdok hozamára továbbra sem akarnak adót fizetni a kisbefektetők.
Pénzügyi szektor Nem hisz a szemének, ha meglátja, mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. május 8. 07:29
Kevéssé változott a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben szerda reggelre az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben: 0,2 százalékkal gyengült a forint az euró és a dollár ellenében, szinte változatlanul áll a svájci frankkal szemben.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG