1p
Sokan még mindig félnek a hiteltől és így a hitelkártyáktól is Magyarországon, pedig aki tudatosan használja kártyáját, több tízezer forintot is spórolhat. Ha a kamatmentes időszakban törlesztünk, akkor tulajdonképpen ingyen használtuk a bank pénzét és még spóroltunk is vele. A vásárlás olyan a hitelkártyával, mintha mindig leárazás lenne.

Mi a különbség a hitelkártya és a bankkártya között?

A betéti kártya bankszámlához kapcsolódik, használatának fedezetéül pedig a számlán lévő pénz vagy a számlához kapcsolódó hitelkeret szolgál. A hitelkártya ezzel szemben több, mint egy egyszerű betéti kártya. A hitelkártyához nem szükséges külön bankszámla, a kártyabirtokos a bank által rendelkezésére bocsátott hitelkeretet használhatja vásárlásra és – kártyatípus függvényében – készpénzfelvételre a hitelszámla terhére. A bank hitelbírálat alapján ajánlja fel a hitelkeretet.

A költéseket a bank egy számlán tartja nyilván. Havonta egy meghatározott időpontban, az elszámolási napon értesíti az ügyfelét a fizetendő díjakról, és a fizetési határidőről. Amennyiben a fizetési türelmi időszak végéig (amely legtöbb esetben 15 nap) a kártyabirtokos a tartozása teljes összegét visszafizeti, költése kamatmentes lesz, tehát ingyen használta a bank pénzét. Ennek azonban az is feltétele, hogy a kártyát csak vásárlásra használta. Készpénzfelvétel esetén ugyanis a legtöbb bank a tranzakció napjától kezdődően hitelkamatot számít fel a készpénzként felvett összegre.

Forrás: PSZÁF

Nagyon fontos tehát, hogy a kamatmentes periódus csak abban az esetben áll fenn, ha a felhasznált hitelkeret teljes összegét visszafizetjük a fizetési türelmi időszak végéig, egyébként kamatot kell fizetni. Nagyon fontos az is, hogy a türelmi idő végéig az összes esedékes díjat is ki kell fizetni. A meg nem fizetett díjak hitelnek minősülnek, aminek következtében a kártyatulajdonos eleshet a kamatmentességtől.

Miért jó a hitelkártya?

Hitelkártyával vásárolni olyan, mintha mindig leárazás lenne mindenhol. A vásárlások után ugyanis visszajárhat a vásárlás összegének néhány százaléka. Bár ez első ránézésre nem tűnik soknak, de a tudatos használattal annyit lehet spórolni, hogy egész éves banki költségeinket - nem csak a hitelkártyához kapcsolódóakat - is ki tudjuk belőle fizetni.

A hitelkártyával tehát megtakarítást is el lehet érni: van hogy kifejezetten egy-egy boltban, de van hogy meghatározott árucsoportokra adnak kedvezményt, ha hitelkártyával fizetünk. A leggyakoribb, hogy minden vásárlásra 1 százalékos kedvezményt adnak, de az adható kedvezménynek általában van felső határa.

A hitelkártyához kapcsolódnak költségek is, például az éves kártyadíj - érdemes azonban olyan bankot választani, ahol akció keretében elengedik a kártya díját legalább az első évben.

Ha időben tudunk fizetni, akkor tulajdonképpen ingyen használjuk a bank pénzét és még spórolunk is vele. De miért jó, ha nálunk van a bank pénze? Mert a sajátunk addig is nekünk kamatozik, és azzal is tudunk keresni.

De mit jelent ez számokban?

Ha például OTP-nél van egy AmEx Blue kártyánk, minden vásárlás egy százalékát térítik vissza - egy évben akár 30 ezer forintot is. Ez azt jelenti, hogy ha havonta 150 ezer forintot költ valaki AmEx kártyájáról, 1500 forintot kap belőle vissza. Ha a Lidlben vesz élelmiszert, a C&A-ban ruhát és a Molnál tankol, akkor ezen vásárlások után +2 százalék jár vissza - tehát ha csak ezeken a helyeken költ 150 ezer forintot az ügyfél, 3000 forintot kap vissza egy hónapban.

Egy évben összesen 30 ezer forintot lehet egy ilyen kártyával spórolni, amit 3 millió forint értékű vásárlással érhetünk el (ha nem számítjuk a kártyánkra 2 százalékos kedvezményt nyújtó üzleteket). Ez azt jelenti, hogy aki havonta 250 ezer forintot költ el hitelkártyájáról, az maximálisan kihasználja annak lehetőségeit.

És mi a helyzet azzal, hogy a bank pénzét költjük és közben a miénk kamatozik? Ha a példában említett 150 ezer forintot lekötjük egy hónapra 2 szalékos EBKM-mel, akkor havonta 250 forintos hozammal számolhatunk, ami kiegészülve a néhány ezer forintos visszatérítéssel már szépen hozhat a konyhára.

Ez miért éri meg a banknak?

Egyfelől a hitelkártyának vannak különböző díjai. Hitelkártyához két állandó díjelem kapcsolódik: a kártya éves díja és a számlavezetés/számlakivonat díja, de ezeken kívül más, eseti jellegű díjelemeket is felszámolhat a bank, például készpénzfelvételi díjat, egyenleglekérdezés díjat, limitmódosítási díjat, vagy a kártyacsere díját.  

Ha a türelmi időszak végéig nem fizetjük vissza a teljes összeget, amit az adott hónapban elköltöttünk, a bank természetesen kamatot számít fel. Mint minden hitel esetében, itt is csak annyit érdemes költeni, amennyit törleszteni is tudunk. A kamatmentes időszak miatt azonban a hitelkártyáknál arra is van lehetőség, hogy bár magunk is rendelkezünk a vásárláshoz szükséges pénzzel, időközben a bank pénzét használva nyereséget érjünk el a sajátunkkal - miközben még kedvezményt is kaphatunk. Feledékenyeknek pedig a legjobb megoldás, ha csoportos beszedési megbízást adnak a banknak, és hagyják, hogy leemeljék a számláról a pénzt, ezzel minimalizálva a határidőből való kicsúszás esélyét. Ilyenkor csak arra kell figyelni, hogy a betéti számlán legyen elég fedezet.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Tovább él a kamatsapka Magyarországon
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 16:33
Jövő év áprilisáig.
Pénzügyi szektor Fontos határidő jár le hamarosan a babaváróval kapcsolatban
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 12:52
Azoknak a pároknak, akik még a jelenlegi feltételekkel szeretnének babaváró hitelt felvenni, legkésőbb december 16-ig be kell nyújtaniuk az igénylésüket, máskülönben kicsúszhatnak a határidőből.
Pénzügyi szektor Javuló profittermelési képesség az MBH-nál
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 10:20
Stabilan növekvő pénzügyi eredményekkel zárta az év első kilenc hónapját, ezen belül pedig a harmadik negyedévet az MBH Bank.
Pénzügyi szektor Újabb rekordot döntött az AutoWallis
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 09:46
Tovább gyorsított az AutoWallis Csoport az év első kilenc hónapjában, így már szeptember végére meghaladta a tavalyi egész éves árbevételét és nyereségét.
Pénzügyi szektor Kulcsfontosságú időszak jön, érdemes lépnie a pénztártagoknak
Privátbankár.hu | 2023. november 28. 12:47
A munkaerő megtartása miatt a kedvezményes adókulcsú cafeteria idejéhez hasonló arányban vállalják a munkáltatók azt, hogy dolgozóik öngondoskodását önkéntés nyugdíjpénztári befizetésekkel is segítik – hívta fel a figyelmet Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu szakértője. Szerinte a befizetések ennek ellenére messze az infláció alatt maradnak, utoljára 2014-ban érkezett ilyen kevés új tag a pénztárakba, ráadásul a kifizetések immár harmadik negyedéve meghaladják a bevételeket.
Pénzügyi szektor Utolsó lehetőség: búcsúzik az egyik legjobban fizető állampapír
Privátbankár.hu | 2023. november 28. 10:33
A keddi nap végéig lehet vásárolni a jövőre várhatóan 18 százalékos hozamot fizető magyar állampapírból. 
Pénzügyi szektor Kell az állam, kell a család az ingatlanvételhez
Natív tartalom | 2023. november 22. 15:51
Minden forintot meg kell fognia annak, aki most ingatlanhoz szeretne jutni. Viszlay Zoltán, az MBH Bank árazási vezetője szerint az 50-60 milliós, átlagos nagyvárosi ingatlan megvásárlásához jó eséllyel kell egy méretes önerő, aminek a megteremtéséhez minden lehetőséget meg kell vizsgálni, legyen ez állami támogatás, családi segítség vagy épp banki forrás.
Pénzügyi szektor Még az idén is jól jöhet a babaváró
Privátbankár.hu | 2023. november 22. 12:56
Négy okot sorolnak fel a szakértők, amiért érdemes lehet még idén felvenni a babaváró hitelt
Pénzügyi szektor Figyelmeztetést küldött minden vásárlónak az MNB
Privátbankár.hu | 2023. november 22. 10:41
A "Hitel nem ajándék" - ezzel a címmel indít edukatív kampányt a Magyar Nemzeti Bank. A cél, hogy a vásárlók elkerüljék az átveréseket. 
Pénzügyi szektor Búcsú a két számjegyű betéti kamatoktól
Privátbankár.hu | 2023. november 22. 08:29
Tavaly októberben megjelentek, idén novemberben eltűnhetnek a banki betétlekötési ajánlatokból a két számjegyű kamatok. Ugyanakkor az év végén nagy eséllyel lesz olyan bank, amely az infláció feletti (reál)kamatot ajánl ügyfeleinek.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG