1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A JP Morgan elemzői szerint a magyar jegybank "nagymértékben lefelé módosítja" az idei és a jövő évi magyar gazdasági növekedésre érvényben lévő prognózisait
A JP Morgan bankcsoport londoni befektetési részlegének felzárkózó piaci szakértői hétvégi helyzetértékelésükben egyenest azt jósolták, hogy a magyar jegybank "nagymértékben lefelé módosítja" az idei és a jövő évi magyar gazdasági növekedésre érvényben lévő prognózisait, amelyek 2011-re jelenleg 2,6 százalékos, 2012-re 2,7 százalékos GDP-pluszt valószínűsítenek.

A JP Morgan londoni elemzői a maguk részéről az idén 1,5 százalékos, 2012-ben 1,3 százalékos gazdasági növekedést várnak Magyarországon. A romló külső keresleti környezet miatt más nagy londoni házak is most már 2 százalék alatti éves növekedéseket jósolnak 2011-re és 2012-re a magyar gazdaságnak.

Az RBC Capital Markets globális befektetési csoport londoni részlegének szakértői legújabb előrejelzésükben közölték, hogy Magyarországon az eddigi 1,8 százalék helyett az idén egész évben most már csak 1,4 százalékos gazdasági növekedésre számítanak, a jövő év egészére szóló jóslatukat pedig 2,4 százalékról 1,9 százalékra vették vissza.

A Morgan Stanley bankcsoport londoni befektetési részlegének felzárkózó piaci elemzői - miután erőteljesen rontották a világgazdaság egészére adott növekedési előrejelzésüket - szintén jelentősen visszavették a magyar gazdaságra szóló GDP-prognózisukat is, nem zárva ki még azt sem, hogy Magyarország ismét a recesszió közelébe kerülhet. A ház új előrejelzése szerint a magyar gazdaság az idei év egészében 1,6 százalékkal növekszik - a Morgan Stanley eddig érvényben volt előrejelzésében még 2,6 százalékos GDP-növekedés szerepelt 2011-re -, jövőre pedig a cég 1,4 százalékos magyar gazdasági növekedést vár a korábbi 2,0 százalékos prognózis helyett.

A JP Morgan londoni elemzői új, hétvégi előrejelzésükben mindazonáltal azt jósolták, hogy az MNB a gyenge növekedési és a "szelíd" inflációs kilátások közepette is csak akkor veszi majd komolyan fontolóra jelenleg 6,00 százalékos alapkamatának csökkentését, ha Magyarország kockázati mutatói számottevően javulnak. A JP Morgan szerint a jegybank mindenekelőtt a svájci frank forintárfolyamának további csökkenését szeretné látni, újabb hiteles költségvetési intézkedésekkel együtt a kormány részéről.

A ház megerősítette, hogy jelenleg érvényes alapeseti forgatókönyve az idei év végéig változatlan, majd 2012 első felében 0,5 százalékponttal 5,50 százalékra csökkenő MNB-alapkamattal számol. A JP Morgan londoni elemzői kiemelték ugyanakkor, hogy a magyar befektetési termékeket terhelő kockázati prémiumok egyelőre növekszenek. Az ötéves futamidejű magyar kormánykötvények nem teljesítővé válásának kockázatára köthető piaci biztosítási csereügyletek (credit default swaps, CDS) középárfolyama például már "közel jár azokhoz a szintekhez, amelyeknél az MNB a múltban emelte a kamatot".

A magyar CDS-díjszabás ráadásul emelkedett más térségbeli országokéhoz - köztük Lengyelországéhoz és Romániáéhoz - képest is, és erre az MNB a múltban mindig "nagyon érzékeny volt". A CMA DataVision londoni piaci adatszolgáltató szakelemzőinek kimutatása szerint az ötéves futamidejű magyar kormánykötvények CDS-árazása az elmúlt kereskedési hét zárására 430 bázispont fölé drágult a londoni piacon, jóllehet a nyár elején még 250 bázispont körüli magyar CDS-középárfolyamokat mértek Londonban.

Az elmúlt kereskedési hét végére kialakult magyar CDS-árazás azt jelenti, hogy a magyar szuverén törlesztési leállás kockázatára kínált biztosítási tranzakciók éves díja középárfolyamon most meghaladja a 430 ezer eurót minden 10 millió euró magyar államadósság után az irányadó ötéves államkötvény-futamidőre. A nyár eleji díjszabások alapján akkoriban ugyanezeknek a magyar CDS-kontraktusoknak az árfolyama 250 ezer euró környékén mozgott.

A JP Morgan elemzői hétvégi előrejelzésükben közölték: a svájci frank további erősödésének megakadályozásáról szóló minapi svájci jegybanki bejelentés nyújt ugyan valamelyes könnyebbséget azoknak a magyar háztartásoknak, amelyek svájci frank-alapú ingatlanhiteleket vettek fel, ám a cég számításai szerint a svájci franknak 1,70 frank/euróig kellene visszagyengülnie ahhoz, hogy a magyar devizaalapú jelzáloghitelek törlesztési terhei teljesen visszatérjenek a frank erősödése előtti szintekre. Ugyanerre a következtetésre jutottak a Morgan Stanley londoni szakértői is, közölve: számításaik szerint a svájci franknak 1,70 frank/euró árfolyamszint környékére kellene gyengülnie ahhoz, hogy a magyar háztartások törlesztési terhei visszasüllyedjenek a hitelfelvételek idején jellemző összegekre. A svájci jegybank a minap 1,20 svájci frank/euróban jelölte ki az alsó árfolyam-tűréshatárt. A bejelentés szerint a bank "minden eszközzel" megakadályozza, hogy a frank e szint alá erősödjön az euróval szemben. A svájci frank azóta is ennek az árfolyamszintnek a közelében mozog a devizapiacon.

MTI

Címkék: Pénzügyi szektor

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Kiderült, mire számít az Erste
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 10:25
A hitelállomány stagnálása mellett a betéteknél növekedést ért el az Erste Csoport. 
Pénzügyi szektor Huszonnégymilliárd forint osztalékot fizet az MBH Bank
Privátbankár.hu | 2024. április 29. 16:47
Rendkívül sikeresnek tartja első évét a társaság.
Pénzügyi szektor Hatalmas osztalékot fizet az OTP és nagy uniós felvásárlásra készül a bank
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 12:17
Vételi ajánlatot tettek az egyik uniós országban.
Pénzügyi szektor Elkerekedik a szeme, ha meglátja, mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 07:25
Minimálisan gyengült a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben péntek reggel a csütörtök kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
Pénzügyi szektor Az MNB szigorú szemével ráncba szedte a gyorskölcsönzőket
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:44
Hatékony, „puha" eszközök bevetésével az MNB két gyorskölcsönző intézmény több, aggályosnak ítélt általános szerződési feltételeit módosíttatta.
Pénzügyi szektor Hoppon maradnak Mészáros Lőrinc bankjának befektetői
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 12:57
Nem fizet osztalékot az MBH Jelzálogbank. De ez nem feltétlenül rossz hír.
Pénzügyi szektor Erste-ügyfél? Akkor figyeljen, fontos bejelentést tett a bankja
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 12:06
Megszűnik az Azonnali Könnyített Törlesztés szolgáltatás.
Pénzügyi szektor Amundi-közgyűlések futószalagon
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 16:12
Tavaly több mint 10 ezer részvényesi közgyűlésen szavazott az Amundi vagyonkezelő.
Pénzügyi szektor Az MNB elmagyarázta, hogy mi történik az inflációval
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 11:45
Az infláció és a maginfláció is a jegybank márciusi Inflációs jelentése előrejelzési sávjának közepén alakult - állapította meg a Magyar Nemzeti Bank márciusi inflációs adatokhoz fűzött elemzése.
Pénzügyi szektor MNB: Fokozott befektetői kockázattal járhatnak a kriptoeszközök
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 09:58
A jegybank felkészül a kriptopiaci szereplők felügyelésére.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG