2p
Stabil növekedést mértek a második negyedévben is, az egész éves összeg megközelítheti az 500 milliárd forintot is a Magyar Lízingszövetség szerint.

Jól szerepelt a magyarországi lízingpiac az év első felében, a finanszírozott összeg 235 milliárd forintot tett ki, ami 4 százalékos bővülésnek felel meg az előző év azonos időszakához képest. Ez egyben azt is jelenti, hogy a második negyedév során a lízingtársaságok átlagosan napi 1,3 milliárd forintért kötöttek szerződést az év első felében - közölte a Magyar Lízingszövetség a Privátbankár.hu-val.

A szövetség elnöke, Nyikos Katalin az első féléves adatok kapcsán azt mondta: a finanszírozott összeg növekedése alapján a magyar lízingpiac emelkedő pályán maradt és stabil teljesítmény nyújtott. Az autó- és flottafinanszírozásban 1 százalékkal 104 milliárd forintra, a termelőeszközöknél 7 százalékkal 131 milliárd forintra, a gépek esetében pedig szintén 7 százalékkal 63 milliárd forintra nőtt a finanszírozott összeg. A szakember úgy véli, a következő időszakban folytatódhat az a trend, amelynek eredményeként több pillérre, a járműfinanszírozás mellett a jövőben a termelőeszközök és a gépek finanszírozására még jobban támaszkodhat majd a magyar lízingpiac.

A lízingszerződések számának alakulása az elmúlt időszakban. Forrás: Magyar Lízingszövetség

Ráharaptak a hitelprogramokra

A növekedésben a jegybanki hitelprogram is jelentős szerepet játszott, a 235 milliárdos finanszírozásnak majdnem az egynegyedét, 55 milliárd forintot a Növekedési Hitelprogramból finanszíroztak. Az exportcélú lízingfinanszírozást elősegítő Exim-program keretében majdnem 7 milliárd forint értékben nyújtottak forrást a lízingtársaságok, ez a teljes piac 3 százalékát jelentette. Az agrárlízingpiacon 30 milliárd forint értékben kötöttek szerződést, ami a teljes piacot nézve 13 százalékos részesedést jelent.

Forrás: Magyar Lízingszövetség

Mit hoz a jövő?

A Magyar Lízingszövetség szakértői arra számítanak, hogy a gazdasági növekedési kilátásokkal összhangban a következő időszakban is folytatódhat a növekedés, a lízingpiac bővüléséhez a járműfinanszírozás mellett a termelőeszközök és a gépek finanszírozása is hozzájárul majd. A várakozások szerint az idei év egészében a finanszírozott összeg akár az 500 milliárd forintot is elérheti.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Fontos bejelentést tett az amerikai hadsereg Gázában
Privátbankár.hu | 2024. május 16. 15:58
Az éhező lakosság számára jelentős segítség lesz.
Pénzügyi szektor Eldőlt egy fontos európai intézmény vezérének sorsa
Privátbankár.hu | 2024. május 16. 13:31
Újraválasztották.
Pénzügyi szektor Valakik szépen meghitelezték az Orbán-kormányt
Privátbankár.hu | 2024. május 16. 12:16
A meghirdetett mennyiségnél 52,5 milliárd forinttal nagyobb összegben, 82,5 milliárd forintért értékesített 3, 5 és 10 éves lejáratú államkötvényeket csökkenő átlaghozamok mellett csütörtöki aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).
Pénzügyi szektor Sprintelni fog a pénzváltóhoz, ha meglátja, mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. május 16. 07:17
Vegyesen mozgott a forint a főbb devizákkal szemben csütörtök reggel a szerda kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
Pénzügyi szektor Új nagybank született Magyarországon
Privátbankár.hu | 2024. május 14. 17:20
A Gránit Bank 19 milliárd forintos adózott eredménnyel, konszolidált szinten 21,6 milliárd forintos nyereséggel zárta a tavalyi évet, a mérlegfőösszeg alapján pedig mára Magyarország nyolcadik legnagyobb univerzális bankjává vált - közölte a pénzintézet.
Pénzügyi szektor Új korszak jöhet a bankkártyázásban: levadásszák a rosszalkodókat
Buksza blog | 2024. május 14. 08:22
Profilozó mesterséges intelligencia kapja el a bankkártyatolvajokat. 
Pénzügyi szektor Lízingpiac: az autóknál kitart a lendület, de a kulcságazat gyengélkedik
Privátbankár.hu | 2024. május 8. 12:54
Jól alakultak a magyar lízingpiac első negyedéves eredményei, de kettősség is látható.
Pénzügyi szektor Felpörgött a lakossági hitelezés az Ersténél
Privátbankár.hu | 2024. május 8. 12:14
Újra beindult a lakossági hitelezés az Ersténél. Az első negyedévben lakáshitelből az előző év azonos időszakához képest a két és félszeresére nőtt az újonnan kihelyezett hitelek állománya. 
Pénzügyi szektor Tízezrek menekítik a millióikat az adó elől
Privátbankár.hu | 2024. május 8. 10:28
Az idei első negyedévben csaknem 33 ezer tartós befektetési számlát (TBSZ) nyitottak a magyarok, ami azt mutatja, hogy az állampapírpiacról kivett százmilliárdok hozamára továbbra sem akarnak adót fizetni a kisbefektetők.
Pénzügyi szektor Nem hisz a szemének, ha meglátja, mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. május 8. 07:29
Kevéssé változott a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben szerda reggelre az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben: 0,2 százalékkal gyengült a forint az euró és a dollár ellenében, szinte változatlanul áll a svájci frankkal szemben.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG