4p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Közép-Kelet-Európa sokkal jobban ellenáll a piaci viharoknak, mint a többi feltörekvő régiós piac - nem véletlen, hogy a régió legerősebb bankcsoportja továbbra is kiemelt figyelmet szán a térségnek. A hitelezés több országban is kezd felpörögni, Magyarország azonban egyelőre nem tartozik ezek közé. A következő években viszont nálunk is javul a helyzet, igaz: a lista végén maradunk.

Meglepően erős bástya Közép-Kelet-Európa

A múlt évben pozitív gazdasági környezetben működött a bankszektor a közép-kelet európai régióban – néhány kivétellel. Mauro Giorgio Marrano, az UniCredit CEE Strategic Analysis helyettes vezetője a bank Bécsben, a Euromoney konferencia keretében rendezett sajtótájékoztatóján elmondta: a régió uniós tagállamai, köztük Magyarország erős növekedést mutattak az elmúlt években, ők a régió legjobban teljesítő gazdaságai – többek közt az alacsony olajárak és az uniós források is támogatják a GDP-növekedést.

 

 

A régiós lista másik végén Oroszország és Ukrajna állnak, ahol komoly visszaesés ment végbe 2015-ben, és Törökország is mélyen az elmúlt évek átlaga alatt teljesít.

 

Összességében Közép-Kelet-Európa gazdaságai sokkal ellenállóbbnak bizonyultak a piaci ingadozásokkal szemben, mint más feltörekvő gazdaságok – ez egyébként a teljes Euromoney konferencia során időről időre felmerült. A szakember a helyi devizában jegyzett kötvények dollárban számolt hozamával illusztrálta a folyamatot, amely az elmúlt félévben rendre a legmagasabb volt a régióban a feltörekvő országok között:

 

Ennek hátterében a fizetési mérlegek többlete (vagy legfeljebb minimális hiánya), az Európai Uniótól érkező források, az alacsony kamatok, a növekvő belső kereslet áll az Unicredit szakértői szerint.

 

Bővül a hitelezés – végre Magyarországon is

A hitelezésben több országban is növekedést tapasztaltak – Magyarország nem tartozik ezek közé. A devizahitelek forintosítása ugyan nálunk torzítja a képet, de a hitelezés dinamikája egyébként is gyenge. Régiószerte igaz viszont, hogy a devizahitelek aránya csökken, miközben a hazai devizában jegyzett kölcsönök összege viszont bővül.

A bruttó hitelállomány alakulása 2015-ben

A helyzet azonban nálunk is javul a közeljövőben, igaz, a bruttó hitelállomány növekedése a legnagyobb javulás mellett is nálunk lesz a legalacsonyabb az elemzés szerint a vizsgált országok közül:

A bruttó hitelállomány alakulása, prognózis

Sokkal jövedelmezőbb piac, mint Nyugat-Európa

A bankszektor egy sokkal fenntarthatóbb működési modellre áll át: jóval nagyobb mértékben támaszkodnak a helyi bankbetétekre, a tőkeellátottság magas – a magyar bank az egyik legjobban teljesítő üzletág a tőkemegfelelési mutató szempontjából. Eközben a tőkearányos megtérülés is javul, bár még nem éri el a válság előtti szintet. Mindazonáltal ahogy Carlo Vivaldi, az Unicredit Közép-Kelet Európai Divizíójának vezetője felhívta a figyelmet: az eszközarányos megtérülés a régióban duplája a nyugat-európainak – így ez kiemelt és fontos piaca az Unicreditnek.

Ezzel együtt a bankoknak figyelemmel kell lenniük az alacsony kamatkörnyezetre, a szabályozói nyomásra, a feltörekvő piaci folyamatokra, a geopolitikai feszültségekre, valamint a migráció hatásaira – mondta Vivaldi.

Magyarországon a harmadik legnagyobb szereplők

Az Unicredit 50 országban van jelen, 7800 fiókjuk van, 141 ezer embert foglalkoztatnak. A bruttó működési profit 6,6 milliárd euró. 2015-ben 1,2 millió új ügyfelük lett a régióban – ez Carlo Vivaldi szerint olyan nagyságrend, mintha egy vadonatúj bankot hoztak volna létre. Az UniCredit a fiókhálózat, az eszközállomány és a földrajzi diverzifikáció szempontjából Közép- és Kelet-Európa első számú bankcsoportja; Magyarországon a 3. legnagyobb szereplő.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Hatalmas osztalékot fizet az OTP és nagy uniós felvásárlásra készül a bank
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 12:17
Vételi ajánlatot tettek az egyik uniós országban.
Pénzügyi szektor Elkerekedik a szeme, ha meglátja, mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 07:25
Minimálisan gyengült a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben péntek reggel a csütörtök kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
Pénzügyi szektor Az MNB szigorú szemével ráncba szedte a gyorskölcsönzőket
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:44
Hatékony, „puha" eszközök bevetésével az MNB két gyorskölcsönző intézmény több, aggályosnak ítélt általános szerződési feltételeit módosíttatta.
Pénzügyi szektor Hoppon maradnak Mészáros Lőrinc bankjának befektetői
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 12:57
Nem fizet osztalékot az MBH Jelzálogbank. De ez nem feltétlenül rossz hír.
Pénzügyi szektor Erste-ügyfél? Akkor figyeljen, fontos bejelentést tett a bankja
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 12:06
Megszűnik az Azonnali Könnyített Törlesztés szolgáltatás.
Pénzügyi szektor Amundi-közgyűlések futószalagon
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 16:12
Tavaly több mint 10 ezer részvényesi közgyűlésen szavazott az Amundi vagyonkezelő.
Pénzügyi szektor Az MNB elmagyarázta, hogy mi történik az inflációval
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 11:45
Az infláció és a maginfláció is a jegybank márciusi Inflációs jelentése előrejelzési sávjának közepén alakult - állapította meg a Magyar Nemzeti Bank márciusi inflációs adatokhoz fűzött elemzése.
Pénzügyi szektor MNB: Fokozott befektetői kockázattal járhatnak a kriptoeszközök
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 09:58
A jegybank felkészül a kriptopiaci szereplők felügyelésére.
Pénzügyi szektor Csütörtökön talán valami csodára készül a forint
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 07:18
Erősödött kissé a forint csütörtök reggelre a főbb devizákkal szemben az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Pénzügyi szektor Nem „gyengeelméjűek" az elemzők – tudhattuk meg a Klasszis Klubban
Bózsó Péter | 2024. április 10. 15:01
Szabó Balázs, a Hold Alapkezelő vezérigazgatója - többek között - az extremitásokról is beszélt a Klasszis Klub Befektetői Univerzum című rendezvényén.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG