5p
Az elmúlt hónapokban sokasodtak a devizahiteles perekben születő jogerős döntések, egy szerződésről nemrég kimondták, hogy semmis - bár az elszámolás részleteiről még semmit nem lehet tudni. Ebben a helyzetben robbant a hír; a GVH a kartelltilalom megsértése miatt 9,5 milliárd forintos bírságot szabott ki 11 hitelintézetre a végtörlesztés korlátozása miatt. Kérdés, hogy az így megkárosított adósok látnak-e pénzt ebből.

Jelentős hátrány

A Gazdasági Versenyhivatal novemberben a versenyt korlátozó megállapodás tilalmának megsértését állapította meg és emiatt mintegy 9,5 milliárd forint versenyfelügyeleti bírságot rótt ki a kartellben részvevő 11 bankra. A Gazdasági Versenyhivatal szerint a bankok 2011. szeptember 22-e után egymással közel azonos időpontban jelentős mértékben 50-200 bázisponttal, azaz 0,5-2 százalékponttal megemelték lakossági jelzáloghiteleik kamatát, illetve magasabb kamatú új terméket vezettek be. A bankok egyidőben végrehajtott emeléseinek magyarázata, a határozat szerint a bankok közötti megállapodás, melynek tartalma szerint a devizahitelek végtörlesztése kapcsán magasabb kamatozású terméket kínálnak, illetve korlátozzák alacsonyabb kamatozású termékeik elérhetőségét.

A GVH szerint a közérdek védelme tette szükségessé a versenyfelügyeleti eljárás lefolytatását, mivel a megállapodás alkalmas arra, hogy a fogyasztók számára jelentős hátrányt okozzon, különös tekintettel arra, hogy a megállapodással potenciálisan érintett hitelintézetek a jelzálog hitelezés zömét adják.

Mi volt törvénytelen?

A tisztességtelen piaci magatartás és a versenykorlátozás tilalmáról szóló törvény tiltja a vállalkozások közötti olyan megállapodást és összehangolt magatartást, amely a gazdasági verseny korlátozását vagy torzítását célozza, vagy ilyen hatást fejthet, illetve fejt ki.

A devizahitellel rendelkező adósoknak korlátozott ideig lehetőségük volt devizahitelük kedvezményes árfolyamon forintban való végtörlesztésére. Ezt megtehették önerőből, amelyet kötelező volt a bankoknak elfogadni vagy hitelkiváltó kölcsön igénybe vételével. A versenyfelügyelet szerint a devizahitel végtörlesztéséhez felhasználható forint alapú hitelekre határoztak meg a bankok magas kamatot, ezzel korlátozva azok körét, akik élhetnek a végtörlesztéssel.

A GVH határozata szerint az eljárás alá vont vállalkozások 2011. szeptember 15. és 2012. január 30 között egységes, komplex folyamatos jogsértést valósítottak meg, mert a kiváltó hiteleik korlátozása révén a fix árfolyamú végtörlesztések csökkentése érdekében összehangolták a stratégiájukat, részben erre vonatkozó üzleti titkaik egymás közötti megosztásával.

Hol beszéltek össze?

A megállapított tényállás szerint a bankok résztvevői voltak a „retail risk” elnevezésű rendezvénynek, ahol sor került a résztvevők közötti információcserére a fix árfolyamú devizahitel végtörlesztés kapcsán - mondta Istvanovics Éva ügyvéd a Privátbankárnak.

Két rendezvény, a 2011. szeptember 15-ei és október 3-ai volt figyelemre méltó: bizonyítottnak látták, hogy ezeket a rendezvényeket követően több banki vezető találkozott egymással, és itt szóba jött az érintett kérdés is - mondta az ügyvéd.

Ezeken a rendezvényeken, találkozókon olyan információk hangzottak el, amelyeket a hatóság úgy értékelt, hogy a devizahitelek kiváltásával kapcsolatos követendő stratégiai, részben üzleti titkot is tartalmazó információkat osztottak meg egymással, ezzel egységes cselekvési tervet hoztak létre és összehangolták a követendő magatartásukat, ami alkalmas a hitelpiac érintett szegmensének korlátozására az árak, a volumenek tekintetében. A GVH emiatt példátlan mértékű bírságot szabott ki.

Az érintett bankok a határozat felülvizsgálatát 30 napon belül keresettel kérhetik a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróságon. A kereset előterjesztésének a határozat végrehajtására nincs halasztó hatálya, azonban a bíróságtól a végrehajtás felfüggesztése kérhető. Ezt követheti a másodfokú és a felülvizsgálati bírósági eljárás - mondta Istvanovics Éva.

Mi lesz azokkal, akik nem tudtak végtörleszteni?

Vajon igényelhető-e kártérítés olyan indokkal, hogy az adós az elmarasztalt bankoknál nem tudott élni a fix árfolyamú végtörlesztés lehetőségével? A polgári jog szerint aki másnak jogellenesen kárt okoz, köteles azt megtéríteni - válaszolta az ügyvéd.

Aki kártérítési jogát érvényesíteni szeretné, annak bizonyítania kell, hogy valaki jogellenes magatartása következtében más kárt szenvedett. A bíróság előtt igazolni kell a közvetlen ok-okozati összefüggést a jogellenes magatartás tanúsítása és a káresemény között, és bizonyítani kell a kár mértékét is - mondta Istvanovics Éva.

Jelen esetben a devizahitelesnek igazolnia kell, hogy 2011. szeptember 15. és 2012. január 30. között valamelyik elmarasztalt banknál a végtörlesztésre fordítandó  hitel igénybevételére kérelmet nyújtott be és minden törvényes és egyéb, a bank által támasztott feltételt teljesített - mégis elutasították. Az elutasítás közvetlen oka pedig a banknak a kartell megállapodás miatti hitelezési forrás szűkítése volt.

Kinek mit kel bizonyítani?

A kárigénynél a legegyszerűbben az bizonyítható, hogy az elmarasztalt hitelintézetek jogellenes magatartást tanúsítottak, hiszen ezt a bíróság jogerősen meg fogja állapítani a GVH döntése alapján.

Ha a bíróság szerint jogellenesen jártak el, akkor az érintett banki ügyfél kártérítési keresetet terjeszthet elő, mivel a kartell miatt elesett a végtörlesztéshez használható hitel igénybevételétől. Ez a nehezebb része a dolognak: ebben az esetben ugyanis már a devizahitelesnek kell bizonyítani az ok-okozati összefüggést, majd a kár összegét kell a bíróság számára elfogadható módon meg kell határoznia - mondta el Istvanovics Éva.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Amundi-közgyűlések futószalagon
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 16:12
Tavaly több mint 10 ezer részvényesi közgyűlésen szavazott az Amundi vagyonkezelő.
Pénzügyi szektor Az MNB elmagyarázta, hogy mi történik az inflációval
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 11:45
Az infláció és a maginfláció is a jegybank márciusi Inflációs jelentése előrejelzési sávjának közepén alakult - állapította meg a Magyar Nemzeti Bank márciusi inflációs adatokhoz fűzött elemzése.
Pénzügyi szektor MNB: Fokozott befektetői kockázattal járhatnak a kriptoeszközök
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 09:58
A jegybank felkészül a kriptopiaci szereplők felügyelésére.
Pénzügyi szektor Csütörtökön talán valami csodára készül a forint
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 07:18
Erősödött kissé a forint csütörtök reggelre a főbb devizákkal szemben az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Pénzügyi szektor Nem „gyengeelméjűek" az elemzők – tudhattuk meg a Klasszis Klubban
Bózsó Péter | 2024. április 10. 15:01
Szabó Balázs, a Hold Alapkezelő vezérigazgatója - többek között - az extremitásokról is beszélt a Klasszis Klub Befektetői Univerzum című rendezvényén.
Pénzügyi szektor Hogyan lehet megvédeni a családi vagyont? Ezt is körbejártuk a Klasszis Klubban
Bózsó Péter | 2024. április 8. 15:09
A családi vagyontervezés és -védelem állt a legutóbbi Klasszis Klub Live! második panelbeszélgetésének fókuszában, amely során főszerkesztőnk, Csabai Károly PIllár Zsolttal, az Equilor Alapkezelő Zrt. vezérigazgatójával, Varga Szabolccsal, a Bank Gutmann magyarországi vezetőjével és Magyar Csabával, a Cyrstal Worldwide Zrt. vezérigazgatójával cserélt eszmét.
Pénzügyi szektor Soha nem lesz vége a kamatstopnak?
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 14:39
Azt már korábban megtudtuk, hogy június 30. után is marad, most Nagy Márton azt is kilátásba helyezte, meddig szeretné kitolni a piacellenes intézkedést.
Pénzügyi szektor Folytatódik a harc a bankok és a csalók között: figyelmeztetést küldött mindenkinek az MNB
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 12:24
Jelentősen csökkent az átutalásos kibercsalások száma és a károk összege a múlt év utolsó negyedévében, de a kártyás visszaéléseké tovább nőtt.
Pénzügyi szektor Élesedik a verseny a banki megtakarítások között - segítünk a legjobbat választani
Privátbankár.hu | 2024. április 7. 16:35
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) az idei év egészében maximum 5 százalékos inflációt vár. Ennek fényében érdemes áttekinteni a banki betéti ajánlatokat.
Pénzügyi szektor Csak találgathatnak a szakértők is, hogy mitől erősödött a forint
Privátbankár.hu | 2024. április 4. 07:57
Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben csütörtök reggel a szerda kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG